:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 220
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Облекчава се достъпът до правна помощ

Част от изискваните документи ще се получават служебно от Бюрото за правна помощ.
Достъпът до правна помощ ще бъде облекчен чрез търсенето, получаването и подаването на много по-малко документи на хартия. Това ще стане, ако бъдат приети предлаганите от правителството промени в Закона за правната помощ (ЗПП), които са качени за обсъждане в Портала за обществени консултации strategy.bg.

Сред хората, които имат право на такава помощ, са социално слабите децата, настанени в приемни семейства, както и децата в риск. Право на помощ имат и пострадалите от домашно или сексуално насилие или от трафик на хора, които не разполагат със средства и желаят да ползват адвокатска защита, както и търсещите убежище. Всички те имат право или на консултация, или на подготовка на документи за завеждане на дело, или на процесуално представителство.

В закона е посочено, че тези нуждаещи се трябва да имат документи от различни ведомства, за да получат помощ. Сред тях са Агенцията за социално подпомагане, Националният осигурителен институт, Националната агенция по приходите, Агенцията по заетостта, Агенцията по вписванията.

С промените се прави опит за ускоряване на процедурата - чрез служебен електронен обмен на информация за заявителите на правна помощ между Националното бюро за правна помощ и съответните компетентни ведомства. Бюрото ще получи реален достъп до средата за междурегистров обмен на данни -REGIX към Държавната агенция за електронно управление.



БЮРОКРАЦИЯ

"Досегашната дългогодишна практика на Националното бюро за правна помощ е, когато заявителят за правна помощ не е представил документ от съответния компетентен орган, удостоверяващ наличието на някое от условията, да го изисква служебно от съответното ведомство на хартиен носител", пишат авторите на промените в мотивите към тях. "Кореспонденцията със съответните ведомства, изчакването на отговори и документи от тях водят до удължаване във времето на процедурата по предоставяне и произнасяне по заявленията за правна помощ на гражданите и тяхното недоволство от това".





















672
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД