:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 234
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пет лева на ден струва храната на бежанец

В момента у нас има едва 610 души в центровете за настаняване
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Кухнята в лагера в Харманли. Според изискванията храната трябва да е разнообразна и здравословна.
Минимум 5,04 лв. струва храната за ден за бежанец. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от Държавната агенция за бежанците. Тя е за над 533 хил. лв., с които трябва да се плати храната на два центъра за настаняване на мигранти - в Пъстрогор и с. Баня. Парите идват от европейско финансиране и от бюджета.

"Стойността на единичната цена на доставена готова храна за човек на ден с включени всички режийни разходи не следва да надвишава 5,04 лв. без ДДС. Цената е формирана при съотношение не по-малко от 3,50 лв. без ДДС за готовата храна и не повече от 1,54 лв. без ДДС за режийни разходи. Цената за един храноден се разпределя, както следва: закуска - не по-малко от 1,05 лв. без ДДС; обяд - не по-малко от 1,40 лв. без ДДС; вечеря - не по-малко от 1,05 лв. без ДДС", пише в документацията към търга.

Храната трябва да бъде разнообразна, е изискването на агенцията за бежанци. В менюто трябва да се включват млечни, месни и рибни продукти. Трябва да се доставят още зеленчуци и и плодове, както и безалкохолни напитки, чай, кафе и какао.

Храната ще се доставя всеки ден, става ясно от поръчката, като количествата са променливи. Агенцията ще изготвя заявка за нужната седмична храна всеки четвъртък. "Храната е необходимо да бъде приготвена от продукти, които не съдържат вредни за здравето на хората примеси и добавки при спазване на грамажа на порциите, вкусовите качества и технологичните изисквания за приготвяне на храните. Приготвените храни да са с добър външен вид, качество и енергийна стойност при спазване на изискванията за хигиена, както и разнообразие на видовете ястия съобразно нормите за хранене", пише в поръчката.

Тя е обявена на фона на все по-празните бежански лагери. Според най-актуалните данни на МВР към 24 юни в домовете на агенцията са настанени 610 души. Общият капацитет е близо 5200 души, т.е. заети са едва 12%. В домовете на МВР има 209 души. Тъй като те са с по-малък капацитет, са запълнени близо 30%.

От началото на година границата с Турция са арестувани общо 134 души, пише в статистиката. Други 115 са арестувани на гръцката граница. На границата със Сърбия са арестувани само 4-ма души.
5
901
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
01 Юли 2018 20:24
А какъв е процента на парите от българския бюджет в тази сметка?
02 Юли 2018 05:20
Стойността на единичната цена на доставена готова храна за

Тъпня, много голяма тъпня.
Герберизъм!
Принос към икономическата теория - за Нобелова награда!
02 Юли 2018 10:02
За три дни след наводнението в Роман пострадалите семейства са получили по 3 бутилки минерална вода. За това алармира Валентина Христова, майка на 4 деца, чиято къща е пометена от приливната вълна. Най-тежко е положението в имотите близо до реката. От 1983 г. насам семейство Микински е заливано 5 пъти и е получило едва 172 лв. обезщетение.
02 Юли 2018 10:12
От 1983 г. насам семейство Микински е заливано 5 пъти и е получило едва 172 лв. обезщетение.


172 лв. щеха да им стигнат да си направят една прилична застраховката на бараката.
02 Юли 2018 19:27
Малееее. На запад за тез пари котка не можеш нахрани. За куче да не говорим.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД