:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нови 2 болници ще получат финансиране въпреки забраната

СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Касата ще плаща за нови 69 пътеки.
Въпреки че тази година има мораториум за сключване на договори с нови лечебни заведения и за нови дейности в стари, здравната каса все пак ще финансира част от тях. За 2018 г. са сключени договори с две нови лечебни заведения и общо за около 90 нови дейности, сочат данните на НЗОК.

Двете нови болници са очна клиника в Бургас и болница за рехабилитация в Хисаря. При гласуването на ветото в края на миналата година, целящо да ограничи разрастването на броя на болниците, финансирани от НЗОК, от ГЕРБ предложиха компромис - касата все пак да може да сключва договори за нови дейности, но само за каквито досега не е имало договори на територията на съответната районна здравна каса, т.е. за които на пациентите досега се е налагало да пътуват до друга област. С поправката от касата мотивираха и новите договори. Не е ясно обаче защо от касата са решили, че в Бургас няма други очни клиники, нито пък болници с договори за рехабилитационни пътеки в Пловдивско.

За нови 69 пътеки общо ще плаща тази година касата, като 65 от тях са в болници, които вече имат договори с касата от предишни години. Не е ясно каква част от тях отговарят на изискванията на мораториума. От НЗОК само отбелязват, че нови пътеки има в 20 болници, като в 17 от тях има изцяло нова дейност за съответната област.

Въпреки това данните сочат, че ръст на финансираните лечебни заведения няма - и през миналата, и през тази година те са 369, като 315 от тях са болници, а останалите - медицински центрове. Общо финансираните дейности дори намаляват. 21 693 са били договорите на касата за финансиране по клинични пътеки, клинични и амбулаторни процедури в края на 2017 г., докато сега са 21 338.



ПОСТИЖЕНИЕ

От 2013 г. насам за пръв път касата ще финансира само две нови лечебни заведения през съответната година. За сравнение през 2013 г. те са 14, 12 от които болници, през 2014 са 8, през 2015 - 14 и през 2016 - цели 26. Ръстът на новите дейности сега също е нищожен на фона 6386 нови дейности, финансирани в периода 2013-2018 г. И в предишни години касата имаше забрани за сключване на договори с нови лечебни заведения, но те бяха само за болници, получили лизенз за дейност след края на предходната година, а не изобщо, както е тази година. Затова и въпреки мораториумите ръстът на нови структури не спря.
2
1002
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
01 Юли 2018 21:20
Да разбира,че в Бургас до сега не е имало очни лекари и отделения по очни болести работещи с РЗИ-Бургас?!
01 Юли 2018 22:03
Поредните паразити (разбира се частни б-ци) на гърба на опосканата НЗОК!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД