:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 314
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Строителите и архитектите бойкотират законопроект на ГЕРБ

СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Бизнесът не желае нерегистрирани строители да имат право да градят постройки дори от 50 кв. м.
Повсеместна съпротива срещнаха промените на ГЕРБ в Закона за Камарата на строителите, с които се позволява на строители, невписани в Централния професионален регистър на строителя, да изграждат жилищни и вилни сгради с ниско застрояване с площ до 300 кв. м. Срещу предложението, внесено в парламента през април и прието на първо четене, се обявиха архитекти, работодатели, синдикати и самата Камара на строителите.

Аргументът за промените е, че трябва да се затвори вратичка в закона, която позволява на нелицензираните строители да изпълняват дори промишлени и търговски обекти и жилищни сгради с площ до 1000 кв. м. От ГЕРБ обаче решават да им оставят възможност да работят по сгради с площ до 300 кв. м, както и по обекти от допълващото застрояване. Мотивът е неясен - "да не бъдат налагани допълнителни административни тежести върху гражданите".

Професионалистите обаче въстанаха срещу всякакви компромиси и настояват, че всички видове строежи, с изключение на временните, трябва да се изпълняват от регистрирани строители. "Основен критерий следва да бъде изградените сгради да са устойчиви, безопасни и достъпни, независимо дали тяхната площ е 50 или 500 кв.м. С вписването се гарантира получаването на качествен строителен продукт, тъй като строителите трябва да отговарят на всички законови изисквания", смятат от Камарата на строителите. Със същите мотиви ги подкрепя Асоциацията на архитектите и инженерите консултанти.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) допълват, че "нерегламентираните строителни бригади" ощетяват бюджета чрез невнесени данъци и осигуровки, което се явява предпоставка за развитие на сивия сектор. А синдикалистите от КТ "Подкрепа" напомнят, че една строителна фирма може да бъде вписана само ако работниците й имат валидни трудови договори, т.е. регистрационният режим гарантира спазването на трудовите и осигурителните права.



КОМПРОМИС

На среща между парламентарната група на ГЕРБ и Камарата на строителите по-миналата седмица управляващите обявиха, че ще търсят оптимално решение на второ четене. Те допуснаха, че може да се постигне компромис около предложение на регионалното министерство, според която квадратурата да се намали от 300 на 150 кв. м.
3
1119
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
01 Юли 2018 21:23
Ми калинките с дипломи нали и те трябва законно да усвояват еврофондове,иначе е неудобно за пред хората накак...
01 Юли 2018 21:38
Починал е Божидар Димитров. Светла му памет. Да го запомним такъв , какъвто беше преди години , преди да се отърка о чумата герб...
02 Юли 2018 10:54
Със сигурност трябва да има облекчения за някои обекти.
Имам познат, който две години се самообразова, после още 2 години съвсем сам вдигна дървена къща 200 квадрата (т.н. Американски тип). И всичко, до ключ му излезе 40-45 х. лева, при положение, че само архитектите му искаха към 20 бона, за другите да не говорим.
Друг пък вдигна метална къща на два етажа. Там 'класическо' строителство пък изобщо няма. Идват няколко човека с едни големи ключове и след 1 седмица вече си под покрив.
Да не говорим за контейнерните къщи, където само идва крана и ти я слага в двора. Обаче ти искат строително разрешително.
---
В България за всичко е така. Закона не прави разлика между малките и големите.
Един познат има малко едноместно самолетче, което струва колкото един Голф, а му искат да има същите документи и такси, които искат на Луфтханза.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД