:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 588
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Яхтите вече ще "паркират" сами

Когато яхтата наближи кея, тя ще "попита" капитана дали може да започне операцията по "паркирането".
Автомобилите могат да паркират сами - нали така? А защо яхтите да не могат сами да извършват маневрата по швартоване (маневрата, при която кораб се приближава странично към кея и се закрепва към него чрез швартови въжета)?

Шведската фирма Volvo Penta, ангажирана в разработването и производството на морско оборудване и двигатели, построи и успешно изпробва самоходна яхта. Яхтата бе тествана по време на един от етапите на световноизвестния Volvo Ocean Race, който се проведе наскоро в Гьотеборг, Швеция.

Швартоването е сложен процес, пристанищата изискват много внимание и опит, тъй като може да се наложи то да се извърши на малко място и при сериозно вълнение. Системата за автоматично "паркиране" на яхти позволява значително да се опрости този процес.

Системата на Volvo Penta включва сериозна GPS система на яхтата и точно позициониране на сензори на кея. С тази система намесата на капитана е минимална.

Когато се приближава към кея, яхтата получава сигнал от сензорите на брега и информира мостика за готовността за автоматично швартоване. Ако капитанът потвърди, яхтата започва необходимите маневри. Накрая хората само хвърлят въжетата, с които яхтата се връзва.

Според Volvo Penta повсеместното използване на новата система ще увеличи капацитета за паркиране. Системата е тествана на 20.7-метрова моторна яхта.

721
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД