:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 266
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Репетиция на кралската смърт

Бойко Ламбовски
Новината за репетицията на смъртта на британската кралица ме завари в превозно средство. Направи ми впечатление, че едни се умълчаха, други се засмяха, трети просто не схванаха и взеха да се чудят. За който не е чул, пояснявам. Вестник "Таймс" разказал, че министрите на обединеното кралство Великобритания взели участие в тайна репетиция. Те участвали в заседание, на което отработвали какво ще правят, когато Елизабет II почине. Според изданието в мероприятието участвали вицепремиерът Дейвид Лидингтън, шефът на Долната камара на парламента Андреа Ледсъм, и др. високопоставени лица. Направена била репетиция за подготовката на десетдневен траур, кой какво трябвало да каже и кога, как точно да се съобщи на народа за трагичното събитие и прочее такива неща.



Знаела ли е за това 92-годишната кралица,



която управлява вече 65 години, вестникът не съобщава.

Нека кажа, че бях от тези, които се смяха. Това ми се видя като част от глупостите на умните и богатите, казано простичко. Примерно като друга една новина от оня ден, която съобщи, че в Швеция се приема закон, според който за осъществяване на сексуален акт между двама души едва ли не вече ще се изисква писмено съгласие от двамата. После обаче се позамислих - а защо кралският живот на една велика в миналото империя, сега доста постеснена от историческите обстоятелства, все още така ни занимава? Защо медиите по света като омагьосани тиражират непрестанно кой принц за кого се жени, как била облечена булката, какво яли и какво пили гостите, колко сувенири създали, колко музики свирили и т.н.?

Не е достатъчно да кажем, че някои големи агенции и медии са базирани на Острова и захранват света с новини оттам. Нито, че хората обичат още от времената на приказките наративът в един сказ да е за Царския живот, за принцеси и принцове, и - като утеха и възможност за въображаема идентификация - за Иванчо Глупака, примерно, и внезапния му късмет. Та не е само в Царя и Краля въпросът. Свазиленд, ако не знаете, също има крал. Само че светът не му помни името, камо ли новината за репетицията на смъртта му да минава през централните световни новини. Въпросът е, че в борбата за политическо надмощие институцията и ритуалът имат знаково място, и кой както може ползва тоя инструмент. От тази гледна точка хумористичният аспект на събитието (да репетираш смъртта на живия си монарх е театър непристоен и по някакъв начин нелеп и за министрите, и за монарха.) не ни занимава. Не ни занимава и морбидният аспект на случката (Как се е почувствала Елизабет II, ако е разбрала какви тренинги си правят членовете на правителството Й? Макар че тя все пак е добре трениран монарх. И знае, че



нито любовта, нито смъртта на монарха са личен живот.)



Нас ни занимава защо някои напредничави страни (Франция например), си обезглавиха монархията (в преносния, па и в прекия смисъл на думата), и не се връщат към нея, а други - (Великобритания), си я обезглавиха също (някогаш), но после си я запазиха, макар с ритуални и демонстративни, а не с реални властови пълномощия...Как това помага или пречи на живота в отделно човешко общество? Доколко се използва като аспект от културната и политическа доминация в световния театър?

Всъщност използва се, като всяко друго оръжие, но влияе според негласната осреднена оценка на земното население за постиженията на въпросната страна, все пак. А в тези постижения влизат както романтико-идеалистични аспекти: кой лидер, респ. Цар, е хубав, колко е смел, колко е умен, колко е авторитетен или властен, така и основните: тия хора там как са си уредили живота? Тия хора там имат ли хубави къщи? Имат ли пълни хамбари? Имат ли силни и здрави деца, куражлии воини, забавляват ли се добре? И най-вече когато са налице последните дадености, тогава житиеписът на олицетворяващия династичната емблематика става планетарно легитимен. Тогава добива ореол, медийна значимост, политическа тежест и дори привилегия за подробно хроникьорско отразяване.

Казано с други думи - ако Царят е гол, то иди-доди. Ще се посмеем и ще го сменим. Но ако са му голи хората, то Царя им вълци го яли.



Не щем да го знаем.



"Без царя в голове" - пазят още руснаците фразеологизъм от минали векове. Казва се така за човек, който няма критерии за важно и неважно, за систематичност и йерархия. Руснаците си убиха царя преди век, а в замяна туриха идеология и квази-цар, водещ божем към всечовешка справедливост. Тази идеология бе привлекателна за широки слоеве по Земята, имаше ореол по едно време и политическа тежест, хроникьори я фризираха ежедневно. Ако освен суровост към свои и чужди, оръжие и лозунги тя бе произвела масови пенсии по 2000 евро днес, хубави пътища, чисти обществени тоалетни и удобни жилища дори по селата, щяхме още да следим дори внезапните й глупости с агенционна инерция.

Но хубавото на света е, че ритуали идват и си отиват, пълнят и празнят от съдържание. И че колкото й да репетираш, животът е по-изненадващ от спектакъла.
13
11818
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
02 Юли 2018 20:04
Свазиленд, ако не знаете, също има крал. Само че светът не му помни името, камо ли...


Мсвати Трети. Имаше една статия за него преди няколко месеца, не помня къде точно, ама беше много по-интересна от глупостите, дето идват от Лондон.
02 Юли 2018 20:21
Старите хора са се подготвили за погребението: одеяла, чаршафи, снимки за некролозите, пари в пликче... Да не се товарят децата...
----------
Блогът на Генек
03 Юли 2018 04:52
"Без царя в голове" - пазят още руснаците фразеологизъм от минали векове.
 Първо го прочетох "без ца̀ря в го̀лове" (на български, тоест) и си викам 'к'ъв ще да е тоя цар и нещо с головете на първенството ли е свързано?', после видях, че е на руски - "без царя̀ в головѐ".
03 Юли 2018 05:04
Нека кажа, че бях от тези, които се смяха. Това ми се видя като част от глупостите на умните и богатите, казано простичко.
И аз да кажа - нищо смешно не виждам в ситуацията и действията на правителството. Нито глупаво. Царска смърт в UK изглежда да идва веднъж на много десетилетия - нормално е да преговорят кой какво ще прави.
03 Юли 2018 05:09
да репетираш смъртта на живия си монарх е театър непристоен и по някакъв начин нелеп и за министрите, и за монарха.) 
Напротив. Съвсем пристойно и лепо е. И отговорно, и държавническо. Непристойно и нелепо е да го дъвчеш и осмиваш по вестниците.
03 Юли 2018 09:38
Mi_8_1703 Юли 2018 05:09


Е, не така строго, колега! Искал да изкара некой лев, човека, и написал това. Пък и за убития руски цар написал, и за простите болшевики, които и една пенсия от 2000 евро ли, долара ли, не произвели.
Ама кинти да падат!
03 Юли 2018 10:09
А според мен са се разчевръстили премного с репетицията, защото, доколкото си спомням, майката на кралицата я докара до 101 или 102г и чак тогава почина. Така че имат време да си репетират къде 10-тина години.
03 Юли 2018 11:15
юли 1918 - юли 2018


Но хубавото на света е, че ритуали идват и си отиват, пълнят и празнят от съдържание. И че колкото й да репетираш, животът е по-изненадващ от спектакъла.

All the world's a stage, And all the men and women merely players; They have their exits and their entrances...

Храм Спаса-на-Крови Екатеринбург строил долго и это неслучайно. Его возведение – это народная инициатива.
Поскольку по приказу тогдашнего хозяина Свердловской области Бориса Ельцина в конце советской эпохи ипатьевский дом был снесен, то возникший на его месте пустырь превратился в место поклонения. Обычные люди приносили сюда живые цветы и оставляли зажженные свечи.

Ама те са братовчеди...
House of Saxe-Coburg and Gotha

Кое е новото под слънцето?
03 Юли 2018 14:49
Ама те са братовчеди...
House of Saxe-Coburg and Gotha


Кои това?
03 Юли 2018 17:10
Внуците на кралица Виктория и последния Руски император.
03 Юли 2018 17:31
Руснаците си убиха царя преди век, а в замяна туриха идеология и квази-цар, водещ божем към всечовешка справедливост.

Ама исторически и това обобщение не е кой знае колко вярно.
За французите и англичаните, по би било достоверно, но пак с известно приближение. При Чарлз и Луи екзекуцията е публична. При Николай Втори (и семейството му) -пълна секретност. Освен това в съответния исторически период Русия е империя, Англия и Франция съответно не са. Следователно в Русия не живеят само руснаци ами и други националности. Пълна мешавица.
03 Юли 2018 19:42

https://liza.ua/lifestyle/self-development/chto-proizoydet-kogda-umret-koroleva-elizaveta-ii-15-faktov/
03 Юли 2018 20:16
Mi_8_17
03 Юли 2018 05:09

Абсолютно прав си. Не трябва да има никаква криза при смърт на монарха. Глава на държава и църква.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД