:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 333
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

„Обединени патриоти“ искат да обединяват психолозите в камара

Управляващите готвят пореден опит да съберат в крупна организация хората, упражняващи дадена професия. Този път на мушката са психолозите в България. Те ще могат да работят като такива единствено ако членуват в Камарата на психолозите, чието създаване е предвидено в проект на Закон за съсловната организация и дейността на психолозите, внесен в парламента от „Обединени патриоти".



Идеята е камарата да замести съществуващото в момента Дружество на психолозите в България. Това е сдружение с идеална цел и е най-старата и многобройна асоциация на професионалните психолози у нас. Членуването в него обаче е доброволно, докато в новата камара ще бъде задължително.



Законът ясно посочва, че всички психолози, които упражняват професията било самостоятелно, било под надзора на водещия специализацията им, трябва да бъдат членове на камарата и да бъдат вписани в публичен регистър, който тя ще поддържа. Само психолозите, които не работят по професията си, могат да членуват доброволно.



За да бъде вписан в регистъра, всеки психолог ще трябва да подаде заявление до камарата, към което да приложи копие от диплома за степен по психология, да посочи къде работи, какъв стаж има и др. Заявлението ще се разглежда от управителния съвет на камарата, който може да го приеме или отхвърли. Отказът може да се обжалва пред съда.



Вписаните психолози ще бъдат длъжни да спазват етичен кодекс и професионални стандарти, одобрени от общото събрание на членовете на камарата. Неспазването им ще води до наказания. Санкциите могат да бъдат порицание, глоба от една до пет минимални заплати и заличаване от регистъра за срок от 3 месеца до 2 години, което на практика означава, че наказаните няма да могат да работят по професията си.



Наказанията ще се определят от комисия по професионална етика. Наказателните постановления ще се издават от председателя на камарата и ще могат да се обжалват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.



МОТИВИ



В мотивите към проектозакона се посочва, че основната му цел е да уреди в цялост професията по подобие на законите, регулиращи съсловните организации на лекарите, нотариусите, адвокатите и архитектите. Твърди се, че проектът е бил обсъждан на национални и регионални срещи на представители на професионалната общност през последните 10 години, както и консултиран с отделни депутати в Народното събрание.
4
1098
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
03 Юли 2018 09:37
Ами плащаш си годишен членски внос, иначе не може да работиш. Ама като се опита камарата да отнеме правото на някого да работи поради некомпетентност (за КИИП говоря, но сигурно и при другите изброени е така) ти да видиш: оказва се, че макар и професионална организация, правата и не са чак такива големи и е доста трудно.
03 Юли 2018 10:47
Добре де, като са започнали защо не продължат и със закон за създаването на камара на Съюза на Физиците, на Съюза на Математиците и пр? И само, който членува в тях, да може да работи по специалността си.
Тия "патриоти" се оказват големи смешковци.
Подозирам, че някой от съюза на психолозите е намерил връзка с тия псевдопатриоти и се опитва нещо да осребри.
03 Юли 2018 10:50
Хич не са смешковци. Корпорациите като основа на държавата. То и сега някои гилдии се превърнаха в съсловия, ама тия продължават да строят фашизма.
04 Юли 2018 07:36
Най-напред бе приет робовладелческия закон за задължителното членуване в Лекарския съюз.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД