:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Въвеждат се нови образци на документите за изплащане на болнични и майчинство

 
Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че от 1 юли 2018 г. влизат в сила изменения и допълнения в Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване и Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НПОПДОО), по отношение на отпуска и паричните обезщетения на осиновителите на деца до 5-годишна възраст, съобщава НОИ.

От 1 юли 2018 г. правото на отпуск и обезщетение при осиновяване на дете до 5-годишна възраст е за период от 365 дни от деня на предаване на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст. Осиновителите на деца до 5-годишна възраст, които не ползват отпуска или прекъснат неговото ползване, ще получават 50 на сто от полагащото се обезщетение след изтичането на 90 дни от деня на предаване на детето за осиновяване до изтичане на 365 дни или навършване на 5-годишна възраст.

Утвърдени са нови образци на документите за изплащане на паричните обезщетения, приложения към НПОПДОО. На интернет страницата на НОИ в рубриката „За потребителя“, подрубрики „Формуляри“, „Формуляри за временна неработоспособност и майчинство“ ще се публикуват утвърдените нови образци на заявления-декларации и удостоверения за изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.

До 15 юли 2018 г. включително в НОИ ще се приемат старите образци на удостоверения за изплащане на парични обезщетения, отнасящи се за периоди преди 1 юли 2018 г. От 16 до 18 юли 2018 г. ще бъде преустановено приемането на удостоверения поради актуализирането на програмните продукти и системи, обслужващи приемането и валидирането на данни за изплащане на паричните обезщетения. След 18 юли 2018 г. ще се приемат само новите образци на Приложения № 9, 10 и 11 към НПОПДОО. Изискванията към структурата, формата, използваните номенклатури и контрола на подаваните данни по новите образци са публикувани в рубриката „Е-услуги“, подрубрики „За разработчици на софтуер“, „Електронен обмен на данни за изплащане на парични обезщетения от ДОО“.

Няма промяна в реда и начина на изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, както и в срока за подаване на документите.
4
2808
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
03 Юли 2018 13:59
Поредното влудяване на хората в отпускарския период. И кво налага туй бързане? В НОИ бързат да изплатят ени пари на ени фирми ли?
03 Юли 2018 14:36
Начи, преди въвеждането на облекчението, наречено електронен болничен, болничните листове ги взимахме от лекаря и ги носехме на началника по месторабота. След като ни облекчиха, освен електронно изпратения формуляр в НОЙ, взимаме хартиения лист и го носим вече не по месторабота, а на десет километра оттам, където ни се помещава ТРЗ-то. На всичко отгоре се издаде заповед този лист да се предава до два дни след издаването му, демек в разрез с наредбата и без да се интересуват можеш ли да ходиш, не можеш ли.. А от няколко месеца насам, за още по-голямо облекчение, почнаха да ни искат още един хартиен екземпляр, който да се носи пак на местоработата, щото било много сложно две служби да си комуникират по телефон, факс, или както намерят за добре. След последните нововъведения, за още по-голямо избягване на бумащината, няма да се учудя, ако трябва да носим някъде другаде и трети лист.
03 Юли 2018 17:36
След последните нововъведения, за още по-голямо избягване на бумащината, няма да се учудя, ако трябва да носим някъде другаде и трети лист.


Ово е стандарт ...
03 Юли 2018 18:42
Елементарен трик да забавиш изплащането с 20-30 дена.
"Няма формуляри, има грешно попълнен код"
Обикновено такива гимнастики се правят декември-януари.
Ама ЕвропредЦедателствотосе оказа много финансоемко.
Пари няма за нищо.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД