:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Великият мистификатор

Димитри Иванов
Шопите бяха шопи. Като станахте "комунисти", измислихте фри-шопи. Като станахте "демократи", измислихте уърк-шопи. Спрете, бре!



Великият мистификатор е по-велик от Великия комбинатор... Но първо за българския Еньовден.



Народът казал "За всяка болка си има билка". Вярно. Знам, че билката омразниче смразява хората, но не знам билка, дето цери душманите от зложелателството им и за тях народът измислил страшното заклинание: "Да пукнат душманите!"



В Цариград на брега на Златния рог е обновената желязна църква "Свети Стефан". Като прекосиш уличката, влизаш в някогашния метох; в неговото приземие има стара печатарска машина, на която бил отпечатан първият български превод на Шекспир. На първата страница пише "Сън в нощта срещу Еньовден - A Midsummers's Night Dream". Според вас кой превод е по-добър, този или утвърдилият се "Сън в лятна нощ?"



Има любов необяснима, но пък омразата е обяснима и поетът, който казва "силно да любят и мразят", обяснява, че мрази турчин да бесней над бащино му огнище (в стихотворението "На прощаване"). Нека забравим миналите омрази, ала нека помним Ботев и да не го повече изхвърляме от читанките.



С двамата братя Явашеви, българския актьор Анани и американската знаменитост Кристо Явашев, се запознах така:



Преди да застъпя нощна смяна, минавах край Клуба на журналиста на "Граф Игнатиев", който беше хубава кръчма, не като сега, откакто ни сполетя "демокрацията". Поръчах на пеещия сервитьор Стайко гювече сирене с лук и каничка наливно лопушанско. Тъкмо да си налея, дама от съседна маса се пресегна, взе ми каничката, капна си в салатата, мислейки, че е оцет, и не ми върна каничката. Попитах я може ли да си взема обратно виното, тя и Анани се сконфузиха, искаха да ми поръчат кана лопушанско и тримата се разсмяхме.



Години след това случаят ме срещна с брата на Анани, Кристо.



Любовта от пръв поглед понякога е измамна, но ненавистта от пръв поглед е винаги истинска. Французойката Жан-Клод (на Кристо спътницата в живота) ме възневидя, щом разбра, че аз разбрах, че тя казва на Кристо да не говори на български с интервюиращия го Томски. Томски и аз бяхме в Берлин да заснемем как Кристо опакова Райхстага.



Никога не съм писал стихове, знам си, че съм студен човек, темерут и мълчаливец. Но не можах да замълча, когато Жан-Клод забрани на Кристо да говори български и Кристо се подчини. Попитах Жан-Клод защо Кристо да не говори на български. Тя каза:



- Защото Кристо е световен и трябва да говори на световни езици като френски и английски.



- О-ла-ла! Значи той е като Арт Бъкуалд - престорих се аз на уплашен и тя се ококори неразбиращо. Но тя беше отлична пиарка на Кристо, за да се пише и говори за нея и Кристо като за тандем. Проверила кой е Арт Бъкуалд и после анпасан ехидно ми подметна: "Арт Бъкуалд".



Арт Бъкуалд беше "Един американец в Париж" като композицията на Гершуин. В своята знаменита колонка в парижкото издание на "Ню Йорк Хералд Трибюн" Арт разказа как жена му поднесла утринния чай, когато излизал, му пъхнала в джоба пазарска мрежичка и му заръчала на връщане от редакцията да купи краставици, домати, целина, магданоз и праз лук, който французите наричат "поаро", а на шега - "аспержите на бедните". Сещате се защо героят в криминалетата на Агата Кристи е белгийският детектив Еркюл Поаро. Шегичка на Кристи.



Арт не забравил, купил зеленчуците, но видял наблизо изложба на модерното изкуство, влязъл, оставил мрежичката на пода и забравил да я вземе на излизане. След няколко дни видял в парижките вестници снимки на мрежичката зарзават и текст: "Първа премия получи анонимен творец". Мистерия.



Новата "творба" на Кристо за мен е мистерия. Хиляди оцветени празни варели струпани като пресечена пирамида в езерото Серпантината в Лондон. Затова казах, че Кристо е велик мистификатор и е по-велик от Великия комбинатор Остап Бендер. Някои ахкат и охкат от възторг пред творбите му. Мисля, че това е snobbery (снобизъм). Скастрете ме, че не разбирам авангардното изкуство. Ничие мнение няма да бъде изтрито; знаете, че не правим така.







DI copyright







 Желязната църква в Истанбул
 Най-новото "творение" на Кристо
 Парижкият американец Бъкуалд
 Американският "Кристо" Явашев
 Белгийският Херкулес Поаро
 Българският актьор Анани Явашев
40
24082
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
03 Юли 2018 19:56
03 Юли 2018 19:57
Та кво викаш, бачо Димитри, за омразничето?
03 Юли 2018 20:07
Гледам дойчевелето - подминавам. Гледам Димитри - засядам. Може да повтори нещо, може да не съм съгласен, но друго си е да чуеш умен човек.
-------
Блогът на Генек
03 Юли 2018 20:10
Великият мистификатор
опаковчик
03 Юли 2018 20:10
Безмилостно те кастря, Джимо, за плахото ти измъкване от темата. Мистификаторът е един Велик шарлатанин успяващ да запудри мозъците на стотици хиляди сноби, а най-Великото му произведение е ненавистта към всичко българско.
03 Юли 2018 20:13
Финалът е страхотен:
Още същата вечер заведох жена си на ресторант, а на следващия ден се върнах в колониалния магазин и купих нова мрежа продукти, много по-скъпи от първите, която веднага занесох в галерията.
Но отзивите бяха неблагоприятни. "Успехът го е главозамаял - писа един от изтъкнатите столични критици. - Докато в началото излагаше обикновени кутии и буркани с един невероятно смел, дързък и пренебрежителен маниер, сега той ни сервира изящни кутии от гъби и супа от костенурки. Угаснала е искрата на голямото артистично вдъхновение и е останала само сбирщина от безвкусна бакалия".

-----
Блогът на Генек
03 Юли 2018 20:13
Прекрасно (листовка с противопоказание - да не се чете от бахури)
03 Юли 2018 20:18
ДИ е написал това, което мислят повечето българи за "изкуството" на Явашев, но не смеят да го споделят на всеослушание.
03 Юли 2018 20:31
билка за писателстващи май няма
03 Юли 2018 20:35
това така наречено "изкуство на кристо" е измислено много отдавна и при него просто мащабите опитват да скрият, доколкото е възможно, липсата на оргиналност и донякъде на талант, не се знае кое преди всичко. но не би трябвало да ни вълнува толкова. нищо лично
03 Юли 2018 20:57
Но не можах да замълча, когато Жан-Клод забрани на Кристо да говори български

Нима само това? Съмнява ме. По-скоро му е забранила изобщо да говори с хора от службите.
03 Юли 2018 21:09
Мъж под чехъл. Ама пък какво да прави завалията...

Генек, и аз така.
03 Юли 2018 21:24
Интересно, какво ли би казал/написал Джимо за "Бронзовата къща"?!
03 Юли 2018 21:35
По - кротко, да не излезе и той като Юлия Кръстева , голям патриот след време. Като му публикуват досието.
03 Юли 2018 21:50
Новата "творба" на Кристо за мен е мистерия.

Поредната творба на Явашев за мен е грозотия. Но аз съм прост човек и мога да си позволя да кажа, когато намирам нещо за простотия.
03 Юли 2018 21:51
... Скастрете ме, че не разбирам авангардното изкуство. ...
- 99 цяло % и 9 в период не разбира(ме) от авангардно изкустмо - IMHO. Остатъкът от цялото - претендира за 15-мин слава. И на тоз остатък а му е стъпИл крак у зенгия по повод отразена "изява" в СМИ, пааааййййсе...
... Ничие мнение няма да бъде изтрито; знаете, че не правим така. ...
- А бе знаем, че е така
03 Юли 2018 21:51
опаковчик


Опаковчик, ами!
Тарикат, намерил ниша в бизнеса, наречен „изкуство„, за да изкара пари.
Но нали сега опаковката продава, опаковката се харчи. Заринахме се в опаковки. Отиваш в магазина, пазаруваш. Връщаш се в къщи, разопаковаш, и оставаш с една шепа продукти и една торба опаковки. Хартия, пластмаса. Отпадък, за който си платил, разбира се. Изхвърляш. А фирмите, които обработват отпадъците, ги преработват, и отново ти продават същата хартия и пластмаса, под форма на опаковка. За вредност да не говорим. Свикнахме.
Свикнахме, но мечтаем и сънуваме, за времето, когато си кпувахме 4 пръста хамбургски салам, без пластмаса, и бозата и млякото бяха в стъклен амбалаж.
Ноо, - свят на опаковката, и на опаковъчното „изкуство„
А колкото до българският език, който „Царят на опаковката„ не щял да говори, точно през нулата ми е. Ако се притеснявахме за всеки тарикат и хайванин, тръгнал да търси слава по света, че не щял да говори нашичкият ни език ... Както се казва - Ти не ме щеш един път, аз не те ща десет пъти.
Че последната му „творба„, имала смисъл и послание, ни го обясняват, но чак пък герой ... Може и герой, но не български.
03 Юли 2018 21:59
Хайде холан, средната продължителност на живота се увеличава всяка година.
03 Юли 2018 22:02
Тоя път, г-н Иванов
03 Юли 2018 22:06
Модерният артист, според мен, трябва да бъде преди всичко личност, която предизвиква силен, много силен респект. Тогава, каквито и провокативни манифести/творби да публикува, ще намери последователи и, съответно, положителни отзиви. Спомнете си Дюшамп с "Фонтан", например. При Кристо отсъства този респект. Не говоря за респект в средата на снобите и специалистите, а сред "широките народни маси". Един Салвадор Дали респектираше всички в своето време, и с право. Кристо не е такава категория артист.
03 Юли 2018 22:08
Иначе историята с Жан-Клод и българския език е отвратителна и жалка, да не кажа калташка. Срам за Кристо.
04 Юли 2018 02:49
Няма много връзка със статията, но заглавието ми напомни за филма "Фалшификаторът от "Черния кос". Имам някакъв детски спомен, че г-н Иванов играеше в него (като западен журналист?) Самият филм ми е много любопитен и би ми било интересно, ако г-н Иванов сподели спомени във връзка с филма. Интригуваща личност е сценаристът Хаим Оливер. Иска ми се да знам за него повече (извън сценариите и книгите, които е писал)
04 Юли 2018 05:38
Изкуството е много тънко нещо. Може да греша, но ми се струва, че най-добрите образци се създават по време на диктатура. Особено в музиката. И в хумора.
А като чуя за А. Уорхол, получавам спазъм в слънчевия сплит.
04 Юли 2018 06:51
Определено не ми хареса новата визия на "Сега". Не повтаряйте грешката на "Дневник".
04 Юли 2018 07:52
>>><<<
Отдавна съм писал из нашия си форум подобни мисли за модерното изкуство въобще, без да акцентирам върху бай кристо фрънкофоня.
Темата е огромна и няма да се разпростирам по-натам...накъм ""новите дрехи на краля""

Бачо, да си ни жив и здрав! Освен омразниче има още поне 100 билки за обич.
04 Юли 2018 07:57
>>><<<
jorro22

04 Юли 2018 06:51

Определено не ми хареса новата визия на "Сега". Не повтаряйте грешката на "Дневник".


Казват, чè всичко ново е добре забравено старо, а аз някак си не съм видял преди подобна версия на този сакатлък.(освен ""весна ру"", но тя си е тяхна и изначална)
Обаче, може и да не съм прав. Нека изчàкаме!
04 Юли 2018 08:04
>>><<<
Само да кажа тук НЕ и на бронзовата бесилка насред София!
Баааси опъването на обществните нерви!
На всичко отгоре си има и тълкуватели - модерни жреци, превеждащи ни посланията от бога...
04 Юли 2018 08:14
На Кристо булка му само му е напомнила, че в нейно присъствие няма да е учтиво да говори на език, който тя не разбира...

А ДИ, който не трупа варели, а само неочевидни асоциации, нарцисистични анекдоти и пожелателни апроксимации
=))
е набрал китка омразничета. От ливадето с тъй предивни цветя.
04 Юли 2018 09:00
>>><<<

ДИ е набрал китка омразничета. От ливадето с тъй предивни цветя.


Кои цветя са най-предивни - лен, коноп, коприва?

ДИ гледа просто да си опази ливадата от плевели.
04 Юли 2018 09:15
Да, но най-интересен форум става когато има дразнители.
04 Юли 2018 09:16
Връщаш се в къщи, разопаковаш, и оставаш с една шепа продукти и една торба опаковки
Не знам дали ти е направило впечатление, че опаковките на лекарствата и шоколадовите бонбони стават все по несъразмерно обемисти, сигурно за да остане впечатления в клиента, че купува нещо повече.
04 Юли 2018 09:23
ИвК
04 Юли 2018 09:16
Мнения: 11,008

Картон дебел и луксозен, който струва по-вече от съдържанието.
04 Юли 2018 09:26
И сега - заради човека и жена му да не харесваме и изкуството му?
Не бил говори български - и какво от това? Останалите българи, които са по чужбина, мигар постоянно на български говорят?
И от къде на къде, ако харесваш това, което в годините Кристо е направил трябва да си сноб?
А той наистина е направил много - и навсякъде се казва ,че е българин.
Айде , с гоямата бадамарка - всичкото съвременно изкуство е за буклука.
Да ама не, защото Кристо наистина вади масата от летаргията в която е потънала.
и има хубави творби с мащабите си и с изненадата която пораждат.
04 Юли 2018 09:31
Колкото е по неразбрано едно изкуство от масата, толкова е по-велико за нея.
Кланяме се, но знаем ли на какво?
И при аборигените е така.
04 Юли 2018 09:37
Явно нѣма житель на планетата, когото г-н Ивановъ да не познава лично, а г-н ​Тома​ Томовъ да не е интервюиралъ. Ахасферъ е пъленъ аматьоръ в сравнение с тѣхъ.
04 Юли 2018 09:41
Не е свързано с ДИ Сега направи едно прочистване на форума и форумници Да ви е честито!
04 Юли 2018 09:45
Запазва се само форум old В новия сайт не се виждат мненията, а старите никове и пароли не са валидни. Регистрацията както казах е спряна ..временно Но явно има и изключения
Иначе наистина е интересно решение -в стария форум да се дискутира ..невидимо за другите читатели
04 Юли 2018 09:50
Нека цъфтят всички цветя под слънчо.

Предразсъдъците, провинциални и столични, тичат пред разсъдъка, подлагат му крак и дигат прашоляк. В който мистификатори-колумнисти играят гръмовержци =)
04 Юли 2018 10:20
Който трупа варели, трупа печал...

Христо Явашев од Габрово
04 Юли 2018 10:25
Без няколко маджарски катерици няма да ти се получи копирането
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД