:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 326
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

20 лв. от минималната заплата с налог през 2006 г.

Данъкът върху доходите се намалява с по 2%
20 лв. дори от минималната заплата ще се облагат с данък през 2006 г., ако парламентът одобри последния засега, внесен в пленарна зала законопроект за промени в Закона за облагане на доходите на физически лица.

Необлагаемият минимум според проекта на финансовото министерство ще е 140 лв., т.е. ако депутатите одобрят предложението за 160 лв. минимална заплата, 20 лв. от нея ще се облагат с 8% данък. Досега налогът за най-ниските заплати беше 12%, а необлагаемият минимум - 130 лв.

"Това е предложението, което е залегнало в 3-годишната програма, но какво ще приемат депутатите, не се знае", каза вчера пресаташето на финансовия министър Пламен Орешарски Зорница Арсениева.

Предложението на практика не съответства на предизборните програми нито на НДСВ, нито на БСП. Преди изборите жълтите обещаваха намаляване на скалите за облагане на три - необлагаем минимум, 9% и 19% за най-високите заплати. Червените обещаваха да въведат от 2006 г. семейно облагане, като дължимият данък се намалява за едно дете с 300 лв., за две - с 600 лв., и за три - с 900 лв.

Вместо това сега се предлага налогът за заплатите над 140 лв. да падне само с 2% и да е 8%, а заплатите от 150 лв. до 250 лв. да се облагат с 18% вместо с 20%. За заплатите от 250 лв. до 600 лв. на хазната ще се дължат 20% вместо сегашните 22%, а най-високите заплати ще се облагат с 22% вместо със сегашните 24%.

Най-вероятно обаче предложението на финансовото министерство първо ще мине през преговори в тристранната коалиция, преди да бъде предложено на депутатите да го гласуват.

ВОЛАН

Вносът на леки автомобили за инвалиди няма да се освобождава от плащане на ДДС, мито и акциз от началото на 2007 г., ако колата е внесена от държава извън ЕС, става ясно от проекта на финансовото министерство за промени в Закона за ДДС. Досега освобождаването от тези налози важеше за всички коли с обем на двигателя до 1800 куб. см. Колите с произход държава от ЕС обаче ще продължат да се освобождават от тези налози.

Според изследване на неправителствената организация "Коалиция 2000" от измами с внос на автомобили за инвалиди хазната губи годишно по 65 млн. лв.
5
584
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
06 Септември 2005 23:52
Когато ни заливат новините за намаляване на преките данъци в различни европейски държави, българското правителство трябва да се изправи очи в очи с действителността и да отговори по адекватен начин на данъчната конкуренция. Най-вероятният бъдещ финансов министър на Германия - безпартийният ултралиберал проф. Кирххоф, говори за 25% плосък ДОД на първо време. На първо време...А след 2 години? А щом това става в социалноориентираната Германия, какви новини да очакваме от Ирландия или от новите членки...?

Срам и позор за нашето правителство, ако опропасти намалението на преките данъци и особено на максималната ставка по ДОД и на данък печалба. И без това нищо не губи - както се вижда от досегашните бюджети, след всяко данъчно намаление стопанството вади на светло и облага двойно повече от предполаганото намаление на приходите в сметките на МФ.
07 Септември 2005 00:07
Далаверата с кола за псевдоинвалид е най-големият срам от доста време. Никой не си прави труда или няма интереса да извика, че царят е гол. Стигна се до там, че към момента две от три коли са регистрирани на инвалиди, с което мнозинството от българския народ се е поддало на андрешковщината - то вече е станало участник в измамата и най-спокойно си живурка с нея. Подобен феномен се наблюдаваше през първите демократични избори - понеже по селата всички вкупом крадяха от ТКЗС-то, после вкупом си гласуваха за комунистите. И никой не мисли, че все пак някой плаща масрафа, включително самите андрешковци чрез други данъци или чрез мизерно здравеопазване, образование и т.н.

Шапка ще сваля на това правителство, което сложи край на това безобразие. На инвалидите може да се помогне много по ефективно по други начини - например чрез поставяне на колчета против паркиране на всички тротоари, за да може там да минават хора на количка но и детските колички също

Редактирано от - belchev на 07/9/2005 г/ 00:11:09

07 Септември 2005 11:14
С ДОД се облагат доходите след осигуровките - значи от 160лв като се приспадне частта на работника от осигурителната тежест - за здраве и пенсия, дали остават и 140лв, които да се обложат с ДОД? - не ми се смята подробно, ама сметката "на ум" натам ме води...
Подобни "чисти" сравнения бяха актуални по Виденово време, когато работодателя плащаше 100% от осигуровките, но сега, когато целта е да се достигне до 50/50... дали въобще журналята четат това, дето го пишат?
07 Септември 2005 13:08

като дължимият данък се намалява за едно дете с 300 лв., за две - с 600 лв., и за три - с 900 лв.



Кво, кво, кво? Ще се намалява данъка с 300 лева за всяко дете? Пък аз си мислех, че се намалява облагаемият доход, а не данъка.
07 Септември 2005 15:09
дължимият данък се намалява за едно дете с 300 лв., за две - с 600 лв., и за три - с 900 лв.

Така пише в статията.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД