:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 318
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
НСБОП: Има бум на синтетична дрога, "гони" хероина

Разбиха цех за наркотици на семейство бизснесмени

50 000 лева стигат да се започне производство на амфетамини
Баща, дъщеря и зет са замесени в разбитата в Бургаско нарколаборатория за амфетамин, съобщи вчера зам.-шефът на НСБОП полк. Венелин Великов. Задържаната фамилия е от Бургас, държи рибни магазини, ресторанти и хотел в Бургас и Созопол.

Арестувани са общо петима души, 4-ма от тях остават в ареста с постоянна мярка. От бургаското следствие обаче съобщиха, че между тях не са бащата - 55-годишният Динко Парушев, и щерка му Таня. Арестуван е само мъжът й, който е от Созопол, както и трима софиянци. Единият е изтърпявал присъда в турски затвор за трафик на коли и има условна присъда за наркоразпространение у нас. Другият е задържан на ГКПП Капитан Андреево, връщайки се от чужбина.

Лабораторията се намира в бургаското с. Изворище, където живее Парушев. Там били открити 20 кг амфетамин на прах и прекурсори. Когато антимафиотите атакували, заварили вътре 4-ма души. Един, който е химик, следял процеса изсолване - обработка на суровините с химикали, а другите пакетирали готовата продукция. Тя била предназначена за Турция и Близкия изток, където трябвало да я изнесат чуждите партньори на нашите наркопроизводители. Замесените чужденци не са задържани, защото са зад граница. Иззети са 3 коли - ауди, мицубиши и ситроен, с които били пренасяни дрогата и материалите за нея. Лабораторията функционирала от 2-3 месеца.

"Напоследък по масовост на разпространението синтетичните наркотици гонят хероина и това е тревожно, тъй като неговото въздействие е много по-пагубно, особено за младите организми", коментира полк. Великов.

Причината била огромната печалба. Цената на 1 кг амфетамин у нас на черния пазар е 2000-3000 евро за кг, в Турция обаче тя стига до 7000, а в Близкия изток до 20 000 евро. Една таблетка каптагон пък в България струва между 2 и 6 евро, а в арабските държави стига до 25 евро. Себестойността за производството на 1 хапче е едва 40-50 цента, което прави 50 пъти по-голяма печалба.

"Мина времето на големите нарколаборатории от рода на тези в Опицвет и Банкя. Сега от мерки за сигурност се върви към манифактурното производство - отделните фази се правят на различни места", каза още Великов.

За да бъде направена една нарколаборатория, като първоначален капитал са нужни 30 000-50 000 лв. Обикновено организаторите били българо-чуждестранни групировки, като нашенците са ангажирани с производството. С контрабандата се занимавали чужденци, главно турци и араби.

За 2002 г. са иззети около 120 кг амфетамин на прах и 135 000 таблетки, както и около 400 000 каптагон. Това е 4-ата нарколаборатория в страната.
1282
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД