:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 302
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Разфасоваме по 16 000 коли на година, ако цапат

Най-застрашени са москвичите и жигулите, по-малко - тези с газови уредби
По 16 000 леки коли годишно ще се претопяват след 2007 г., когато почваме да изпълняваме екостандартите на Евросъюза за допустимите нива на изгорели газове и шум от двигателите. Толкова ще е капацитетът на двата центъра за разглобяване на старите автомобили в България, които трябва да са готови до 2005 г.

С влизането в ЕС за нас автоматично става задължителен стандартът ЕВРО-1 за леки коли и голяма част от личните ни возила са застрашени от спиране, защото не могат да покрият нормите.

Липсата на преходен период за старите коли при затварянето на глава "Екология" няма обаче автоматично да спре от движение всички возила, произведени преди 1994 г., коментираха от транспортното министерство.

Нормата ЕВРО-1 за допустимата концентрация на изгорели газове от леките автомобили е напълно постижима и от по-стари возила, ако отговарят на определени технически изисквания. Ремонт на някои части от двигателя, поставяне на катализатор и въвеждане на безоловни и с ниско съдържание на въглеводороди, серни и азотни окиси горива могат да помогнат да се покрият нормативите, казаха от министерството. Най-застрашени са возила като "Москвич", "Жигули" и "Вартбург", при които такива ремонти или са невъзможни, или неоправдани. Спирането ще става след поредния годишен технически преглед - от догодина описанието на изгорелите газове, измерени на стенд, става задължителна част от протокола от такъв преглед.

Газовите уредби също намаляват сериозно вредните емисии и вероятно ще се възприемат като задължителни. Друга възможност е Евросъюзът да възприеме дебатираното в момента предложение изгорелите газове от автомобилите да бъдат толкова, колкото са били възприети в годината на производството на двигателя.

В България са регистрирани 2 174 081 леки коли, но поне 400 000 от тях вече са спрени от движение. Държавата ще дава по 70 лв. на разфасована кола, за 2005 г. вече са предвидени 66 000 лв. Парите се събират от въведената наскоро екотакса от 80 лева, която се плаща при регистрацията на колата.
562
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД