:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Участието на американци в проекта за Бургас-Александруполис щяло да мотивира "ЛУКойл"

Американската Ексимбанк може да финансира петролопровода

Церовски: Едва ли президентът е върнал закона за държавната собственост за противоконституционност
Снимка: Емил Иванов
Щатската Ексимбанк е готова да финансира петролопровода Бургас-Александруполис, ако в проекта има американски интереси. "Това означава да се включат техни инженерингови фирми или доставчици", обясни вчера министърът на регионалното развитие Валентин Церовски. Той се срещнал с представители на банки и на петролни компании, а мандат за преговори с тях му е дал и гръцкият министър на развитието Акис Цохадзопулос. Церовски посети Русия, предстоят му визити в Лондон и в Казахстан по проекта.

"За компании като "Ексон мобил корпорейшън" и "Шеврон Тексако" надали ще е проблем да финансират проект за 680 млн. евро", коментира Церовски. Той прогнозира, че евентуалното участие на американци ще мотивира "ЛУКойл" да се включи.

Обмислят се два варианта - за финансиране на проекта със заеми от банки или с пари на петролните компании. "Ако се избере втората възможност, американските компании могат да поискат дялово участие в петролопровода", каза регионалният министър. Според него вторият вариант ще направи проекта по-евтин и рентабилен.

Кеймбриджката асоциацията за изследване на енергетиката потвърдила нуждата от това трасе. Според Церовски това трасе е най-конкурентно сред останалите 5 алтернативи и ще е крайно необходимо след 3-4 години, когато се изчерпи капацитетът на Босфора. Това е потвърдено и при срещата на Церовски със специалния пратеник на президента Джордж Буш за Каспийския регион Стивън Ман на среща в Държавния департамент



Едно към едно



Аз съм направил подробен доклад какво съм свършил през 6-те месеца. Ще го предоставя на премиера и на политическите ръководства на двете управляващи партии. Той е изработен на база факти и документи. Не знам има ли конфликти и нарушена комуникация. Не съм казал, че не мога да работя с г-н Хасан. Има разминаване в изнасяните от него цифри и данни. С еврофонодовете в министерството се занимават 30 души. Аз съм уволнил двама, а 4-ма са подали оставка. Популизмът е нещо много хубаво. Той е като мекото на хляба, но трябва да се носи отговорност. Не съм прочел мотивите на президента, но бих се учудил, ако там се говори за антиконституционност. Така министърът коментира ветото на Георги Първанов върху Закона за държавната собственост.
489
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД