:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Наука

Откриха мумията на Нефертити?

Балсамираното тяло, което може би принадлежи на най-красивата и най-властната царица, предизвика ожесточени спорове сред египтолозите
Царица Нефертити, съпругата на фараон Ехнатон (Аменхотеп IV), е в центъра на полемика сред египтолозите в целия свят, съобщиха научните издания. В основата на споровете са твърдения на британска египтоложка, която предизвика в средата на юни сензация, заявявайки, че е идентифицирала мумията на царицата в гроб в Долината на царете, недалеч от днешния Луксор. За египтолозите това откритие може да стане най-значимото след откриването на гроба на Тутанкамон през 1922 г.



Много учени обаче го оспорват.



Джоан Флетчър, която отговаря за изследванията на мумии в Университета на Йорк, Великобритания, уверява, че е стигнала до тялото на Нефертити благодарение на перука в нубийски стил, носена от жените в семейството на Ехнатон, управлявал Египет между 1353 г. и 1336 г. пр. Христа. Перуката е била намерена край три мумии, открити през 1898 г. в Долината на царете от френския археолог Виктор Лоре. През 1907 г. мумиите - двете на жени, а третата на момче - били снимани и отново зазидани.

Флетчър дълго време била заинтригувана от мумията на по-младата жена, позната на археолозите като KV 35. Тялото й било зле съхранено и вероятно затова почти не е привлякло внимание, смята тя. В гробницата, построена в град Амарна от Аменхотеп II, умрял някъде около 1419 пр.н.е., учените открили, че в съседна на основната камера са положени мумии и на други фараони - включително Рамзес IV, V и VI. В друго, по-малко помещение, те намерили оголени трите мумии с нахвърляни в краката им платнени ленти от балсамирането. Тялото на момчето и на младата жена били разчленени.

Властите в Египет разрешили на Флетчър да изследва мумията на младата жена, която според египтоложката можела да се окаже на Нефертити. След направените многобройни снимки с преносим ренгтенов апарат изследователката представя



няколко красноречиви доказателства.



Рентгенът показал сходство на анатомията на мумията с дошлите до нас описания на царицата. Друг знак била следата от плътно впиване по кожата на челото й, която според екипа на Флетчър говори, че жената е носила лента, характерна само за царете и за цариците на Египет. Главата й е била обръсната. А в меките части на лявото ухо има прокарани две отверстия за обици, както на запазените до наши дни портрети на Нефертити.

След това екипът на Флетчър открил отделената от мумията дясна ръка, чиито изсъхнали и слепени пръсти сякаш стискали кралски скиптър. Ръката била сгъната така, както



са погребвали само монарсите.



Освен това в една от нишите на гробницата били намерени скъпоценности, поддържащи версията на Флетчър. Методът и качеството на балсамиране също съответстват според египтоложката на 18-та династия в Древен Египет, към която принадлежи и прекрасната царица.

Снимките показали също, че младата жена е на възраст между 19 и 30 г., каквато е била и възрастта на Нефертити. По-възрастната жена е между 35 и 45 г. Те съответстват на вероятните години на смъртта на майката на Аменхотеп, царица Тайе. Момчето е между 12 и 14 г. и може да е един от неговите рано починали братя.

"След 12 години на търсене на Нефертити това вероятно е най-прекрасното откритие на моя живот", е убедена Флетчър. Нейната находка и аргументите й ще бъдат представени в двучасов документален филм, който ще бъде излъчен на 17 август по канал "Дискавъри", финансирал експедицията на екипа й. "Макар че засега можем само с голяма вероятност да предположим, че мумията е правилно идентифицирана. Във всеки случай находката очевидно ще има голямо значение за египтологията", посочва още Флетчър. Част от събраните от нея факти вече бяха представени от сп. "Тайм".

Откритието обаче е оспорвано от няколко изследователи. "Това е интересна идентификация, която



вероятно ще предизвика безкрайни спекулации",



заяви пред "Дискавъри нюз" Салима Икрам, специалист в изследванията на мумии от Американския университет в Кайро. Египтоложката Сюзън Джеймс от Университета в Кеймбридж пък каза, че е скептична относно заключенията на колежката си. Сюзън Джеймс също е изследвала въпросните три мумии. Данни, пубикувани преди тази експедиция, сочат, че е малко вероятно да става дума за мумията на Нефертити. Без да има сравнения на резултати от ДНК-анализ, подобни твърдения нямат особена стойност, смята Джеймс.
2564
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД