:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Обвиниха Пилето в самоуправство и го оставиха в ареста

Полицаи търсиха по складовете в "Илиянци" китайските контрабандни стоки
Обвинението срещу Николай Методиев-Пилето, задържан в четвъртък за контрабанден внос на китайски стоки, е за самоуправство. Това стана ясно вчера в Софийския районен съд, където се гледа делото по прокурорското искане за задържането на приближения до Косьо Самоковеца.

Самоуправството е тежко умишлено престъпление, извършено дръзко и арогантно срещу органите на реда, мотивираха се магистратите и постановиха контрабандистът да остане в ареста още 72 часа. Има опасност Николай Методиев да извърши друго престъпление, посочи още съдът.

Миналата неделя през нощта бригада хамали, наета от Пилето, разтовари поставените под полицейска охрана китайски стоки. Контейнерите бяха напълнени със строителни материали, каквито бяха декларирани при вноса на контрабандата.

Двамата охраняващи полицаи твърдят, че са били заплашени и затова са позволили претоварването. След операцията доверен на Пилето митничар постави нови пломби.

От 1998 г. досега Методиев има поредица от висящи дела, обяви пред съда вчера прокурорът по делото Валентин Филипов. Той подчерта, че Пилето извършва перманентна контрабандна дейност и разнообразява престъпленията си с изнасилване.

Делото е тенденциозно и цели да опетни името ми, заяви Методиев пред магистратите. Той подчерта, че никога никого не е заплашвал.

Преди Пилето да бъде докаран вчера в съда, полицаи от столичната икономическа полиция и антимафиоти от НСБОП затвориха за няколко часа складовете в "Илиянци", за да търсят китайските стоки, които той си прибра, съобщи източник от МВР. Предполагам, че във връзка с този случай е бил затворен стоковият базар "Илиянци", потвърди и шефът на митниците Асен Асенов. До снощи не беше ясно дали части от стоката са открити там.

НСБОП изяснява кой и как се е намесил, за да бъдат разтоварени тировете на Методиев, обясни министърът на вътрешните работи Георги Петканов.

Министърът потвърди, че в скандала има замесени полицаи и митничари.

Тировете на Пилето, хванати минали петък, по документи карали строителни изолационни материали, за които митата са до 3000 лева. За голям контейнер китайски потребителски стоки дължимите към държавата суми са поне 80 000 лева, което обяснява интереса към тази контрабанда. Освен Пилето с нея се занимава и друг голям контрабандист, известен като Виетнамеца. Каналът от гръцкото пристанище Солун се захранва със стоки, внасяни там от семейството на изгонената от България през март 2001 г. китайка, известна като Мадам Чен. Пилето и Виетнамеца са конкуренти.



каре





Асен Асенов: Има замесен митничар



В момента се води разследване по случая. Когато има нещо конкретно, ще ви информираме. Замесени са двама полицейски служители и един митничар. Искам да уточня, че стоката е влязла в 2.00 ч. и в проверката на СДВР е участвала и регионалната митническа дирекция. От Кулата до Долни Богров стоката е била допълнително пломбирана с пломби за еднократна употреба и при последващата проверка се установява, че те са манипулирани. С МВР работим много добре, коментира шефът на митниците Асен Асенов.





каре



Прокурорът от доклада на МВР Иван Петров:



Работим добре с МВР по случая



Прокуратурата и полицията засега си взаимодействат много добре по случая, каза апелативният прокурор на София Иван Петров пред Дарик радио. Неговото име се появи в доклада на МВР за връзки на политици и магистрати с организираната престъпност. Твърди се, че в доклада на МВР са описани връзки на прокурора Петров с Косьо Самоковеца. Магистратът се защити, че няма връзки с картофения бос.

"Напоследък, излишно според мен, се преекспонират някои различия, някои несъгласия по конкретни дела между прокуратурата и полицията, като общо впечатлението ми е, че се работи по места в добър ритъм, с добро разбирателство и съгласуване", казва още Петров.

Мисля, че засега всичко върви нормално. При събрани необходими доказателства се надявам, че районната прокуратура ще удължи задържането на Методиев до 72 часа, през което време той ще бъде изправен пред съда, за да му се вземе постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, сподели прокурорът. Той призна че има случаи, по които настъпва разнобой между МВР и прокуратурата, "вероятно поради недостатъчно добре свършена работа от една от страните".
838
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД