:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Депутатите спряха скандален договор за биоматериали

Блокира се сделката за износ на тъкани

Парламентът гласува, че кожа и кости ще даваме на чужди държави само ако са задоволени българските пациенти
Снимка: Велислав Николов
Парламентът блокира изпълнението на скандалния договор, сключен между държавния център "Бултрансплант" и американската търговска компания "Остеотек" с приемането на текстове от закона за трансплантациите.

Освен органи в норматива се записа, че тъкани и клетки също ще се изнасят от родината само ако тук няма пациенти, нуждаещи се от тях. Текстът влезе по предложение на Светлин Белчилов, депутат от НДСВ и член на здравната комисия. Това стана, след като пак по предложение на Белчилов клуб "Новото време" взе политическо решение да подкрепи закона, но с гаранции за здравето на нацията.

Подписаният през февруари 2002 г. договор, разкрит от "Сега", задължава държавата ни да осигури максимален брой болници, където да се взимат тъкани от трупове, за да се изнасят безплатно във Франция. Там "Остеотек" има филиал и обработва биоматериалите по специална технология. Така те придобиват стойност и американците ги продават на западни здравноосигурителни компании. Ако ние искаме тъкани, трябва да си купим. Договорът е със срок от 7 г. За това време всички тъкани, експлантирани от болниците, ангажирани с "Остеотек", са негова изключителна собственост. Фирмата чакаше да се приеме законът за трансплантациите, за да сключи отделни контракти с българските болници.

Шефът на "Бултрансплант" Янко Начков и представителят на "Остеотек" Румен Хичев са подписали договора в кабинета на ексминистъра Божидар Финков с неговото съгласие. Месеци по-късно "Сега" разкри декларация на Хичев пред американските власти, който обещава да поеме издръжката на сина на Финков по време на престоя му в САЩ.

Пак заради скандалния договор друг жълт депутат - Алеко Кюркчиев - наложи в четвъртък текст в закона, според който тъкани и органи за трансплантация могат да се взимат само ако човекът приживе е подписал в здравната си книжка, че е съгласен. Така парламентът ограничи потенциалния брой на донорите у нас. Депутатите обаче отложиха гласуването на друг текст, който трябва да регламентира какво се случва, ако гражданинът не впише нищо в книжката си, но може да помогне след смъртта си на друг човек да оцелее. Приемането на закона ще продължи във вторник.
1237
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД