:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,062,549
Активни 64
Страници 21,334
За един ден 1,302,066
Най

Академик Иван Костов вярва, че Бог е кристал

Минералогът мечтае след смъртта си да отиде на Венера. Там било топло, а и все пак била планетата на любовта. Роденият през 1913 г. български учен е убеден, че годината на раждане му е определила да се занимава цял живот с кристалите. Според него числото 4 го следва непрекъснато и е предопределило живота му
Снимки: Личен архив
Белокос възрастен мъж на видима възраст не повече от 60 г. Топли очи, които издават все още жажда за знание и живот. Това са първите впечатления при срещата с почти 90-годишния академик Иван Костов. Той е и най-старият член на БАН. До ден-днешен не е изпуснал нито едно заседание на академията. На тях пък не пропуска да вземе думата и да споделя пред колегите си идеите за развитието на българската наука и преди всичко за това, което иска тепърва да изследва. Академията пък е предоставила на Костов една малка стаичка в задната част на Природонаучния музей в центъра на София. Там академикът се усамотява и остава с мислите си за кристалите.

"Не знам какво са правили орисниците, но за мен цифрата 4 е моята щастлива цифра. В Пловдив, където съм роден, съм живял на "Драган Цанков" 4. В семейството бяхме 4 деца - две момчета и две момичета. Ожених се и имам две деца, което пак прави четири души в семейството. Четворката дава много на хората. Най-малкото посоките на света са 4.

Щастлив съм, че съм роден през 1913 г. Тогава за първи път се разшифрова кристалната структура на минералите. Най-напред на солта - натриевия хлорид, а след това на калциевия флорид. От този момент ми е било предречено да се занимавам с кристалография, а в момента и с кристалохимия. Затова и първата ми научна работа беше за флоурита от известното с минералната си вода село Михалково. И до ден-днешенмен единствено ме интересуват кристалите",споделя почти на един дъх академикът.

Иван Костов признава, че е продукт на 20-ото столетие. Този XX век за него бил свързан с 4 много важни събития. Две са тревожни и две - социални. Тревожните били двете силни земетресения - 1928 г. в Пловдив, когато той бил ученик, и през 1978 г. в Япония, когато изнасял лекции на студентите в Сендайския университет. Там се отървал на косъм от смъртта, тъй като един голям шкаф паднал и щял да го затисне. Другите две събития според него са свързани с Първата световна и Втората световна война. Академикът твърди, че помни и събитията в края на Първата световна война. В детските му спомени е запечатан моментът, в който над Пловдив е прелетял и граф Цепелин.

Костов казва, че помни и част от Балканската война, тъй като баща му тогава бил купил картонени войничета, с които двамата с брат си играели до здрач. Едните били в зеленикави български униформи, а другите били в сините сръбски куртки. Двамата братя си сменяли войниците, за да не побеждава само единият - този с нашите униформи.Втората световна война Иван костов прекарва в АнглияПрез 1940 г., след като вече е завършил Софийския университет и е станал асистент в тогавашния Минерало-петрографски институт, получава покана от Британския съвет да специализира в Кралското минно училище на Имперския колеж. Когато започва войната и България обявява война на Англия, той вече е в страната на Шекспир. Неговите колеги непрекъснато се шегуват, че не знаят какво да го правят, след като им е "враг". Независимо от това прекарват десетки часове един до друг в станциите на метрото, докато бомбите се сипят над Лондон.

В Англия се запознава и с проф. Никола Киров. Той обаче не се връща в България, а се отправя към Австралия. "Преди години отидох да го видя и той ме заведе в пречиствателната станция на Сидни, която той измислил и затова името му е сложено на табела на входа на станцията. За всичките тези години той е останал 100% българин", разказва академик Костов.

Имало и други негови колеги, които учели в Англия и заминали по света. Той обаче бил твърдо решен да се върне в България, където имало толкова много материал за изследване. "Вярвам в Бог, но зависи какво значи Бог. Бог съществува, но всеки си го носи в себе си. Това дори може да бъде и мисълта на всеки един от нас. Аз много обичам природата и за мен тя е Бог. Природата е създадена от минерали, растения и животни. Всичко е изградено от атоми, а те са изградени от елементарни частици. Може да вземем и това за Бог. За мен също обичта е Бог. Не става въпрос за физиологическата. Хората, които се занимават с наука, търсят истината, но не като политиците, които се въртят около нея.Те не искат истината, защото не им отърваКристалите обаче са уникум. След толкова години мога да кажа, че Бог е кристал. Това е цялата хармония, която я има само в кристала", споделя си Костов.

Той дори тайно си мечтае един ден, когато умре, да попадне на планетата Венера. Там било топло, а и щял да изследва много други неща. Пък и все пак била планетата на любовта. Академикът е убеден, че освен на нашата Земя има и някъде другаде друга форма на живот. Една от теориите за живота е минераложка. Според нея животът се е зародил в сравнително топли термални места и води - близко до вулканите. Първоначално на Земята е имало много лава. Около нея пък излизат топли води. Зеолитовите или алумосиликатни минерали оформят огромни празнини, в които, като влезе белтъчна молекула, може да се развива, нахвърля теорията Костов.

След като се завръща от Англия, ученият започва преподавателска дейност и през 1953 г. вече е професор. Става и ръководител на Катедрата по минералогия и кристалография на Софийския университет. През 1966 г. той вече е академик. От написването на първия си научен труд през 1938 г. до ден-днешен е публикувал десетки научни изследвания. Едно от най-приятните неща, за които си спомня обаче, е запознанствата му със стотици хора по целия свят. И досега, когато има пари за марки, поддържа връзка с тях. Останали са много малко места в света, където не е бил. След членовете на семейството най-важно за него е дългогодишното приятелство с Дороти Хочкин, която през 1971 г. става Нобелов лауреат, тъй катооткрива структурата на витамин В-12,а по-късно и структурата на инсулина. "За мен това беше невероятен човек, изграден от много доброта и обич. Дълги години, докато тя не почина, бяхме приятели", с тъга си спомня академик Костов.

Духовността в целия свят си отива. За съжаление и в източните страни вече нахлува модернизмът и убива духовността. И до ден-днешен не мога да разбера защо смятат Александър Македонски за велик. Кое му е великото, след като е разбил тази персийска цивилизация - горил и рушил, а можел да я остави за поколенията? Аз съм много против военните и политиците. Те могат да разрушат всичко, анализира част от историческите събития Костов. За да докаже, че не обича политиците, споменава, че не е доволен от адаша си и експремиер на страната Иван Костов, който два пъти му отказал "едни проучвания в Родопите".

За академика З неща са били най-важни и са го зареждали със знание и живот - Първа мъжка гимназия в Пловдив, Софийският университет и Българската академия на науките.
 
Ученият обича да се усамотява в кабинета си и да мисли за божествените кристали.
 
На Великата китайска стена.
 
Костов (отпред в средата) с японски колеги близо до кратера на вулкана Фуджи.
2754
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД