:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,355,214
Активни 72
Страници 12,800
За един ден 1,302,066

Масови уволнения на социално слаби

Частници и областни управители изместват общините в програмите за безработни
СНИМКА: ПРЕСФОТО/БТА
Кметовете започнаха вчера масови уволнения на наетите по програмата "От социални помощи към заетост". Това стана, след като социалното министерство драстично и без обяснение оряза бройките на общините по проекти за безработни. Вчера до компромис не се стигна. По програмата работят бедни и неквалифицирани хора.

---------------------От обработените данни за 156 общини става ясно, че са заявени 46 000 работни места, а са одобрени 10 000, съобщи председателят на сдружението на общините и кмет на Търговище Красимир Мирев. За останалите 100 общини няма информация. Орязани са средно 80% от заявените от общините бройки.

Участието на общините в програмата е сведено до минимум за сметка на частните фирми, областните управи и неправителствени организации. Одобрени са общо 1400 проекта. От тях 259 са на 210 общини. 156 са на областни управи. 466 са на частници. Вчера социалното министерство не даде обяснение по какви критерии е направен подборът и какво е разпределението. Според зам.-министър Румен Симеонов няма община без одобрен поне един проект въпреки оплакванията на кметовете. Общо 70 хиляди ще бъдат заети тази година по програмата.

Ведомството на Христова се въздържа от конкретни данни по самите проектите. Идеите на частниците са предимно за подобряване условията на труд, обясниха от социалното министерство. Наетите ще изграждат рампи за хора с увреждания, ще извършват ремонти. Тази година не искаме "подпирачи на метли", обясни Симеонов. При частниците има много по-големи шансове безработният да остане на постоянна работа след приключване на програмата, аргументира се той. Според него това било изключено при общините. Частният сектор плаща най-много данъци, затова няма нищо лошо средства от проекта да отиват при тях, обясни зам.-министър Симеонов. Имаме усещането, че някой се стреми да превърне проблема в политическа битка, каза още той.

Нашите проекти са по-ефективни, контрира изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова. Според нея Националното сдружение на общините е сериозно притеснено от опитите да се измества местната власт от конституционната й роля да изпълнява местни проекти.

Блокадите на сръбската граница продължават

Безработни в няколко общини направиха протести заради орязаните бройки по програмата "От помощи към заетост". От 9 до 10 часа 150 жители на община Кула спряха движението към сръбската граница на ГКПП Връшка чука. Днес протестът продължава, но вече блокадата ще е 2 часа. Общината настоява социалното министерство да обяви критериите, по които е станало оценяването на проектите.

От 14 до 17 ч. безработни спряха движението и на ГКПП Брегово. Там около 100 протестиращи извадиха плакати "Искаме работа и хляб". Днес по същото време граничният пункт пак ще бъде блокиран. Към 16 часа около десетина коли чакаха края на протеста, за да минат границата, съобщи БТА. Мирен протест направиха пред областната администрация и стотина безработни от Враца.

В Русе пък протестираха инвалидните дружества "Смелост", "Кураж" и "Свят за всички". Отказаното финансиране на проекти означава 74 души лежащо болни инвалиди без обгрижване и 42-ма души социални работници без препитание за дружество "Свят за всички". При останалите две - "Смелост" и "Кураж", потърпевшите са съответно 50 и 25 инвалиди и 41 и 19 социални работници. Равносметката е над 250 души обречени на бавна смърт, самота и безработица за хората, участвали в програмата, твърдят хората с увреждания.

Сваляме отговорността от себе си относно евентуални протести на хората, написаха в открито писмо до премиера Симеон Сакскобургготски кметовете на 34 общини от регионалното обединение "Тракия". Те възразяват срещу "явната неравнопоставеност за участие в програмата на общините спрямо органите на държавната власт, както и срещу принципа на вземане на решения без предварително информиране и съгласуване".

Това не е пазарно мислене, намеси се и правителственият говорител Димитър Цонев. Според него, ако в състезанието частниците са по-добри, трябва да им се даде приоритет.

Красимир Мирев пък намекна, че този, който им отнема бройките, изглежда, иска да използва наетите с предизборни цели. Това мнение се подкрепя от факта, че почти 12% от проектите са на областните управи, които се назначават от кабинета. Социалното министерство упорито крие информацията колко души ще бъдат наети по тях. Не е ясно и откъде областните управи ще вземат пари да участват в съфинансирането на проектите, каквото е изискването. Такива пари в бюджетите им няма.

Много общини не успяват да се справят с изпълнението и контрола на програмата, оправдаха се от ведомството на Христина Христова. 15 работодатели вече са дадени на прокурор заради неизпълнени ангажименти и неизвършена, но отчетена дейност. На 72 общини са отнети по 10 пункта от оценката на всеки проект заради неизпълнени ангажименти - плащане в срок, осигуряване на работно облекло. Според Мирев обаче това не е посочено в мотивите за съкращаването на общинските проекти.

Кметовете дават два дни срок на министерството за диалог и промяна в съотношението на одобрените бройки. В края на седмицата УС на сдружението ще реши как да се противопостави.

Още със започването на програмата беше заложено постепенно тя да намалява. Тази година средствата са 127 млн. лв., миналата те бяха 141 млн. лв., а през 2003 г. - 217 млн. лв.

Освободените на практика няма да останат без доходи, ако се регистрират в бюрата по труда, успокои Агенцията по заетостта. Докато им намерят нов работодател, те ще получават социални помощи. Не е ясно обаче дали ще вземат пари за януари, тъй като вече са изпуснали сроковете да се регистрират като безработни.

ОЩЕТЕНИТЕ

В 40 общини напълно са съкратени бройките за наемане на безработни. Между тях са Нови пазар, Русе, Петрич, Казанлък, Шумен, Габрово, Генерал Тошево, Дупница, Ловеч, Троян, Плевен, съобщиха от сдружението на общините. Данните на сдружението, на социалното министерство, както и на самите общини обаче си противоречат. Във Видин са одобрени 340 от 1415 заявени работни места, твърдят например от НСОРБ. Според самата община там няма одобрена тяхна заявка. По данни от община Русе пък при тях има одобрени 48 бройки.

Сред общините с най-драстично намаление на бройките в сравнение с подадените заявки са Смолян - 15 от 425, в Самоков - 90 от 348, във Велико Търново - 35 от 400, в Пазарджик - 26 от 600.

В някои от общините, където НДСВ има позиции, намалението е наполовина. Така е в Кюстендил, която е заявила 800 бройки, но е получила 450. В Белоградчик са заявени 495, а са одобрени 295. В община Димово от 267 заявките са намалени на 142. Подобно е положението и в община Тополовград (от 260 на 130) и в Кричим (от 197 на 112). Гордостта на НДСВ - Добрич, обаче също е сред най-ощетените - тя е поискала 424 бройки, а е получила само 14.НАРУШИТЕЛИСоциалното министерство разпространи вчера списък с примери за нарушения на различни общини. Сред тях обаче не са тези, които са оставени с минимални бройки за програмата:С. Беленци, община Луковит - няма видими следи от работата на 10 безработни, назначени по програмата.

С. Рибен, община Долна Митрополия - работодателят не е осигурил материали и инвентар на наетите.

С. Дългоделци, община Якимово - наетите са пренасочени към комунални дейности, без да са уведомени бюрата по труда и без коригиране на договорите.

С. Крушовица, община Мизия - отчетено е полагане на 2376 кв. м баластрена настилка, изпълнение няма.

Гр. Чипровци - отчетено е полагане на 398 кв. м настилка,

изпълнени - 45 кв. м.

С. Якимово - отчетено почистване на 11,38 дка от речното корито, реално почистени - 3 дка.

С. Михайлово, община Хайредин - отчетена е 1500 кв. м бетонова настилка, реално изпълнена - 20 кв. м.

Гр. Белоградчик - отчетен ремонт на 4000 кв. м тротоарна настилка, изпълнени - 2000 кв. м.

Община Чупрене - отчетено извършване на изкоп на канавки от 1111 кв. м, извършени - 500 кв. м.
38
766
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
03 Януари 2005 23:34
А да видим с колко ще спадне безработицата през януари...нищо чудно да падне под 10 %, това сега че има малко недоразумение за 30-тина хиляди надали може да повлия на цифрите..
03 Януари 2005 23:36
Какви обяснения, мола? (Идат избори, наши хора ша раздават парите, па мое и за вас да останe нещо..)
У нас ОСНОВНОТО правило през посл 15г. е правилото на ПИРАМИДАТА. Тука има – тука нема, или “Треска за злато” – 3 спечелили 3000 изгубили, или 300000 или 3 млн. Но се казва “при нас много се печели”, а не се казва “при нас мнооого се губи”. Но пирамидата се разширява, разширява и като запълни всичко се казва “прехуда свърши”.. и другите избори пак оттам.
04 Януари 2005 00:01
КАКВО НАЧАЛО НА ГОДИНАТА САМО
04 Януари 2005 00:03
Още един балон се спука..
..при социализЪма държавата като функция на Партията не управляваше убаво. Понастоящем държавата като функция на мафията се из*ра на метеното. Социално слабите са “дребен” детайл от пейзажа. Но поне могат да “сурвакат” с метлите благодетелите на дуржавата.
04 Януари 2005 00:44
Краино време е
да се спрат Тези РАЗХИЩЕНИЯ на Държавни Пари
и се лишат Кметовете
от възможноста с даржавни средства
да си
"ПОТДАРЖАТ" контингента от избиратели
на Афиф псевдоработни и т.п. места.
Смятам че
още одаввна трябваше
да се спрат плащанията по Подобни
КЛАТИК..СКИ
Програми
и средствата от тях
да се насочат в Реалния сектор.
Но по добре късно
отколкото да продалжава тази пародия.
04 Януари 2005 02:04
ТИ пък къде виждаш "Реален сектор" в България?!
Всичко тук е "НЕвидим", "НЕоблагаем" и "ПОДземен" сектор !!!
Нали точно от "Реалния" сектор са изхвърлени тези БЕЗработни!!!
04 Януари 2005 02:18
Наздраве на сичкото виртуален сектор, еба ти.
04 Януари 2005 08:17
Не разбирам - на глупави ли се правим, или наистина сме глупави. Досега всички бяха против тази програма за заетост, която поощряваше мързела- да подпираш метлата час-два дневно и да получиш в края на месеца 120 лева, за които повечето хора работят по 8-10 часа на дне. Сега пък- защо отказали пари на общините за подобни псевдодейности. Нека си дойдем на думата: има безработица, но има и много незаети работни места, защото, виждате ли, всеки иска да е най-малкото началник. Не го ли мързи човек, има ли знания и умения за определена дейност, ще осигури препитанието си. Вярно е, че имаме много път да изминаваме до онези европейски ценности, за които всички говорим, но е крайно време и да ги приложим на практика. Доколкото ми е известно, в цял свят се поощрява активността на човека при търсененето на работа, а не чакането наготово.
04 Януари 2005 08:44
Май това действие на правителството е извършено за да се види кои плюят и в двата случая
04 Януари 2005 08:45
Следващата стъпка е да махнат "Краун Ейджънтс" (за малко) и пак да бъдат дружно оплюти от всякакви противници на последните
04 Януари 2005 09:23
Уважаеми форумци,
ПОЗДРАВЯВАМ ВИ!!!
Вчера (снощи) Неделчо Михайлов от MSAT, буквално беше преписъл вчерашния форум на вестник Сега. Голем смех. Тъй като бях чел форума през деня, имах чувството, че знам всяко негово изречение. Всъщност съвсем случайно както си превключвах каналите минах през MSAT и като се заслушах...малиииииииииии...в тази телевизия имало много остроумни хора бре.
И все пак мисля, че грешката не е в Михайлов, а в негоеият (неговите) сценаристи.
Абе поне да бяха променили по нещичко тук, там. Ама не! Всичко си беше преписано 1 към 1)))))))))
Това говори за вискокото ниво на някои коментари във този форум. И аз съм радостен от този факт
Няма да се учудя, ако Неделчо по цял ден броди из форумите и краде постингите на хората
04 Януари 2005 09:27
както се казва - и ти си прав, и ти си прав.
редно е да се намаляват живеещите от програмата - това бе заложено още със стартирането й.
първо: министерството и правителството няма как да признаят, че са се провалили в реализацията - т.е. не е постигната целта чрез създаване временна заетост да се подготвят и условия и предпоставки за създаване на трайна заетост!
второ: едва ли на 31.12.2004 са установили, че се плащат пари за несвършена работа - това бе ясно още след първите месеци на стартиране на програмата - защо не бяха своевременно лишавани от средства онези кметове и общини, които не спазват изискванията?
трето: какво пречеше на м-вото или правителството да проведе още в края на октомври - ноември диалог с общините и да им разясни принципните си позиции. ако са наистина принципни, защото съмненията се пораждата от:
четвърто: защо се дават новите "проекти" на назначените от правителството областни управи, за които още априори се знае, че не отговарят на условието за съфинансиране на проектите?
04 Януари 2005 09:48
ЪФ1- gospodina N.Mihailov e takava kuha kratuna, 4e edva li 6te se seti da korigira ne6to a az se symnqvam da ima i scenaristi. Ama to koi e vijdal ot boxior da stane umen 4ovek... to ot tolkova bluskane po glavata mozyk ne ostava.
I bravo na socialnoto ministerstvo... aman ot podpira6ti metlata hora. Rabotni mesta ima kolkoto si iska6 vyprosa e, 4e ne sa na toplo do klimatika kakto iska vseki.
04 Януари 2005 09:51
Правилно! В условията на победилия в САЩ неоконсерватизъм е недопустимо държавата да се грижи за безработните, мързеливите и слабите. Спасението им е в техните си ръце. Които не желаят да се спасяват, да мрат, изборът е техен. Следвайте единствено правилния курс - този на Буши!
04 Януари 2005 10:10
От изкуствено създадени работни места полза няма. Пък и още от началото целта беше осигуряване на временна заетост с цел адаптация на безработните към трудовия живот. Нищо не пречи на частниците да задържат тези, които им вършат работа.
04 Януари 2005 10:12
Нека да си сърбат попарата, която надробиха НДСВ. Подобно изкуствено понижаване на безработицата, за да се постигнат изискванията на ЕС, не може да просължи по-дълго време. Нормално е нещата да се сринат. Язък за хората в тая програма, които са си мислили, че имат работа!!!
04 Януари 2005 10:26
Това е предизборен ход. Недоволните от съкраштаването на програмата сега ще идат при БСП и нищо чудно комунягите да имат мнозинство в следващия парламент.
04 Януари 2005 10:32
Като тема за размисъл - извадка от един анализ, направен през 2001 г.

Министерство на труда и социалната политика

ОЦЕНКА НА НЕТНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ
НА АКТИВНИТЕ ПРОГРАМИ НА ПАЗАРА НА
ТРУДА В БЪЛГАРИЯ

Резюме на заключителния доклад
разработен за Министерството на труда и социалната политика в България

Холандски икономически институт
Секция “Труд и образование”
K. Уолш
M. Koцева
E. Доле
Р. Доренбос


Януари 2001г.
Ротердам


В таблица 4.8 е направено сравнение между разходите на програмите на един участник и оценката на нетния ефект. Съществуват големи различия при разходите за устройване на работа. Необходимо е да се отбележи, че със средствата за устройване на работа на първичния пазар на труда за един участник в ПВЗ ще се устроят 64 души по програмата за субсидирана заетост и 27 –29 души от квалификация/преквалификация.


Таблица 4.8 Разходи за устройване на работа на един участник по програми през 1998г. *(в лв.)

Субсидирана заетост
Разходи за един участник 78
Нетен ефект 0.387
Разходи за устройване на работа за едно лице 202

Квалификация/преквалификация с осигурено работно място**
Разходи за един участник 50
Нетен ефект 0.111
Разходи за устройване на работа за едно лице 450

Квалификация/преквалификация без осигурено работно място**
Разходи за един участник 50
Нетен ефект 0.103
Разходи за устройване на работа за едно лице 485

Самостоятелна заетост
Разходи за един участник 594
Нетен ефект 0.427
Разходи за устройване на работа за едно лице 1391

Сдружения за заетост
Разходи за един участник 1176
Нетен ефект 0.109
Разходи за устройване на работа за едно лице 10789

Програма за временна заетост
Разходи за един участник 322
Нетен ефект 0.025
Разходи за устройване на работа за едно лице 12880

* Оценката на нетиня ефект показва дали участниците в програмите намират по-често и по-лесно работа от съответните безработни лица от контролната група. Колкото е по-висок нетният ефект, толкова повече допълнителни работни места са създадени. Определението на допълнителните работни места не отчита страничните ефекти от програмите.
** Разходите за единица по програмата за квалификация/преквалификация е 50 лв. Приема се, че този вид разход е еднакъв при обучение с осигурено и без осигурено работно място.

Обобщение и препоръки
Ефективност на мерките
Величината на общия нетен ефект осигурява ценна информация за бъдещата политика на пазара на труда. Но наред с устройването на работа, програмите осигуряват и други ползи за участниците. В таблица 5.1 е направен опит за обобщаване на някои от тези допълнителни ползи, както и да се откроят някои особености с оглед на нетния ефект при реализацията на пазара на труда на определени подгрупи от безработни лица.


Таблица 5.1 Относително силни и слаби страни на програмите

ВРЕМЕННА ЗАЕТОСТ
Силни страни
 По-полезна е за безработните от областите с висока безработица.
 По-полезна е за безработните младежи.
 По-полезна е за ниско образованите.
 Осигурява работа за най-продължително безработните.
 Временна финансова подкрепа.
 Дава възможност да се изпълняват полезни за местното развитие проекти.
 Осигурява временна заетост на безработните.
Слабости
 Малък положителен общ нетен ефект.
 Най-високи разходи за устройване на работа от всички програми.
 Осигурява недостатъчно съдействие за намиране на работа.
 Няма елемент на обучение.
 Не набляга достатъчно върху търсенето на работа, докато трае програмата.
 Според участниците времетраенето е твърде ограничено.
 Участниците определят малко положителни ефекти.
КВАЛИФИКАЦИЯ/ПРЕКВАЛИФИКАЦИЯ
Силни страни
 Положителен общ нетен ефект.
 Най-добре помага на безработните с по-ниско образование или със средно общо образование.
 Особено полезна при възрастовата група над 44 години (обучение с осигурено работно място) и под 30 години (обучение без осигурено работно място).
 Много е резултатна за намиране на работа на участващите в нея.
 Голяма част от подготовката е свързана пряко с работни места.
 Участващите се включват в нея след сравнително кратък период, през който са били безработни.
Слабости
 Работата, намерена след обучението няма голяма продължителност (особено за обучение с осигурено работно място).
 Част от обучението осигурява на безработните знания и умения, различни от тези, които търсят работодателите.
 Времето за обучение понякога е твърде кратко.
 Методите на обучение са критикувани от някои участници.
 Не е особено полезна за безработните с по-високо образование.
СУБСИДИРАНА ЗАЕТОСТ
Силни страни
 Значим положителен нетен ефект за всички групи (с изключение на групата над 44 години).
 Най-ниски разходи за устройване на работа от всички програми.
 Смята се за полезна при намирането на работа;
 Участието в нея помага за подобряване на социалните контакти и уменията на някои безработни.
Слабости
 Фрагментацията на програмата затруднява оценяването на отделните части.
 Необходимо е изследване на страничните ефекти поради възможно злоупотребяване от страна на работодателите.
СДРУЖЕНИЯ ЗА ЗАЕТОСТ
Силни страни
 Положителен и статистически значим нетен ефект.
 Положителни резултати за всички възрастови групи.
Слабости
 Голяма вариация на резултатите по пол и ниво на образование, което насочва към спецификата на трите области със сдружения за заетост; поради това не е възможно да се обобщят резултатите по подгрупи.
 Негативен нетен ефект при мъжете.
 Негативен нетен ефект за лицата със средно специално образование.
 Осигурява недостатъчно пряко съдействие при намирането на работа.
 Малко други ползи от програмата, отчетени от участниците в нея.
САМОСТОЯТЕЛНА ЗАЕТОСТ
Силни страни
 Висок положителен и значим нетен ефект.
 Висок положителен и значим нетен ефект за почти всички групи.
 По правило се отнася за хора, които са безработни от кратко време.
Слабости
 Малко са участниците под 30-годишна възраст.
 Малко са участниците от етническите малцинства.
 НСЗ осъществява ограничено влияние върху избора на програмата от участниците.
 Разчита се предимно на самофинансиране, което може да попречи на развитието на бизнеса.
 Анкетираните съобщават за средно голям брой работни часове за тези, които остават в бизнеса.

Препоръки
Резултатите от анализа в този доклад позволяват за всяка програма да се направят редица препоръки, но някои от тях изискват, както е посочено, допълнително проучване.


Програма за временна заетост
 Резултатите показват, че програмата е особено ефективна за целевите групи от безработни в неравностойно положение на пзара на труда: нискообразовани, по-възрастни и продължително безработни. Програмата е ефективна също в областите с висока безработица. В допълнение, увеличавайки шансовете за заетост програмата постига цели на равнопоставеността. Тя предлага на дългосрочно безработните временна финансова подкрепа и период на активност, който при други условия трудно се осигурява. От друга страна, фактът, че разходите за устройване на едно лице на първичния пазар са най-високи в сравнение с останалите програми изисква допълнително насочване към групите безработни в неравностойно положение на пазара на труда, които не могат да разчитат на друга програма за подобряване шансовете си за намиране на работа или финансова подкрепа. Например, ПВЗ е един от малкото източници на заетост за циганите, докато за младежите субсидираната заетост и квалификацията са по-подходящи за подобряване шансовете им за намиране на устойчива заетост.

Програма за квалификация/преквалификация
 Относително ниските разходи за устройване на работа и общия статистически значим позитивен ефект и за двата вида обучение позволяват разширяването на програмата. Но при вземането на решения относно бъдещето на програмата трябва да се отчитат резултатите от това изследване. На първо място, анализът показва, че обучението с осигурено работно място е по-ефективно от обучението без осигурено работно място. На второ място, двата вида обучение се различават и по групите, които печелят най-много от участието си в курсовете. Например, обучението с осигурено работно място като цяло е полезно за хората с умения на по-ниско равнище, както и за онези подгрупи, които имат по-специфични проблеми (например по-възрастните безработни). Докато обучението без осигурено работно място е по-ефективно за младежите по отношение шансовете за заетост към момента на анкетирането. Поради това има възможности за разширяване на обучението за получаване на основни знания и умения. В бъдеще за повишаване ефективността на програмата е от значение придобиването на такива знания и умения от безработните, които по-добре съответстват на потребностите на пазара на труда.
 По отношение обучението с осигурено работно място е възможно да се развие система за мониторинг за изследване причините за смяна на работното място, с цел увеличаване броя на работните места с устойчива заетост, получена след участие в програмата.
 Ефективността на програмата в бъдеще може да нарасне в областите, където търсенето на работна сила е слабо. Допълнително внимание в рамките на програмата трябва да се отдели на развитието на умения с цел подобряване потенциала на безработните за намиране на работа.
 Програмата може да бъде насочена към подгрупи и области, където работи най-добре.

Субсидирана заетост
 В сравнение с останалите програми тази програма е особено привлекателна за експертите разработващи политиката на пазара на труда, тъй като разходите за устройване на работа са най-ниските, а общият нетен ефект е най-висок. Той е определено положителен за всички изследвани подгрупи по образование, пол, възраст (с изключение на по-възрастните безработни). Разширяването на програмата изглежда оправдано. Бъдещото развитие и потенциално разширяване на програмата изисква подробно изследване на страничните ефекти. Емпиричните данни за други страни показват, че субсидираната заетост често се асоциира със значителни странични ефекти, в частност ефекти на изместване и заместване. В едно следващо изследване може да оценят тези ефекти и за България, като се анкетират работодателите. В тези наблюдения може да се оцени дали работодателите използват програмата по предназначение и какви са подбудите им да участват в нея. Като се има предвид необходимостта от бъдещи изследвания, ниските разходи за устройване на работа на едно лице са силен аргумент за допълнителни инвестиции в тази програма.

Сдружения за заетост
 Програмата наистина е твърде нова, за да бъде оценена цялостно в този проект. Но от наличната частична информация проличава, че тя е ефективна за областите засегнати от структурните промени. Тази програма е относително скъпа (разходите за устройване на работа са високи) и трябва да се докаже дали си струва парите или е просто друга по-разширена версия на програмата за временна заетост. Това изисква допълнително изследване.

Програма за самостоятелна заетост
 От всичките пет програми тази програма показва най-високи резултати на нетното въздействие. Без съмнение тя е атрактивна за хората, които са без работа отскоро, като по този начин се избягва попадането им в капана на продължителната безработица. Това е подчертано положителен аспект от нейната същност. Самостоятелният избор позволява да бъдат привличани ангажирани хора, които биха тръгнали по пътя на самостоятелната заетост дори без помощ. Основната насоченост на програмата е правилна. Промените трябва да доведат до още по-активна подкрепа за тези, които поемат пътя на самостоятелната заетост, като се включи и въвеждащо информативно обучение.
 Препоръчва се да се проведат нови интервюта с тези участници след две години, за да се оцени устойчивостта на статуса им като самонаети и най-общо да се види как са се справили на пазара на труда.

При всички програми трябва да се наблегне на тяхното целенасочване и приспособяване към нуждите на безработните. Това вече се изпълнява до известна степен при сдруженията за заетост, като се набляга на сътрудничеството на местно ниво и се предлагат различни възможности за безработните. Възможно е да се прилага и като съветване и консултиране на безработните посредством бюрата по труда. В обхвата на проекта не е залегнало оценяването на този важен аспект на помощта за безработните, но се препоръчва то да стане важна част от стратегията за мониторинг и оценка в близкото бъдеще.


04 Януари 2005 10:49
СЕТЕР, ти единствен си се постарал да анализираш проблема, за разлика от ония които схващат червения цвят на в."Сега" съвсем буквално. Ами, естествено, че едно правителство няма полза да налива пари във вечно бедните, гладни и ненаситни общини, когато не са от НДСВ. Както, впрочем, биха постъпили СДС и БСП . Корупцията в общините е най-голяма, погледнете СГО и Софиянски, защо тогава да им се възлага разпореждане със средства от Републиканския бюджет.
Населението обаче схваща, че е по-добре да получи нещо срещу тези пари - хигиена, паркове, чешмички, мостчета, беседки, сигурност и т.н. вместо да потънат в баздънните джобове на местния велможа, или в най-добрия случай в партийната му каса.
Повече от сигурно е, че частните фирми, областните администрации и НПО ще бъдет по-добри стопани от корумпираните общинари. И нещо повече, тогава наистина може да се обучат и отсеят по-работливите, които да започнат работа, а не да висят пожизнено в бюрата по труда.
04 Януари 2005 10:56
Ако говорим откровено, тази програма беше създадена предимно за едно определено малцинство. Така де, всички са равни, ама някои, научени да живеят само на държавна издръжка под различни форми, са по-равни. Като нищо ще осъдят държавата "у Страсбур" заради нарушените им права да подпират метли срещу сума, за която други работят яко.
04 Януари 2005 11:34
Всяка ЗАБЛУДА, било то и ЦАРСКА - има край!!!
04 Януари 2005 12:24
Кметствата лъжат, че имат програми освен закупени метли за чистене около кметствата и по големите улици, другите, че осигуряват работни места. Мижи да те лажем. Пременил се Илия, погледнал се пак в тия...
04 Януари 2005 12:44
ЕХ-Х-Х, а беше време/ "онова"/, когато улиците на София ги миеха всяка вечер с вода/държавна/!!!...
04 Януари 2005 12:54
Какво лошо има в това някой здрав и можещ да работи безработен вместо да получава социални помощи без нищо - да свърши някаква работа?! Идеята не е лоша . Лошото е ако се вършат злоупотреби. Особено с доверието на гражданите преди избори.
04 Януари 2005 12:56
И си дойдохме на думата, да?
Програмата беше създадена временно, докато се създадат постоянни работни места.
ТАКИВА НЕ СЕ СЪЗДАДОХА!
ЩОООООООО?
Другото са подробности от пейзажа.
04 Януари 2005 12:59
Ми ако некой мунчо крадне форума, то си има текс Публикуването на текстове от електронното издание и съответните форуми е разрешено само след писмено съгласие от редакцията.
Сигурно си има и закон и начини...
04 Януари 2005 13:36
Е, поне "Програмата" си намери точното име: " От временна безработица - към постоянна такава" . Шашмарогии ... Наздраве
04 Януари 2005 14:09
Тази програма я има от много години и се я наричали с различни имена, но идеята е била винаги една и съща, а именно:"Всички българи работят, за да не работят циганите".
Но при последното правителство програмата се развихри като цунами на остров Пукет. Всъщност на всички е ясно, че единственият инструмент с който човек може да бъде накаран на сила да работи се нарича "ГЛАД". Всякакви други лостове и механизми са приложими при хора, които поне могат да четат сносно и се къпят поне 1 път в седмицата. В нашият случай това условие не е на лице, затова остава само механизъмът наречен "ГЛАД".
...
Само не разбрах, защо Неделчо Михайлов Краде от форума на сега???
А той не еднократно се е изказвал в защита на интелектуалната собственост.
Какво двуличие...ех...само за 1 година като общински съветник...ех...
04 Януари 2005 14:54
Или "Държавна програма за безработица"

Старши... Наздраве, еба ти.
04 Януари 2005 14:57
Тоя Неделчо, гледах го два три пъти, отдавна, случайно някакси, и ми стана много мъчно за него. И сега сърце не ми дава да го пусна. Затова, кажете ми моля, кога ще се повтори това предаване, пък и телевизията му забравих, то па не е една беля и две...
Па ако няма да имам шанс да го гледам повторно, цитирайте откраднатите бисери - кои теми и области са привлякли жадното му око...
04 Януари 2005 16:47
Абе хора, не разбирате ли, че истинските комунисти никога няма да бъдат допуснати до властта, затова недейте да се вълнувате предварително! Ще бъде пререгистрирана някоя лъжекомунистическа формация, доскорошен коалиционен партньор на БСП, *спазвайки* новият ЗПП, а истинската БКП отново ще бъде зад борда.За пореден път българският народ предстои да бъде излъган , при това *законно*.
04 Януари 2005 16:59
Е и какво ново е станало.

Прехвърлят средства от държавата в чЕстни фирми.

От чЕстни фирми в чАстни джобове.

Толкова добре работеща схема.И изпитана и проверена.
Демокрадците по нея цялата държава разграбиха и ограбиха.04 Януари 2005 17:00
Масови уволнения на социално слаби - след като се намалява драстично "програмата за заетост" на Сакскобурготския и сие, съобщава СЕГА. Това могат: за другите ВИРТУАЛНА заетост, а за себе си и собствената банда - РЕАЛНО благо ("реституирани" или "закупени" имоти, "посреднически" комисионни и т. н. и т. н. ).
04 Януари 2005 19:21
Безработните не получават ли помощи? Тях нещо ги забравяте, когато пресмятате “120 лв за да се подпират на метлите”. Сега колко лева без даже и да се подпират?
Ако е за корупция в общините – областните управи от ангелските селения ли ги доставиха?
Знае ли някой задълженията на частните работодатели, влезли като изпълнители в програмата? В смисъл толкова хора, такъв обем работа, толкова пари от държавата?
И какво е пишело в предварителния инструктаж на НДСВ по места? (Не може да е нямало такъв – като знаем досегашната практика... )
И един въпрос уж не по темата: Знае ли се бройката в национален мащаб на неизпълнени задължения за откриване на работни места, поети при приватизационни сделки?
04 Януари 2005 20:34
bremenna bezrabotica
04 Януари 2005 20:56
"в предварителния инструктаж на НДСВ по места" пишело на КОГО и КОЛКО пачки да се дадат. Нищо ново под слънцето.
04 Януари 2005 20:59
Blazhena Normalizaciya... Te taka se stigat, che i zadminavat zapadnoevropeici, che i amerikanci.
04 Януари 2005 21:21
Замислете се, как НЕСИМВОЛИЧНО се промени “материалното благосъстояние” на “екипа” Сакс-Кобур-Готски.. ма он царо си изпълнил обещанията бе.

Редактирано от - Gan(ю)гоТрий на 04/1/2005 г/ 21:24:32

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД