:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 436,989,702
Активни 283
Страници 11,568
За един ден 1,302,066

Пенсионните ни фондове искат да инвестират повече в икономиката на САЩ

Никола Абаджиев
Пенсионните фондове у нас са подготвили свои предложения, с които настояват пред Комисията за финансов надзор за промяна в режима на инвестиране на парите на хората за допълнителна пенсия, научи "Сега". Едно от тях е да се премахнат ограниченията за инвестиране в американски ценни книжа. Сега фондовете могат да инвестират до 5% от активите си в дългови ценни книжа, гарантирани от САЩ. Това е най-голямата икономика в света и дори в условията на криза и намален рейтинг инвестициите в тези активи остават едни от най-безрисковите, обосновават се от фондовете. В същото време при сегашната нормативна база липсват ограничения при инвестиране в дългови ценни книжа на Гърция, Ирландия, Португалия и Испания, все страни на прага на фалита.

Друго радикално предложение е да се допуснат инвестиции в нови класове активи, различни от традиционните акции и облигации. Например в енергийни стоки - петрол, газ, в базови метали - мед, олово, никел, цинк, скъпоценни метали като злато и сребро, в активи, базирани на храни - царевица, пшеница и др.

"Навремето като предлагахме да можем да инвестираме в злато, не ни разрешиха, защото било рисково. А сега виждате, че златото се оказва една от най-стабилните инвестиции", обясни за "Сега" председателят на асоциацията на пенсионните дружества Никола Абаджиев. Според експертите на асоциацията подобни инвестиции ще направят портфейлите по-гъвкави и по-ефективни. Според статистически наблюдения за последните 20 години, включително и върху най-близката световна рецесия от 2008-2009 г., постигнатата доходност чрез добавяне на допълнителните класове активи е по-висока, а загубите при портфейлите с такива активи - по-ниски.

По инициатива на КФН до края на годината работна група от нейни експерти, както и на финансовото и социалното министерство, трябва да излязат с предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване най-вече в частта му за инвестиционните регулации и политики на пенсионните фондове. Те не са променяни от 2006 г. "В момента на пазара има финансови инструменти, които тогава дори не са съществували", казва Никола Абаджиев.
13
3181
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
28 Август 2011 21:39
Да се чуди човек на последователния и мащабен кретенизъм, който залива страната ни и унищожава икономиката ни и държавата ни ЕЖЕДНЕВНО. Вместо да инвестира У НАС в такива печеливши дейности като банковото дело, електроразпределението и търговията, нашите пенсионни фондове тръгнали да инвестират там, откъдето други се чудят как да избягат. Вече се писа многократно, че след последното увеличение на тавана на държавното задлъжняване американските ценни книжа ГУБЯТ всякакво доверие. От тях бягат китайците и много други. Ние обаче не влизаме в никаква квалификация, вече не се срамувам , отвращавам се от всичко , което ме заобикаля.
28 Август 2011 23:46
Бих желал закона да ме освободи да плащам вноски за втора пенсия и сам да се оправям. Как може да стане това? Колкото повече инвестират от мое име толкова повече се притеснявам.
29 Август 2011 00:52
Ахахахаааха.... тия пане да бяха гладали филма " Вътрешна работа", там в прав текст и като за идиоти се обяснява как цели общини и пенсионни фондове от ЕС фалили заради такива ценни книжа в предпоследната финансова криза! Спешно трябва създаване на полиция против глупостта...
29 Август 2011 07:59
Искат или ги натискат?

Парад на глупостта...
Или отявлена злонамереност?
29 Август 2011 08:07
А лошите унгарци приеха реални мерки за ограничаване източването.
Очаквам Манго да изока в защита на отрочето си, Мартинчо за глобалния интернационализъм и Пицко като водщ кадър.
ОО, ИПИ и прочие миманс не ги броим
29 Август 2011 10:08
Не е трудно да се досети всеки от къде се внушава поредната глупост за подобни инвестиции, които „ще направят портфейлите по-гъвкави и по-ефективни”, както казвали експерти.Обработва се общественото мнение.Икономиката на САЩ наистина е най-голямата, но каква беше обявената опасност от президента Обама преди одобрението за поредното печатане на несъществуващи пари.То беше, че от началото на идващата седмица правителството няма да може да прави социални плащания и....пенсии!!!Къде ли бяха парите на давалите от заплатите си работещи за да имат пенсии????Ами в България беше откраднат огромния пенсионен фонд, който беше под строг държавен надзор и продължават разни „експерти” да обслужват крадците, че нямало такъв фонд и всъщност работещите обслужват пенсиите на наработилите се.И защо тогава се осигуряват всички?В поечето държави поне можеш да управляваш предварително част от пенсионния си фонд защото парите са твои.
tudor
„Колкото повече инвестират от мое име толкова повече се притеснявам.”

След като държавата вече 22 г., до сега не е посочила и наказала крадците на пенсионния фонд, притесненията са задължителни.Пенсионните фондове в България са формирани по модела на държавата.
Спартак
„Да се чуди човек на последователния и мащабен кретенизъм, който залива страната ни и унищожава икономиката ни и държавата ни ЕЖЕДНЕВНО.”


А и как само са знаели нашите „експерти”, че златото ще поскъпва?!Същински медиуми.За чии портфейли обаче става дума?А „експертите” са от сорта на Хърсев, Венци Коня и подобни кухи лейки, както и полираните мозъци на местното Отворено общество, които си имат поставена задача - да работят усърдно за интересите на работодателите.Всички те са просто местна чужда агентура. Какво ги интересува местните и чужди „експерти” състоянието на българската икономика.Нали вече я разрушиха със съвместните усилия на управляващите държавата.Сега трябва да се обслужват другите икономики - не само с радостни гастарбайтери – емигранти, но и с каквото има от трохите тук.
29 Август 2011 10:25
Където и да инвестират, колкото и да деверсифицират портфейлите, има две основни правила в работата а пенсионните фондове - постоянна и увеличаваща се печалба за собствениците на фондовете и каквото остане- за пенсионерите. А този остатък е или по малко пенсия за повече време, или по повече, но докато се спука балона. И тогава налична остава само печалбата на собствениците. И това не е само в България, просто тук е по-видимо защото все още се трупат първоначалните капитали.
И в тази връзка дилемата на "акционерите" в тези фондове не е къде им инвестират вноските, а как да избегнат да ги дават във фондовете.
29 Август 2011 10:27
Измамата – задължителни „частни пенсионни фондове“ и „конституционния съд“
http://alexanderbtodorov.wordpr ess.com/2011/06/06/fack_private _funds/

Колко струват на България задължителните „частни пенсионни фондове“
http://alexanderbtodorov.wordpr ess.com/2011/06/23/mega_fack_pr ivate_funds/

Противоконституционничим, а? Принудителни задължителни частни пенсионни фондове
http://alexanderbtodorov.wordpr ess.com/2011/07/14/unconstituti onal-fack-private-funds/

Бъдещето на частните пенсионни фондове – по модела на осигурителния принос
http://alexanderbtodorov.wordpr ess.com/2011/07/27/truly-privat e-funds/
29 Август 2011 10:39
Капитализъм 4.0? Като няма вече вълна за стригане - има кожи за дране. Майкопродавци!
29 Август 2011 13:23
"инвестиционните регулации и политики на пенсионните фондове. Те не са променяни от 2006 г. "В момента на пазара има финансови инструменти, които тогава дори не са съществували", казва Никола Абаджиев."
В валутен борд сме и плащаме и чужда инфлация
Нови инструменти винаги ще са преди закони, където има чиновник да раздава актив, сxемата за кражба е готова паралено с закони
Ако депутат види как криминал обира пенсионер пред пощата, възмутен бива показван в новините.С локуми за МОРАЛА. Но никога не си прави труда да поръча анализ защо покупателната способност на "дяловете" дори не компенсира инфлацията.А като се извадят и 5%!!! такса за симпатягите, спонсориращи избори, ограбването е очевадно.Кой от кандидатите за Президент ще разсече тази амнезия на Парламента?За да не гледат в обувките си депутати при интервюта, обидно е. А някои дори лицемерничеха че е "национализация", повдигането на тази срамна депутатска тайна.Загубите в пенсионните фондове са 100% предизвикани от Законодателя, отговорността е на депутатите.Сложна е материя-ми в държавни облигации е по изгодно и много по ефтино като администриране.И г-н Дянков би го потвърдил
alexanderbtodorov
29 Август 2011 14:15
Злонамереност е.
Държавата ни е злонамерена и тук всичко се върши не на държавата дори да и е добре, а на Вуте и останалото население да му е зле.
Дори ако нещо случайно тук таме потръгне за малко, до месеци му намират цаката как да го смачкат, затрият или видоизменят!

________________________________ ____
Obama says "Some of what we face today is because of events beyond our control"
CNN, Thu, 19:54 11-08-2011
29 Август 2011 14:33
Спартак:"Да се чуди човек на последователния и мащабен кретенизъм, който залива страната ни и унищожава икономиката ни и държавата ни ЕЖЕДНЕВНО. Вместо да инвестира У НАС в такива печеливши дейности като банковото дело, електроразпределението и търговията, нашите пенсионни фондове тръгнали да инвестират там, откъдето други се чудят как да избягат."

Изобщо не се чудя, защото ЗНАМ - на частните пенсионни фондове НЕ ИМ ТРЯБВА ПЕЧАЛБА - НА ТЯХ ИМ ТРЯБВА АЛИБИ - обяснение защо парите ги няма - все пак не могат да кажат "парите ви ги няма, щото ние си ги разпределихме за заплати, бонуси, служебни коли и курви"!...

Kaily

Редактирано от - Т_Живков на 29/8/2011 г/ 14:36:00

29 Август 2011 14:48
на частните пенсионни фондове НЕ ИМ ТРЯБВА ПЕЧАЛБА - НА ТЯХ ИМ ТРЯБВА АЛИБИ
Това е положението! Искахте капитализъм, те ви капитализъм!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД