:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,320,002
Активни 105
Страници 14,655
За един ден 1,302,066
Военни игри

Сун Дзъ и играта Го

Снимка: Ройтерс
От самото създаване на човешкото общество войната е неразделна част от неговото съществуване. Битката и нейната стратегия, отношенията, които я създават и ръководят, връзката между удържаната победа и силата на една армия са неща, които вечно вълнуват света.

Изучавайки стратегията на войната, човек се научава как да построи целия си живот. Неговите успехи и падения, неговите конфликти и отношения се пренасят във всяка една житейска ситуация. Да овладееш конфликта, да разбираш характера на всяко действие на опонента, да разкриваш неговите цели и нагласа са неща, на които древните народи са обръщали особено внимание. В тях са намирали истината за себе си и за другите. Откривали са смисъла на управлението и контрола, на развитието и успеха.

В Далечния изток отдавна се счита, че военното изкуство на древен Китай и Япония е "изкуството на Сун Дзъ". Въпросният китайски пълководец е живял към края на VI и началото на V в. пр.н.е. Неговият "Трактат за военното изкуство" е първият писмен източник, достигнал до нас от древността. Освен това всичко писано по-късно повтаря отделни негови положения или ги пояснява, и най-малкото се намира под силното влияние на учението на Сун Дзъ.

От Китай трактатът е пренесен във феодална Япония и Корея, като оказва изключително голямо влияние върху военната наука на цяла Азия. Дори в съвременния свят през XIX и XX в. в Китай и Япония трактатът на Сун Дзъ се изучава от специалистите по военно дело наравно с теоретиците на военната мисъл на други народи и е необходимелемент от подготовката за получаване на висше образование.Голямата популярност на трактата води до приложението на неговите теоретични постановки и в различни други области на нашата съвременна култура. Особено характерно е приложението на учението в политиката и дипломацията, в управленските бизнес стратегии и мениджърското ръководство, при воденето на всякакъв вид преговори, за разрешаването на всякакъв вид конфликтни ситуации, при структурното построяване на всяка една система от връзки и отношения в обществото, в което живеем.

А всъщност, как да се обучаваме да използваме древната мъдрост за изкуството на войната, като го прилагаме в ежедневието?

Древната легенда гласи, че китайският император Яо, живял преди около 5000 г., бил много загрижен за възпитанието на своя син. Като всеки владетел той искал да остави наследник, който да съхрани постигнатото от него благоденствие на царството и да бъде способен да разширява владенията и успехите му. За това били необходими качества като уравновесеност на характера, съобразителност и решителност, здрава логика и организационен талант, усет към ситуацията и интуитивно мислене и т.н.

Императорът помолил придворния си мъдрец и съветник да измисли нещо, коетода възпита тези качества у сина му.Така била създадена древнокитайската игра Го. В кръстословиците днес името й се среща като "японски шах" или "китайска дама", но Го не е нито едното, нито другото.

Го е лека и приятна игра, като правилата й са съвсем елементарни за научаване. За да започнете да играете, ще са необходими само няколко минути подготовка, но много повече време отнема навлизането в нейните безкрайни нюанси и дълбочина. Върху празна, разграфена на квадратчета дъска, играчите последователно поставят черни и бели пулове. Победител е този, който успее да загради по-голяма територия от противника си. В Китай играта Го се счита за едно от най-древните изкуства, заедно с музиката, поезията, рисуването и калиграфията. Го предлага неизчислимо множество от комбинации, като дава простор за развитието на всички способности, заложени у човека. Тя съчетава изчисления и комбиниране, стратегическо мислене и вземане на тактически решения, вникване в психологията на партньора и адекватна реакция на неговите действия. За разлика от шаха при Го е необходима повече интуиция, отколкото прогнозиране. От психологическа гледна точка тя отразява различните качества на човека: безразсъдно смел или внимателен, оптимистичен или песимистичен, романтичен или реалистичен. Го е единствената игра в света, при която човекът със своето чувство за хармония и интуиция може да победи компютъра. Знае се, че известна тайванска фирма е предложила един милион долара за създаването на по-добра компютърна версия на Го. Ето защо и психолози, и кибернетици са единодушни, че Го е играта на XXI в.

Вниквайки в игровите ситуации, започвате да разбирате много от значението на древните трактати. Да схващате мъдростта, натрупана в тях. Да виждате, че една суха, остаряла на глед фраза има своя вътрешен смисъл, а простотата на изказаното води до неподозирана дълбочина на разбиране. Така играта на Го поставя за разрешаване различни ситуации от живота пред вас на дъската. Тя се превръща в непретенциозно и тихо работещ механизъм за вашето пълноценно изграждане, развитие и усъвършенстване.
5743
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД