:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,529,179
Активни 83
Страници 12,695
За един ден 1,302,066
Равносметка

Аферата "фалшиви дипломи": виновни няма

След 4 години дела прокуратурата не можа да докаже обвиненията срещу бившия ректор на Бургаския университет, уредил куп политици с висше образование
Николай Ралев бе оневинен, че като ректор на ВХТИ в Бургас е уредил куп политици с дипломи.
В България често сме свидетели на следната сценка - полицията оповестява някой любопитен случай, медиите го разказват подробно. После щафетата се поема от прокуратурата, която донажежава страстите с обвинителен акт срещу виновните лица, в който присъстват още любопитни подробности. Минават обаче месец, година, даже две. Случаят се забравя. И изведнъж се появява съдебно решение, от което излиза, че не просто няма виновни лица, ами май изобщо не е имало такъв случай.

Нещо подобно се случи преди две седмици. Върховният касационен съд оневини напълно бившия ректор на университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас (популярен в миналото като ВХТИ) Николай Ралев. Решението заслужава специално внимание, тъй като обвиненията срещу него бяха и пикантни, и достатъчно сериозни. Но най-вече, защото те разкриха ясно как видни политици стават висшисти по втория начин.Как се разви историята?В края на 2002 г. Икономическа полиция в Бургас оповести, че е започнала проверка срещу ректора доц. Ралев заради неправомерно издадени дипломи за висше образование. Имена не бяха споменати, но още на следващия ден доброжелатели от полицията разкриха, че става дума все за големци от онова време: зам.-министъра на отбраната Мехмед Джафер, шефа на социалната комисия в НС Хасан Адемов, Илко Семерджиев, който в миналото бе здравен министър, Бойко Пенков - ексшеф на здравната каса, и още няколко персони. Информаторът добросъвестно разказа и че в университета се подготвят документите за нова група изявени хора, които имат само средно образование, но вузът набързо ще се погрижи да промени това положение.

След няколко месеца се появи вече и официално съобщение от прокуратурата в Бургас, че срещу Ралев е образувано следствие по чл. 282 за престъпление по служба. Обвинението твърдеше, че в качеството си на длъжностно лице той е превишил служебните си задължения. По-конкретно бил наредил поименно определени лица, които били в университета на специализация за здравни мениджъри, да бъдат прехвърлени в задочна форма на висше образование за придобиване на степен "магистър", нобез полагане на приемен изпитОбщо групите на така прехвърлените лица били две - една през юли 2001 г., в която са и повечето от известните политици, и втората - през март 2002 г., сред имената на които обществено популярно е само това на Семерджиев. Прокуратурата не се зае с третата подготвяна група, за която споменаваха от полицията. В нея интерес предизвика името на Саша Кюркчиева, съпруга на прясно избрания депутат от НДСВ Алеко Кюркчиев.

Самата специализация се е извършвала в Колеж по здравен мениджмънт към университета. Любопитно обаче е, че сред сдобилите се с магистърска диплома в първите две групи се оказва и Мими Георгиева Стойчева, която бе назначена за директор на същия колеж във времето, когато междувременно го е завършвала. Така тя е била в уникална ситуация - хем студентка, хем директор.

Още тогава бе ясно, че всички тези прехвърляния се извършват не от Ралев, а от Академичния съвет на вуза, за което имаше и надлежно взети решения. Ректорът само ги е подписал. Ясно бе, че именно Академичният съвет е пренебрегнал Закона за висшето образование, където в чл.68, ал.1 е написано, че "приемът на студенти и докторанти се извършва чрез конкурсен изпит". Прокуратурата обаче обвини само ректора. Тя настоя, че Ралев не е имал право на такива действия, защото въпросните специализанти нямали необходимото образование за подобно административно преместване. Прокуратурата твърдеше и че така доц. Ралев целял "да набави за тях (прехвърлените лица-б.а.) облага и от деянието са настъпили значителни вредни последици за поверения му университет". Срещу Ралев бе повдигнато и обвинение по чл. 311 за съставяне на документи с невярно съдържание, което визираше същите магистърски дипломи. Тези две обвинения обаче отпаднаха. Съдът не ги прие още на първата инстанция и положението се запази до последната - ВКС.

Освен че обвинението не бе прецизиралокой всъщност е виновен за издаването на тези дипломи,"лоша шега" му изигра и самото понятие "длъжностно лице". В София защитата на Ралев бе поета от известния адвокат Даниела Доковска, която успя да докаже, че ректорът не е можел да изконсумира подобно престъпление по чл. 282 от НК, защото неговата дейност не е свързана с държавни органи и обществени организации. В решението на ВКС се твърди, че в сферата на висшето образование подобни органи са Народното събрание и Министерският съвет, което е залегнало в чл. 9 на Закона за висшето образование, а Ралев не е изпълнявал функции, възложени му от тях.

Всъщност още на първите две инстанции, преди намесата на адвокат Доковска, местната защита на Ралев в Бургас опита да се справи дори и с твърдението, че специализантите са получили дипломите си по ненадлежен начин. В съдебната зала някои от тях свидетелстваха, че кратките срокове на обучение, в които са завършили набързо висше образование, са били наситени с много интензивен лекционен курс.

По време на делотополитическата власт проявяваше завиден интерес към него.Още докато нещата бяха във фазата на полицейската проверка, парламентарната социална комисия изпрати до бургаската полиция писмо. В него нейният шеф Хасан Адемов (същият, който набързо бе станал магистър) дава куп тълкувания на закона и защитава ректора.

Докато делото се точеше в бургаските съдилища, в него най-неочаквано се включи и просветното министерство. От МОН сезираха прокуратурата и съда, че има опасност Ралев да бъде преизбран за ректор в нарушение на закона, според който шефовете на вузовете могат да имат само по 2 мандата. През октомври 2003 г. общото събрание на университета преизбра Ралев за трети. В писмо, подписано лично от тогавашния министър Игор Дамянов, се съдържаше дори закана висшето училище да бъде закрито поради тази причина.

Акцията на политическата власт доведе до образуването на друго дело с ищец Министерството на образованието, чиято цел бе да реши законен ли е изборът на Ралев. Бургаският съд прие, че той е избран незаконно и го свали от поста. През април т.г. обаче ВАС реши, че спорът е трудово-правен, а министерството не може да бъде страна по него, доколкото вузовете са автономни, и обезсили това решение.

Междувременно в университета бе създадена и опозиционна група, наречена Комитет за спасение. Дейността й така и не донесе исканата промяна. Към днешна дата Ралев действително не е вече негов ректор, но заема възловата длъжност зам.-ректор по учебната част.

Впрочем историята с дипломите бесамо върхът на айсберга в скандалите в Бургаския университет.Още през 2000 г. Ралев бе обвинен от току-що завършилия студент Христо Чанков, че му е отнел званието "инженер - химик", изключил го е от вуза и му е анулирал дипломната работа, защото била преписана от общинската програма за управление на отпадъците. Чанков заведе дело и го спечели на всички инстанции, но мина още почти година, преди ректорът да му възстанови правата. Този спор обаче разкри, че академичните проблеми в този вуз винаги имат политически оттенък. Ръководител на въпросната дипломна работа на Чанков бе доц. Любчо Любчев, съпруг на сегашната БСП-депутатка Маруся Любчева. По онова време тя бе зам.-кмет на Бургас, а още по-преди - преподавател в същия университет. Отношенията й с Ралев обаче бяха изключително обтегнати поради факта, че тя е в обкръжението на червения кмет Йоан Костадинов, докато симпатиите на ректора бяха на страната на БЗНС на Анастасия Мозер. През 1995 г. Ралев бе дори общински съветник от тази партия.

Първият мандат на Любчева като зам.-кмет бе съпътстван с нескончаеми заплахи да бъде отстранена от преподавателското място във вуза, заради "физическа невъзможност да изпълнява ангажиментите си". През втория мандат Ралев направо я уволни. Любчева заведе дело, но го загуби.

Ректорът води кратка война и с още един червен преподавател - доц. Дидка Димитрова, която той пенсионирал през 2000 г. Тя бе в опозиция на Ралев, след като в края на 1999 г. бе пребита по време на лекция от студента си Димитър Вергиев. Вергиев, който в миналото бе част от босовете на СИК, се оказа студент по индивидуална програма, одобрена му лично от Ралев. Тогава студентът обясни невъзмутимо, че ударил само лек шамар на доцентката, защото била комунистка. Той твърдеше още, че е влязъл във вуза по указание на СДС, тъй като сините го готвели за депутат. Навремето "Сега" писа, че под наблюдението на Ралев Вергиев взима изпитите си като стрела и за седем месеца минава осем семестъра. Димитрова обаче си бе позволила да скъса студента-вундеркинд пет пъти, макар че по нейни признания преди това получавала необходимите указания от ректорското ръководство. След побоя Вергиев се яви при друг преподавател и си взе изпита. Вместо да го изключи дисциплинарно от вуза, Ралев му уреди прекъсване по семейни причини. После му издаде академична справка, която му даваше право да завърши образованието си в сроден ВУЗ.
 Бургаският университет - неслучайно политиците го предпочитат.
 През 2004 г. министър Николай Василев откри тук компютърни зали, изградени по проект "Български виртуален университет".
3
6162
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
11 Септември 2006 12:33
най-евтината магистратура редовно обучение в София няма реклама никъде и хората се набутват за скъпи университети.
Ако някой има нужда да запише до края на септември призната от МОН магистратура на човешки цени, поинтересувайте се тук:
11 Септември 2006 12:34
най-евтината магистратура редовно обучение в София няма реклама никъде и хората се набутват за скъпи университети.
Ако някой има нужда да запише до края на септември призната от МОН магистратура на човешки цени, поинтересувайте се тук:
http://www.svubit.org/subjects.php
11 Септември 2006 20:47
Айде бе! К'во толкова е станало? Ами, купете си и вие дипломи! Ама, ха!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД