:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,787,257
Активни 95
Страници 103
За един ден 1,302,066
Разтуха

"Свети Атанасий" е най-старият манастир в Европа

Игумения Агнеса в храма с копието на Реймското евангелие.
Както всички ходещи по тая земя, и чирпанлии са си грешни. Толкова грешни, че два от греховете им днес са се превърнали в митове. Единият е, че чирпанлия без нож не ходи - по лют е от четник македонец по време на въстание, а пийне ли малко червено вино, за щяло и нещяло бърка в канията. Другият мит е Чирпанското земетресение през 1928 г. То пък сигурно е божие наказание за първия им грях. А понеже оня от горе не наказва когото мрази, то сигурно доста е обичал Чирпан и околностите му. Има и защо.

---

В разположеното на десетина километра село Златна ливада се намира най-старият манастир в Европа "Свети Атанасий". Това доказа научна експедиция през януари 2004 година на акад. Росен Милев, ръководител на Балканската медийна академия (Балканмедия). Интересна е историята около доказването на това твърдение. През 2003 г. в манастира на поклонение идва 115-ият Александрийски патриарх Петрос VII - вторият човек в йерархията на източното православие след Вселенския патриарх.Патриархът идва да се поклони на свети Атанасийпо свое желание. Петрос подарява икона на свети Атанасий, рисувана в Александрия. Акад. Р. Милев се впечатлява, но и размисля върху този факт. Защо ще идва Александрийският партриах на поклонение? Със сътрудниците си направил справка с 12-томната руска православна енциклопедия "Житията на светците", издадена през 1903 г., в която има много подробно житие на св. Атанасий.

След това моли проф. д-р Георги Алдъров от университета "Серафикум" в Рим да проучи ватиканските архиви. Той потвърждава факта, че свети Атанасий през 343-44 г. е отседнал в околностите на Златна ливада. И допълнил, че построената там обител била наречена на негово име, а може би в нея е създал някои от най-известните си богословски трудове.А историята е следнатаПрез 343-344 г. след Христа в Сердика е свикан вселенски събор. Свети Атанасий, считан за приносител на монашеството от Египет на Европейския континент, се връща по стария римски път от днешната ни столица към Константинопол за Александрия. В ония времена на всеки изминати около 30 км конете се сменяли, а пътниците отпочивали. На светия старец се наложило да пренощува в стара римска крепост край Златна ливада. Тогава разбрал, че населението от селищата около крепостта е заплашено от епидемия и останал за по-дълго време, което използвал и за да проповядва християнството. По това време в областта на Берое, днешна Стара Загора, живеещите готи и други племена били подложени на силен натиск от еретици-ариани, непризнаващи Христос. За пост и молитва светията се уединявал в скална пещера на около 300 метра от крепостта. Още древните готи и траки са я използвали като езическо място. Свети Атанасий го прави светилище, заедно с лековития извор. Тя е запазена и днес и се нарича Постницата. Поклонниците и досега, подобно на пещерата на Иван Рилски, минават през нея за здраве и благоденствие. И до днес някои от по-старите жители на Златна ливада наричат останките от крепостта "Римския манастир".

Свети Атанасий обявил на местното население, че за да ги избави господ от епидемията, трябва да построят църква. Тя е издигната срещу пещерата му, доказват археолози. "Епидемията наистина отминава местното население" - разказва игумения Агнеса. А това засилва вярата в бога. За 17 века храмът е все на това място, независимо че десетки пъти е разрушаван. По време на турското робство е издигнат от дърво. Последната му постройка е от 1961 г.

Под пещерата, в манастирския двор, се намира извор, който днес типично за този край е наречен Аязмото. Заради тази вода в манастира се стичат стотици болни. От време оно хората в този край знаят, че лекува кожни заболявания, подобрява зрението, действа очистително на вътрешните органи."Лекува дори и туморни заболявания"- казва игумения Агнеса и допълва: "Имаме случаи на прохождане на сакати. И пещерата има лечебен ефект." Сред местните жители се пазят предания, че лечебната сила на водата е открита от траките.

Манастирът днес се състои от стари и нови постройки. Старите са от 1840 г. Сега предстои да се реставрират. Новите пък са правени през 1979 г. по поръка на Людмила Живкова. В монашеските килии е и скривалището на Апостола Левски. След 1944 г. по времето на насилственото правене на ТКЗСманастирът е превърнат в овчарникИ тук игумения Агнеса разказва една история, която никак не звучи научно, но пък в селото се разказва вече 60 години. Свети Атанасий се явил на партийния секретар и го заплашил, че ако не освободят манастира, ще му вземе детето. В началото на 50-те години отново се превръща в манастир.

Сред светините на църковния храм са икона на покровителя му, подарена от атонските монаси и препис от Реймското евангелие. То е първото копие в България на родния ни език и е дело на екип на български художници. Оригиналът се пази в библиотеката на Реймс. Да добавим, че над него повече от 200 години във вярност към бога и народа са се клели френските крале.

В църквата над олтара е и иконата на света Петка като българска светица. Тя е исторически свързана с манастира - при едно от многобройните му възкресявания през турско е издигнат и неин параклис - по-късно също разрушен. Нейният празник се чества всяка година в манастира на 14 октомври.

И до днес доброволци от близките села идват да помагат на манастира и за поддръжката му. Много хора от околността остават за два-три дни, други от страната - и за седмица. Посетихме манастира в делничен ден, а скоро пред огромната двукрила порта спря кола, от която слязоха поклонници от Полша.

Ще добавим, че допреди "Свети Атанасий" край Златна ливада за най-стар манастир в Европа се смяташе шотландският "Кандида каса", основан през 360 г., следван от двата манастира, създадени от свети Мартин през 373 и 375 г. в днешна Франция.--каре1--

Манастирът е разположен сред красива местност, оградена от хълмове. Коритото на Стара река дели пещерата постница и обителта. От манастира се разкрива гледка към Тракийската равнина на юг. Наоколо са вековни гори и околността предлага условия за културен и екотуризъм. Стотици поклонници идват, привлечени и от лековитата вода. А от 3 години към него са се насочили и историци, археолози, етнолози, които проучват къс по къс най-древната му история. В манастира два пъти честват свети Атанасий. На 18 януари, защото бил 5 пъти гонен от епископския пост и на тази дата е последното му завръщане, и на 2 май - деня на неговата смърт. Със светията българинът свързва края на зимата и настъпването на пролетта.--каре2--

Кой е свети АтанасийРоден е в египетския град Александрия през 293 г. Тамошният епископ Александър го взема под свое покровителство. По това време християнството изживявало бурни времена. Еретикът Арий проповядвал, че Христос не е син божий, а човешки. За да реши спора, римският император Константин свиква първия вселенски събор, на който изслушал всичките свети отци. Атанасий разгромява опонентите си, а Арий бил арестуван. Последователите му обаче подложили светеца на гонения и мъки. Атанасий бил привикан на съд и изпратен в град Трир (днешна Франция). След смъртта на император Константин се върнал в Александрия, но скоро отпътувал за Рим, където бил посрещнат от брата на Константин, Констанс. Той му обещал застъпничество и отново го върнал в Александрия. След смъртта и на Констанс е прогонен от арианите и 6 години е отшелник в египетската пустиня. Преследват го и войниците на император Юлиан. След смъртта му се връща в Александрия и до края на живота си през 373 г. се бори с арианите за усмирение и единство на християнската църква. По достойнство е назован Атанасий Велики. Православната църква го чества на 31 януари.
 Иконите над олтара.
 Олтарът.
 Манастирската камбана е от 1961 г.
 Постницата на свети Атанасий.
 Поглед от постницата към вековната гора, обграждаща манастира.
 Новото югозападно крило, строено по повод 1300-годишнината на българската държава.
 Останките от римската крепост.
 Новото югозападно крило, строено по повод 1300-годишнината на българската държава.
 Покой и душевен мир сред гората.
 Под манастирската лоза.
 Постройките от 1840 г.
 Скривалището на Васил Левски.
 Манастирската църква.
4
12354
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
14 Юли 2007 12:25
...манастирът е строен през 9 век преди христа ...
14 Юли 2007 13:38
.
То бива, бива измислици на куп, но чак пък толкоз... Няма абсолютно никакви доказателства, че св. Атанасий (празник не на 31 януари по стар стил, а на 18 януари по нов стил) посетил центъра на Балканите и даже основал манастир. Първите сведения за обители в днешните български земи са свързани с покръстените от св. Никита Ремесиански траки от племето беси, които вероятно са имали Библия и богослужение на собствен език през ІV-V век.
.
Освен това, името на споменатия католически духовник не е Алдъров, а Елдъров.
.
http://blog.360.yahoo.com/pavel_st_georgi ev/ [без пауза]
30 Юли 2007 23:06
Много фантасмагории в статията! Ето малко сигурни и известни факти за обителта!Предполага се, че духовната обител е основа по време на Втората българска държава (ХІV в.).
Монахините поддържат тезата, че е основана през 344 г. от Св. Атанасий Александрийски и е един от най-старите в Европа, но за тази версия няма никакви исторически сведения и документи. Кой е св. Атанасий? Александрийски: патриарх, когото ранната християнска църква почита като “Велики”.Той посещава днешните български земи във връзка с Вселенския събор в Сердика (343 – 344 г.). Някои изследователи смятат, че при своето завръщане, отсяда в римската крепост близо до Берое (Стара Загора). За да се противопостави на влиянието на арианите-еретици, върху християните готи и останалото население в тази област, той решава да основе тук манастир. Монахините твърдят, че след смъртта му през 373 годиа, манастирът приема неговото име – “Св. Атанасий”. Обителта е разположена стратегически близо до древният път Константинопол – Сердика. Намира се в подножието на римска крепост, чиито руини и днес могат да се видят над манастира. От нея, местното население нарича обителта и “Римския манастир”.
В многолетната си история обителта е многократно разрушавана и възобновявана.
По време на Възраждането е посещавана от Апостола на българската свобода Васил Левски.
30 Юли 2007 23:10
Даже ми се струва, че в статията е използван и един по стар материал в Интернет, за манастира!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД