:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,395,880
Активни 52
Страници 11,283
За един ден 1,302,066
Позиция

Защо не сме като “на Запад”?

Вени Марковски
Огромен е културният шок, който обхваща гостите на България, вкл. и такива като мен, които тук са си у дома, но все пак живеят в чужбина. Ще кажете: "Е, хайде, хайде, какво толкова?"

Вижте сами - Още при кацането на летище "София" ви посрещат стрелки нагоре (демек "направо"), които водят към изхода. Дотук - нищо особено, така е навсякъде по света. Освен на последната стрелка, която продължава да сочи нагоре, но всъщност човек трябва да вземе ескалатора или стълбите... надолу, защото там е изходът. Ако продължи по инерция напред, а не се досети, че противно на логиката трябва да слиза, ще стигне до паспортната проверка за напускащите България пътници и знак, че минаването оттам е забранено.

Тъкмо човек се успокои след това странно посрещане и вижда във вестниците дискусия за приватизацията на БТК. А че тя не беше ли отдавна? Оказва се, че макар и отдавна, тази сделка все още привлича погледите, може би защото Ники Василев е изпаднал в редовната си амнезия и с писма до вестниците се опитва да промени историята, като обяснява, че това била сделка-слънце. Само "забравя", че е слънце само за юпитата. Вижте няколко факти, които говорят сами за себе си: БТК бе продадена на най-ниска цена, с пари, взети на кредит от самата БТК. Новият собственик не инвестира нито един лев в компанията, която правеше инвестициите за своя сметка. Т.нар. златна акция не защитава интересите на държавата в достатъчна степен. Държавата няма способ да си прибере дължимата разлика между цената, на която тя е подарила БТК, и цената, на която "Вива венчърс" е продадена на AIG. Прокуратурата все не може да открие виновните за трагичната приватизация и ще е така, докато изтече давността. Т.е. отвсякъде се вижда ясно, че гражданите са потърпевши от тази сделка.Гражданите са, но Ники Василев очевидно не е,щом пише толкова яростно в нейна защита.

И понеже сме на вълна телекомуникации, всички напоследък говорят за "подслушванията на депутатите". Е, малцина знаят, че разпечатки от разговорите не са подслушване, но нали народът знае какво е подслушване, политиците използват тази дума, за да звучат по-плашещо. Също така се използват и други забравени думи от времето на социализма: политическа полиция, държавна сигурност. И на никой не му прави впечатление, че тази дискусия е измислена. От нея не зависи повишаването на брутния вътрешен продукт, нито пък увеличаването на трудоспособността на българина. От нея на хората няма да им стане по-добре. Но явно има достатъчно интереси, за да движат една такава дискусия, колкото и ненужна да е тя.

Депутатите и изобщо политиците трябва да знаят, че като публични лица, те се ползват не с повече, а с по-малко права от обикновените граждани. Например те не могат да протестират затова, че ги снимат, а както е известно от решението на Европейския съд за правата на човека в Страсбург дори думата "идиот", отправена към политик не е обидна, ако е заслужена. Щом си станал политик, трябва да очакваш, че ще те снимат, филмират, записват, а не да мислиш, че само ще чуваш възгласи колко си велик. Със самия факт на влизане в обществения животполитикът се лишава от някои свои права- такъв е животът, когато си се отдал на служба в полза на обществото. Тази служба има права и задължения. Опитите на някои политици да изкръшкат от задълженията и да се възползват само от правата следва да бъдат публично заклеймявани - чрез медиите, по интернет форумите и т.н. Забележете един тънък момент: става дума за самите политици, а не за техните семейства. Политиците трябва да бъдат видими като на длан - даже се учудвам, че сами не са се сетили да си публикуват разпечатките от телефонните разговори, за да се знае кога говорят по телефона, с кого, за колко време. Също и да имат регистър на електронната поща, когато тя се отнася до работата им като депутати, министри, кметове...

И накрая пак за производството, този път свързано с цената на газа. Българските индустриалци се оплакват, че цената щяла да расте. Не можело така. Производството им щяло да е неконкурентоспособно. Профсъюзите пригласят на тази песен с фалшив глас. Защо е фалшив ли? Защото ако производството у нас разчита на ниска цена на енергийните източници (газ, петрол, въглища), по-добре е да бъде закрито. Енергията няма да поевтинява, а начините да реализираш печалба са като инвестираш в екологични производства, както и в такива, които използват по-малко енергия. Като обучиш персонала си, така че един човек да произвежда повече и по-качествена продукция. Като стимулираш хората си, така че да имат интерес да работят нон-стоп, без паузи за кафе, цигара, лаф моабет. Така, както се работи на Запад.* Авторът е председател на "Интернет общество - България", живее постоянно в Ню Йорк, работи по целия свят.
382
7638
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
382
 Видими 
04 Октомври 2008 01:00
живее постоянно в Ню Йорк, работи по целия свят.


Огромен е културният шок, който обхваща гостите на България, вкл. и такива като мен, които тук са си у дома, но все пак живеят в чужбинаЕбаси смешника тоя, бетер Ф. Те си и мязат малко, като се позагледа човек...

Редактирано от - Salieri на 04/10/2008 г/ 01:03:05

04 Октомври 2008 01:03
както е известно от решението на Европейския съд за правата на човека в Страсбург дори думата "идиот", отправена към политик не е обидна, ако е заслужена.

... смятам, че е напълно заслужено да кажа, че всеки агент на ДС (комунистическата, споко - не сегашната) , който си е позволил да стане нейдеси президентин, е ИДИОТ!
04 Октомври 2008 01:11
Естествено, че думата "идиот", отправена към политик не е обидна, защото го оневинява и прехвърля вината на природата.
04 Октомври 2008 01:29
Старшината: Идиот е не този който СИ е позволил! Идиоти са онези които са МУ позволили!
04 Октомври 2008 01:50
Туй юпи късно се излюпи ма е гладно като свраче
04 Октомври 2008 02:09
"Интернет общество - България", брях, гулям чиляк, маика му стара. Па и ка сладко хортува. То не че никиту не е за набиване на кол, ама и тоз НЮ-иоркски сватбарин...
04 Октомври 2008 02:32
Не си приличаме хич - аз живея в Ню Йорк, работя в Ню Йорк и нищо в България не ме учудва.
04 Октомври 2008 03:00
Споко!
На това момче дядо му Венко, едно време обяви съвсем сериозно, че за него, великия творец, вече нямало тайни в поезията. Даже такова перде като Кеворк, не можа да се съвземе от изумление...
04 Октомври 2008 05:44
От негуФта камбанария така се види, така пише, момчето.
И некои неша съвсем са му на място. То може да е от разположението на камбанарията. Българин живеещ и работещ в чужбина. Маскара демек.

04 Октомври 2008 06:19
политикът се лишава от някои свои права


Грешно! Не и българските политици които се извисяват над простосмъртните...
04 Октомври 2008 06:58
Бреееее, хай де сега, без паузи за кафе, цигара...Още малко и ще ме убедиш, драги Вени, че на Запад не спят и не се хранят само заради добруването на фирмите, в които работят!Ама като дойде криза, хвърчиш наравно със същите тези, срещу които пишеш-без значение колко си бил ценен!Справка-хилядите съвестни брокери, пометени от Валт Стрийта в града в който живееш за постоянно!Поразходи се малко край офисите и банките и ще се нагледаш на "съвестни"труженици, които са с табели на вратотете и надпис:LAY OFFS WRECK LIVES=Няма дати го превеждам, достатъчно си грамотен!
тази дискусия е измислена. От нея не зависи повишаването на брутния вътрешен продукт, нито пък увеличаването на трудоспособността на българина. От нея на хората няма да им стане по-добре. Но явно има достатъчно интереси, за да движат една такава дискусия, колкото и ненужна да е тя.
Иначе си прав-тази дискусия е ОПИТ ЗА ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО НИ ОТ ЦЕНИТЕ И КРИЗАТА!
04 Октомври 2008 07:36
Като се сетя какви ги редеше за Новоизгряващио Главен Прокурор преду две години.... и какъв ръст показва сега.....
Смех , мале.
04 Октомври 2008 08:15
Хубава идея на вестника. Да се види колко са прости и безполезни комунистчетата. Едно време татковците и дедовците получаваха "културен шок" като се върнеха от Масква. Даже започваха да замятат на руски.
Тоз рапон със сигурност вече има "акцент" и заеква "опитвайки се" да намери точната дума на бльгарски.
04 Октомври 2008 08:15
Венчоо, кога стана калайджия, кога ти почерня задника?
Оли, ти работил ли си някога in both Бг или на запад през живота си?
Едно е да си изкарваш хляба с честен труд, друго е да харчиш крадените денги у америката. Важното, че си наследник на творци възпели Чернобила. Честно казано имам голям мерак да се срещнем на една ръка разстояние, но 500 км са ми много, защото наистина имам сериозни занимания за разлика от теб.
04 Октомври 2008 08:17
Удивителна прилика с една Пенка(Penny) намчияси, дето щеше да строи завод за хеликоптери. Тоз сигурно ще прави интернет-хеликоптери.
04 Октомври 2008 08:19

Омръзна ми да слушам, че българите работят най-малко.Бе дявол да го вземе, тез същите българи работят и във чужди фирми и то добре.Що бе джанъм на българския работодател все нещо не му харесва.Г-не, колкото се грижиш за работниците си , те толкова ще ти работят.Ако им плащаш, колкото да преживяват и те ще ти работят, колкото ти да преживяваш а не да забогатяваш.Научете се , че Рим отдавна загина и хората не са ви роби.Каквито работодателите, такива и работниците!
04 Октомври 2008 08:28
Защо не сме като на Запад? Ами защото сме мутренско-чалгаджийска държава, в която не се стимулира образованието, а ниската култура, примитивизма, най-ниските страсти, апатията. Вместо по телевизиите да пуснат предавания как можем да сме полезни за себе си и обществото, те въртят асъл порнографии, които подтикват младия човек към пиянство, насилие, липса на логическо мислене, а младите момичета към проституция. Дори на българина се внушава, че няма нищо лошо в проституцията, в порнографията, че всичко това е съвсем нормално. Имам усещането, че някои заинтересувани слоеве в обществото насърчават младите момичета да стават проститутки. Ами това е повече от срамно за общество като нашето.
04 Октомври 2008 08:45
Производствената култура в БГ е много ниска. Няма го манталитетът на индустриалеца.
*
Иначе аман от деца на бивши комуняги да давът акъл, колко е хубаво на Запад. Нямало време за кафе - смешник. Във всяка американска фирма кафето се лее на поразия. Всеки, даже и работниците на машините, си имат по една голяма чаша с кафе, и ходят да си наливат, когато искат.
04 Октомври 2008 09:10
Едно от малкото хубави неща, случили се на България в последните години, е емиграцията на Вени Марковски в САЩ.
04 Октомври 2008 09:10
Bulgarian - Така е. Ама туй Вени просто нема как да го знае.Трябва да е стъпвал на работно място.

Редактирано от - VOCI на 04/10/2008 г/ 09:12:48

04 Октомври 2008 09:24
Не сте прави да недоволствате от автора колеги! Трябва да му благодарим дори, че на - дошъл си е от кънда-мънда за да ни отвори очите на нас дето тук си живеем, 'щото ние сме кьорави и тъпи..
Ами да! Аз му благодаря и го моля по-често да ме осветлява с истините си.
04 Октомври 2008 09:27
Някой попита по горе какво има да каже аФтора и каква е целта на статията.
Как каква - да ни каже Вени че вече живее от 2 години в New York.
Като поживееш 20-тина години, ела тогаз прави сравнения. Все пак те четат и хора дето и те са живели и работили "по целия свят".
Аман от вчерашни келеши.
04 Октомври 2008 09:46
Ау, направихте крив чиляка
Аз да рекна, като наскоро завърнал се "еничарин", че културния шок вече съм го подминал - връщах се достатъчно често. Обобщенията са глупава работа - има и добри мениджъри и служители, и пълни келеши, и тук в БГ, и навън. Най-идиотско е пък да хванеш една 300-милионна държава и да тръгнеш да обобщаваш "как се работело" там...
04 Октомври 2008 09:57
VOCI, е какво прави в Ню Йорк? Нали уж работел?
04 Октомври 2008 09:58
А, разбрах, само живеел в Ню Йорк. Иначе доходите му идват от "света".
04 Октомври 2008 10:13
Вижте, важен е не авторът на статията, а България. Вакво да обсъждаме Вени, взел е решение човекът да емигрира, направил го е. Останалите тук трябва да решаваме какво ще правим в бъдеще, не заради някого друг, а за нашите деца. Щото един ден и те ще емигрират.
Мисълта ми е за наложеното нам чалга общество. Това е най-големият удар върху България, който можеше да получим изобщо. Той е по-жесток от неутронното оръжие. Чалга културата пося в нас такива негативни черти като скандалджийство, примитивизъм, ниска култура, склонност към проституция, алкохолизъм и наркомания, апатия, липса на логическо мислене. Необходимо е спешно да се преборим с чалга културата. В противен случай отиваме в забвението. И тъй като със самоограничаване на авторите и разпространителите на чалгакултурата това няма как да стане, необходимо е да се прибегне към нестандартни средства като налагане на цензура. Задължително е спирането на някои предавания по телевизията, забраната на чалга-музиката, която съсипва нашите мозъци и развращава българското общество. Къде по света младите момичета се стимулират към проституция? Май ние сме единствената държава в света. Навсякъде има норми на поведение, които трябва да се спазват от всички, докато в България започваме да възпитаваме още невръстните си деца в съвсем погрешна посока. А след това искаме да имаме читава държава.
04 Октомври 2008 10:15
Грешка на редакторите Да се вземе заглавието от предходната статия и да се наложи в устата на горе словоблудстващия!!! Дрын-дрын, лаф олсун Аман от таквиз назнайковци!

04 Октомври 2008 10:23
Брайтмен, по-интересно би било да кажеш, смяташ ли за редно правенето на досиета на водопроводчици ? Тоталното следене на телефони, имейли и т.н.
Тъй де, караш ме да се чувствам дискриминиран в сравнение с журналистите. Щото и ние ядем бонбонки "тик-так" и сме чували за телефони, имейли и т.н.

Редактирано от - водопроводчик на 04/10/2008 г/ 10:27:24

04 Октомври 2008 10:35
A Bulgarian in the USA, забележката ти за кафето по принцип е правилна, но само по принцип. Тук пиенето на кафе не е пиене на кафе, а културно-масово мероприятие, свързано с продължително отсъствие от работното място и дълговременно откъсване от производствения процес.

Редактирано от - водопроводчик на 04/10/2008 г/ 10:37:37

04 Октомври 2008 10:42
Съществува правопропорционална връзка между стандарта и културата на едно общество. Не е възможно един народ, обладан от ниска култура да е с висок стандарт. Ние не правим изключение.
04 Октомври 2008 10:46
Защо не сме като “на Запад”?

Защото сме източен продукт!
04 Октомври 2008 10:52
Не е проблемът в това, че сме източен продукт. Вижте бившите соц.страни как полетяха напред. Дори една Румъния, с която стартирахме от равни позиции за кратко време ни сложи в малкото си джобче. Нали и те са "източен продукт". Разликата се състои в това, че България бе превърната в мутренско-чалгаджийска държава, с което нашето културно развитие не само бе спряно, но върнато с десетилетия назад. Никъде в бившите соц. страни няма подобно явление като мутренско-чалгаджийската култура. Никъде.

Редактирано от - Тънката лайсна на 04/10/2008 г/ 10:56:34

04 Октомври 2008 11:08
Европазарът е силно конкурентен! Новите олигарси, създадени на основата на номенклатурните кадри на БКП продължават да съсипват икономиката, чуждите инвеститори предпочитат Румъния пред България!
04 Октомври 2008 11:13
Проблемът е в ниската ни, чалгаджийска култура, която води до алогични мисли и действия. Затова ни отбягват, не заради бившата компартия, такива имаше навсякъде в Източна Европа.
04 Октомври 2008 11:15
И си я караме: "Аз на тебе, ти на мене", по стария баджанашки принцип.
04 Октомври 2008 11:16
Дори да примем, че БКП е виновна за всичките ни минали и настоящи беди, защо тогава ги търпим? Отговорът е един - заради ниската ни, мутренско-чалгаджийска култура.
04 Октомври 2008 11:19
Ние сме държава, в която младите момичета биват насърчавани към проституция, при това пред очите на цялото общество, пред очите на целия свят. България се превърна в износител на проституция. Това е срам, позор. И няма кой да каже, че "царят е гол". Къде е "свободната ни преса"?

Редактирано от - Тънката лайсна на 04/10/2008 г/ 11:20:56

04 Октомври 2008 11:29
..мутренско-чалгаджийската култура..Добре, добре - разбрахме вече, че принадлежиш към "аристократично-лиричната" култура, няма нужда да пищиш повече.
04 Октомври 2008 11:33
Очевидно Вени Марковски е недолюбван от много форумци, но за продажбата на БТК и за юпито Н. Василев е напълно прав.
04 Октомври 2008 11:34
България е може би най-алкохолизираната държава в Европа. Дай му на народа ракия и чалга и всичко е о.к.
Книги вече почти никой не чете.
Пред училищата се разпространяват наркотици, факт. И няма кой да се противопостави.
Появиха се множество високопоставени особи въвлечени в педофилски скандали.
Корупцията е по всички етажи на властта.
Тревожно падна нивото на българското образование.
Ние сме тъжна картинка.

Редактирано от - Тънката лайсна на 04/10/2008 г/ 11:51:40

04 Октомври 2008 11:50
Добре, добре - разбрахме вече, че принадлежиш към "аристократично-лиричната" култура, няма нужда да пищиш повече.

Ами да продължаваме да затъваме в блатото тогава.
04 Октомври 2008 12:02
Ами да продължаваме да затъваме в блатото тогава.

Има голяма разлика - дали затъваме в блатото, защото мнозинството от хората са тъпи, впиянчени, чалгизирани, мързеливи, крадливи и тарикатеещи или защото сме най-древната нация с най-древна култура и втори по интелигентност и затова световната конспирация ни затрива. Самочувствието е друго някак си

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
04 Октомври 2008 12:18
..мнозинството от хората са тъпи, впиянчени, чалгизирани, мързеливи, крадливи и тарикатеещи..Още един пишман аристократ...
04 Октомври 2008 12:25
Още един пишман аристократ...

Ако за теб да не си тъп, впиянчен, чалгизиран, мързелив, крадлив и тарикатеещ е (пишман) аристократизъм, за мен това е нормалност. Въпрос на възгледи...

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
04 Октомври 2008 12:43
Мда, в средата на арената, в бял костюм... "Толпа обомлела"
04 Октомври 2008 13:04
Ощe един отпадъчен продукт!
04 Октомври 2008 13:13
Статията е много добра. Поздравления за автора.
04 Октомври 2008 13:53
От първото изречение рефлексивно не ми допадна.
гостите на България, вкл. и такива като мен, които тук са си у дома, но все пак живеят в чужбина

Тоя гостетин ли се чувства още? Нищо, че заради татето си цял живот лапа благини?
И как звучи - АЗ ЖИВЕЯ В ЧУЖБИНА. Само той ли? Надут, самовлюбен, фалшив.
04 Октомври 2008 13:58
"Иначе аман от деца на бивши комуняги да давът акъл, колко е хубаво на Запад."
04 Октомври 2008 14:00
Caravaggio:

..мутренско-чалгаджийската култура..


Добре, добре - разбрахме вече, че принадлежиш към "аристократично-лиричната" култура, няма нужда да пищиш повече.


До всички, до всички! Внимавайте с чувствителните уши на Караваджо.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД