:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,396,636
Активни 59
Страници 12,039
За един ден 1,302,066

Прокуратурата прекрати още 70 958 дела заради давност

Присъдите след споразумения продължават да растат и са 5177 само за първите шест месеца на годината
Само за първите шест месеца на годината прокуратурата е прекратила нови 70 958 дела заради изтекла давност. Тези престъпления ще останат ненаказани, защото са изтекли всички срокове те да бъдат приключени и внесени в съда. Това на практика амнистира извършителите.А те са били известни на прокуратурата по 1675 от прекратените дела, което прави 2.4%, сочат данните в доклад на държавното обвинение. 235 659 бяха прекратените по давност дела през м.г.

Откакто Борис Велчев оглави прокуратурата, поради давност са прекратени около 400 000 дела, някои от които са залежавали и по 20 години. Абсолютната давност се определя в зависимост от размера на предвиденото наказание.

В края на юни т.г. са били спрени 672 616 разследвания. Основното основание при тях е невъзможността на разследващите от МВР да разкрият извършителя. От прокуратурата искат нова регламентация за тези преписки - те настояват МВР изобщо да не им изпраща тези дела, ако не е открит извършителят на престъплението. По огромна част от спрените разследвания всъщност се чака изтичането на давността, което ще позволи и окончателното им прекратяване. Най-голям е броят на тези дела в Софийския апелативен район - 244 393, като 103 921 от тях са на Софийската районна прокуратура. Следва Пловдив със 135 186, от които - 42 238 на районната прокуратура.

Досега никой не е санкциониран за необявената амнистия. Няколкото наказателни дела срещу прокурори, които започнаха покрай ревизията, рухнаха в съда. А за търсене на дисциплинарна отговорност също е изтекла давността.

Интересни са и данните за внесените в съда за първата половина на 2009 г. прокурорски актове. Те са общо 20 759 - почти колкото за същия период на м.г. В това число влизат и споразуменията, както и предложенията за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на глоба.

Броят на споразуменията се е увеличил чувствително и за първото полугодие е 5177. През първата половина на 2008 г. споразуменията са били 4661, а от януари до юни 2007 г. - 3097.

В тези случаи обвиняемият или подсъдимият признава вината си, но получава възможност наказанието му да падне под минимума, предвиден в НК. Справка на прокуратурата за м.г. показа, че 49% от осъдителните присъди са постигнати след сделка. В това число влиза споразумението на Боян Петракиев-Барона, чиито дела се превръщат в нарицателно за бавно правосъдие. През март той се съгласи на ефективна присъда по дело за отвличане на сърбина Любимко Радославевич, извършено през 1994 г. Споразумението бе сключено месец преди да изтече 15-годишната абсолютна давност, но Петракиев не влезе в затвора, защото бе излежал присъдата си предварително. По-късно той сключи и второ споразумение - за 3 г. и 7 месеца ефективна присъда за организиране на престъпна група за произвеждане и разпространение на фалшиви кредитни карти.

Варненските общински съветници Веселин и Христо Данови - баща и син, също се споразумяха с прокуратурата през юни и влязоха за малко в затвора по обвинения за престъпна група за склоняване на жени към проституция и пране на пари и за изнудване. Общо 19 души от бандата получиха леки присъди. Само общинският съветник от ДПС Иван Славков отказа и делото му още не е приключило.

Освен внесените като споразумения разследвания и 4725 от започналите с обвинителни актове дела също са приключили със сделка.

Значителен е и процентът на предложенията за налагане на глоби - 12.39% от всички внесени актове. НК допуска това за над 300 престъпления. Когато обвиняемият отговаря на условията, прокуратурата е длъжна да поиска от съда да го освободи от наказателна отговорност и само да го глоби от 500 до 5000 лв.
22
7486
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
06 Ноември 2009 00:20
повече позитивизъм другари
важното е димитриевич как плакнеше биснесо на фатерния си енглиш
биснеса нема ти гледа съдебните батаци ми ша слуша омайното чуруликане на гея
06 Ноември 2009 00:51
А колко ли милиони гущери са си заработили прокурорите и съдиите с тези протакания?
ПРЕД-ПАЗ-НА КЛА-У-ЗА!
ПРЕД-ПАЗ-НА КЛА-У-ЗА!
ПРЕД-ПАЗ-НА КЛА-У-ЗА!
06 Ноември 2009 03:14
Колегата ме превари пред мен с въпросите.Имено затова е протакането понеже се разделят парите на жертвата а за дъжавата един болшой ......й.
06 Ноември 2009 03:51
Бандитска територия, нищо повече. Има време да се оформят и няколко държави на тази територия: една ромска, една борческа, една догановска и в някой ъгъл 2-3 села за нормалните некрими индивиди. Те това следва, ако преди това Банго Васил не обедини всички "останали живи" ...
06 Ноември 2009 04:48
Само да НАПОМНЯ, че: при СоциализЪма, по социалистическия Наказателен кодекс, Давността спираше да тече, ако е било предприето и най-малкото и най-простото действие от страна на Милицията или Прокуратурата или Съда срещу Заподозрян, Обвиняем, Подсъдим! И имаше разумни и СТРОГИ срокове за предприемане на действия от страна на Милиция, Прокуратура, Съд- и СТРОГИ наказания за длъжностните лица в тези органи, ако НЕ са предприели в срока тези действия!!!
След 1989 г. "демократите" промениха дотогавашните Принципи на Давността по НК- те си знаят защо/ и аз знам!/! "По Света в държавите има Мафия, а в "демократичната" НЕнародна/след 1989 г.!/ Република България Мафията си има държава!"!!!
06 Ноември 2009 08:00
и кое по точно е променено ?

Чл. 80. (1) Наказателното преследване се изключва по давност, когато то не е възбудено в продължение на:

1. (изм. - ДВ, бр. 31 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) двадесет години за деяния, наказуеми с доживотен затвор без замяна, доживотен затвор, и 35 години за убийство на две или повече лица;

2. петнадесет години за деяния, наказуеми с лишаване от свобода повече от десет години;

3. десет години за деяния, наказуеми с лишаване от свобода повече от три години;

4. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) пет години за деяние, наказуемо с лишаване от свобода повече от една година, и.

5. две години за всички останали случаи.

(2) Давностните срокове по предходната алинея за престъпления, извършени от непълнолетни, се определят, след като се съобрази заменяването на наказанията по чл. 63.

(3) Давността за преследване започва от довършването на престъплението, при опит и приготовление - от деня, когато е извършено последното действие, а за престъпленията, които траят непрекъснато, както и за продължаваните престъпления - от прекратяването им.[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
Чл. 81. (1) Давността спира, когато започването или продължаването на наказателното преследване зависи от разрешаването на някой предварителен въпрос с влязъл в сила съдебен акт.

(2) Давността се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето за преследване, и то само спрямо лицето, срещу което е насочено преследването. След свършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.

(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността наказателното преследване се изключва, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока, предвиден в предходния член.99% от тези дела са срещу неизвтестен извършител, минал някой си посред нощ
одраскал колата с пирон /нарязал гумите/ - жалба, дело ...
повечето от кражбите ако не се разкрият в първите няколко дни, забрави ...
очакваш ли след 15 години да бъде установен извършителя на кражба на
три тубички паста за зъби (щото и за това се образува дело)
хиляда пъти ни го казаха европейците - НЕ МОЖЕ за всяко извършено престъпление да се образува досъдебно производство, това са СТРАШНО много
държавни пари на вятъра ...
нека полицията да си работи по случая, ако установи извършителя, едва тогава да се сезира прокуратурата ...
но ето, три месеца минаха а промени в НПК н-я-м-а ..., а за тези промени европата най държи ...
щото предния, про-криминален НПК го писаха баша адвокатите Т.Донч., Доковска и темподобна сволоч и напрактика унищожиха правоохранителната и правораздвателна система с един замах !!

06 Ноември 2009 08:06
нека полицията да си работи по случая, ако установи извършителя, едва тогава да се сезира прокуратурата ...


че нали тогава "разкриваемостта" ще падне под 5% - и ще се образува досъдебно само когато ченгетата искат да курдисат някой.

__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
06 Ноември 2009 08:48
starija hush
Имено затова е протакането понеже се разделят парите на жертвата а за дъжавата един болшой ......й.
Те всичко в тоя държава се върти около това. Навъдиха се едни хора, една паплач, която не е способна да създава нещо а само търси жертви / достоини и почтенни хора, които с робски труд са създали нещо / да ги обере и да им покаже, че така не може да показват на другите, че с честен труд може да се прогресира и ако някой иска да живее почтенно просто ще бъде обран и унищожен.Та се питам, нормален човек ще иска ли да работи и да гради в тази бандитска държава?
06 Ноември 2009 09:13
Цяло щастие е, да си престъпник в България!!!....
06 Ноември 2009 09:14
Я откога ви приказвам, че Борис Велчев с наркоманския поглед е най-голенио мафиот На БГ. И сите около него са такива.
06 Ноември 2009 09:35
Гледам в последно време от всички медии се носи едно послание - " Всеки който иска да живее поченно и не иска да му ограбват труда да се изнася от Бг-то. Тука трябва да останат само две групи хора. Едните да работят като добичета и да се съгласяват от време на време да ги обират от другата група. Всеки който не е съгласен с това трябва да се маха. Ако не го направи доброволно то ще бъде принуден. Най-напред ще го оберат тотално, ще го очернят, ще му сринат бизнеса и т.н.т. и ще не ще , ще се изнесе за да не дава лош пример на първата група и да не разваля рахата на втората група. И тия политолози и социолози са едни ама......... няма да го обяснят простичко на простолюдието.....
06 Ноември 2009 10:05
"В края на юни т.г. са били спрени 672 616 разследвания. Основното основание при тях е невъзможността на разследващите от МВР да разкрият извършителя..." Че това са все преписките от времето, когато Бойко Борисов- Балона беше главен секретар на МВР ! И това ли нищо не ви говори ?
06 Ноември 2009 10:16
Уважаеми колеги форумци,
Действуващата система на преследване на престъпленията в България е неефективна и скъпа. Една и съща процедура се използува за разследване на тежки криминални деяния и "кокошкарски " деяния. Това задръства системата и води до неефективност в работата, както на полицията, така и на прокуратурата. Крайно време е държавата да реши, кои престъпления са съществени и особено опасни за обществото - те да се разследват и наказват по строго формална процедура, защото са свързани с големи санкции. За "кокошкарите", следва да има бърз процес наказания от типа "Глоба", заменима при липса на средства с " безвъзмезден труд в полза на обществото" - както е популярно да се казва "чукане на камъни". Тогава нещата ще започнат да си идват по местата...
06 Ноември 2009 13:16
Прокуратурата прекрати още 70 958 дела заради давност
Нали си спомняте това: Стари борчове не плащам, новите чакам да остареят!. Но пък прокуратурата е най-корумпираната пасмина в цялата ни, разлагаща се от корупция, съдебна система. На върха и се изредиха македонстващ разбойник, освидетелстван психично болен и лентяйстващ, плъзгав, като риба преводач.
06 Ноември 2009 13:46
бойко казва: е баш те тая прокуратура ще вкара в затвора и станишката, и масларова, и всичките други бандюги - вЕрвайте ми!


вЕрваме ли му?
06 Ноември 2009 15:36
71 хиляди дела за 6 месеца, т.е. по около 12 хиляди дела всеки месец се прекратяват!!! Известно е, че само когато за всяко престъпление си има и наказание, престъпноста намалява драстично. Също така е известно, че когато "леките" престъпления останат ненаказани, ненаказаните престъпници започват да извършват повече и по-тежки престъпления.
Въпрос: Кой разруши съдебната ни система и МВР след 1989-та година и с това предизвика бум на престъпноста?

Редактирано от - XYZxyz на 06/11/2009 г/ 16:17:17

06 Ноември 2009 17:02
Прокуратурата е хванала цаката: по собствена нейна вина се прекратяват по Давност дела- което е добре за Прокуратурата/ нали, по-малко "висящи" дела, значи по-малко прокурорска работа и прокурорски провали!/!Отделно , пък, дали в някои от случаите на прекратени по Давност дела НЕ става въпрос за КОРУПЦИОНЕН Умисъл- може би, за прекратяване на дело по Давност/поради бездействие на прокурор/, се ПЛАЩА на този прокурор от страна на заподозрения, обвиняемия, подсъдимия?!
06 Ноември 2009 17:06
paragraph39,
Напълно си прав.
За съжаление.
Пита се кому беше изгодно (при известни извършители, тва ченгетата не са у дупе правени)?
Според мен, на комунистите трето поколение.
Няколко комунисти трето поколение - Милен Велчев, Сергей Станишев, Меди Доганов.
06 Ноември 2009 17:07
BATMAN 717,
/:/ "...и кое по точно е променено ?..."
......................................... .....................................

3) Независимо от спирането или прекъсването на давността наказателното преследване се изключва, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока, предвиден в предходния член.
...
Отвори НК отпреди 1989 г. и СРАВНИ!

06 Ноември 2009 20:42
XYZxyz
Въпрос: Кой разруши съдебната ни система и МВР след 1989-та година и с това предизвика бум на престъпноста?

Отговор: Другарят Луканов, Андрей Карлович, по свои думи комунист трето поколение, по случайно съвпадение евреин.
Като първо другарят Андрей Карлович уреди амнистия - политическите се брояха на пръсти, та той пущи на свобода кримките. Което, по случайно съвпадение, е същото, което е било направено в началото на Великата Французка Революция, Недотам Великата Пуримска Революция, Особено Великата Октомврийска Революция и прочее.
Като друго първо другарят Андрей Карлович уреди криза в снабдяването - хляб и мляко няма, но ракия има в изобилие.
Което, по случайно съвпадение, е същото, което е било направено в началото на Великата Французка Революция, Недотам Великата Пуримска Революция, Особено Великата Октомврийска Революция и прочее.
Като най-първо другарят Андрей Карлович се погрижи да отмени гражданския арест - фигура от римското право: одиш си по пътя, виждаш, че крадат, грабят или изнасилват, тропваш айдутина с бастона по циганската дебела глава, фащаш го с кривото на бастона и го водиш пред дежурния съдия. Имаше такива. Андрей Карлович го отмени. Сега е незаконно.
По римското право всеки гражданин е отговорен за добросъстоянието на държавата. И има правото да фане за гушата секи айдук и да го отведе пред съда.
По правото на USраел държавата се грижи за добросъстоянието на гражданите, според както намери за добре. А секи гражданин има правото да бъде доволен.
Което, по случайно съвпадение, е държавата, образувана в резултат на - виж по-горе.
ПП - Като за коя държава е написана 1984?
06 Ноември 2009 20:58
rki
06.11.2009 г. 08:06:42 нека полицията да си работи по случая, ако установи извършителя, едва тогава да се сезира прокуратурата ...
че нали тогава "разкриваемостта" ще падне под 5% - и ще се образува досъдебно само когато ченгетата искат да курдисат някой.
_________________________________________ _ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.

Чадо, с риск да наруша душевния ти покой съм длъжен да обадя, че в служебните задължения на недобръснатия другар велчев (ма е пич, също като абруцки ебач, секюз ми, очаровател. Друг е вапрозо кой му го турга) влиза разкриването, предотвратяването и пресичането на престъпления. Бафти изненадата? Останали сме с пичатлението, че другарят велчев следва да сиди и да чака некой да му поднесе казус на тепсия?
За дълбокомъдростите под линия - да ти се намират луковици за продан?
От лалета, де, за инвестиция?
06 Ноември 2009 21:14
чадо, ти можеш ли да четеш, или предимно пишеш?


__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД