:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,529,131
Активни 87
Страници 12,647
За един ден 1,302,066

НАП притисна дребния бизнес да плаща двойни осигуровки

Според счетоводители промяната ще доведе много микрофирми до фалит
Снимка: "Сега"
Указание на данъчните вбеси собственици на малки фирми през последните дни.
Масово брожение има сред малки фирми и счетоводители от няколко дни насам заради указание на НАП, което ги задължава да плащат по-високи осигуровки. От 1 януари 2010 г. управителите на фирми трябва да внасят близо двойно по-високи осигуровки, защото вече не се водят самоосигуряващи се, а ще трябва да правят вноските си върху минималния праг по икономическа дейност, който в някои случаи е двойно по-висок.

Обект на недоволството е указание от 25 февруари. В него шефът на агенцията Красимир Стефанов е написал, че всички вписани в регистрите управители на дружества трябва да се осигуряват върху минималния осигурителен доход, независимо дали са подписали договор за контрол и управление на фирмата.

Според обясненията на НАП досега много управители на търговски дружества имали договори, според които управляват фирмата безвъзмездно, или въобще не подписвали. Така те получават доходите си например под формата на дивиденти, върху които не се плащат осигуровки. Вноски правеха като самоосигуряващи се, при които минимумът до края на 2009 г. беше 260 лв., а от 1 януари е 420 лв. "Според указанието обаче договорът за управление се приравнява на трудов договор и осигуровката трябва да се начисли върху минималния осигурителен праг за съответната икономическа дейност", обясни пресаташето на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров.

Най-често праговете са между 800 и 1000 лв. Това значи, че вместо месечни осигуровки в размер на 120 лв., бизнесмените вече ще плащат по 240-300 лв. на месец. Промяната касае най-вече т.нар. микрофирми, в които обикновено собственикът е и единственият работещ във фирмата.

"Това е абсурд, закриват дребния бизнес. Излиза, че трябва да се осигурявам на 1000 лв. всеки месец, независимо че фирмата ми не е изкарала и 5 лв. този месец. Говорих с клиентите си, половината ще закрият бизнеса си", оплака се счетоводител пред "Сега".

От данъчната агенция казаха още, че ако управителят е единственият човек във фирмата и няма нито едно друго наето лице, той ще трябва да се осигурява два пъти - веднъж в качеството си на управител на базата на минималния праг и втори път като наето лице. Когато обаче фирмата няма никаква дейност, не възниква и задължение за плащане на осигуровки.ТЪЛКУВАНИЯ

"Да се задължава някой, който се самоосигурява, да внася по-високи осигуровки, е безумно", коментира Румен Обрешков от Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия. Според счетоводителя Николай Караянев промените ще убият малкия и средния бизнес в условията на криза. Юристи пък обясниха, че в указанието си шефът на НАП тълкува превратно законите. "Начинът, по който юристите на агенцията са тълкували чл.4, ал.1, т.7 от Кодекса за социално осигуряване, подсказва, че са изпълнили поръчка под натиска на техните началници. НАП търси всякакви възможности за набавяне на пари за бюджета и някой висш държавен чиновник се е сетил, че съдружниците в ООД могат да бъдат притиснати да внасят още повече осигуровки", пишат юристи във форумите.
148
22253
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
148
 Видими 
03 Март 2010 23:33
Богата държава с бедни граждани? Очилатия не разбра ли, че така няма да напълни бюджета?
ГЕРБ и компания всячески се стремят да развият сивата икономика!
04 Март 2010 01:08
Ех, Цвети, не ми се довери, а наблегна повече на сензацията ; -)))
Тези от пресцентъра... казваш настояват на своето? Нека , ще се изкарат хубави парички по реда на Закона за отговорност на държавата и общините за вреди

А иначе, най-лошото е, че някои ще се вържат на внушенията, само заради "гузен негонен бяга"

Пр.Недев
04 Март 2010 01:15
Е това вече на нищо не прилича
04 Март 2010 01:24
Вдига се излишна паника.... тя от петък почна, като излезе прословутото указание № 24-00-7 - Относно: дължими задължителни осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване (ДОО) върху неначислени възнаграждения за липата, упражняващи трудова дейност но чл. 4, ал. 1, т. 7 от Кодекса зa социално осигуряване (КСО) . Пипнали са го хората, няма какво да възразиш по членовете, всичко си е така както са го написали.

Хората се паникьосват, заради внушението, че трябва всички да плащат големите осигуровки.

Самото указание умишлено е написано двусмислено. Задължение да плащат "директорски" осигуровки имат само тези, които имат договор за управление срещу конкретно уговорено възнаграждение - дали ще е твърда сума - 1 лв, или ще е процент от годишната печалба - тантием, няма значение - тогава се плащат. Но когато няма възнаграждение, няма и осигуряване като директор - отива се на нормалния начин - като самоосигуряващо се лице - върху 420 лв.

Това е цялата философия. А сега като почнат едни циркове - да се "уволняват" половината управители в ООД-та, за да не управляват "заедно и поотделно", като тръгнат едни опашки в Търговския регистър, ще стане мама мия... И това само заради паниката ; -)
04 Март 2010 01:27
Хм.... тук не може ли да се редактира? ; -))) Почерних дето не трябваше... ама карай
04 Март 2010 03:16
НАП притисна дребния бизнес да плаща дойни осигуровки
04 Март 2010 06:36
Указанието не е ли подзаконов акт? И, ако противоречи или се отклонява от закона - кой има предимство?
------------------------------------
Блогът на Генек


04 Март 2010 07:57
Това е извънредно значима тема да се замазва и недообяснява. Как е в крайна сметка? Ако е както го разбрах от статийката, правителството е решило да убие средностатистическия бизнес в страната (защото той е малък). Затова пък за големия бизнес още по-добре (да не им се пречкат разни дребни наоколо). Какво друго се е очаквало като се е гласувало за Неформалния Лидер?
04 Март 2010 08:00
Браво на най-достойната и независима журналистка Цветелина Соколова!!!Най-накрая един журналист поне се опита да вникне какъв проблем имат толкова много малки фирми.Притискат обикновените хора да плащат двойно, за да пълнят фиска и същевременно Цецка Цачева и сие си гласуват огромни увеличения на заплатите. Лицемери
04 Март 2010 08:16
Браво на авторката и браво на Федор Венедиктович Езерский за разяснението!
Преди седмица си платих осигуровката за 6 месеца напред , а сега останах като облъчен. Добре , че беше Федор.
04 Март 2010 08:39
Федор те подвежда, друже!!! На 02.03 бях лично при методистите в НАП-Бургас.Те казват, че вписаните в регистрите управители на дружества- ЕООД, ООД, СД, ДЗЗД трябва да се осигуряват, като такива върху минималния осигурителен доход, определен за съответната дейност, без оглед на това дали съществува договор за възлагане на управление със съответния управител и независимо от това, че ако има такъв в него може да е уговорено, че съответният управител ще изпълнява функциите си без възнаграждение, т.е. да внасят осигуровки за НЕДЪЛЖИМИ И НЕНАЧИСЛИМИ доходи.
Последното е масов случай на малките фирми, които са си съдружници или еднолични собственици на капитала, управители сами на себе си и едновременно с това работещи в собствените си фирми съответната дейност.
04 Март 2010 10:02
най-сетне да прочетем в официална медия нещо по този въпрос, всички други си траят! и когато собствениците и съдружниците по фирмите разберат какво им се е случило ще бъде късно

законите съществуват, за да са в полза на гражданите, а не да ги ограбват!
04 Март 2010 10:03
Аз съм счетоводител. Моите клиенти вече обмислят да закриват бизнеса, да минават на черно. Ужасно е, че тези хора нямат право да отидат на борсата/ като СОЛ неплащат осигуровли за ПКБ / . А може би тайната мисъл на НАП е именно тази - да ги притиснат да плащат, защото нямат друг избор.
Тези фирми обаче дават хляб на един или няколко човека на тр. договор в моя случай. Те отиват на борсата, независимо дали бизнеса ще се закрие или не.
Да попитам КОЙ е правил кривата сметка.
04 Март 2010 10:06
@Geq, едно указание на НАП има задължителен характер само за данъчните ; -) Не е нито кодекс, нито закон, дори не е наредба ; -)
Вярно, самите данъчни като почнат да удрят актовете с безумните мотиви в това писмо, ще стане интересно. Както по-нагоре писах, ще изкарат хубави пари хората-данъкоплатци по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди ; -)

@Генек, указанието е вътрешноведомствен акт, имащ задължителна сила само за ведомството ; -)
Ако се сещате, преди около година и половина с едно подобно указание Мургина караше адвокатите да се регистрират по ДДС, въпреки че Конституционния съд беше отменил текстове от закона за ДДС ; -) Тогава се натрупа достатъчно съдебна практика за кого е задължително указанието ; -)

А на въпроса дали "В името на народа" биха решили в полза на НАП при тези хм... интересни мотиви ; -))) не вярвам да се вземе "политическо" решение, още повече като се погледне отношението на ЦЦ и СД към съдебната власт ; -D
04 Март 2010 10:06
И на мен така ми звучи:
В тази връзка следва да се има предвид, че липсата на сключен в писмена форма договор за възлагане на управлението не променя основанието на което лицата подлежат на ДОО при условие, че упражнява! трудова дейност, която по своята същност е дейност по управление и контрол на търговски дружества. В противен случай, лицата, които не са изпълнили законовото изискване за сключен в писмена форма договор за възлагане на управлението биха били неоснователно облагодетелствани от противоправното си поведение.

Дали някога ще престанат опитите на тая държава да отвъди гражданите си...?

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
"Държавата трябва да съществува за благото на народа, а не народът за благото на държавата."
Айнщайн
04 Март 2010 10:10
Първо искам да поздравя авторката, че изобщо публикува нещо. Второ- да изкажа съгласие с повечето написано по темата. Фьодор Венедиктович може да си теоретизира, но практиката в НАП вече е такава, двойни осигуровки (върху два минимални осигурителни дохода за работещите собственици, иначе са тройни). Трето- не е вярно, че като си завразите дейността на фирмата НАП няма да ви искат осигуровки. И такова ценно указание на НАП има- че се плащат, независимо, че предприятието не работи. Има предприятие- има осигуровки, така казват от НАП.
04 Март 2010 10:14
Otnesena е абсолютно права, има указания и по този въпрос с действащите и недействащи фирми. Според НАП задължение за осигуряване има за всеки управител, вписан в Търговския регистър или в съдебното решение за регистрация на фирма, без изобщо да се гледа дали фирмата реално работи, може да е спряла от години, но туй то.
04 Март 2010 10:30
ДО Федор
Какво ме топли, че указанието на НАП има задължителен характер само за данъчните, че не е нито кодекс, нито закон, дори не е наредба.......след като ще ме глобят ако не я изпълня, че и лихви ще ми натряскат! А нямам възможност да ги съдя. Това струва пари, време и т.н.
04 Март 2010 10:31
Да поразсъждаваме за последиците - вместо 120 лв на месец за осигуровки - закриване на фирмите и всички се регистрират на борсата. А след като свърши допустимия срок там - 16лв като самоосигуряващи се.
Егати далаверата...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
"Държавата трябва да съществува за благото на народа, а не народът за благото на държавата."
Айнщайн
04 Март 2010 10:37
Като вдигнаха прага на самоосигуряващите, мина тихо, тихо, дано сега стане нещо, че ще последват данъци в/у лихви, ниви, социални осигуровки в/у наеми и т.н.
04 Март 2010 10:44
Бел. на модератора: Моля, не публикувайте постинги изцяло с главнио букви, защото това затруднява четенето.

Редактирано от - sybil на 04/3/2010 г/ 11:20:16

04 Март 2010 11:04
Натиснете тук
Параграфееее, къде си? Дай едно рамо тука. Не съм юрист - ама това си е логически абсурд. Щото според ТЗ:
Управление и представителствo
Чл. 141. (1) Управителят организира и ръководи дейността на дружеството съобразно закона и решенията на общото събрание.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) Дружеството се представлява от управителя. При няколко управители всеки един от тях може да действува самостоятелно освен ако дружественият договор предвижда друго. Други ограничения на представителната власт на управителя нямат действие по отношение на трети лица.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г., в сила от 01.07.2007 г. - изм. относно влизането в сила, бр. 80 от 2006 г.) В търговския регистър се вписва името на управителя, който представя нотариално заверено съгласие с образец на подписа.

(4) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Овластяването на управителя може да бъде оттеглено по всяко време и името му да бъде заличено от търговския регистър.

(5) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г., в сила от 01.07.2007 г. - изм. относно влизането в сила, бр. 80 от 2006 г.) Управителят може да поиска да бъде заличен от търговския регистър с писмено уведомление до дружеството. В срок до един месец след получаване на уведомлението дружеството трябва да заяви за вписване освобождаването му в търговския регистър. Ако дружеството не направи това, управителят може сам да заяви за вписване това обстоятелство, което се вписва, независимо дали на негово място е избрано друго лице.

(6) (Нова - ДВ, бр. 66 от 2005 г.) Овластяването и неговото заличаване имат действие по отношение на трети добросъвестни лица след вписването им.

(7) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2003 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 66 от 2005 г.) Отношенията между дружеството и управителя се уреждат с договор за възлагане на управлението. Договорът се сключва в писмена форма от името на дружеството чрез лице, оправомощено от общото събрание на съдружниците или от едноличния собствени


Излиза, че всеки може да поиска да бъде заличен като управител. Тогава той си остава просто собственик на капитала, от което не виждам какви задължения към НАП произлизат.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
"Държавата трябва да съществува за благото на народа, а не народът за благото на държавата."
Айнщайн
04 Март 2010 11:09
НАП нещо са се объркали. Как така в моята си фирма ще се осигурявам "само" като управител и като работник. Че аз изпълнявам още двадесетина функции. Значи, трябва да се осигурявам на минималните прагове за търговски директор, началник склад, чистач, готвач, охрана, шофьор и т.н и т.н
04 Март 2010 11:24
Много се радвам, че има дебат по темата. Наистина алтернативата на много от собствениците на малки фирми ще е преминаване в сферата на сивата икономика. Един собственик на ЕООД, притежаващ магазин за хранителни стоки, например, с един нает човек, вместо да се осигурява върху 420 лева, което е достатъчно високо, вече трябва да плаща върху 790 лв ?!? , независимо, че дохода му особено в тази криза е мнооого под тия 790 лв. на месец ... Или ще затваряме магазина или ще търсим начини да излъжем държавата ... Ега ти!
04 Март 2010 11:24
Ами Гея, като не искаш да ходиш на съд, където си прав (права), ще си плащаш. Какво може да се каже на такова мислене?
А ако ти оплющят акт без да го има това писмо, пак ли няма да си търсиш своето? Ми недей, плащай, данъчните на това разчитат ; -)
04 Март 2010 11:47
Да се задължава някой, който се самоосигурява, да внася по-високи осигуровки, е безумно, но очевидно държавните финанси са пред колапс, за да се стига до такива спорни и от юридическа гледна точка, насилствени методи спрямо най-бедните и слаби участници в икономическия живот. Очаквайте хиляди заявления в НАП на „Декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице“за прекъсване дейността на въпросните малки фирми.
.
Натиснете тук

04 Март 2010 12:55

Съгласно указание на НАП от 25.02.2010, считано от 01.01.2010 се отнема правото на избор по какъв начин да се осигуряваме в собствените си дружества/фирми, а именно:

1. Задължително трябва да се осигуряваме като управители на дружествата си, дори и да нямате сключен Договор за Управление и Контрол /ДУК/. При това тук важат най-високите осигурителни прагове /между 500 и 1200 лв./ дори и да нямаме договорено възнаграждение за тази дейност.

2. Ако извършваме и някаква друга допълнителна дейност във фирмата /независимо каква - търговска например/, то сме задължени да се осигуряваче допълнително върху още 420лв, т.е. и като самоосигурявящо се лице.

Така общата осигурителна тежест за всеки работещ собственик на Е/ООД става между 300 и 400 лв, в зависимост от икономическата дейност на фирмата/бранша, в който работи.

Е не приятели - това преля чашата на търпението! Значи собствениците на малки фирми трябва задължително да се осигуряват на близо 1200 лева - лични доходи, които повечето дори не са сънували! Отделно печалбата на фирмата се облага с данъци, които (знаете) хич не са малки! Колеги крайно време е да се вдигнем на бунт!

Ще си позволя да цитирам и част от статия на адвокат Атанасова по темата:

С Указание с изх. № 24-00-07 от 25.02.2010 г. НАП нарушава два основни принципа на правото – принципа на свободата на договоряне и принципа за недопустимост на разширително тълкуване на правни норми, установяващи публични задължения. Правова е тази държава, в която самата тя и нейните органи стриктно спазват законите. Тогава те могат да изискват същото и от гражданите.

Тази въпиюща финансова некомпетентност остави на колене малките и развиващите се фирми по средата на финансова криза. Не се съмнявайте - ще има стотици, ако не и хиляди фалити в близките месеци ако това остане в действие и не се премахне НЕЗАБАВНО. Огромно количество хора остават без работа и без поминък. Огромно количество хора влизат в сивия сектор. Още по-огромно количество хора влизат директно в черния сектор. Това НЕ попълва бюджета на Дянков - това създава социален колапс!

Всичко това дами и господа е само и единствено в полза на банките, които са раздали кредити на малките фирми. Фалит и моментално изземане на имуществото. Богатите станаха по-богати, а бедните - все по-бедни. Всеки малък бизнес вече е длъжен да бъде нелегален, за да оцелее!

НИЕ НЕ ИСКАМЕ ДА СМЕ ПРЕСТЪПНИЦИ!
НИЕ НЕ ИСКАМЕ ДА БЪДЕМ ПРИНУЖДАВАНИ ЗА МАМИМ!
НИЕ НЕ ЖЕЛАЕМ ДА БЪДЕМ РЕКЕТИРАНИ!
НИЕ ЖЕЛАЕМ ДА РАЗВИВАМЕ НОРМАЛЕН БИЗНЕС!

Мисля, че с този си ход това правителство окончателно затвърди позицията си на ФИНАНСОВО НЕКОМПЕТЕНТНИ! Или още по-лошо - освен некомпетентни, те са ПРЕСТЪПНИЦИ и КРАДЦИ! Това, което се случи в последните няколко дни е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ НАРОДА!

Време е за предсрочни парламентарни избори! ГЕРБ няма икономически капацитет! ГЕРБ няма финансово образование! ГЕРБ не може да управлява България!

Ако все още си мислите, че Станишев е крал и при него е било зле - постойте и погледайте. Ако пък сте будни български граждани - дайте да реагираме по някакъв начин. Ситуацията в страната до края на годината ще стане революционна ако това престъпление не се накаже моментално!

Ако можех да върна изборите, с ръка на сърце ви казвам - щях да пусна бюлетина за най-омразната си партия БСП! Те поне ме крадяха в разумни за съществуването ми граници, а сега стана нетърпимо! Дотам ме докара "Хер Флик". СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ!ОСТАВКА!
БОЙКО ХОДИ СИ!
ДЯНКОВ - МАХАЙ СЕ!


П.С. А вие другите, които си работите в "аутсорсинга" и не ви пука за тези неща - вие си се занимавайте с ГМО и ЗЕС, Октоподи и Нагли... Това са буквално прашинки спрямо това, което преди няколко дни се случи и вече ни налегна... За какво ни е "свобода" и "био храна" ако нямаме с какво да си платим, за да ги използваме? От "аутсорсинг" ще станем директно "аутсайдер"... А бандата на ГЕРБ ще бъде зад граница с нашите пари... Как можахме като избиратели да достигнем до този абсурд, че единствените, които плащат редовно данъци и осигуровки да са бандитите, които перат пари?

П.С.2. Тези "2лв. уставен капитал", които тръбяха и от ГЕРБ и от СДС като "страхотна възможност за старт на малкия бизнес" се оказаха, с извинение, куркапан. Регистрираш си фирма, събуваш гащите и се навеждаш. Това май беше схемата
04 Март 2010 13:19
поредната глупост в нашата държава .......докога ще търпим всичко това?Нека се обединим и всички ние , които сме в масовия случай на малките фирми едновреммено сте управители, счетоводители, чистачи, шофьори и сме всичко във фирмите ни да прекратим да дейност поне за един месец и да не внасяме осигуровки тогава тези "умните глави" от НАП бързо ще спуснат други указания по този казус.
04 Март 2010 13:33
Kiarra

Не се хаби , народа спи вековен сън! Нищо няма да се промени в скапаната Бълхария. Ако имаш нещо спестено иди в Стазбург, друга алтернатива нямаш.
04 Март 2010 13:37
От данъчната агенция казаха още, че ако управителят е единственият човек във фирмата и няма нито едно друго наето лице, той ще трябва да се осигурява два пъти - веднъж в качеството си на управител на базата на минималния праг и втори път като наето лице.

ба.и мамата
То това стана фарс без край бе

_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
04 Март 2010 13:38
Съвсем нормално.
В България целия едър и среден бизнес е на мафията, която в България си има държава. Е, защо тези, които си имат държава, да се конкурират с дребния бизнес, който в в по-голямата си част вероятно не е на мафията, когато могат просто чрез държавата си, да отстранят немафиотската конкуренция?
04 Март 2010 14:55
Ало данъчните,
Ами ако си направи и ч?кия, трябва ли да плаща за проститутка?
04 Март 2010 14:59
Указание на НАП от 25.02.2010.
Начисляват със задна дата осигуровки на самонаети лица като и управители върху 800 лв. . т.е. 420+800 = 1220 лв. Аз имам и втора фирма, до достигане на прага от 2000 лв. още 780 лв. тия са луди.
Това противоречи на Конституцията и две Решения на ВАС.

Бойко Борисов лъсна, той е за унищожение на дребният бизнес и за строежа на Белене.
Какво плаши с неустойки.
Питам България поемала ли е държавни гаранции за поръчаното оборудване или не.
Ако е одобрено ли е от Парламента.
Това е национално предателство.
Долу Борисов, той ще се окаже като Симо-лъжеца, но по-голям!!!!

Крайно време е да протестираме иначе всичко си заслужаваме!
04 Март 2010 15:23
Ако ГЕРБ не престанат с простотиите до края на годината са КАПУТТ. Няма да стигнат следващите избори със сигурност.


Ако това наистина се въведе, маса народ ще си прекрати бизнеса на секундата. Като безработни ще взимат повече. Да се посече микробизнеса ще изстреля кризата така, че в следващите години и магазините за дрехи втора употреба ще фалират поради липса на клиенти. Микробизнеса е гръбнака на вялата икономиката в България.


А аз напускам страната на секундата и отивам да работя там където няма да ми променят законите всеки месец и ще уважават труда ми. Няма аз да се гърбя тука и да им плащам осигуровки и да карам стара кола, а разни 18-20 годишни с основно образование да ми карат мерцедеси последен модел. Бедните не знам дали ще го издухат ама Борисов и Дянков със сигурност! С подобни мерки до края на годината дефицита ще е милиарди и ГЕРБ си отива завинаги.
04 Март 2010 15:31
Заради шепа богоизбрани уроди, дето откраднаха милиони, сега от нас искат да компенсираме.ЕООД съм и водя четири фирми за по има-няма 200 лв. с ДДС и това ми е единствения доход.Ами аз сега 2/3 от парите ще трябва да давам за скапани осигуровки.А кретените, дето откраднаха милиони.
04 Март 2010 15:50
Какво е това масирано настъпление на новаци тука, да не са компютризирали някое клубче по интереси червенопрашковците?
04 Март 2010 15:51
Долу ГЕРБ! Предсрочни избори!!! Номенклатурата в пандиза и да връщат куфарчетата с парите. Аз няма да плащам за откраднатото! Масларова да върне парите на социалното!
04 Март 2010 15:58
до края на годината дефицита ще е милиарди и ГЕРБ си отива завинаги.

Коя година? Че тога го слушаме от лани, взе даже да ни поомръзва...
И изобщо бъркане на желаното с реалното е по-скоро смешно, отколкото жалко
04 Март 2010 16:09
hzb1001, не всичко е бяло и черно и не всичко се обяснява с червени, гербери и т.н. Точно тази наредба удря сериозно голяма част от дребния бизнес. Ползите ще са многократно по-малки от домино ефекта, който ще последва. Освен това не изглежда никак, ама никак юридически издържана.
04 Март 2010 16:42
ама това не е наредба, това е указание, което мирише на лошо.
а новаците са тук, защото тази медия е почти единствената, даваща гласност на случващото се.
другата публикация е в зонабг.
всички мастити /мастии/ медии мълчат.
04 Март 2010 16:48
hzb1001, за съжаление това не са мечти на червени боклуци.
поддържах герб, но повече не мога да си го позволя.
като много мижав собственик/и управител съответно/ на фирма с месечни доходи от 600 лева/в това число и за разходи за консумативи/, не мога в никакъв случай да си позволя да плащам 400 лева осигуровки върху неполучени доходи.
04 Март 2010 17:00
Това е отвратително и ще отблъснат всички от себе си.
04 Март 2010 17:03
"СЕГА" за пореден път доказа, че е лидер сред независимите медии, давайки гласност на проблема. Кънгретчулейшънс СЕГА!!
Ако от НАП не се вразумят и не променят Указанието в близките 10-тина дни ще последва масово закриване на малки фирми и минаването им в нелегалност. Лично аз мисля да постъпя така! Затварям магазина, уволнявам продавачката, спирам да плащам наеми, заплати, осигуровки, данъци и пр. Прибирам стоката вкъщи и почвам да продавам само по телефона... Това е положението, "на светло" не може да се живее...
04 Март 2010 17:08
Докато НАП се управлява от указания на този или онзи 'финансов корифей", а не от закони ще процъфтява сенчестата икономика и ще се затрива средният и малък бизнес. Вместо данъците и налозите да са в поносими граници за плащане от фирмите и да се изисква стриктно спазване на финансовата дисциплина много отдавна у нас е приет принципа - непосилни данъци и ако един плати- компенсира за няколко неплатили... Какво показват цифрите- колко е населението на страната, колко са пенсионери и учащи се, колко са социално и здравноосигурените, колко са официално безработните- какви са разликите и от къде идват? Като спрат дейността си още няколко хиляди малки и средни фирми НАП кого ще натовари за да покрие очакваните си приходи? Какво е състоянието на събираемостта на данъците от времето на Мургина и сега? Нея я няма да пречи- какви са показателите сега? Само питам от любопитство- какво стана с Мургина- осъдиха ли я, или още не е изтекло достатъчно време да се забрави за какво я обвиниха?
04 Март 2010 17:17
Натиснете тук
04 Март 2010 17:33
М-да.
Дянков просто е гений.
04 Март 2010 17:56
Това е положението, ще плащаме за всичко и по много, защото сме тъпи и бедни.
04 Март 2010 17:57
По-скоро му подлагат динена кора. Преди време бяха почнали някои хора да правят официални изявления на сайта на Министерството, та си наложи да си събират багажа набръжко. Указанието е подписано от Стефанов и очевидно един от двамата - той или министъра е пътник.
04 Март 2010 18:03
и мама им стара/боже какви думи доживях да произнасям/, а новините започват с това, че из народното събрание си вдигнали заплатите, въпреки кризата. а за нашите вопли - освен зонабг и в. сега - пълно неглижиране
04 Март 2010 18:32
Притискат обикновените хора да плащат двойно, за да пълнят фиска
"обикновените хора" обаче са управители на фирми, а фирмите са юридически лица с по-специални провомощия (и задължения) от обикновените хора . Да не ми твърдите, че сульо и пульо са станали управители на фирми и не познават ни Търговския закон, ни Кодекса на труда, ни Кодекса за обществено осигуряване!? Ако не знаете и не можете, няма нужда да лъжите останалите, че правите бизнес.
Осигуровките не пълнят фиска! И това ли не знаете!? НАП ги събира и превежда по сметките на НОИ и НЗОК. Осигуровките са солидарни. Или вие не искате да сте солидарни, а някой друг да издържа болниците и старческите домове? А когато опрете до тях, ще ли сте били да си платите. Ще платите, ако съществуват дотогава. Ей, тарикатите нямат край!
Къде се плаща двойно? Осигурявате се на 2000 лв. месечно и нямате никакъв проблем с НАП. Нали не сте инвалиди или социално-слаби!? На всичко отгоре повечето сте членове на професионални гилдии (архитекти, стр. предприемачи, счетоводители, лекари и стоматолози, адвокати, фармацевти), сиреч върха на професионализма ... за смешните 200 евра на месец.
После рИвете как в Испания безработните получавали по 800 евро месечно. Получават, ама не от държавата, а от осигурителните фондове, където работещите се осигуряват минимум на 1000 евро. Работещите, а мениджърите тройно та дори десеторно. Баси пикливите мениджъри, управители и всякакъв бизнес дето 1000 евро не могат искарат за месец! И щели били да печелят от данъци и осигуровки! Тъй де, нали има балами дето плащат.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД