:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 189
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Терминът "турското робство" разгневи турски военни в Афганистан

Терминът „турско робство" скара български и турски военни от мисията на НАТО в Афганистан. Майор Даниела Благоева направила презентация за националния празник, от която турски военни от мисията останали обидени, съобщи агенция "Фокус". По-късно командващият българските сили в Афганистан се извинил на турския си колега за използването на термина „турско робство".

Преди националния празник Трети март майор Даниела Благоева направила презентация и я пуснала във вътрешната интернет мрежа на ИСАФ в Кабул. В нея обаче имало текст, който засегнал турските военни. Според информация на Дарик радио презентацията съдържала израза "турско робство" вместо политически коректния "османско владичество".

В съобщение на българското Министерство на отбраната се уточнява, че презентацията не е била служебно задължение на майор Благоева, а при проверка националният командир на контингента Петко Лилов открил "терминологична грешка". Материалът бил махнат от сайта, а турските военни благодарили за бързата реакция.

Майор Благоева не е наказана и ще се върне с контингента, когато стане време за ротация.

Използването на термина „турско робство" е исторически коректно. Това заяви проф. Георги Марков, директор на Института по история към БАН. Той допълни, че страната ни не може да се съобразява с днешна Република Турция и да фалшифицира историята. Ето как той разясни използването на термините „османско владичество" и „турско робство": „Няма какво толкова да се стряскат съседите от „турско робство", тъй като Османската империя е държава на османските турци. Понеже и при нас се появиха спорове по едно време между османисти и историци. Така или иначе, когато изследват предмета, те употребяват думата „османско владичество", тъй като империята е Османска, но това е империя на османските турци, тъй като преди османските турци има селджукските турци. Има други турци в Мала Азия, които имат държава, те пък са османските турци. Народът ни го казва „турско робство". Османистите оспорват това, че е робство, тъй като вече през 19 век започват европейските реформи в Османската империя и вече е нямало онова робство през 15-16 век. Не е грешно да се нарича и „турско робство. Аз го приемам, само и само да не се казва османско присъствие, което нито е научно, това е просто една политическа формулировка".
185
5642
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
185
 Видими 
16 Март 2010 19:12
16 Март 2010 19:31
16 Март 2010 19:41
По-късно командващият българските сили в Афганистан се извинил на турския си колега за използването на термина „турско робство".


И военните ни вече са станали едни путьовци.Немам думи.Извинил се бил.Да му беше направил и една свирка
16 Март 2010 19:42
Браво на момичето, браво и на проф.Марков...Аман /пак турска дума/ от онанисти /пардон-османисти/...

16 Март 2010 19:42
Майор Даниела Благоева направила презентация за националния празник, от която турски военни от мисията останали обидени
- аре сега нали сме под един байряк
16 Март 2010 19:52
Приятелите сам си избираш , но комшиите са божи дар.
16 Март 2010 19:55
Майор Емел Етем е пренебрегната в цъфналия мак.
16 Март 2010 19:59
"турско робство" не било политически коректно.
Я да видим всички онези, дето като Матросовци защитаваха 3 март да е нац. празник? Да ми кажат щом един празник се пречупва през призмата на политическата коректност, то заслужава ли да е национален? И ако момата направи презентация за 6 септември ще има ли санкция за полит. коректност?
16 Март 2010 20:05
Ами и Макиавели в 16 в. нарича турското робство в Гърция "робство", schiavitù , в англ. прев. - servitude. В главата за наемниците, как използването на турски наемници от императора в Константинопол с/у съседите му довело турското робство.
16 Март 2010 20:14
майор Даниела Благоева е като Райна Княгиня.Слава Богу, че все още има такива българки, смели и правдиви.От кого и от какво сме се освободили на 3 март и кой ни е освободил и срещу кого "дружините наши като скали твърди" на Шипка срещу кого са се сражавали.Работата е много по-дебела.Геноцид трябва да се признае , а не робство, владичество и "шменди капели"

tode3n
16 Март 2010 20:15
Хайде пак тази тема.
Вярно нямало е Турция по онова време. Но турците са били господарите тук. Империята може да е била Османска, но турците са решавали кое как. Исторически може да е коректно названието османско владичество, но в народната памет си е турско робство/иго.
Друг въпрос е след като си в състава на международна войскова сила да се държиш коректно съобразно утвърдени международни норми.
Аз като българин, възпитан в духа на родолюбие и преклонение пред жертвите на народа ни, имам едно име за това време - иго. Под игото - така казал го е дядо Вазов и него следвам по сърце и по дух.
Колкото до майор Даниела Благоева, като се завърне от мисията, да се повиши в полковник! За поука на българското войнство!


Редактирано от - Гн Фотон на 16/3/2010 г/ 20:24:07

16 Март 2010 20:17
"Турско робство" е емоционале израз на подтисничеството на българите. Коректният термин трябва да бъде "турско владичество".
16 Март 2010 20:18
Терминът трябва да е турско иго. Няма защо да си опростяваме езика, изхвърляйки от него кратката и точна дума "иго".
16 Март 2010 20:22
"Майор Даниела Благоева направила презентация за националния празник, от която турски военни от мисията останали обидени, съобщи агенция "Фокус". По-късно командващият българските сили в Афганистан се извинил на турския си колега за използването на термина „турско робство"."
***
Браво - стигнахте дотам да се извинявате на наследниците на поробителите си! От тях няма ли да чуем извинение за турското робство? Виж извинения за преименуването се приемат нонстоп.
16 Март 2010 20:23
В САЩ вече нямало да използват думата "жена".
Било оскърбителен намек за полова принадлежност.
Новият политически коректен термин е
"вагиноамериканец".16 Март 2010 20:25
Каквото и да коментираме, колегата niksan го е казал най-добре.
16 Март 2010 20:27
Аз лично предпочитам по- звучното yoke, пред servitude.
16 Март 2010 20:31
...Вратата се удари силно.


- Воденчарю, отвори! - извикаха по турски. Той пристъпи към вратата, натисна хубаво ключалката и се обърна пребледнял.


Вратата се блъснаха пак и нов вик се чу, последван
от кучешко джавкане.


- Авджии - продума си воденчарят, който позна, че лае хрътка. - Какво ще правят тия проклетници! Тук е Емексиз Пехливан.


Емексиз Пехливан, най-лютият пладнешки и нощен злодеец, беше разпространил ужас по околността. Преди две недели беше изсякъл цялата челяд на Ганча Даалият, в село Иваново. За него също казваха, и не нахалост, че отрязал главата на детето, което вчера докараха на кола в града.


Вратата трещеше от ударите.


Воденчарят постоя малко замислен, хвана си главата, като че се чудеше какво решение да вземе. Едър пот поби по челото му. Веднага той се наведе под прашната лавица, извади една брадва и се изправи с нея до вратата, която пукаше от натиск. Но тая мигновена решителност го остави, щом погледна дъщеря си. Страшна безнадеждност, мъка, страдание се изписаха по лицето му. Бащинското чувство надви над възмутената му съвест. Той си науми българската пословица "Преклонена глава сабя не я сече" и реши, вместо да се опира, да проси милост - от немилостивите. Бързо остави брадвата зад хамбара, дето беше скрит Краличът, зави хубаво Марийка и отвори вратата.


На прага се изправиха двама въоръжени турци, с ловджийски вулии на гърбовете. Единият държеше за синджир хрътка. Първият от тях, който беше действително кръвожадният Емексиз Пехливан, изгледа изпитателно вътрешността и тогава влезе. Той беше висок, камбурест, мършав постал и кьосе, физиономията му не беше страшна, както името му и делата му. Само малките му сиви безцветни очи играеха лукаво и злобно, като на маймуната. Другарят му, нисък, мускулест, хром и със скотоподобно лице, по което личеха най-животински инстинкти и жестокост, влезна след него с хрътката и притвори вратата.


Емексиз Пехливан погледна сърдито воденчаря.


И двамата снеха мокрите си ямурлуци.


- Защо не отваряш, воденчарино? - попита той.


Воденчарят избъбли някакво смутено извинение, като се наведе покорно до земята и хвърли безпокоен поглед към дъното на воденицата, дето спеше Марийка.


- Ти сам ли си тука? - И Емексизът се обърна.


- Самичък - отговори бързо воденчарят, па като помисли, че лъжата е безполезна, притури: - И детето спи там.


В тоя миг Марийка се отви и обърна лицето си насам. Бледното сияние на ламбицата играеше по бялата й излъчена гушка. Турците впиха жадни погледи в заспалата девойка. Студен пот обля челото на воденчаря. Емексизът се обърна с притворно добродушен вид към него:


- Чорбаджи, стори труд и иди ни купи едно стъкло ракия.


- Пехливан ага, сега е среднощ и всички кръчми са затворени в града - отговори воденчарят, разтреперан от страшната мисъл да остави Марийка сама с тия хора.


Куцият възрази:


- Иди, иди, за наша чест все ще се найде някъде открит дюкян. Ние искаме да ни почерпиш тука, приятелство тъй се завързва.


Куцият каза тия думи на подигравка, уверен в несъмнена победа. Той нито искаше да прикрие замисъла си от нещастния баща.


Емексизът впиваше очи в момичето, легнало в безгрижно-страстно положение. Като забележи, че воденчарят още стои, той се намуси, но пак се престори кротък и рече добродушно:


- Чорбаджи, ти си имал лепа девойка, машала. Разгеле да почерпи гостите. Хайде, иди за ракия, а ние ще пазим воденицата. - После прибави заплашително: - Ти познаваш Емексиз Пехливана кой е...
16 Март 2010 20:31
Турско робство, османско робство.... Смисълът е един и същи. Не сме българите тези, които да трябва да се извиняваме.
16 Март 2010 20:32
По-късно командващият българските сили в Афганистан се извинил на турския си колега за използването на термина „турско робство".

Уволнение от армията без почести и право на пенция.
16 Март 2010 20:38
Turkish rule.
16 Март 2010 20:39
Никой не може да забрани на хората обаче да си го наричат турско робство.
16 Март 2010 20:44
Айде да сме и политически, и фактологически коректни -- Турско-османско подтисничество...
16 Март 2010 20:49
Мисля, че скандалът по-скоро е защото е ползвана думата "турско", а не "османско". Номинално са прави, въпреки че двете понятия се смесват произволно във висчки езици. Както и "руски" и "съветски" м/у другото.
16 Март 2010 20:52
Добре бе, като се дразнят турците,
ще казваме че било
СВИНСКО РОБСТВО!
16 Март 2010 20:53

Не е виновен даже и оня сикилмиш, нашия полковник.
Наредили са му да се извинява.
Вината я носи Бойко, еле па и ако не се разграничи до сутринта.
Утре сабалям ще бъде късно.
16 Март 2010 21:00
Ментетата "българи" нищо не помнят, но по света не са забравили и няма да забравят. Е ви го тука истинския термин>

Under the Yoke

For 500 years the Bulgarian people lived under the yoke of the vast Ottoman Empire.
Here the beloved Bulgarian writer, Ivan Vazov, in the most famous of all Bulgarian historical novels, tells the story of the 1876 uprising against Turkish rule.
Militarily, it was a short, uneven and brutal battle, but the wonderful characters that Vazov introduces us to in this thrilling adventure live, even today, in the hearts and minds of BulgariansРедактирано от - Gan(ю)гоТрий на 16/3/2010 г/ 21:06:47

16 Март 2010 21:02
Темата е деликатна! Щом сме съюзници - няма смисъл да ровим миналото!

Емексиз Пехливан е бил убит и още много други - това е исторически факт.

Но тези там в Афганистан могат заедно да загубят живота си, а трябва да се пазят! Талибаните няма да простят ни на турци, ни на българи, ни на американци, ако не са рамо до рамо на позицията.

Тези дразги между мироопазващите офицери не са желани ни най-малко в този важен за коалицията момент!
16 Март 2010 21:02
---
16 Март 2010 21:03
И мрънкането на г-н професора, и част от коментарите в стил "балканский лев" са напълно малоумни. За всеки непредубеден човек е ясно, че думата "робство" е използвана метафорически в народния ни език. И няма как да бъде заличена от него, понеже в говоримия език заповедите не вървят.
В същото време е и напълно ясно, че коректният научен термин, който най-точно описва характера на този период в историята на народа ни , е именно "османско владичество".
Не по-малко ясно трябва да е, че ако в ежедневното ни общуване можем да си говорим за "робството" колкото си искаме, то когато става дума за официални взаимоотношения с участието на турски представители, подобни емоционални приказки са недопустими, понеже са несъмнено обидни за тях и изкривяват очевидно историческата истина.
16 Март 2010 21:10
За другаря дето обяснява владичеството:

"този период в историята на народа ни , е именно "османско културно присъствие" =

Мърльовци, go out!

Редактирано от - Gan(ю)гоТрий на 16/3/2010 г/ 21:13:11

16 Март 2010 21:12
"Нека носим йоще срама по челото,
синила от бича, следи от теглото;
нека спомен люти от дни на позор
да висне кат облак в наший кръгозор;
нека ни отрича исторйята, века,
нека е трагично името ни; нека
Беласица стара и новий Батак
в миналото наше фърлят своя мрак;
нека да ни сочат с присмехи обидни
счупенте окови и дирите стидни
по врата ни още от хомота стар;
нека таз свобода да ни бъде дар!"
16 Март 2010 21:14
p.s. А защо нашите дипломати не се разтършуват из сърбски, македонски и гръцки документи, дали някъде не пишат за българските робства, които са ги налягали през вековете?


Македонците конкретно, от тяхна гледна точка, 4-5 пъти са се освобождавали от "българско робство".
16 Март 2010 21:16
турски военни от мисията останали обидени

а тази думичка се използваше с едно друго политкоректно значение
те комшиите вече се опъват и на мириканците на европата и на целия свет се обиждат че некой наричал кланетата на некои землени с едни сложни думички на които не им знам значението
как нема да се обидат на аскера дето ако решат ша го стъпчат
обиждат се и ако друговерците не искат да строят джамии
обиждат се ако некой иска да ги съди не по техния аршин и затуй си искат шериата и вече четох и в англията немало достъп на тамошната власт в таквиз съдилища
и целия свет вече е в стрес да не нарича имената с истинските им неща да не би да наруши добрия тон
а за целата гурултия нашия народ е рекъл че `дума дупка не прави` - да се има предвид че дупка е ж.р. на дупе
16 Март 2010 21:17

Всъщност скандалът не е в това, че хамавият полковник се е извинил.
Скандалът е в това, че правителството му е заповядало да се извини.
Което поставя въпроса, дали това правителство е българско?
16 Март 2010 21:20


БЪЛГАРИЙО, МИЛА МАЙКО!
Добри Чинтулов

Българийо, мила майко,
ще ли още ти да спиш?
Ил не знаеш колко сладко
ти ще ни развеселиш?

Твойте синове юнаци
искат в Балкан да вървят
и със дядови криваци
мръсни турци да секат.

Нека пращат други сили
свойте войски във Балкан,
те ще паднат тамо лесно
от българский ятаган.

Те ще паднат, то се види,
бог на помощ ни върви,
който против нази иди,
той сам себе си срами.

Ний с хайдушки славни чети
ще отидем във Балкан,
с нази сърби, черногорци
против общият душман.
16 Март 2010 21:23
За тоя абсурд - чужди военни да оказват натиск по политически работи и тълкуване на историята - виновни в БГ са преди всичко тези, които инсталираха петата колона на бившия поробител и съдействуваха за участието й във властта. Все едно Франция да се сърди на Англия, заради името на гара Уотърлу. Турската наглост няма граници и не трябва да се остава без последствия. Тия бабаити кротват само когато видят отпор. Борисов трябва да реагира незабавно. И пълна обществена нетърпимост към т.н. "депесе". Важно е. Много повече от жалката опера "Първанов-Дянков".

Редактирано от - Meto ot Interneto на 16/3/2010 г/ 21:26:51

16 Март 2010 21:29
Otvraš e š kolu al deca nesu tela da idu u njinju š kolu. Mlogo se propatilo u ovaj I onaj prvi rat. Mlogo naš i su bili u bugarsko ropstvo 1943. godine a I u onija prvi rat 1915. godine ni duš u povadidiš e . Streljali su tad i Vasiljka presednika kruš evacke opš tine i selskog kmeta. Palili su po sela plemnje i ubijali, udarali , tepali, oduzimali silom ovce, a siluvali naš e zene.Мисля, че щом турците искат да не наричаме тяхното "присъствие" робство, е редно Гоцэ да изюрка всичкото дипломат и консул в Сърбия и Македония да си изчистят и те техните си букварчета. Тъй де, няма само да въртят бизнес с български гражданства, нека свършат и някаква работа.
16 Март 2010 21:40
На групата изроди, начело с издънката IwanZoo да обясним бавно още един път:
- „османско владичество” е ЩЯЛО да има, ако Осман е бил 500 г. владетел.
- Ако Мурад е бил 500 г. владетел, щяло е да бъде „мурадско владичество”
- Де факто има 500 г. турско робство/иго/ довело след Априлското въстание до безапелационно световно заклеймяване

Алльо, еничарите, малко по-внимателно с „термините” и по низко главата за да не счупите лампата
16 Март 2010 21:40
Ако командващият българските сили в Афганистан се е извинил от свое име, без нареждане от София, незабавно отзоваване и дисциплинарно уволнение.Ако обаче му е наредено да го направи, този който му е наредил, да се извини моментално на българския народ за извинението си, и да подава оставка.
16 Март 2010 21:40
Няма хамав полковник. Лилов не ми е никакъв, но ти предполагам в живота не си постигнал и 1/10 от това, което той е постигнал. Голям мъж си, няма що.
16 Март 2010 21:44
....Борисов трябва да реагира незабавно.
- Мето, полковникът не се е извинил на своя глава.Бъди сигурен, че са му наредели. Утре Бобо ще се изцепи нещо от рода - какво толкоз е станало, не трябва да се раздухва...
16 Март 2010 21:45
Ганьо, от какво те сърби г*за бе?
16 Март 2010 21:47
...
До три града били заробили
Старите ги под сабя турили,
а малките деца погубили,
млада челяд във синджир турили, .
та ги караха три синджира роби:
един синджир се млади момчета,
друг синджир се млади девойки,
трети синджир се млади невести.
...
16 Март 2010 21:49
долу кунки от доблестните шапкари, отишли да жертват живота си в афганистан за бълхарските национални идеали!

__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
16 Март 2010 21:50

Един български полковник, ако не е хамав, в подобна ситуация си подава оставката.
Японците си правят харакири.
Немците се застрелват.
Нашият е поел греха на министъра и правителството.
Хамав е даже прекалено щадяща характеристика.
16 Март 2010 21:50
Meto ot Interneto
16.3.2010 г. 21:23:09
Турската наглост няма граници и не трябва да се остава без последствия. Тия бабаити кротват само когато видят отпор. Борисов трябва да реагира незабавно. И пълна обществена нетърпимост към т.н. "депесе".

Борисов да реагирал? Борисов ибрикчията?
Нему му е кеф бе. Кеф му е че стана валия.
Я виж догановите медии как са прогербаджийски.
16 Март 2010 21:53
Уважаеми патриоти, няколко неща, само за сведение:

1. Думата "робство" в историческата наука е термин. С много точно дефинирано значение, като всички термини.
2. Напълно ясно е, че онова, в което са пребивавали нашите прадеди по времето на дискутираните близо пет столетия, не може да се определи като "робство" по смисъла на терминологичното му значение.
3. Във всички официални форми на общуване е редно да се съобразяваме с тази доказуема научна истина. В противен случай диалогът с Турция просто няма да го има.
4. В ежедневния език словосъчетанието "турско робство" е придобило гражданственост и нямате никакъв повод за безпокойство - то е неизличимо.
16 Март 2010 21:58
Ти ми казваш как правят японците и китайците, ама кажи ми ти лично в живота като си правил грешки, самоуби ли се, какво направи? С какво право съдиш другите? Нищо не си направил, скрил си се като мишка, ама сега е лесно да ругаеш от форума.
16 Март 2010 21:58
бонго-бонго: Според информация на Дарик радио презентацията съдържала израза "турско робство" вместо политически коректния "османско владичество".

"Османско владичество" е исторически коректния термин.

Период на османо-турски колониализъм и империализъм е със сигурност по-коректното название от османско владичество.

Редактирано от - потребител,07 на 16/3/2010 г/ 22:00:00

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД