:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,382,329
Активни 66
Страници 18,069
За един ден 1,302,066
Интервю

Милена Милотинова: Нека от СЕМ кажат кой ги притиска

Елка Анастасова ме атакува заради собственото си предложение за член на съвета, твърди председателката на комисията по медии в Народното събрание
Снимка: Велислав Николов
Милена Милотинова е депутат от НДСВ, председател на комисията по медии. Родена е на 10 септември 1968 г. Завършила е българска и английска филология. Омъжена, има син. Съпругът й Димитър Колев беше назначен за областен управител на Перник. Преди да бъде избрана за народен представител, Милена Милотинова беше водеща на новините по Канал 1.

-----------

16 кандидатури за нов член на СЕМ бяха внесени до 15 ч. в петък, когато изтече крайният срок, в който депутати и обществени организации имаха право на номинации. Медийната комисия ще разгледа предложенията днес, а новият член на СЕМ ще бъде избран на заседанието на парламента в сряда. Преди изтичането на крайния срок депутатката от НДСВ Елка Анастасова обвини председателката на медийната комисия Милена Милотинова, че се опитва да наложи Анна Хаджиева или Ивайло Малинов за овакантеното място в СЕМ и така да помогне за избирането на Димитър Цонев за генерален директор на БНТ. Оказа се обаче, че номинацията на Ивайло Малинов е внесена в медийната комисия от група депутати, сред които е и самата Елка Анастасова.

-----------

- Г-жо Милотинова, очаквахте ли такъв голям брой номинации за нов член на СЕМ?

- Интересът наистина е огромен и аз съм приятно изненадана. Предишния път за 5 места в парламентарната квота на СЕМ се състезаваха 13 кандидатури, а сега само за едно място предложенията са 16. Сега конкуренцията е огромна. Аз се радвам на този интерес.

- А защо групата на НДСВ не застана зад нито един от кандидатите?

- Не е задължително парламентарната група да издига една кандидатура, както това направиха колегите от ОДС и Коалиция за България, но не е изключено да стане.

- Това значи ли, че във вашата група има разнобой по отношение на новия член на СЕМ?

- Не бих казала. Това са твърде пресилени твърдения.

- Колежката ви Елка Анастасова ви обвини, че вие самата се опитвате да кадрувате в СЕМ зад гърба на останалите депутати от групата...

- Много съм учудена от тези твърдения, защото лично аз не съм се подписала под нито една номинация. А Елка Анастасова е подкрепила с подписа си кандидатурата на Ивайло Малинов, срещу когото протестира. Тя ме атакува заради собственото си предложение.

--------

Не разбирам позицията на колеги, които са дали една номинация, а след това атакуват председателя на комисията, че не били запознати с тях. Няма логика в това. Подписът на един депутат означава много. Затова всеки трябва да се отнася отговорно към поетите ангажименти.

------------

- Вие имате ли свой фаворит сред номинираните?

- Да, но предпочитам да го обявя на заседанието на комисията, когато ще гласуваме предложенията.

- Според вас интересът към свободното място в СЕМ има ли връзка с конкурса за нов генерален директор на БНТ?

- Да, мисля, че това е едно от нещата, които са предизвикали интереса към този пост. Създаде се една ситуация, за която ние не сме виновни. Не можехме да предвидим, че комисията "Андреев" и комисията "Ананиев" ще обявят резултатите от проверката в деня, когато започва конкурсът. Затова единственото, което ние можем да направим, е да попълним възможно най-бързо освбоденото място.

- Според депутати от опозицията НДСВ бърза с избора на нов член на СЕМ, за да има гаранция, че при избора на нов генерален директор парламентарната квота в СЕМ отново ще има числово преимущество.

- Има срокове, които не са измислени от регулаторния орган. Те са зададени по закон. А там е записано, че три месеца след назначаването на временно изпълняващия длъжността генерален директор, СЕМ трябва да обяви името на титуляра, като през това време направи конкурс. Датата е 4 март. Вече има обявена процедура. Представете си какво може да стане, ако някой от кандидатите за генерален директор реши да атакува пред съда решението на СЕМ, защото съветът не е бил в пълен състав по време на разглеждането на концепциите, публичното им представяне и избора? Това би могло да взриви конкурса. Вече се говори, че има такъв сценарий. Ние не можем да си позволим да бъдем въвлечени в такава ситуация и да провалим конкурса. Ние ще изпълним закона. Друг въпрос е, че при някои колеги надделяват емоциите. Аз съм категорична, че нямаме право да взривяваме конкурса. Затова предложихме тези срокове. Имайте предвид, че предложението трябва да се гласува в пленарна зала, а след това да изчакаме и публикуването му в Държавен вестник.

----------------

Цялата история около това какви да са сроковете е доста нелепа. Това не е основният въпрос. Въпросът в момента е ще спази ли парламентът закона, който сам е гласувал. Ако ние участваме в сценария, който вече ни беше приписан в медиите, че конкурсът ще бъде провален, това вече ще навреди на самата институция. Аз не бих се съгласкила Народното събрание да бъде въвлечено в този сценарий.

----------------

- Този кратък срок не крие ли опасност след време новият член на СЕМ отново да се окаже бивш доносник?

- Аргументът да бързаме наистина е чисто правен. Има законов срок, който трябва да се спази. Мисля, че срокът, който приехме, е компромисен. Ако ставаше въпрос за политически мотиви, другите групи не биха се съгласили. В политиката освен емоции има и закони. Щом сме ги гласували, трябва да ги изпълняваме, независимо дали ни харесва или не. Не може законът да ти харесва, когато натискаш копчето, а след това да решиш, че нещо в него не ти отърва.

------------

Новият член на СЕМ във всеки случай ще трябва да подпише декларция, че не е бил сътрудник на ДС. В момента на получаването на всяка една кандидатура аз лично съм сезирала комисията "Андреев". Не съм чакала крайния срок, за да внеса за проверка всичките номинации. Т.е. това, което зависи от нас, ние сме го направили. Пратила съм писма, но досега не съм получила отговор в какъв срок ще бъдат обявени резултатите от тази проверка. Предполагам, че комисията ще постъпи достатъчно отговорно и ще даде резултатите до вторник.

--------------

Съжалявам, че ние не можем да ги задължим с някакъв срок, но това е положението. Иначе можем да чакаме година-две, без да получаваме отговор. Не знам кой би могъл да има интерес регулаторният орган да работи в намален състав продължително време.

- Имате ли обяснение на съвпадението между началото на конкурса и обявяването на Веселин Стойков за сътрудник?

- Нямам коментар за тази ситуация. Нямам и информация дали това е случайно или не.

- Според председателката на СЕМ Маргарита Пешева някой се опитва да дестабилизира съвета.

- Наистина има такива опити и те не са от днес.

- А кой стои зад тях?

- Не мога да кажа. Затова призовавам членовете на СЕМ да кажат дали наистина има такова нещо. По принцип моите житейски разбирания са такива, че не бих могла в никакъв случай да си позволя такова нещо. Категорично се разграничавам от тези твърдения. Това не е моят стил на работа. Чрез вашия вестник призовавам СЕМ, ако има някакъв натиск, нека да го обявят. Да кажат кой го осъществява, как го прави.

- Вас лично ви обвиняват, че лобирате за Димитър Цонев?

- Не знам как бих могла да го правя. Преди ме обвиняваха, че работя срещу него. Сега пък съм работела за него. Аз нямам механизми за такова влияние. Генералният директор се избира от СЕМ.

- Защо тогава всички са настроени, че конкурсът е предрешен?

--------------

- Защото винаги досега се е правело така. Взимани са политически решения за генералните директори. Има такава инерция сред хората. И когато сега за първи път има шанс това да не е така, хората не могат да го повярват. Те не са свикнали така. Аз самата не бих могла да гадая за изхода от конкурса. Според мен има доста кандидатури, които са на доказани професионалисти. В крайна сметка на СЕМ ще остане преценката за най-подходящия избор.

--------------

БНТ е най-мощната медия и зрителската аудитория, която тя привлича, заслужава много по-добра програма, която може да бъде реализирана чрез един добър мениджмънт. Точно затова трябва да се отнасяме сериозно към конкурса. Затова и НС трябва да се отнесе сериозно към попълването на квотата си в СЕМ.

- Все пак не можете да отречете, че сред депутатите има определени кръгове, които подкрепят различни кандидати за директорското място в БНТ.

- Този въпрос не е обсъждан от нашата група. Той не стои пред нас.

- А защо са атаките лично срещу вас? Възможно ли е те да имат връзка с поста, който зае съпругът ви?

- Не вярвам, пък и не мога да гадая за това. Аз нямам конфликти. Нещо повече, една от първите кандидатури, които аз огласих, беше подписаната от Елка Анастасова.

- А искана ли е оставката ви?

- Досега никой не е искал оставката ми. Това не е истина. Не е факт нито в групата, нито в самата комисия. Аз разбирам, че това място е доста апетитно за някои хора, това е нормално. Бих искала да подчертая обаче, че този пост е свързан с много работа и с доста сгъстено темпо на ангажиментите.

---------------

Ако някой иска да заеме моето място, нека да го каже явно. Аз не съм се венчала за този пост. Винаги съм живяла с тази мисъл. Затова непрекъснато съм се доказвала. В телевизията работех по същия начин. Аз лично нямам проблем с депутатите в комисията. Съжалявам, че пред медиите се лансират разногласия.

----------------

Лично поканих на разговор колегите от НДСВ и ДПС, които участват в комисията, но тогава г-жа Анастасова не дойде и може би затова не е разбрала някои неща. Освен това смятам, че комисията работи добре. В началото имаше дни, в които заседавахме непрекъснато. Някои от нас работеха и през август, за да може законът да бъде внесен в пленарна зала до ноември.
1631
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД