:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,448,662
Активни 60
Страници 6,531
За един ден 1,302,066

За виц и критика на властта отново ще се лежи в затвора

Кабинетът опитва да прокара наказателна отговорност за всеки, който говори за бедни и богати, за управляващи и опозиция
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Проектът за промени в НК, чийто автор е правосъдното министерство, си спечели критики и от опозицията, и от близки до управляващите депутати.
Скандална поправка в Наказателния кодекс, приета от правителството в сряда, предизвика остра реакция от страна на депутати и правозащитници. Промяната може да вкара в затвора за 4 г. всеки, който си позволи да пише или говори публично за бедни и богати, за разведени и семейни, за млади и възрастни, за управляващи и опозиция.

На пръв поглед измененията са безобидни. Част от тях са свързани с ЕС, включително и скандалната поправка. Тя е обвързана с рамково решение на Европейския съвет за борбата с определени форми и прояви на расизъм и ксенофобия, посредством наказателното право. С решението на МС се променя заглавието на раздела в НК - от "Престъпления против националното и расово равенство" на "Престъпления против равенството на гражданите". Министрите обаче предлагат и една добавка към сега съществуващия текст на чл. 162, ал.1 от НК. В момента наказанието затвор се налага, ако някой чрез слово, печат, електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към расова, национална или етническа вражда или омраза, или към расова дискриминация.

Към тези прегрешения кабинетът обаче вече включва и "всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор". От мотивите към проекта става ясно, че се имат предвид всички признаци, изредени в чл. 6, ал. 2 от конституцията, и чл. 4, ал. 2 от закона срещу дискриминацията. Сред тях са политическата принадлежност, лично или обществено положение, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние. На практика това означава, че ако някой журналист например напише нещо критично за управляващите, те могат да се засегнат и да искат съд и наказателна отговорност. Същото се отнася и до лица, които се обидят на сексуална ориентация, на бедни и богати или на семейни и разведени.

Любен Корнезов от БСП коментира, че измененията дават право за субективни преценка и прокуратурата и разследващите могат да обвиняват всички граждани за насаждане на омраза. "В наказателното право трябва да бъде описано престъплението със съответната санкция, а не да се дава право на преценки", бе категоричен професорът. Той допълни, че е важно да се знае дали престъплението е умишлено, или по непредпазливост, а точно това не е разяснено в поправките. "Абсурдно е някой да отговаря за чуждо деяние", заяви Корнезов на въпрос дали е редно редакциите на медиите да отговарят за мнения, написани в техните електронни форуми.

"Озадачен съм и съм критично настроен към тези поправки", заяви и Явор Нотев ("Атака"). Той обаче се застрахова, че още не е виждал проекта. Депутатите Димитър Лазаров (ГЕРБ), Димо Гяуров ("Синята коалиция") и Четин Казак (ДПС) пък отказаха коментар, преди да са се запознали с текста.

Правозащитникът Михаил Екимджиев разтълкува, че на пръв поглед целта на промяната изглежда свързана с обществения интерес - насочена е към туширане на проявите на ксенофобия и омраза към различните. Но пък държавната намеса срещу тези, които изразяват мнения, може да навреди на свободата на словото. А тя е от малкото отвоювани и признати свободи в последните 20 г.

"Тук нищо не става по малко, постепенно. Не се отчита необходимият баланс между защитими права и ценности. В случая от едната страна на везните ще са свободата на словото и правото на изразяване на мнение, а от другата - правото на различните да имат своя изява", допълни той. Според Екимджиев този текст или няма да се прилага, заради доминиращите в обществото ни ксенофобски и ориенталски разбирания, или ако някой реши да го прилага, ще го прави с непремерена тежест, без да отчита свободата на всеки човек да изразява мнение. А това може да доведе до ограничаване на правото и задълженията на журналистите да информират обществеността. "Може да се стигне до цензура и автоцензура", предупреди адвокатът. Той алармира и че няма достатъчно добре обучени магистрати, които да намират баланс между ценностите.

-------ОЩЕ ПРОМЕНИ

Сред поредните промени в НК се вкарват нови наказания за незаконно управление на отпадъци, за замърсяване на въздух, вода или почва. Поправя се и едно абсурдно законодателно решение от м.г., с което бяха блокирани десетки дела срещу иманярите. Според него се преследваха лица, които са разрушили само "своя" тракийска гробница. Сега думата "своя" се маха. Останалата част от поправките са свързани с членството на България в ЕС. Сред тях е това, че вече няма да се наказва за незаконно преминаване на вътрешна за ЕС граница. Изменението ще влезе в сила от деня, в който България бъде пусната в Шенгенското пространство.
 Любен Корнезов
37
5684
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
21 Октомври 2010 22:01
А, ето тук е обяснено. Подкрепям добавката с двете си ръце!
21 Октомври 2010 22:01
По темата - Натиснете тук
21 Октомври 2010 22:11
Леле! Подготвят ви маѝ за „член първи“!
21 Октомври 2010 22:22
Демокрацията идва ! Пазете се хора!
Тези от "Екип Сега", кой знае какво ги чака.
21 Октомври 2010 22:29
Няма да посмеят. Европа няма да преглътне такава цензура. А темата "журналист в затвора заради написано" мисля, че отдавна я приключихме в Бг и затворихме.
А и май ще трябва речник кое е пейоративно обидно. Вече знаем, че шибан /шибаняк/ не е.
Най-много да минем на американски сленг - афроамериканец, човек с граничен интелект и т.н. Макар, че в нашия език нито негър, нито бавноразвиващ се са обидни
21 Октомври 2010 22:30
Екипа - ясно
ама форума? ... така ли?
21 Октомври 2010 23:00
Не се казва "афроамериканец", а "тъмно зелен"! Учись, студент!
21 Октомври 2010 23:00
Кога влиза в сила, да мога предния ден да напопържам за последно?
21 Октомври 2010 23:06
Крайният срок за влизане на Епохалния МУ регулатор е 28 ноември 2010.Да бързаме с изпразването.
21 Октомври 2010 23:18
Вила... "Изпразване" е двояка дума и може да бъде тълкувана в прокуратурата като Lese Majeste.


Да се прилага "Ejaculation, Borisoff!".Редактирано от - Шломо З. на 21/10/2010 г/ 23:42:56

21 Октомври 2010 23:34
"Озадачен съм и съм критично настроен към тези поправки", заяви и Явор Нотев ("Атака". Той обаче се застрахова, че още не е виждал проекта. Депутатите Димитър Лазаров (ГЕРБ), Димо Гяуров ("Синята коалиция" и Четин Казак (ДПС) пък отказаха коментар, преди да са се запознали с текста.

Не сме чели Солженицин, но го осъждаме, защото не е прав...
А дудуците явно не само са "виждали проекта", ами вече изписаха кофи мастило да го критикуват и да се пишат великомъченици
21 Октомври 2010 23:45
За мен е само еднозначна, синоним на таковане.
21 Октомври 2010 23:59
В смисъл на цъфване, връзване и препълване на тиква със семки?


Или изпразването й от същите?


Натиснете тук22 Октомври 2010 00:34
Въйййй, ами сега?!
Ще напълнят затворите с АНТИатакисти и АНТИсидеровисти!
Мъкааааааа!
22 Октомври 2010 01:00
"Не се казва "афроамериканец", а "тъмно зелен"!


Die Hexe,


Не бъркай (х)американците с марсианците !
22 Октомври 2010 01:33
Тя тетка Цецка отдавна се пробва да наложи натиск върху форумните и медийните изяви, някак си сега и дойде дюшес и и тече мед на сърцето...,
Ама това, че няма да го чувате господа примитивни управляващи, не означава, че няма да го мислим, чувстваме и изразяваме, а ефектът ще го усетите на изборите-Дай Боже, по-скорошни такива, както и с хилядите съдебни дела, в Страсбург, Люксембург и т.н. А и ще се постараем да информираме ЕС, че в Б-я демокрация - официално вече НЯМА! След като може да зачеркнете един от най-важните принципи на демокрацията за свобода на словото, значи утре може да зачеркнете и свободата на всяка личност в ежедневието и, във възпроизводството и, в израстването и, в духовното и развитие, в напускането на границите на държавата и т.н..., ама така е като сме кофти МАТЕРИАЛ, явно си го заслужаваме...
А още по-кофти тоталитарен ОТПАДЪК СТЕ ВИЕ, ГОСПОДА ПРИМАТИ!!!
22 Октомври 2010 01:52
Едно уточнение към Редакцията: Правителството не може да приема поправки нико към наказателния, нито към който и да било кодекс. То приема само предложения за поправки.
А иначе, на всички форумци мога само да кажа "На колене, абсолютни престъпници!!"
22 Октомври 2010 03:52
Преравям си речника и не мога да открия ни една дума която да не се изтълкува като наказуема по новия проектозакон.
Ще я караме като папагала от вица : Ти си знаеш.
22 Октомври 2010 08:03
Оти ги ручахме жабетата? Правихме-струвахме-трепахме се и се докарахме откъдето тръгнахме преди 20-21 години. Наливане от пусто в празно, а какви ги мислехме, еееей! Да не ни управлява Тато, а да ни управлява пазвантина му. При това Тато управляваше с някакъв ЦК, а Той управлява единолично. И закон ще си изкарат - законно да малтретират всеки, който не ги хвали от сутрин до вечер; ни им вярва просто така като се хвалят сами, а си позволява да мисли. Кой си ти да мислиш, бе? С какво си по-по от Него, че ще си позволяваш да мислиш?
22 Октомври 2010 08:49
Ке се изокам и я некой ден!!!
По Чудомир


Ся та няма да стане, ритат се по кокалчетата управляващи и опозиция!!
22 Октомври 2010 09:02
я докато не ме лови закона за политнекоректни вицове:


Вървят Манго и Айшето по калната улица насред маалата, а след цяла та им сюрия циганета. Както вървели, така едно от циганчетата се пльоснало в голяма и кална локва. Айшето:
- Ииии бе Манго, ша го мийм ли чавето или друго ша правиме?

22 Октомври 2010 09:15
Капка по капка - диктатура става!

Честито!

PS
1. А за наивниците които смятат, че ЕС щяло нещо да предприеме... Че тези всичките капчици идват от определен Капчук...

2. Имаше и второ изменение, но нещо срамежливо се премълчава. Битово престъпление - убийство на "ром", ще се третира като утежнено деяние на расова основа (!?!) и присъдата ще бъде по-висока отколкото ако престъплението е извършено спрямо българин.

Ако това е вярно, то нека ви е честит първият откровено расистки закон.
22 Октомври 2010 09:15
Ооооо, даже се намериха първите кандидати за надзиратели...
----------------------------------
Блогът на Генек

22 Октомври 2010 09:22
Аха. Значи не било прието още, пък и тази възможност идвала след сравняване на текстове от съществуващи и още неприети закони. И не било само за лоши думи към управляващите, а за такива към всички партии. Ама нищо, де. Важното е, че вече ще могат да ни съдят и за погрешно тълкуване на части на името сергей.
22 Октомври 2010 09:31

Ееее е е е... ПРАВЕЛНО ! След като няма да се строи ядрена централа в Белине--поне да се въстанови в предишното си ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ.....
22 Октомври 2010 09:45
ако се приеме това безумие, думата ДЕМОКРАЦИЯ става автоматично псувня и обида за управляващите!! Срамота, дами и господа, щото тази дума я чуваме, виждаме и четем ПО ВСИЧКИ ЕЛЕКТРОНИИ И ХАРТИЕНИ МЕДИИ, с изключение на Северна Корея!
22 Октомври 2010 10:16
Един момент, моля. Я да огледаме кукичката - какво е закачено на нея? А-ха. В заглавието бие камбаната "за виц и критика към властта". В текста е уточнено, че става дума за промяна в заглавието на съответния раздел в НК, в който е посочено, че са включени "Престъпления против националното и расово равенство", а след изменението му ще включва "Престъпления против равенството на гражданите". Доколкото виждам, се предлага изменение на престъплението по чл. 162, ал.1 от НК, чието изпълнително деяние е - забележете - проповядване или подбуждане към изброените видове омраза или вражда /расова, национална или етническа/ или към расова дискриминация.
Трудно ми е да открия пряка аналогия между проповядването или подбуждането и критикуването на властта или пък вицовете за нея /които често са основателни /, така че в случая не намирам нищо притеснително за хората, които не проповядват към изброените видове омраза и дискриминация.
След изменението на това престъпление ще се добави текста "всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор". В случая в тази си част това деяние се явява бланкетна норма и същата може да бъде изпълнена със съдържание, взето от други закони или международни договори. В кои закони или международни договори са установени признаци, по които може да се търси отговорност за подбуждане на омраза или вражда? От статията научавам, че в мотивите към проекта се имат предвид всички признаци, изброени в чл. 6, ал. 2 от Конституцията, и чл. 4, ал. 2 от Закона срещу дискриминацията, от което логически е изведен извода, че подбуждането и проповядването към омраза или вражда, ще се криминализира и когато това се прави по признаците: политическата принадлежност, лично или обществено положение, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние, сексуална ориентация, бедни и богати или семейни и разведени.
Към това искам да добавя, че съществува принципно положение, че правни норми, които предписват правомощия на органи на държавна власт не могат да се тълкуват разширително, когато предписват възможност за извършване на действия, свързани с ограничаване на основни права и свободи на гражданите.
Е? При това положение си мисля, че трудно ще се сбъдне опасението изразено в заглавието на статията. Как ще се чете Евангелието е друг въпрос. От личните си житейски наблюдения съм изградил скромното си мнение, че всеки кандидат-управник в опозиция злорадства, когато управляващите са подложени на унищожителна медийна критика, обаче първата му задача, когато "вземе властта", е да запуши устата на същите тези критикарски медии и да си осигури медиен комфорт - ако не става с моркова - с тоягата.
В самият Закон за защита от дискриминация са предвидени принудителни административни мерки, както и административнонаказателни разпоредби, като в чл. 78 ал. 1 е посочено, че "Който извърши дискриминация по смисъла на този закон, се наказва с глоба от 250 до 2000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание." При това положение - по-тежко наказание ще се предвижда за същите деяния, посочени в този закон, ако за тях бъде предвидена и наказателна отговорност. Наистина - разликата между административно нарушение и престъпление се определя от степента на обществената опасност на конкретното деяние. На първо място в чл. 9 от НК е посочено, че "Престъпление е това общественоопасно деяние /действие или бездействие/, което е извършено виновно и е обявено от закона за наказуемо". В чл. 10 от НК е посочено, че "Общественоопасно е деянието, което застрашава или уврежда личността, правата на гражданите, собствеността, установения с Конституцията правов ред в Република българия или други интереси, защитени от правото".
На практика какво би се получило - за деянията, които към настоящия момент са определени от законодателя като административни нарушения, ще се предвиди и наказателна отговорност, като в чл. 162, ал.1 от НК е посочено, че извършителят ще се наказва "с лишаване от свобода до четири години и с глоба от петхиляди до десетхиляди лева, както и с обществено порицание". В случая съдът ще следва да наложи кумулативно /едновременно/ всички посочени наказания без изключение, като в слючая е неприложима разпоредбата на чл. 78а от НК /освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание/, което означава, че наказанието "лишаване от свобода" не може да бъде заменено с "глоба наложена по административен ред", а едновременно с това ще бъде наложено и наказанието "глоба" с горна граница 10000 лв. и наказанието "обществено порицание".
Интересно е какво налага и с какво се обосновава тази строгост на закона?
22 Октомври 2010 10:33
А честита Ви ДИКТАТУРА !!!

Нали знаете как се сваля диктатор от власт ?

Шменти капели -
22 Октомври 2010 11:45
Добре де, поне ни кажете авторите на поправката, за да направим изводи за интелекта им!
22 Октомври 2010 13:04
Че аз вече го направих...Ама се наложи да се навеждам, за да видя нивото на акъла им - малко под Мъртво море. На 1 манролянча разстояние...
22 Октомври 2010 13:07
Абе Читателю, как да не може да се открие пряка аналогия, когато всеки пост, който обяснява, че някой политик е корумпиран, глупав и т.н., или че дадена управляваща партия прокарва безумни закони, може да се тълкува като подбудителство за ... както вече се реши. То нали разликата между революционер и терорист е в това, дали това което правят е в твоя полза или вреда. Ами че то историята е пълна с такива примери на закони и приложението им.

P.S. Прекалено много приличаш на човек, влязъл във форума да ни просвети нас тъпите в булгаристан как правилно да четем законите. Дай по-интелигентно ! Манипулацията с приказки все пак е изкуство, а не просто редене на думи.
22 Октомври 2010 13:43
Поне свекървата ще може ли да "критикувам" Но да му мислят тия с тъщите, ще отговарят хем за възрастова, хем за полова дискриминация
22 Октомври 2010 13:49
"Снахо, сутрин като видиш накъде съм си турила китката, да внимаваш какви ги приказваш!"
За свекървите и тъщите, както и да е..
Ама тия де си имаме балдъзи, знаеш ли къф зор е?
22 Октомври 2010 13:51
Тъщите също ще бъдат подведени под отговорност, че дискриминират зетьове, кротко попържащи във форума. А за попържните отговарят редакторите в СЕГА! Демокраси ин акцион!
22 Октомври 2010 17:35
Вставай страна скудоумная!
24 Октомври 2010 21:08
Пак ще бранят със закон егото на тъпаците на власт!

Кога ще отварят демократичния ГУЛАГ, не разбрах нещо....
24 Октомври 2010 21:11
Eisblock,

На това му се казва обратен расизъм. Разбирай "перверзен".
Което в тия перверзни врмена е еталон за поведение.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД