:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,309,473
Активни 88
Страници 15,600
За един ден 1,302,066
Памет

Трикери - българска трагедия, забравена дори от историята

Хиляда сънародници са оставили костите си на този гръцки остров по време на Междусъюзническата война. Време е да ги почетем подобаващо
От тези редове читателят ще научи за мъченическата смърт на хиляда българи, за която не говорят дори историците. И за желанието на група офицери тази над 90-годишна трагедия най-сетне да бъде разказана и паметта на жертвите да бъде отбелязана подобаващо.Този позорен епизод от Междусъюзническата война е описан само веднъж - от малко известния дори на специалистите чешки интелектуалец, журналист, приятел на България и ревностен славянофил Владимир Сис. Установил се трайно у нас като политически емигрант през 1908г., по време на Балканската война той е доброволец в чешката санитарна мисия, а впоследствие - военен кореспондент на пражкия в. "Народни листи".

Преди 90 години Владимир Сис публикува брошурата "Гробовете на Трикери", резултат от негово журналистическо разследване за жестокостите, на които са били подложени над 7 хиляди българи от Солун. 1000 от тях намират смъртта си на гръцкия остров Трикери. В текста са цитирани свидетели, извършители и чужди дипломати, той е придружен с много снимки.ПредисториятаВ края на Балканската война районът южно и източно от Серес е българска зона за отговорност (окупационна зона). По споразумение между главните командвания на Гърция и България още от октомври 1912г. в Солун е разположен български гарнизон - 3-а дружина на 14-и Македонски пехотен полк от 11-а пехотна дивизия. Негов началник е командирът на дружината подполковник Велизар Лазаров (по-късно генерал и комендант на София). През цялото времетраене на войната гръцката страна всячески се стреми да се освободи от това формирование и по възможност да овладее северната и източна част от ареала, контролиран от българите.

Още през май 1913 г., когато преговорите за мир в Лондон се финализират, отношенията между силите на съюзниците се изострят. Възникват престрелки и по-сериозни инциденти.

Българската инвазия срещу сръбската армия на 16 юни 1913 г. става прекрасен повод гръцкият гарнизон (в състав повече от две дивизии) да извърши кървава разправа с българите в Солун.

През нощта на 16 юни са взривени казарменото помещение на нашия гарнизон и много от българските жилища в града (оказва се, че зарядите са били сложени предварително). Гръцките военни формирования откриват огън с картечници и оръдия не само по българска дружина, но и по къщите, в които мирно спят наши сънародници. На следващия ден настъпва поголовен лов на българи и тяхното изтребление. Оцелелите са натоварени на кораби и отведени в специално подготвен лагер на остров Трикери.

Той е най-големият от група от три малки острова ( с размерите на нашия Св. Анастасия). Тя се намира до входа на Волоския залив, на половин миля северозападно от нос Триксили. На самия нос има селище със същото име Трикери (трисвещник). Островът е отдалечен от Волос на 12-13 мили или 4 часа плаване с лодка. Заловените българи са заточени тук в продължение на пет-шест месеца. Оцелелите от тях са освободени в края на 1913 г. по клаузите на Букурещкия договор за мир от същата година.Журналистическото разследванеНаучил от потърпевши за издевателствата над българите, Владимир Сис решава да се запознае на място с тази трагедия. През май 1914г., т.е. десет месеца след края на войната, като гражданин на Дунавската империя и познат на германския консул в Атина, той на свои разноски посещава бившия пленнически лагер на остров Трикери. И ето какво пише:

"В Трикери, обясняваше ми той (германският консул в Атина б. Заф.), са били българските пленници. Много от тях са измрели, труповете са били погребвани на плитко, а някои - останали и непогребани... Боже мой, стотици гробове, стотици непогребани мъртъвци - печални затворници, умрели далеч от своя роден край..." Когато тръгва от Волос за островите, Сис разговоря с гръцките лодкари. Те му разказват: "Да, господине, колко умряха там. Може да видите гробовете им. Но да не мислите, че това са всичките. Колко бяха удавени, колко... Нямат брой. Удавени? Разбира се. Сами няма да скочат в морето. Хвърляхме ги ние, още от Солунското пристанище. Как защо? Българи бяха и нищо повече. Хиляда, две хиляди по-малко - толкова по-добре за нас. Веднъж - виждате ли оня платан? Там стана това, - веднъж там щяха да ги стоварят. Нашият капитан каза: "Хайде, момчета, да видим, колко знаят да плуват българите. Искаха море - нека го опитат"... Нарочно спряхме парахода в открито море, доста далеч от брега. И захвърляхме българите в морето. Имаше какво да се гледа, весело беше, да... Който знаеше да плува, стигна до брега, който не - на дъното."

По-нататък Владимир Сис пише: "Във Волос узнах, че морето изхвърлило няколко български трупа. Попитах за техните гробове - показаха ми морето. Вързали на труповете тежки камъни и пак ги хвърлили във водата."

Голяма част от тези, които са стигнали до лагера, също са били обречени на смърт. Оставени са на открито в непоносимите летни условия на острова - без вода и храна, без какъвто и да е покрив над главата, на неизброимите облаци от насекоми и естествено - започват болестите - малария и холера. Спят в изровени с голи ръце окопчета в пясъка. Вода за пиене търсят от изкопани от тях плитки кладенчета, които обаче се пълнят със солена вода. Храната е рядко докарвана с гемия - хляб в чували, който моряците нарочно хвърляли в морето.

"Колко са били тия нещастници - пита се Сис. Гърците ги показват за 7000. От тях и половината даже не са войници. Повечето са били македонски българи: селски първенци, събудени селяни, бивши комити, учители, свещеници, търговци и еснафи. Имало е даже и една жена..." Това той научава от оставената тук калугерка, която се грижи за местния манастир.

Състоянието на гробовете на починалите на остров Трикери българи потресло Сис. "Пред моите очи стоеше зловещото лобно място... Спирам се вцепенен. Пред мене - цяла гора от низки дървени кръстове. Гробовете един до друг... изгубени и обрасли с бурени и храсти и само приведеният кръст показва, че тук тлеят останките на някой нещастник." Сис се мъчи да разчете надписите, но напразно. Само на някои от тях имената са оцелели. В това занемарено гробище журналистът намира един единствен каменен кръст, за който пише: "С каква мъка, с какво трогателно търпение, трябва да е бил издялан той! Чета - Манол Станков от Заноге (околия Вратчанска) - Тоя, който е положил толкова труд, за да издяла каменния кръст, той е обичал много, твърде много покойника... Може би това е единствен син на баща, също войник. Може би те наедно, под сянката на своето знаме, са видели не едно сражение и не една победа и най-после, тук на тоя пустинен остров е угаснал обичаният син..."Как ли изглежда днес това гробище? Има ли го изобщо?Българите не знаят за тази трагедия. Колкото и да е неестествено, тя не става популярна сред заинтересованите институции и обществото. Обяснението е може би в последвалите драматични и не по-малко трагични събития. След 1919 г.чешкият журналист напуска България и въпреки поддържаните връзки историята се забравя. Забравят я и военните, и гражданските историци, ако изобщо са я знаели. Събитията в Солун отбелязват в спомените си генералите Никола Иванов, Христофор Хесапчиев и Велизар Лазаров, но за по-нататъшната съдба на хората, подложени на гръцката вендета, те не казват нищо. Само в "Енциклопедията" на братя Данчови е отбелязано, че на остров Трикери е имало лагер за български военнопленници. По тази причина съдбата на тези гробове и паметта за тях остава в мъглата на времето.

Днес, благодарение изследванията, посветени на Владимир Сис (неотдавна имаше и научна конференция за него), трагедията излезе на светло. Заинтересовани членове на столичната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса подготвят проект, който да възкреси паметта за тези мъченици за България и българщината.

Обнадеждава ни фактът, че в Българската армия вече е възобновен починът да се отдава дължимото на загиналите за родината. Създадена е и специална структура в Министерството на отбраната. Светият синод и Министерството на външните работи също трябва да имат отношение към тази трагедия, защото там са оставили кости свещеници и български граждани. Затова инициаторите на проекта призовават посочените институции да се включат по подходящ начин в него, за да се покаже на цивилизования свят, че българите се грижат за своите предци. Деветдесетгодишнината от публикуването на брошурата "Гробовете на Трикери" е подходящ повод. Става дума не за търсене на отмъщение или повод за кавга със съседите. А за създаване на традиция, която другите нации ревностно спазват - грижата за историческата памет и знаците на почит към загиналите за Родината.
77
14531
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
77
 Видими 
22 Януари 2004 22:04
Мисля, че сега не е време да разравяме гробове и да показваме кости. По-скоро трябва да тъсим това което ни обединява с нашите съседи, за да може по скоро да свалиме границите и всеки да живее и да работи там където иска и може. И тогава - може Солун да стане предимно български, а Варна предимно гръцка - ето ви реализирана мечта и история.
22 Януари 2004 22:12
Бай Иване, да те шибат манафите мръсна съветска подлого! Такива безродници като теб са срам за България! Смърт на гърците, сърбите и руснаците - най-големите врагове на България!
22 Януари 2004 22:46
Pishete za drevnograckata kultura i grackoto chovekoliubie! Taka omaino zvuchi osobeno v ushite na balgarskite "demokrati". A pametta balgarska se svezhda do "vazroditelniya proces" i samoopliuvaneto. Da se izviniavame niamame greshka.
22 Януари 2004 23:41
Нека не забравяме българската сентенция-"Хубаво момче, ама гърче".
А ти бай Иване поразпитай нашенците дето от "хубаво"са на гурбет в южната ни съседка как я карат.
22 Януари 2004 23:46
Победителите не се съдят ...
The Winner takes it all, the looser standing small ...се пееше в една стара песен. Защото, ако дядото на нашият сегашен първооправител можеше да управлява, то сега нямаше да сме на това дередже.Защото не само Втората балканска война има своите "бели петна", но и Първата и Втората световна. Едни народи имаша късмет с царе и императори, а ние със свине. А историята забравя много често неудобни факти за определени исторически моменти. На времето имаше и един герой, който се опита да докаже, че турското робство било в същност благотворен период в историята ни....
А идеята за паметниците намирам за правилна-Отечеството трябва да не забравя своите герои. Защото няма ли една нация своите герои-то просто вече я няма като нация.Защото службата на идеали и ценности изграждат основата на едно общество, колко и космополитични и да са времената.
Поклон пред мъчениците на българската идея и позор за некадърните управници!
23 Януари 2004 00:03
Бай Иване, ти и тези нихилисти като теб е трябвало да останат на острова за да се очистим от мършата в нашето стадо! Сърбите трудно ще ги побългарим, нищо че от нас са произлезли.Добрият византиец и сърбин е мъртвият прави сте.И без това в историята само диваците са оцелели."Гръцка култура" хехехе все едно чувам "израелска щедрост". Културата е на древна Елада и Византия ( покрай римляните ), но варварите са унищожили и Визанитя ( и сега живеят там останалите диви индивиди ) и римската империя. А като се сетя в какво състояние е Българската армия ... си мисля че сега определено неможем да се защитим ... СРАМ и ПОЗОР! До 1944 всички ги е било страх от България ( според изчисления на Английски и Френски историци и военни специалисти ако България не се е вклучила в първата световна война на страната на Германия войната е щяла да завърши през 1916 година ( т.е. на половина ).....), а сега всички ни смятат за изгубена кауза. И наистина както повечето древни култури и нас диваците ще ни затрият...
23 Януари 2004 00:20
Докато има такива като Бай Иван няма да отлепим от дъното. Иди в Москва и си запали цигара от огъня на паметника на неизвестния войн, изплюй се на Арлингтънското гробище, "изпраскай" със спрей умно графити въпрху полирания черен гранит на паметника на загиналите в Първата световна война в центъра на Лондон, подпали с пиратка знамето на Триумфалната арка в Париж... пък да те видя какво ще те направят хората.
Страх ме е, че съм прав, но сигурно само у нас има безродници като Бай Иван.
Да са ни честити!
23 Януари 2004 01:57
Blagodaria na ekipa na SEGA za statiata. Razchitame na vestnitzi kato vashia da ne pozvolivat takiva neshta da budat zabraveni. Prosto ni druzhte osvedomeni!
Chovek ne triabva i ne mozhe da izbiaga ot istoriata si. Tia prosto e takava kakvato e. Prizivi ot roda"da ne razraviame stari rani, che da ne razsurdim niakogo" sa poveche ot zhalki. Ako uvazhavame dedite si, ako uvazhavame zemiata si, ako uvazhavame sebe si i vuobshte tova koeto sme, to ne bihme pozvolili takiva subiti a da budat zagurbvani ili prenapisvani v imeto na dobrosusedskite otnoshenia. Imam chuvstvoto che taia tema za Dobrosusedskite otnoshenia i prerazglezhdane na istoriata e razprostranena samo u nas.
23 Януари 2004 04:16
Една рана докато не се почисти, не може да зарастне докрай!
Трябва да знаем, трябва да помним!
А като се налага и да простим - но за да прошка, трябва да си си изстрадал болката ... И тоя на когото я даваш да я иска ...
23 Януари 2004 04:36
ПРОШКА - МОЖЕ БИ?!?!?!
НЯКОГА!
КАТО СЕ РАЗЧИСТЯТ СТАРИТЕ СМЕТКИ!
ЗАБРАВЯНЕ - НИКОГА!
23 Януари 2004 04:57
Благодаря Ви за статията! Дано не е последна. В днешно време (а и не само) върху темата за окупираните от Гърция български земи, за стотиците хиляди прогонени и за хилядите избити българи от Егейска Македония и Западна Тракия тегне някаква неписана забрана. Защо? Ето въпрос за Бай Иван ...

ps. Варна НИКОГА не е била гръцка.
23 Януари 2004 06:23
мръсн и и гадни гърци, почти всичко лошо идва от тях.Ще видите и кога ще отворят проходите...И защо никой не казва за ньой и за излаза ни на Александропулис.Бог да прости мъчениците български , а ти бай иване си намери някой грък да те опъне...

23 Януари 2004 08:30
Геноцидът (холокаустът) на евреите в Германия о определящ момент в националното битие на евреина и израелеца. Паметта за това събитие е един огън който постоянно гори и подхранва националната принадлежност на евреите, чувството им за общност. Те ревниво пазят паметта не само за геноцида в Германия, но и за геноциди извършени срещу тях преди хиляди години, например в древния Египет.

Ето затова Евреите са велик народ и простаците им завиждат и ги мразят, а който има достатъчно ум ги уважава и се учи от тях.

Сега помислете как Българите пазят паметта на своите мъченици: турското робство се превърна в балгодатно "османско присъствие", гръцкият и югославският геноцид срещу македонските Българи са практически неизвестни в България, невежи диваци пишат учебници в които обясняват на децата че "не трябва да ровим в миналото"

Ако това грозно и глупаво оношение към Българската история не се промени коренно, България просто ще загине. Геноцидите срещу Българския народ трябва да са една от главните теми в Българските учебници по история, от първо отделение до Университета. Всеки Българин трябва да знае, помни и тачи паметта на Българските мъченици.

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Cat= 7&Board=maked&Number=1940954425&page=0&view=collapsed&sb=5
23 Януари 2004 08:34
Изложеното е истина, една малка част от ИСТИНАТА за гръцките престъпления и подлост спрямо нашия народ. Ако излязат повечето факти, ще се убедите, че гърците са ни много по-големи душмани от турците.
23 Януари 2004 08:38
Трагедията на българите в тази и другите войни е в резултат на неправилната политика и липсата на съюзници , а сме воювали сами срещу всички.Ние трябва твърдо да защитаваме националните си интереси и да не забравяме за зверствата извършвани срещу нас , но трябва най напред да си оправим държавата . На мястото на корумпираните и алчни политици трябва да дойдат патриоти .Така ще се стабилизира икономиката , а това ще даде възможност да имаме стабилна държава и армия и оттам по-голяма тежест и авторитет на България на Балканите и по света. Тогава ще има и по-голяма раждаемост на етническите българи и нацията ни ще се съживи за да заеме достойно своето място на Балканите .Само така ще се съобразяват с нас и няма да смеят да се отнасят така с българите.Държавата е тази , която трябва да създаде респект , уважение и защита на българските национални интереси като се отчита историята!
23 Януари 2004 09:04
Благодаря ти сам, чудесно е твоето послание , дано повче го прочетат...бъди сигурен , че не си САМ!!!!

Idem per idem...
23 Януари 2004 09:29
Удавени? Разбира се. Сами няма да скочат в морето. Хвърляхме ги ние, още от Солунското пристанище. Как защо? Българи бяха и нищо повече.Е, те това е. "Българин да не остане". Достатъчно е човек да прочете Карнегиевата анкета, както и част от документите на Върховния македонски комитет в Атина, за да остане дълбоко потресен от тази ГРЪЦКАЯ ЗЛОБА ПРОТИВ БЪЛГАРИ-те!


Която, btw, е все още жива.
23 Януари 2004 09:40

гръцки мекерета
23 Януари 2004 09:58
Нека помним за да си прощаваме. Когато такива неща излизат наяве единствената реакция може да бъде само омраза.
Бай Иване, целта, която даваш е наистина добра, но средствата, с които искаш да я постигнеш не са от най-добрите. Може би затова те обявяват за комунист... И още нещо като боравиш така лесно с географски и демографски понятия, знаеш ли какво е било населението на Варна и на Солун като народност? Ако не знаеш за къв чеп се обаждаш? А ако знаеш по твоята логика защо да не дадем Варна за Цариград?
23 Януари 2004 10:00
Следя форумите в "Сега" от повече от година и днес за пръв път мога да кажа, че се гордея с повечето "форумци". Радостно е , че след едно такова нихилистично изказване като това на Бай Иван ( въпреки че по му отива Бай Е**н , но нейсе) хора , който иначе по други теми се плюят жестоко един друг,
скочиха дружно да защитят България и паметта българска.
Благодарен съм им и на в-к "Сега", че ни разказа историята за тези български мъченици. И дано всички, които дадоха мннението си тук запомнят тази история и да я предават през поколенията, тази и всички други историй за възхода и падението, за мъките и страданията на българския народ.
Защото иненно народната памет за такива трагедии ни е съхранила като народ през векове, и както се вижда, май само тя все още ни крепи и е способна да обедини по голямата част от нас..... Въпреки некадърните ни и корумпирани управници, за които не са важни историята и интересите на нацията в отношенията ни със съседите ни, а създаването на" добросъседски" отношения, от които почти винаги само те извличат полза. Примери в историята колкото щеш... като се почне от царе като Борил например и се стигне до сегашния ни управник, чийто дядо не е докарал 2 национални катастрофи, а самият той май ни води към 4-та...
И накрая иска да поздравя Сам за мнението му.. Найстина време е влстта да се вземе от хора патриоти, които истински мислят за България, които са способни да ни върнат на мястото което ни се полага и по история и по право..на водеща сила на Балканите и в Югоизточна Европа. Но за да стане това..самите ние сме тези, които трябва да направят първата крачка.... и след прочетеното днес тук.. си мисля, че все още има надежда за нас и за България.
Останете си със здраве.
23 Януари 2004 10:27
Black Swans, за мен е по-страшна българската злоба към българите!Тя няма свършване...Ray, кой ги е пратил нашенците на гурбет в южната ни съседка?Интересно, ще се намери ли някой от съседите ни да е "достоен" за нас?Малко комплексарско ми звучи...

23 Януари 2004 11:09
И в художествената им литература на гърците е описано отношението към Българина. Спомнете си книгата "Зорба Гъркът" на Казандзакис и разказите на главния герой за подвизите му из Македония.
23 Януари 2004 11:13
Има една книга от Добри Ганчев - Спомени от Княжеското Време. Там пише, че по време на убийството на Стамболов, Фердинанд и бил в Австро-Унгария. Тогава полицията едва му е спасила живото от недоволни (от убийството на Стамболов) хора. Фердинанд е бил помолен да напусне Австро-Унгария.
За съжаление кадърните ни политици като Стамболов са убити директно от руснаците. Героят ни преди това Левски е бил предаден на турците от руските и сръбските тайни служби...
23 Януари 2004 11:19
Определено има за какво да мразим съседите си, но умният търси първо грешката в себе си. Това че нямаме загубена битка, а губим войни го дължим изцяло на слабоумните, алчни, български псевдополитици! Реално погледнато в Междусъюзническата война, само руснаците където не ни нападат по море с всички останали съседи -"сладури" се бием. Дълбок поклон пред българския войник!!!А за тези, които плюят така смело против руснаците мога да им кажа да ходят да си игрят на "сляпа баба" в мино поле.
23 Януари 2004 11:20
Колкото и да е ужасно, станалото в Трикери е само епизод от стореното от гърците в южните български земи. Ще дам само един пример: унищожаването на цял един български град - Кукуш, по време на същата война. Геноцидът е провеждан не само върху българите.В Солун, например, през 1913 две трети от градските жителите са били евреи, една четвърт турци и останалите няколко процента - други народности, вкл. българи. Къде са сега тези хора?
От 90 години насам гърците вършат това, което комунистите направиха в България през 1985-89гг. - вид "възродителен процес".И днес никой тамошен българин не смее да каже българското си име. Според официалната гръцка статистика в Гърция няма нито един етнически българин.
Това, че мълчим по този въпрос е вина на всички ни. Българските правителства мълчат, за да не попречат на членството ни в ЕС. Но защо мълчат неправителствените организации? ВМРО, напр., вместо да защищава правата на българите там, което му е и задължение по устав, предпочита да се бори за общински съветници. Щото е по-сладко. Или пък Българския хелзинкски комитет. Спазването на правата на циганите в България, безспорно, е важно, но също така важно е и спазването на правата на българите зад южната ни граница.
Надявам се, че вестника няма да се стресне от потока мнения по въпроса и ще продължи да поддържа темата.
23 Януари 2004 11:26
!!!!!!!Не мога да се стърпя първанкаГС. По "велико" нещо за Левски не бях срещал. Или си 1клас 2-я срок и те бият много често по главата, или си възпитаник на дом за душевно болни, или си чел много съмнителна турска история. След малко ще взмеш да напишеш, че турците са ни освободили от Руско- Сръбско робство.А? Стига толкова, междучасието свърши. Бегом в клас.
23 Януари 2004 11:32
Благодаря на "Сега" и доц. Зафиров за тази статия!
-
Хубаво е да си спомним и за хилядите българи от Беломорска Тракия, интернирани по егейските острови през 20-те години на ХХ век. Трагедията на жени, деца и старци натоварени като животни по трюмовете и палубите на гръцките кораби без храна и вода (чувал съм ужасни разкази от преживяли) също е забравена. Изобщо, след всички години на колективна амнезия, трябва усилие, за да запазим спомените живи. Не от злоба или омраза, те вече не са нужни, а от уважение към собствените ни предшественици.
23 Януари 2004 11:36
Дианке, "достойни" съседи ние нямаме-защото те винаги вкупом са били против нас -вземи малко та попрочети.А по-повод на това, че никой на сила не е пращал сънародниците ни на гурбет, просто нямам какво да ти отговоря- прекалено е сложно, за да го разбереш .
Aко обаче си мислиш, че гърците, руснаците , французите или испанците са по-малко завистливи от нас горчиво се лъжеш.Между другото завистта донякъде е необходима, за да тласка човешкия прогрес.
23 Януари 2004 11:41
Forza - .


В допълнение към Самобитен - Кукуш е изгладен като тепсия и остатъкът от десет хилядното българско население /95.0% от населението на града/ по пътища неведоми побягва към България - кой с каруца, кой пеша, кой с крава, кой с две кокошки, кой с едната си съдрана риза на гърба. В това число и моята прабаба, заедно с тригодишната си дъщеря - моята баба, и едногодишният си син.
23 Януари 2004 11:57
Трагедията в Трикери не е съвсем забравена - преди десетина години даваха някаква антична бълтарска лента от края на 20-те на ХХ век, един от първите наши филми - "Пленникът от Трикери" или нещо такова. А Беломорска Тракия сме я загубили заради eбаните дипломатически напъни на австрийски консул по времето на М/усъюзн. война.
Между другото някой да е виждал щерката?
23 Януари 2004 12:12
Драги миRay, щото ние/това събирателно не ми харесва, ама хайде, щом се използва, да го употребя и аз/, винаги сме върхът-съседи и приятели-мечта!Кстати, аз никъде не говоря за завистта .Имам предвид други качества.А за гурбета-пак съседите са виновни, отскоро и иракчаните .

23 Януари 2004 12:26
Форза
Май малко хора са стигнали до края на статията:
"Става дума не за търсене на отмъщение или повод за кавга със съседите. А за създаване на традиция, която другите нации ревностно спазват - грижата за историческата памет и знаците на почит към загиналите за Родината."
23 Януари 2004 12:29
Bog da gi oprosti wsichki tezi muchenici!
Moite predci sa bezanci ot Belomorska Trakia. Chuwal sum ot pradjado mi strahowiti nesta za tezi subitia. Ne izpitwam omraza kum nikogo, ne zelaja da otmustawam, no njama da zabrawja kakwo sum chul ot nego i suseljanite mu. Ako produlzawat da tunat w zabwenie tezi cherni dni ot nashata istoria, to dushite na nashite bratja nikoga ne biha namerili pokoj!

PROSTI NO NE ZABRAWJAJ
23 Януари 2004 12:31
Много тежка тема е "съседите на БГ". Споменатият минигеноцид е все пак кадър от едно историческо направление, което бих нарекъл сръбско-гръцка задруга за БГ геноцид. От както е създадена Аспарухова България та до днес задругата действа координирано по направление избиване на българи и окупация на БГ територии. Този процес днес има по-скоро характер на опазване на статуткувото чрез ликвидацията на остатъка от българи в окупираните зони. Така както евреите (тяхното правителство и непревитествени еврейски организации по света) така и БГ трябва да защити себе си и да се бори за офиацилното решение на този проблем. Времената се менят но проблема остава. Със старите курви от парламента няма да стане. Управляващият БГ първо трябва да е родолюбец а после член на партия. Лесно ще ревнат политиците, че вижте ни ние сме родолюбци. Делата им говорят друго. И Nano-technology Age да смени капитализма нищо няма да промени историята и няма да прeмахне реалния проблем.
23 Януари 2004 12:32
Прекрасна идея - да отдадем почит на загиналите сънародници в Трикери.
Струва си да се построи военно гробище с паметник на Трикери, по дипломатически канали да се изиска Гърция да положи необходимите грижи за него (това тя е длъжна да направи по Женевска ли, не знам коя си конвенция)
Историята е наистина позабравена, но не съвсем. Струва си да се прочетат покъртителните страници от книгата на Антон Прудкин "Записки на Моряка" (стр. 120-123). Там Прудкин разказва епизода, в който пленниците най-после са освободени и отведени в родината от български кораб, на който Прудкин е капитан. По пътя за България мнозина умират от болести и изтощение...
А на Бай Иван, който горещо се надява на бъдещата българо-гръцка дружба и Солун да станел български, ще му припомня народната мъдрост:
Гръкът и магаре да стане - да не му се качваш
23 Януари 2004 12:53
Записките на моряка" са много рядка книга, откъде я знаеш бе, Марко Тотев? Познаваш ли капитан Бонин?
Браво на автора на статията! Благодаря и на редакцията, че я публикува.
23 Януари 2004 12:55
Тоз бай Ибан не струва и плювката , дет ша фърля срещу нег! Аман от безродници!

САМОБИТЕН, Яд ме е само , че си ме изпреварил! Но ще го преживея!
Българинът, обикновено казва: чуждо, не искам , моето си не давам!Да, ама не!
Не дава, ама не пази ! Ей, там е проблема според мен. Не пазим , господа, не пазим! Нито спомени, нито интереси, нито граници. С толкова неща, можем да се гордеем, а не го правим.Или не го правим по най-подходящия , според мене начин.Защо трябваше да изгубим оригинала на Паисиевата история за да разберем , колко е ценен той за нас?И само това ли....?
Подкрепям идеята на автора за изразяване по подходящ начин, преклонението ни пред избитите от гръцката армия цивилни българи.И това да не бъде еднократен популистки акт, а да се установи трайна традиция в това отношение. Ние, тук в България построихме паметници на кого ли не , оставил костите си по нашите земи. Ще ли ни позволят "братята гърци" да поставим и ние паметник на острова?Ще позволят , друг път! Ще ни удавят с плюнка и злоба!Те,"братята гърци", дето много ни обичат , и кат комшии и ще ни помогнат да влезем в Европа!?!?!?
23 Януари 2004 12:57
Светът е малък, 8 без 20
23 Януари 2004 13:04
Отношението на Гърция към новата македонска държава е разбираемо. Гърците след двете световни войни по един или друг начин се освободиха в голяма степен от завареното по македонски земи след 1913 г. славянско население. Македонците още от междувоенния период масово напускат Гърция, бягайки обикновено в България или емигрирайки по света (най-често в САЩ, Канада или Австралия). Голяма част от останалото в гръцка Македония българско население, подложено на непрекъснат натиск и гонения, е поставено в невъзможност да изучава родния си език и да опазва националния си бит, култура и фолклор. То е лишено дори от възможността да се труди, да се развива и издига професионално или да притежава собственост, ако не декларира гръцко национално самосъзнание. Оставени без закрила през изминалите няколко десетилетия и от страна на нихилистичната българска комунистическа държава, коренните жители постепенно започват да губят българската си националната идентичност. Тези “благоприятни” за Гърция предпоставки, създават условия тя окончателно да реши "собствения си" македонски въпрос. С разпадане на комунистическата система в Източна Европа обаче настъпиха радикални изменения на Балканите, които объркаха плановете на управляващите среди в Атина. Появата на македонска държава предизвика болезнени опасения и тревоги в Гърция. От друга страна, "обезвредената" от комунистическия режим България постепенно започна да се връща към традиционната си политика и все по-активно защищава националните си интереси. Тези тенденции са на път да превърнат българската държава отново в притегателен център за надеждите и очакванията на населението на македонските земи. В резултат на споменатите процеси сред уж окончателното и безнадеждно погърчени българи от Егейска Македония отново се събужда националното самосъзнание. Появяват се засега полулегални, и често преследвани от гръцката държава ­ български културни дружества, вестници, фолклорни групи, свещеници, които искат да си служат с български език. Гърция, макар и крайно раздразнена от тези прояви, не е в състояние да им отговори както по-рано с безогледни репресии, защото тя е член на Европейския съюз, приела е Хартата за правата на човека и пр. Опитите за репресии от гръцка страна срещу будещия се български национализъм в Егейска Македония веднага предизвикаха негативни реакции от страна на Комисията за правата на човека към ООН, на европейските правозащитни органи, на Хелзинкския комитет. Безумната съпротива на Гърция срещу името на държавата Македония, припознато като "гръцко", предизвика освен раздразнение, и значителна доза насмешка както в Европа, така и в останалата част от света. Оказала се в неизгодна позиция, Гърция засега е особено подозрителна и чувствителна във външнополитическите си отношенията към България относно македонския въпрос.


Едновременно с това тя не изпуска възможността да постави София в неизгодно положение на международната арена, както и да придобива стратегически позиции в българската икономика, комуникации, медии и др. По отношение на Република Македония Гърция практически продължава "студената война", която обаче е придружена с активна политика на икономическо проникване чрез засилена инвестиционна политика.


проф.д-р Антони Гиза
из БАЛКАНСКИТЕ ДЪРЖАВИ И МАКЕДОНСКИЯТ ВЪПРОС
23 Януари 2004 13:17
Forza, Swans - two thumbs up! Семейството на дядо ми по майчина линия също са бежанци от Кукуш, Боже...

*

Swans, като допълнение на цитираното от проф Гиза: гръцки капитали контролират понастоящем на 50% от македонската банкова система - пряко. Гръцки капитали контролират 100% от телекомуникациите. Гръцки капитали контролират единствената петролна рафинерия. Накрая, Атинската борса и Македонската Берза са се договорили, последната да продаде 10% (засега) от акциите си на гръцката... А ние подаряваме танкове за скрап и история.
23 Януари 2004 13:28
Поклон пред паметта на загиналите!
Хубава статия
А гърците и сега не ни обичат и правят неща, които не са присъщи за европейци.
23 Януари 2004 13:48
Срам ме е, че не знаех за Трикери. Също и за неща, които всички знаем: например, какво стана с меморяла на Шести полк дето беше между "Патрярха" и "Баба Неделя"?
23 Януари 2004 14:02
Абе май телекомуникациите им са унгарски (освен ако в Матав има гръцко участие) Но все пак факт си е, че от средно 30-те милиона долара на година чужди инвестиции в Македония 20 са на гръцки капитали. Скоро се коментираше фактът, че дори сега смешната гръцка икономика има по-малък износ на глава от населението, отколкото българската. Да им се чуди човек откъде вземат толкова капитали за инвестиране!


Причината и сега да продължават с тоталната си антибългарска политика в Егейска Македония май е защото им става ясно, че след 15 години нещата ще стоято по доста по-различен начин и икономически и политически. Традиционно гръцката политика е печелила от враждите на съседите си и от благоразположението на "Великите сили". А сега, когато всички ще сме в един кюп - ЕС, кои ще са враговете? През 2020 България ще е в по-изгодно положение от Гърция и какво ще спре тогава българите в Северна Гърция да се самоопределят като такива? Да си поискат регионални медии, български училища и пр. Ето затова гърците гледат да си разчистят "задния двор" докато не е късно.
23 Януари 2004 14:10
Матав са основно Дойче Телеком, няма там гърци. Ако си сигурен, че Матав контролира македонското "БТК", значи, аз бъркам за телекоминкациите. За останалото - не.
23 Януари 2004 14:23
Матав са, не знаех че са Дойче. Един познат дори работи там, той е инженер от Добрич но унгарците са го наели, защото знаел езика Тази сделка е единствената гордост на македонската АП, естествено сключена преди събитията с албанците. Съгласен съм, че това не променя нищо.
23 Януари 2004 14:29
поклон пред паметта на нашите сънародници! но ... станалото - станало! жестоки времена са били наистина; това не означава, че сега трябва да се хванем за гушите с гърците; според мен трябва да бием гърците по друг начин; ако влезем в ес, работим и раждаме яко и интелигентно, ако фирмите и банките ни бързо станат много богати, ако няма природни катаклизми и Господ е с нас, като нищо ще си върнем солун, а и варна ще си остане наша! и още нещо - ще трябва да се научим да плуваме! идва олимпиада - да бием гърците на плуване! аз лично мисля, че на каквото и да ги хванем ще им скъсаме задниците! само по лукавство ще се озорим - но ще им пратим симеон втори!
23 Януари 2004 14:30
ти лично ако искаш моеш да фанеш гръците и за нещо друго
23 Януари 2004 14:35
Македонските телекомуникации са на Матав, а те май бяха на Дойче телеком.
И като стана дума за гръцката суперикономика :
Преди може би половин година в Гърция имаше масови протести срещу недалновидната политика на правителството всферата на шивашката и трикотажна промишленост. Колко познато, направо ми се мержелее Желязко. Но това е друга тема. Оказва се, че този подотрасъл на гръцката икономика е намалил дейността си с 90% и около 15000 гърци били загубили работните си места. Повечето гръцки предприемачи предпочитали да изнесат производството си в близките балкански страни, където производствените им разходи са многократно по-ниски, като дела на България значително превишава дела на всички останали балкански страни. Според някакво изследване в Южна България има дефицит на квалифицирана(за шивашката индустрия) работна ръка и това е предизвикало повишаване на работното заплащане. Като се сетя за моите лични преживявание с "трудолюбивите" гърци се учудвам как са останали 10 % в Гърция. В същото време една най-обикновена фанелка с къс ръкав с логото на Олимпиадата струва 50-60 EUR. Туризмът им е пълна аналогия на швашкия подотрасъл. Мързел, компенсиран донякъде с източноевропейци, на цени отдавна преминали всякакви разумни граници. За 2002 година отчитат спад в туризма над 20 %. Правителството им препоръча на предприемачите да подобрят сервиза и да намалят цените. Миналата година препоръката остана без последствия.
Не знам защо, но изпитвам удовлетворение от тези факти.
23 Януари 2004 14:38
pasho, изпреварил си ме! И даже по-разбираемо си го написал. Но едно ме притеснява - като как ще бъде това интелигентно раждане?
23 Януари 2004 14:42
Гърците са специалисти да намерят някой, който да работи вместо тях Скоро ходих в сайта на тяхното НСИ - издигна ми се главоломно "нашето" в очите


btw. А какаво стана с "нашата" Балканска банка в Скопие?
23 Януари 2004 15:11
Някъде преди пет години, във връзка с подобен спор, какъвто се гъне в тази нишка написах следната миниатюрка:

Индианска притча
Събрали се шушоните, галошите и гамашите да обсъждат кой от тях е
по-велик.(В общи линии те смятали че това им е работата и че с това
придонасят ужасно много за повдигане на имиджа на своето племе)
Един от шушоните (тоя дето се наричал Баш Шушон, но говорел чрез
името на Бялата Ластовичка) казал:
- Вие сте нищо, тъй като аз имам източници които доказват че ние
произлизаме от кафявите мечки и тъй като тя е най-силното животно (става
дума за гризли) то вие може само да ми целувате шушоните.
Тогава един от Галошите( Малкият Ляв Галош) му казал: "Хе, хе, хе,
какво ми дреме че вие произлизате от Мечките, след като нашите
прародители- вълците са пили вино от черепа на Гризли...хи, хи, хи...
-Да, но аз пък знам че една от Мечките избола очите на хиляди Галоши и
ги направила на пух и прах.
-Ааааа, извинявам се, но това не били Галоши, а били Гамаши - обадил се
представителят на Гамашите ( Седящият Гамаш)
- Ами че то вие, Гамашите сте си Галоши, само че не искате да си го
признаете!
- Кого ще наричаш ти Галош!!!! Ти знаеш ли че ние фактически сме по
стари дори и от Шушоните и произлизаме от Соколите...
Докато бурно спорели (пиейки и пушейки, разбира се) към тях се приближил
керван от "бледолики". Един от керванджиите им подвикнал :
- Хей, мангали, нещо за трампа?
- Ами ти какво имаш?
- Огнена вода, дрънкулки, стъкълца...
-Брей, давай насам!!! Ето ти тук земя- взимай колкото искаш...медодобивен
комбинат и т.н.т.
Сменили те, каквото сменили и пак седнали и пак почнали (разбирайки се
пиейки и пушейки) :
- Да ама през 1042...
23 Януари 2004 15:13
Не може да се отрече, че гърците използваха максимално относителното превъзходство на икономиката си над македонската и българската. Да не говорим, че при тях бизнесът, без съмнение, също е подчинен на “мегали-идеята” (в съвременният й бизнес-прочит). Но той е и поощряван да бъде такъв. Да си припомним т.нар. гръцки план за икономическо възстановяване на Балканите или както там се казваше. А иначе остатъкът от македонската икономика са някогашни гиганти на югопромишлеността, които са управляват от негласно или ясно-как приватизиралите ги (а скоро сигурно и формално) црвени феодали от типа на Дзинго в Силекс - Кратово. Напоследък май успяха да продадат фармацевтиката си (Алкалоид) на словенци. В интерес на истината единствената голяма българска фирма, направила инвестиции в РМ се оказа Мулти – първо с Балканска банка и после със захарния завод Шекерана. И двете бяха продадени (банката не си спомням на коя друга българска банка – ПИБ?, а Шекерана на Литекс, май).
-
По неикономическите въпроси – силно се съмнявам, че гърците някога ще сътрудничат за отдаване на почит на загиналите ни сънародници по достоен начин.
Митничарю, в големите градове, особено София и Пловдив, рядко ще откриеш някой, който да няма някакъв корен извън днешните предели. Въпросът е кой доколко и как пази спомена.

23 Януари 2004 15:16
Грацко,
надявам се, че в качеството си на най-изтъкнатия експерт по Балканите в цяла Канада, а вероятно и в Западното полукълбо, си се усетил, че днешното ти включване беше по-скоро неуместно.
-
В кръга на легендите – чувал съм по адрес на покойния гръцки президент Константин Караманлис, който е родом от Северна Гърция (не помня къде точно), следния коментар: “Пустия му Караманлия, от малък си се гърчееше...” Не знам каква е истината...
23 Януари 2004 15:18
Forza, прав си. И за банката и шекерджийницата, и за живеещите в големите градове. На един мой добър познат, шеф-юрист на Берзата - яко антички македонец и социалдемократ от нов тип, половината от чиято рода, впрочем, живее в България - кротко обяснявах по време на един "исторически" спор, че македонците в България не са десетки хиляди, а поне 6 милиона... Той не ме разбра - поне видимо.
23 Януари 2004 15:24
ПП : И за Караманлис си прав, Forza - най-строго пазената "тайна" на гръцката влас след 1970 та, не и за нашите, разбира се
23 Януари 2004 15:25
Отдавна битува тезата – като не може България до Охрид, то нека бъде Македония с излаз на Черно море
23 Януари 2004 16:08
Forza, а това беше отговора ми (тогава - преди 5 години) на въпрос подобен на твоя след първото публикуване на гориния текст.
Ако три кучета - помияри* участващи в циркова трупа започнат да се
джафкат по повод кое от тях е по-голям помияр, дали ако теоретически е
възможно някое от тях да докаже (с генеложки паспорт и т.н.т) своята
чистота и родословно дърво до първо коляно това ще:
1. Повдигне авторитета на съответното (печелещото спора) куче?
2. Повиши престижа на този вид смеска (все пак става дума за помияр)?
3. Ще се възползуват ли другите кучета от трупата да похапват от храната
на спорещите по време на дискусията?
4. Укротителят ще се разгневи, туй като девизът "разделяй и владей" ще
има по-малка приложимост при кучета примирили се с помиярския си
произход.(Все пак за да докажат своето превъзходство те скачат по-високо,
правят трикове по-добре...разбира се нищо полезно, но не това е
въпроса)Важното е че са на щрек!!!
5. Докаже на света че кучето А е по-добро от кучето Б и Ц? (Ако някой,
разбира се извън групата на спорещите кучета е забелязал че
съществува такъв спор)
6. Изостри спора тъй като доказателството (генеоложкият паспорт) ще
излезне фалшификация на продавача на кучето(както винаги)?
_________________________________________ _______________________
*помяри (кучета с нечиста кръв, смесица от различни расови породи, които
се оказват по умни от чистите и поради този факт се използват с много
по-голям успех в циркови програми)

В интерес на истината, аз много отдавна съм престанал да влагам емоционалност когато дискутирам този "въпрос". Прекалено много кръв и трупове...за да продължим със същите доводи и същата логика.
23 Януари 2004 16:19
Истина е FORZA, за Константин Караманлис - човекът е говорел български...
Бил е най-успешния и досега най-уважаван политик на нова Гърция. На него дължат гърците сегашното си положение в Европа - равноправни с най-старите и заслужили нации..
А сега племенникът му ще става премиер.....
(ще правят предсрочни избори, говори се, че Симитис сам слиза от сцената за да заеме стола на Проди...?)
23 Януари 2004 16:23
Ще прощаваш, но ако за теб паметта на хиляди избити като кучета човеци , навява асоциации за някакви си джафкащи помияри, пък и ти дава добра възможност за изява на неповторимата ти лежерност и литературна дарба, стреляйки напосоки с готови вече клишета, то това освен обидно, е и изключително арогантно и просташко.
23 Януари 2004 16:35
Грациане,
-
държа да отбележа, че второто ти намесване днес е дори още по-неуместно от първото. Никога не съм крил положителното си отношение към теб, но когато започнеш със самовлюбено-поучителния тон, понякога малко губиш мярката. Знам, че не си струва да ти отговарям по същество, но ще го направя заради уважението, което въз основа на други факти имам към теб. Първо, ако си направиш труда да излезеш от посочения по-горе тон, ще забележиш, че разговорът ни днес (тъй като спор няма) се различава съществено от форумните дискусии под някоя от патриотарските статии на червения общински лидер БД. Второ, ако прочетеш внимателно моите постинги, а и на повечето от взелите по-сериозно отношение, ще видиш, че никъде не се говори за по-велики племена или по-големи помияри. Дори точно обратното, но за целта първо трябва да прочетеш, а после да налагаш форумния си аршин. Приjaтно!
23 Януари 2004 16:41
Black Swans, припомни си какво е казал Исус на Петър за съдбата на вадещите ножове. ( които и да са те).
Ескалацията на конфронтацията може само да увеличи броя на труповете - нищо повече, за съжаление.
Ако щеш ми вярвай, ако щеш -не.

Форца, имам много приятели гърци, македонци и най-вече българи. Като оставим хоругвите настрана - същото тесто. Повярвай ми.
Но така е и в Ирландия, така е в някои части на Африка. Колкото по-близки, токова по-далечни.
Аз, дори не желая да споря по този въпрос, тъй като след толкова години не съм забелязал никаква файда от тези спорове. Честна дума.

Редактирано от - Грациан на 23/1/2004 г/ 16:56:29

23 Януари 2004 16:57
Грациане, а почитането на паметта на тези хора също ли ще доведе до още трупове?
Кажи, ако е така, да забравим миналото си, националните си герои (щото подклаждат конфронтацията)... И какви са тез глупости с паради и сирени на 1-ви Юни - да се забрани в името на напръдъка, нали?
Тургай ме в кюпа на фашистите и ограничените патриотари, друже.
23 Януари 2004 17:01
И тъй като стана въпрос и За Кукуш, и за македонските българи , то е редно да напомним, че преди 132 години, в Кукуш, се е родил Гоце Делчев. Негови са тези думи:


Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите.


Само че, за съжаление, много често, докато едни готвят сватба, други точат брадва!

23 Януари 2004 17:09
граци, требе да имаш мерка с фльорците, они са ногу обидчиви
23 Януари 2004 17:14
Грациане,
-
ще бъда искрен - не съм доволен от отговора ти. Увърташ и биеш в съвсем друга посока. Бягаш нещо... Надявам се, да е така, защото сам си усетил, че прекали с басните си. Хората (разбира се, винаги с изключения) тук не търсят и не говорят за конфронтация и трупове, а за памет и уважение към собствените си мъртви. За помен, за човещина. Нещо като на Задушница... Дай ни това право, става ли? Ако според теб, това е излишно и няма смисъл, поне не ни подценявай и обиждай безпричинно.
-
И аз съм имал и имам приятели от “съседите” – и македонци, и сърби и т.н. Срещал съм ги и тук, и на Запад. И съм убеден, че това е много по-лесно там, в Канада, отколкото тук, в и с границите ни.
23 Януари 2004 17:15
Културно съревнование - ОК, ама възможно ли е то в условия на балканска завист? Май повечето секири са се наточили защото някой е изпреварил културно друг. Значи какво следва - културно да се съревноваваме, но ако вземем да изпреварваме много другите няма да е лошо и да понаточим някоя брадва. Това последното май не е даже Балкански патент.


Какво да кажем Грациане, ние все пак живеем тук и трудно можем да се погледнем отстрани, за да видим помояри ли сме, хора ли сме. Учудвам се, че от толкова далеч можеш да различиш кой помияр от коя порода е. А някой казват, че помиярите са съвсем другаде
23 Януари 2004 18:15
Варварът няма цвят и народност. Ако трябва да сме честни - от него ме е страх. Той, в действителност е страшилището. Той скача на коремите на бременни жени, той изважда очите на труповете, той хвърля хората живи в морето само защото са "вулгарос". Той замзва имената по иконописите, той преиначава исторически текстове и той е сигурен че произхожда директно от мъдните торбички на:
а) Исперих
б) Александър
в) Перикъл
Той е готов да убива в защита на тезите си!
Аз съм срещал из форумите много приятни и резонни опоненти и съмишленици с които сме били готови да се съгласим с различията си. Между нас дори се е завързвало нещо като виртуално приятелство( независимо от противоречивите ни мнения по много от дискутираните проблеми ) и с положителност все още респектирам мненията на някои от резонните си опоненти от тези "панбалкански доизяснявания". За съжаление, варварски настроени елементи и от трите страни "зацапваха" постоянно дискусиите с призиви за рязане на глави и всякакви подобни "бабаитщини".
Мнозина от тях, четат между редовете на тези спрове призиви за ПО ПЕТ НА НОЖ и именно това е страшното...то е незастопоримо.
Та, винаги когато пишете по тези въпроси, имайте предвид, че варварът също чете и често неговите интерпретации са компилация от "това което на него му отърва" и хастаросва бойната му униформа.
Чистата истина в тези спрове винаги става жертва на удобната истина и се започва отново и отново...както казах малко по-горе: Моля ви, не ме въвличайте в спорове на този въпрос. Изкушаващи са, знам...но ще кажа:ПАС!
Хайде, приемете го като един вид "бяло знаме" от моя страна. Предпочитам.

23 Януари 2004 18:22
Ole, майка ти с колко пияни руснаци се е задоволявала? Не съм ти крив, че не знаеш историята. Вярно това за Левски е достоверна хипотеза. Той е пречел на сърбите и на руснаците. А че руските управляващи са мразели българите си е очевидно. Нали и разните комунистически мекерета като Георги Пирински най-много са мразели България. Нали друг престъпник като Добри Терпешев е лаял по цял ден, че България да има излаз на бяло море ще е най-голямото престъпление. Нали пък сърбите (с които майкати се е задоволявала охотно) имат основна заслуга турците да победят влашкия войвода Мирчо и да завладеят добруджа. После без тяхната "храброст" Баязид е щял да бъде разбит от Сигизмунд! А пък тъпите гърци нали са се опитали да вземат доста територия от Турция след първата световна война, но са били изритани от Турция като мръсни котета (каквито между впрочем те са, то такъв си и ти).
23 Януари 2004 18:33
Уважаеми, погледнете съседната колонка-там има нещо за пудели и други животни Гърция изнася производства и туризмът й е скапан, и гърците са мързеливи и глупави и нашите "девойки" там са най-хубавите и нашите крадли -най виртуозните! Нека им на гърците, пък!

23 Януари 2004 18:44
ОК, Грациане,
-
В крайна сметка в днешния разговор тук, ти се "въвлече" сам от мерак да споделиш добре известното си басновидно мнение по близък тематично въпрос. Да би мирно четяло, не би постинг видяло
23 Януари 2004 19:58
Прочитайки постингите до сега под статията се убедих в правотата на първия ми постинг. Какво постигна тази статия - някой да каза хубави думи за тези мъченици? Не. Само кръчмарски патриотизъм и псувни, тупане по косматите гърди и чешене на ташаци . Основното залкючение на повечето е вси са лайна, ни е сме над тях. С този примитивен патриотизъм и селски национализъм ще си седим все в калта, в лайната.
23 Януари 2004 20:10
бае иване, ти ако излезнеш некой ден от лайната (дай боже, чудеса стаая секи ден!), че чучнеш най-отгоре на бунището
23 Януари 2004 20:10
Бай Иване, какво разбираш под "хубави думи"? Историята не се пише, за да е приятна за четене. Колкото до форума - по-добре "кръчмарски патриотизъм" отколкото придворно лакейство!
23 Януари 2004 20:58
Az pak iskam da popitam: "Pravili li sme nie niakoga podobni zverstva nad sasedite si? Moite spomeni se otnasiat edinstveno do "vazroditelniya proces", koito spored men be po-skoro usluga napavena na turcheeshtite se v BG- ili stavai raven s nas, ili zaminavai v svobodniya sviat!"

Inache sam chuval za pametnici, specialno v Makedoinya i Sarbiya na zhertvi na balgarskite fashisti-okupatori. Az lichno nikoga ne sam im viarval. No, vsichko g-da se pravi po porachka. Interesno obache kak si predstaviate polozhitelna promiana v otnosheniyata ni s Makedoniya sled kato si dovedohte sina na tozi, v imeto na kogoto tezi "prestapleniya" sa bili izvarsheni.

A za grackite bezobraziya imam mnogo primeri. A dali si spomniate postinga na Prof. Raikin? Negoviyat badesht tast-grak, kazal na badehstata mu sapruga: "Po-dobre turchin, nikoga balgarin!" Komentara mi e: "Savsem po hristienski..."
23 Януари 2004 21:42
Поклон пред жертвите на гръцкия геноцит . Благодаря на в ."Сега" за тази публикация . Тези събития не трябва да се премълчават , не трябва да се забравят . В противен случай ще ни сполетят отново . Не може да сме рамо до рамо партнйори в Европеиската държава , ако между нас има недомлъвки и премълчани истини .
26 Януари 2004 12:29
ПърванкаГС, виждам че си се опитал сексуалните авантюри на майка ти, да ги прехвърлиш на моята и то доста оскъдно. Всеизвестно е, че твоята "бръмчи" за петарка на мангали и тарамбуки, така че спести си за в бъдеще тези си коментари. Доколкото познанията ми по история, позволи ми да не се съглася с един, който е сводник на майка си. Сигурно имено управляващите в Русия са проляли кръвта по българските земи, А? Това, че те са преследвали руските - имперски интереси, не е било в главите и на простия редови войник, мозъчко!!!И нещо не мога да схвана момента с Г. Пирински съвсем точно. Май имаш и проблем с имената. И това, че ми споменаваш Левски и руснаците да не искаш да кажеш, че без чужда помощ България е щяла да се освободи? Той е бил всичко друго но не и фантазьор, за разлика от теб. И какво ми намесваш турци и гърци?!?! Те са от клиантелата на майка ти, така че по-кротко!!!
20 Септември 2009 06:16
Е, не е напълно забравено всичко – има пиеса „Пленникът от Трикери“ (1917 г.) от Константин Мутафов - бащата на Стоянка Мутафова. Пиесата е играна почти без прекъсване между войните, включително по читалища – по села и паланки... Баща ми е играл в нея като самодеец, в селско читалище, през 1935 година... И поне два филма има по пиесата – от 1929 година (Михаил Савов) и от 1993 г (Недялко Делчев).
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД