:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 424,024,279
Активни 85
Страници 7,010
За един ден 1,302,066
С ромите

Село Лесура: Вярваме вече само на съда в Страсбург

България трябва да плати над 100 000 лева заради убийството на двама редници от ромски произход. Това е най-тежката присъда, налагана досега на държавата от Европейския съд за правата на човека
"Е те тука ги застреля оня идиот. Като кучета. Беше озверял и ревеше с кръвясали очи, че ще ни разкатае мамицата на всички цигани. Даже насочи автомата и към мен". 34-годишната Недка със сълзи на очи се връща в онзи ден, когато в двора на къщата й са застреляни племенникът й и негов приятел. И двамата са избягали от поделението на Строителни войски, където служат. Убитите са редниците Кунчо Ангелов и Кирил Петков.

На 19 юли 1996 г., около 14 часа, след като вече са избягали от поделението, те седят на масата и играят карти в къщата на Недка и мъжа й, който е чичо на Кунчо, на ул. "Волга" във врачанското село Лесура. На разкаляната улица в циганската махала на селото спира джипка на военна полиция. От нея излизат майор Георгиев и четирима сержанти. И петимата са въоръжени с автомати. При вида на возилото редниците веднага изскачат от прозореца на къщата и хукват из задния двор.

"Тия, военните, нищо не са викали. Оня, майорът, приклекна там до тоалетната и започна да стреля направо в тях. На Кройчо (така близките казват на Кунчо) една от обувките му се беше закачила на оградата, като на Васил Левски, и не можеше да бяга. Ама оня дзвер почна да стреля. Имах чувството, че стреля половин час.И двамата паднаха убити

в двора на комшиите",реди Недка.

Двамата младежи са застреляни с общо 29 куршума в областта на корема и гърдите. Кройчо умира веднага. Недка обаче твърди, че редник Кирил Петков е бил жив поне 20-ина минути след стрелбата.

Стринка Недка разказва: "Майорът отиде в къщата и грабна един чисто нов бял чаршаф и ги натовариха в джипката. Хвърлиха ги един върху друг. А онова момче май още дишаше. През цялото време майорът викаше, че ще избие всички цигани. Вонеше и на алкохол. Единият от сержантите му рече, че не е трябвало да постъпва така, ама оня го среза и момчето си млъкна."

По време на стрелбата пък в тоалетната на съседите е била дъщеря им Любка, която по чудо оцеляла при дъжда от куршуми. В другия двор садяла боб друга комшийка, която също се разминала на косъм.

По това време редник Ангеловживее на съпружески

начала с Аксиния ХристоваТя е бременна в шестия месец. Другото, което свързва двамата, е дъщеря им Анелия Начова, която тогава е на 1 годинка. Редник Петков е от Лом, не е женен и няма деца. Има жива майка, но рядко си отива в къщи, тъй като тя започнала живот с друг мъж, разказват лесурските роми.

По време на инцидента Аксиния и малката Анелия не са вкъщи, а отишли на гости на роднини. Според близки на редник Ангелов, той избягал от казармата, тъй като Аксиния тайно му изпратила писмо, че местен циганин я задявал и нощем и чукал по прозореца. "Момчето много я обичаше, а тя като дойдеше тука, изяждаше и изпиваше всичко. А после ходеше при нейните родители да ги цоца", казва Недка.

Роднините на убитите редници подават жалба до "Проект права на човека", който ангажира адвокат Нели Виодорова да разгледа образуваното по случая следствено дело - IX-21/96. То приключва с постановление за прекратяване на наказателното производство от прокурор при плевенската Военно окръжна прокуратура в края на 1996 г. Постановлението е обжалвано в срок до прокурора в Прокуратура на въоръжените сили в София. Но и тази инстанция потвърждава решението на плевенската прокуратура.

Проект "Права на човека" обжалва до Главния прокурор. Прокурор от Главна прокуратура потвърждава двете предходни постановления. Така възможностите на вътрешноправния ред за постигане на правосъдие са изчерпани през 1998 г. - прокурорите не намират действията на майор Георгиев и останалите офицери от Военна полиция за незаконни. Единствената възможност заблизките на жертвите е да се

обърнат към съда в СтрасбургНа 26 февруари 2004 г. Страсбург осъди България за нарушение на членове 2-и и 14-и от Европейската конвенция за правата на човека по жалбата на родителите на редник Петков и дъщерята на редник Ангелов. За първи път в историята си трибуналът обосновава нарушение на правото на живот от страна на държава (нарушение на чл. 2) във връзка с проява на дискриминация (нарушение на чл. 14). Присъдата беше обявена за безпрецедентна и специалисти вече коментират вероятността тя да доведе до промени в регламентирането употребата на оръжие от страна на органите на реда не само в България, но и в други държави от ЕС.

Преведена на неспециализиран език, присъдата срещу България по "казуса Лесура" означава следното: България е първата в света държава, осъдена за етнически мотивирано убийство, което се е случило и е останало ненаказано, защото българското законодателство го позволява - майор Георгиев не е нарушил устава на Военна полиция. България трябва да плати над 100 000 лева заради убийството на двама редници от ромски произход. Това енай-тежката присъда,

налагана досегана държавата от Европейския съд за правата на човека.

В двора на къщата на Недка играят новородено яренце и малко кутре. Палето е черно, а козлето бяло. "Не знам как сега си играят. По принцип се мразят много. Като циганите и българите са, а няма защо. Оня майор що искаше да ни затрива нас циганите? Може да сме такива, но и ние хляб ядем, като него. Значи сме еднакви", философства Недка.

Около къщата на ул. "Волга" вече се е събрала почти цялата махала, в която живеят около 400 роми. Всички оживено коментират стрелбата през оня ден. "Аз съм бил в казармата и знам, че се стреля, а и всичко се прави само по заповед. Значи на тия момчета им беше заповядано да ги застрелят. Нима не можеше да ги ранят в краката и после да ги съдят?", коментира 65-годишният съсед Лило Михайлов. Лесурските цигани обаче все още не вярват, че нещата вече са решени и те са получили възмездие от съда в Страсбург. "Ако това е такавече верваме само на

тоо съд, у СтрасбургНема да им вервам повече на некакви тука", казва Лило. Жена му и другите съседи започват да клатят одобрително глави.

Темата "Страсбург" пък отваря дума за политика. Най-много хората от циганската махала в Лесура се радват, че скоро ще влезем в НАТО. "Е, тия вече ще ни оправят. Няма да има такива простотии. Няма да стрелят като луди, щото и тях ще ги вкарват в затвора. Сигурен съм, че и работа ще ни намерят, ама трябва първо и ние нещо да дадем, преди да получим. Аз цял живот съм работил и сега взимам 200 лв. пенсия. Не съм крал и убивал, а съм циганин", казва Лило. Цял живот строил пещи.

В момента Аксиния и 9-годишната Анелия живеят в ломското село Черни връх. От дълги години те не са идвали на гроба на редник Кунчо Ангелов, който е погребан в село Лесура.
 
Комшията бай Лило вярва вече повече на съда в Страсбург, отколкото на институциите в България.
 
Малкият Емил си играе с ярето (българче) и кутрето (циганче).

***

Страницата се реализира в партньорство с проект "Права на човека" и вестник "Akana" и с подкрепата на програма "Междуетнически фонд за развитие и човешки права" на фондация "Междуетническа инициатива за човешки права"-София. Фондът е българският компонент от международната програма "Подобряване на междуетническите отношения в Югоизточна Европа", подкрепена от фондациите "Крал Бодуен"-Белгия, "Чарлс Стюард Мот"-САЩ и "Отворено общество"-България.
33
4364
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
09 Март 2004 22:42
Предлагам долуизброените да извършат орална вентилация на супата:
- проект "Права на човека";
- вестник "Akana"
- програма "Междуетнически фонд за развитие и човешки права" на фондация "Междуетническа инициатива за човешки права"-София.
- международната програма "Подобряване на междуетническите отношения в Югоизточна Европа",
- фондация "Крал Бодуен"-Белгия,
- фондация "Чарлс Стюард Мот"-САЩ
и "Отворено общество"-България.

Циганите - на препарати за хигиенизация !
09 Март 2004 23:03
Мноу кофти съпоставка между циганина Кунчо и Васил Левски: видите ли и на двамата врузкаата им се закачила на оградата.
и няма ли военен съд дето да накаже сержанта та пак ние да плщаме от джоба си. даже си помислих че ако беше избил всички цигани в региона нямаше да има кой да свидетелства в съда в страсбург и счответно нямаше да ни осъдят. .ама добре де признавам че тва е гадно и разбира се че не го желая ама само така ми мина през ума
истината е че просто съдебната система трябва си върши работата за да не се стига до страсбург и тогава всичко ще е ок
09 Март 2004 23:33
Товариш, не знам за теб, но мен лично ме е срам че такива работи стават в България. Гледам си успял да намериш виновните за че подобни "инциденти" се говори.
Става дума за български граждани, без значение дали са цигани или не. Как тези хора да почувстват че тази държава е и тяхна след като такива неща са възможни? И след "невинни" призиви като твоя?

Редактирано от - Oraсle на 09/3/2004 г/ 23:34:41

09 Март 2004 23:56
Две деца войничета са застреляни в мирно време от пиян "офицер" без съд и присъда. Българският съд го нема.
Грамотен човек, вероятно българин, вероятно "социалист" (съдейки по останалите му писания във форума), призовава: "Циганите на сапун". Неговите хора от БСП внисат вот на недоверие за социалната политика!
Мисля, че е време да се обособят в НСБРП(Национал Социалистическа Българска Работническа Партия) за да знаят хората кого да млатят по празната тиква.
10 Март 2004 00:09
IMA PRAVO.
1 CHE SA CIGANI
2CHE SA IZBIGALI OT VOISKATa I MOLIA VI V.SEGA NE NI GUBETE VREMETO S SAPUTI AAAA????
10 Март 2004 00:36
Чета за тази случка и виждам че в България с ромите се отнасят още по-лошо от колко тук при нас в САЩ са притискали и малтретирали черните и другите малцинства преди социалните промени настъпили в американското общество през 60-те години. За съжаление България няма да може да бъде наречена истинска демокрация и да влезе в Европейския съюз докато такива неща се случват с част от нейните граждани.
10 Март 2004 01:29
NASCAR, голям камък хвърли, голяма дума не казвай. Тази държава, която споменаваш е демократична само по телевизията и най-вече по-холивудските филми. Ако знаеш какви са ги вършели ще ти настръхнат косите. Но едва ли американец или пък да не говорим американска масмедия ще тръгне да ти ги разказва. Виж можеш да си направиш изводи от някои некомерсиални филми, на какъвто ти явно не си попадал.
Комунисти, социалисти, демократи няма какво да намесваме. Измет има сред всички. Особенно сред неосъществени партийци или пребоядисани спред новата ситуация. Те са и най-настървени, но това е друг въпрос.
Мечтая си за непартийно мислене сред мнозинството българи...
10 Март 2004 01:35
Последната снимка е много готина, но текста е нещо много , като от брошура ...
А иначе ми е ясно, че съдебната система в БГ е силна на слабите и благосклонна към силните...за съжаление няма много връзка между престъплението и наказанията, които се раздават. И ТОВА НЕ ЗАСЯГА САМО ЦИГАНИТЕ, ОЩЕТЕНИ СА И БЪЛГАРИТЕ!!!!!
10 Март 2004 01:46
misho, какво общо има партийното или непартийното мислене с расовите / етническите проблеми? В Бг няма официална партия, която да прокламира етнически междуособици ...
Но си прав - единственото партийно говорене, което е допустимо по тези въпроси е излагане на конкретни програми за интеграция на малцинствата в обществото ... Всякакво друго е недопустимо !
А Бг съдът е трябвало да си свърши работата докрай - военния може да е невинен, т.е. в правото си да стреля по избягали от казармата, но със сигурност няма право да отправя заплахи на етническа основа - такъв човек няма място в армията, която се издържа и от мойте данъци!
И това съдебно решение е точно за това - преценили са, че водещия мотив на стрелящия не е бил устава, а етноса - властите да вземат мерки!
10 Март 2004 02:05
Прависа си орицата, в БГ всичко е корупця и измама, правилно са се орянтирали в европеиски съд.Таия пияна гадина маиора трябва да бъде осъден на смърт.Дано и за в бъдеще да съдият мрасниците в БГ.
10 Март 2004 03:13
Толкова ли е било трудно да ги хване живи тия пи6лигари 4е е требвало да ги убива???Наи лесно е да ги убие6 ама после......не от закона а от блиските им 6те може6ли да спи6 спокоино.Това не е маиор а мухлйо и да го оволнат моментално за да не излага нацията пред света като евреите а може и евреин да е като к-н Мо6е Даян които избега в Израел и Голда го направи генерал.
10 Март 2004 08:18

Форумът доказва, че в България е пълно с психопати като въпросния майор-убиец. И затова съдебната система ги защитава - това, което пишат неколцина във форума, го мислят и съдиите. Амин.
10 Март 2004 08:26
Тези две момчета са убити с двадесет и девет куршума (или само едното) -доколкото си спомням в САЩ, в Ню Йорк, градът на правозащитника Фичо, са убили съвсем невинен студент от Африка при подобни обстоятелства, с 47 куршума...Убийците полицаи са оправдани. Те ли не са видяли и те ли не са знаели, че човек умира от един куршум та са продължили да стрелят???
Да ама за САЩ няма Страсбург, всичко е право, което е извършено от полицаи или такъв който може да плати много пари и да се отърве.
Изводите са за вас!
10 Март 2004 09:11
Това е ползата от Страсбург. Радвайте се на правата за братчедите. Сигурен съм, че Страсбург няма да се почувства отговорен например за всички българи, които робуват по целият Е.С. като кучета в разни оранжерии сред отровите и на подобни "отговорни" места. Нито за това, че в определени райони на БГ е невъзможно селското стопанство, поради това че всичко масово се изкрадва от мургавелите. Сигурно г-да евроатлантодемократите ще се бръкнат в дебелата си пачка да им платят тока или сметките в гаражното капанче, а не и так одраният до кокал български данъкоплатец. Когато Страсбург осъди работодателите (робовладелците) на всички наши хора, кото гурбетчийстват без социална, здравна и пенсионна застраховка, тогава ще стане за нас една институция за нас. Когато тези хора им се плати и застраховка срещу злополука или безработица, както се полага на бели хора, тогава може да ни се правят на старши даскали и морални апостоли. И когато държавата ни и дойде на ума или да защитава служителите си докрай или да не изисква от тях неизпълними задачи така ще продължава. Нека сметката да я платят от заплатите си тези народни слуги, които докараха този батак. Защото е най-ласно, когато плаща БГ данъкоплатеца.
10 Март 2004 09:45
Абе то човек е редно да се запита: кои са по-зле - военните или циганите.

За мен спора е неразрешим
10 Март 2004 10:01
Оставям настрани въпроса сеща ли се някой за изнасилените и пребитите от толерантните ни мургави съграждани? А??? Гадната паплач повече права ли има от мен и от Вас да краде ток и вода и аз и Вие да ги плащаме? Няма ли кой да заведе процес в Страсбург срещу България за дискриминация на българите спрямо " ромската" нация. Нека всеки един защитник на правата на тези беззащитни хорица да се разходи вечер през някоя циганска махала да видим как неговите " любимци" ще му спазят правата.
10 Март 2004 10:05
АМИ така е!
Българските военни знамена всяка година ги освещава и опява СВЕЩЕНИК-християнин! Що бе?! В българската армия само български граждани-християни ли служат, бе?! Не служат ли в Българската армия и мюсулмани, и атеисти, и будисти и прочие?!?
После се учудват, защо имало в БА негативно отношение към воините от малцинствата- ми те , по-дефиниция и с попска благосровия се жертви на РЕЛИГИОЗНА несъвместимост и религиозна ПРИВИЛЕГИРОВАНОСТ !!!
Църквата , религиозността и религиозните ритуали трябва да излязат извън Българската армия , а на тяхно място да влязът БЕЗКОМПРОМИСНО Законът и Редът!!!
10 Март 2004 10:56
Айдеее, пак набиха негрите.
10 Март 2004 11:01

Айде, един по-горе пак преразказа вица - а вие защо бесите негрите?
Браво, момче, Америка не се е променила. И твойта българска кратуна също.
10 Март 2004 11:28
Обаче, Европарламентът раздели България от Румъния и голям напредък отчете в спазването на човешките права и реформирането на съдебната ни система (съседна статия). Което все пак е блага вест за всички нас.
10 Март 2004 11:35
Страсбург е повярвал на свидетелите - цигани и ни е осъдил. Това, което циганите са разказали в Страсбург съм 99.9% сигурен, че няма почти нищо общо с истината. Нашите три инстанции са подходили по-обективно и са прекратили процедурата.
-
Проект права на човека защо не вземе да защити и българите, които плащат тока на циганите?
-
Ако влезем в ЕС и те ще пропищят от нашите цигани, ама сития на гладния не вярва. Като почнат и тях да ги съдят, може би ще разберат за какво става въпрос.
10 Март 2004 11:56
Мисля си, че най-добрите европейски проекти за малцинствата са останали недовършени, поради което е и сегашната тотална обърквация. Имам предвид проектите от средата на миналия век.
Бе то още не е късно ....
10 Март 2004 13:39
Любопитно ми е каква е съдбата на убиеца, все още ли е в поделение или поделя някоя стая в лудница с друг психопат.
Колко от тези 100 000лв ще стигнат до опечалените роднини на убитите момчета?
Напоследък сме свидетели на бум от жалби в Страсбург и какви са ищците - полуграмотни хора от малцинствата. Защото лесно се манипулират и за тях между 100 000 и 10 000лв няма голяма разлика, защото не си знаят правата, а един "любезен" адвокат винаги може да им замаже очите като им изкара дълъг списък с хора с които работи. Убедена съм, че в момента тези хора са жертва на голяма измама.
Срамувам се, че това се случва в България, която все още гони Европейския съюз. За беда знам, че дълго време СЪВЕСТТА на висшестоящите ще е в дълбока летаргия.
Срам за всички правораздавателни инстанции, през които е минало делото за убийството...
10 Март 2004 14:01
уф, много ме доядя, че пак сме на топа на европейската уста по такъв повод, но до голяма степен сами сме си виновни. Държавата ни отдавна е абдикирала от собствените си отговорности и задължения, а ние си търпим да ни унижават и мачкат всячески, наивно поглъщайки блудкавата политическа боза, с която ни залъгват.

Е, наистина действа малко успокоително, както е писал Песимиста: съвсем злорадо ще зяпам колко ще им е зор на европейците, като се сблъкат лице в лице с българските циганори
10 Март 2004 15:07
уж дошъл да спасява изгората си от натрапника след нея , а седнал веднага да играе карти и да порка. Само това показва 4е циганката от снимката послъгва
10 Март 2004 15:26
АНКЕТА
Натиснете тук
10 Март 2004 15:48
Абре, GOG, струва ми се, че ти проституираш по кьошетата на сайтовете...
10 Март 2004 19:10
Ех, и снимките като погледнах, то работата от ясна по-ясна. Българчето е яре, а циганчето е кутре. Ми то символика, та дрънка. Каква е съдбата на двете поотраснали животинки? Ако ярето оживее след Гергьовден ще го доят и стрижат. А на кутрето какъв му е проблемът? Вярно, когато има ще хапне, когато може ще е на топло, но ако не го стане жертва на ПТП ще си доживее дните свободно и безгрижно...Със сигурност, ако в зряла възраст делят един двор, ярето ще храни кутрето, а не обратното.
No comment
10 Март 2004 19:24
Аз в случая съм за офицера
10 Март 2004 21:33
Tapi glavi mainata im na 100 xil. leva 2 mom4eta sa ubiti ot 6antav voenen i dori go opravdali v bul. sud vijdam 4e ima bolni mozaci [starshinata generala i tem podobni] i te sa utre6nite ubiici na drugi 2.3.100 na bog znae kolko mladi mom4eta 6te badat ubiti.izglejda v BG e palno s dobi4eta s debeli tikvi o4ove4ete se ili zlobata 6te vi pogubi preklanqme se pred 2-te mom4eta izkazvame saboleznuvania na semeistvata im
10 Март 2004 21:53
Jalko 4e sled 12 godini demokracija se chuvat takiva mnenia dali i sled sto godini ste sme na tova nivo? Ubiti sa mladi hora, utre vie ili vashte deca moje da sa poterpevshi pak li taka ste reagirate!!! Triabva li da sazaliavame, 4e 500 godini ne sa bili 1000. Sramuvam se ot postypkata na tapia voenen.
10 Март 2004 22:14
Do Starshinata
G-n Strashnikov, po povod vasheto pismo - sajalenie za proekta ot minalia vek (hitlerizma v Evropa) dovejdam do Vasheto znanie, 4e otdavna turskata imperia rabori po vaprosa po edin podoben proekt i za celta e vnedrila g-n Dugan da razdava fesove. Po proekt se ochakva do 2005 na glava po dva fesa i ubijdane po tri pati na den.
Da si jiv i zdrav da izdurjish ubidite.
Zdrave jelaem sanabana gule-gule
11 Март 2004 14:21
Знаеш ги тия работи, Лиленце!
Май си взел да им се радваш?
И ти да си жив и здрав и също споменавам родата ти с добри спомени
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД