:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,074,529
Активни 99
Страници 20,639
За един ден 1,302,066

Кирил Маричков: Гражданско общество не се прави от бройлери

Национализмът е да мразиш другите, а патриотизмът е да си обичаш родината
снимка: Борислав Николов
Визитка:

Кирил Маричков е роден на 30 октомври 1944 г. Средното си образование завършва в софийското училище "Антим I". От дете свири на пиано. Като своя житейска грешка отчита факта, че завършва инженерство вместо Консерваторията. Музиката обаче побеждава. През 1967 г. основава група "Щурците", която съществува активно близо 30 години. В зората на демокрацията става един от създателите на радио "Тангра". Автор е на повече от 150 песни, както и на музиката към 14 филма. Бил е депутат във Великото народно събрание от СДС.- Г-н Маричков, "Щурците" се превърнаха в символ на цяла една епоха. Можем ли днес да говорим за подобен културен феномен?

- Невинаги е лесно това да се разбере в момента. Нужна е дистанция. И ние, "Щурците", в най-активните си години не осъзнавахме важността на това, което правим. Чак сега мнозина ни определят като културен феномен. Колкото повече мисля, толкова повече се чудя как успяхме да оцелеем. Явно много силно сме вярвали в това, което правим. Тогава тази музика беше табу. Като си помисля през какво сме минали... Имали сме няколко случая, в които сме били на границата да захвърлим всичко, но ето че се запазихме. Днес не виждам такава вяра край себе си. Нищо чудно "документът на съвремието ни" да се окаже Азис. Гледам през последните години цялата девалвация на стойностите, на морала, на словото... Каква безпросветност настана, каква пошлотия, какво изкривяване на нещата до някаква пародия на тяхната истинска същност. Какво огромно количество бройлери въобще в нашето общество. А от бройлери не се прави гражданско общество. Затова казвам: нищо чудно някой като Азис да бъде символът на нашето време. Не че ще е именно "знаме" на епохата, но че ще е неразривно свързан с тези години, няма съмнение.

- Няма ли явления в рокмузиката?

- Във всички случаи последните години няма да бъдат запомнени с добрия български рок. Той си остана в ХХ в. Философията на рока, специално на балканските ширини, категорично се разминава с манталитета на хората. Разликата между попмузиката и рокмузиката е в това, че попът казва как всичко е наред, а рокът - как нищо не е наред, но може да се оправи. Тук, на Балканите, не обичаме да се изправяме срещу проблемите. Нравите ни са по-различни от европейските, но и по-различни от азиатските. Българите като нация винаги сме се люшкали между Европа и Ориента. Сега като че ли за първи път имаме шанс да се приобщим повече към Запада, отколкото към Изтока. И дано не го изтървем този шанс.

- Не се ли изкушавате да се върнете в политиката?

- И на миналите избори, и на тези имах различни покани да се включа отново, но аз реших да не го правя. Не зная дали това не е една моя грешка по принцип, но когато нещо не върви, както аз мисля, че трябва да стане, правя известни усилия да го направя и щом видя, че не се получава, си вдигам шапката. Така съм постъпвал няколко пъти в живота си. Така постъпих и сега. На този етап не възнамерявам да се връщам в политиката. Не приемам това разцепване на десницата на малки парченца. Към кое точно от тях да се включа? Вярно е, че едни ми допадат повече като мислене от други, но при всички положения ми се струва, че случилото се е огромна грешка. Сякаш недобрите личностни качества надделяха над големите цели, които се надявах, че ще бъдат приоритет. Очевидно обаче не са. Да се разбие по този жалък начин десницата и сега всички да спорят кои са най-силни, при положение че всички са слаби. Някак си е обидно. Точно това казах, когато ме каниха да се включа в предизборната кампания с песни - че ще пея за обединената десница. Не пях, тъй като такава няма.

- Това означава ли, че политическите ви убеждения са претърпели трансформация?

- Никога не съм си и помислял да завия вляво. Макар че от друга гледна точка приветствам всяко социалдемократизиране на левицата. Но колкото и младият им лидер да се опитва да промени нещо, основната част от членската маса на БСП е с комунистически манталитет. Именно с комунистически, а не с манталитета на западноевропейската социалдемокрация. Левичарството у нас винаги е било свързано по някакъв начин с посредствеността и липсата на инициативност. За хора, лишени от възможността и волята да направят нещо в живота си, е инстинкт да очакват някой друг да ги "уреди". И щом една левица има такъв голям електорат в една държава като нашата, то трябва да се замислим за това, че болшинството от хората предпочитат някой да мисли вместо тях.

- Голяма част от младежите предпочитат чалгата пред рока. Вие влизали ли сте в чалга-клуб?

- Не, но имам представа от публиката. Наскоро един познат ми припомни случай отпреди десетки години. Срещнал ме и казал, че рокът възбужда най-ниските страсти. А аз съм отвърнал: "Който си има ниски страсти, да му се възбуждат." Сега тази негова забележка бих адресирал към чалгата, но ето че едно време и за рока се говореше така. Някои твърдят, че слушат чалга, защото е мелодична. На мен пък точно този ориенталски тип мелодичност не ми харесва. Много трудно е да обясниш защо нещо е хубаво, а друго не е хубаво. Мога да илюстрирам целия този кич с една метафора - дворните клозети. Колкото повече дворни клозети има в една държава, толкова повече върви чалгата. Чърчил е казал: "Ориентът започва оттам, където клозетите миришат и се пие боза." Лошото е, че боза вече не се пие, но тоалетните продължават да миришат. Т.е. хубавото на Изтока го няма, а лошото се развива.

- Кое свързвате с ориенталския манталитет?

- Покрай демокрацията наистина ни пролича, че сме Ориент. Тя показа реалния ни облик. Дотогава нещата бяха маскирани. Едно тоталитарно общество прикрива недостатъците си. По социалистическо време също имаше чалга - "Камъните падат", сръбско. Лепа Брена пак пълнеше стадиони. Само че тогава с тази музика свързвахме таксиметровите шофьори и тираджиите, а сега псевдокултурата разцъфтя. Нейният дух се носи по улиците - всички тези сергии, бараки, боклуци. Това е Ориентът. Аз мисля, че ако ние веднъж завинаги се примирим с мисълта, че сме си ориенталци, всичко ще си дойде на мястото. Няма да се учудваме нито от чалгата , нито от мръсотията, нито от бездомните кучета.

- Но ние май не искаме да сме ориенталци?

- Оказва се, че само малка част наистина не искаме. "Проевропейската ориентация" отново идва от ориенталския манталитет. Да идем в Европа, защото там нещо ще ни дадат, някакъв келепир ще има - това е масовата теза. И в момента, в който се разбере, че няма да стане точно така, а че всеки трябва сам да си свърши работата, ще настъпи евроскептицизъм. Как ще се оправят нещата, като ти не искаш един билет за трамвай да си купиш?! Случи ми се следната история. Единственият човек от нашата кооперация, който понякога мете тротоара пред къщата, съм аз. Почиствам, защото студиото ми е в мазето и не мога да си отворя прозореца от прахоляк. Веднъж, както си мета, някакъв човек се опитва да паркира на тротоара. Помолих го да изчака и той изведнъж ме позна. "Ама - казва, - защо вие, г-н Маричков, метете? Викам му? "Общината ми плаща, аз съм тука от "Чистота", не знаете ли?" А той така ужасено ме погледна, че веднага си представих какво му се върти в главата - горкият Маричков докъде я е докарал... Защо той не си мръдне пръста, а иска държавата да прави нещо за него? А за циганите да не говорим. Те си мислят, че ей така може да не си платят тока, да си направят бараката, където им хрумне, да оберат нивата на съседа... И се възмущават, ако някой им забрани. Ето това е нискокултурното. Празник на невежеството. Когато липсват демократични традиции, много хора смятат, че свободата е в това да се покажеш на прозореца и да се изплюеш върху главата на някого. Защото си свободен и можеш да правиш каквото си щеш.

- Значи ли това, че сте солидарен с националистите в парламента по отношение на ромите?

- Какво е това ром? Те са си цигани. Ромът е напитка. Да не вземе човек да си поръча един ром в заведение - ще дойде някой мургав да му свири на ухо. Аз не ги мразя, макар да се възмущавам от циганските работи. Достатъчно е да има еднакви закони за всички, които живеят в тази страна. Но не съм съгласен с насилствените методи за справяне с проблема. Въобще забелязвам, че разликата между национализъм и патриотизъм е в това, че национализмът е да мразиш другите, а патриотизмът е да си обичаш родината. Мерките според мен трябва да целят циганинът да се измие и да се образова. Но не, той не ще, той е с бедуински манталитет. Само ние ли ще правим крачки към тях? И докога? Пак опираме до простащината и безпросветността, които водят до разделението в обществото. Цивилизационното и духовното равнище на народа се оказа много по-ниско, отколкото се очакваше. Подчертавам - "оказа се", не "стана". Лакмусът беше демокрацията. Тогава се видяха нещата. Не тогава се "случиха". Деградацията е започнала много по-отдавна. Оптимизмът ми се състои в това, че след като сме наясно с резултатите, може би има надежда да тръгнем и нагоре.
337
2830
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
337
 Видими 
01 Октомври 2005 00:03
А я не хочу пить от такие стаканки!Помншм!
01 Октомври 2005 00:11
ЧОВЕК беше, и още ПО-ГОЛЯМ ЧОВЕК стана.
Маричков - един от малкото умни хора в Парламента и в Музикалната гилдия, които познавам. Достойнство и разум - как няма "Щурците" да са цяла епоха в България.
01 Октомври 2005 00:13
Да, прав е Кирчо, но това няма да попречи да бъде поуплют. Навремето свирихме на един концерт в Спортната зала във Варна. И Щурците също бяха там. Забраняваха ни да се пее на английски и да се свири "упадъчна" музика. Ние бяхме примерни - само с наши парчета. Но Щурците бяха тези които не се подчиниха на забраната и пуснаха (мисля че беше) Хей Джуд. Е, публиката пощръкля, а след това те получиха забрана да свирят на обществени места за дълго време. Беше след Чешките събития 68г. ....

Да, тогава бройлерите бяха много по-малко. Но и кАмсамолците повече от полезното. Именно тези доведоха сегашната Мутрокрация. Нищо, че вече са прегърнали нашата музика под мишка - освен, че ограбиха страната, домъкнаха и чалгата - проклети да са!
01 Октомври 2005 00:18
Айс не си прав.Тя, упадъчната си вървеше и комсомолцште и се радваха най много въпреки "полицейските палки"!
01 Октомври 2005 00:25
Разбира се, че се радваха - та нали всички трябваше да сме комсомолци? Инак няма и университет. Есента на 68г. изключиха един студент. Първо от комсомола, а после и от института. Беше си позволил да призове към честност в комс. работа и отчитане на резултатите на някаква конференция. И ТЕ го изядоха. Когато целият випуск, събран в голямата аула, трябваше да гласува - именно "тези" (уж истинските кАмсомолци) обикаляха между блоковете банки за да гледат кой как гласува.

Е, всички гласувахме "ЗА" - това унижение не мога да забравя и ИМ простя.
01 Октомври 2005 00:42
За съжаление така беше и даже когато навърших 18 и гласувах за първи път, един "гъз" влезна зад паравана да ме контролира, ма аз културно му обясних, че не е разрешено в рамките
на закона и представи си той се засрами!
Обаче и сега не е кой знай колко розово положението при гласуването!
01 Октомври 2005 00:42
Кире, Киреее...идеалист си беше, идеалист си остана
01 Октомври 2005 00:46
Както се казва: посмали, Манго...
Бунтари бяха Бандераците. А Щурците винаги са били чистичка и добре подстригана група. Създадени през 66-та, те тутакси взеха "Златния Орфей" година след това (с Жоро Минчев-"Бяла тишина". Балкантон им издаваше всичко- след като отслужиха, албумите им се издаваха през година. Пътуваха навсякъде, където им се уреждаше ангажимент от Концертна дирекция...
Така че позата на Киро Маричков е най-меко казано пресилена.
Но какво повече може да се иска от един позастарял бройлер.
01 Октомври 2005 00:58
Докторе, не снам от кога ти са спомените, ама и те ядоха дървото!
01 Октомври 2005 01:07
Щурците беха големата работа в ония години, хубави парчета правеха, и историята с Хей Джуд беше легендарна, и хубави плочи имаха от чужбина. Губи ми се една песен от тогава Малък Принц, май К Казански я правеше, никъде не мога да я открия
01 Октомври 2005 01:08
В края на май Щурците имаха хубав концерт в Ню Йорк (Грийнпойнт, в Бруклин), имаше поне 500 души и голямо куфеене. Ей го Киро, Валди и Пеци, Жоро старши и младши. Завършиха с края на Хей, Джуд.
01 Октомври 2005 01:08
Достатъчно отдавна...за да кажа - криво да седим, право да съдим.
А рокаджията Киро е като две капки вода с рокаджията Дайнов. Изтъкаха платното и ритнаха кросното.
Ловки момчета, разчитащи на нечия къса памет.
01 Октомври 2005 01:11
Маричков си е един най-обикновен демоКРЯК- рожба на българската ДемоКРЯКция !
Ама, НАИСТИНА, най-обикновен !!!
А като го слуша/чете/ човек, че рече- едва ли не!- че БЕЗ Маричков и "Щурците" все още КомунизЪмът щеше да си е тук, цял-целеничък!
01 Октомври 2005 01:14
Ако ми кажеш откъде прочете, че национализмът е нещо което предполага да мразиш другите ще те потупам по рамото..
За пошлотията и явленията на ерзацкултура е така, но трябва посока, а не констатация...
01 Октомври 2005 01:15
Апропо, ХАРЕСВАМ музиканта и рок-изпълнтеля Кирил Маричков! И "Щурците" харесвам! Но... ВСЕКИ ГЬОЛ- ДА СИ ЗНАЕ ЖАБИТЕ!!!
01 Октомври 2005 01:17
Пейчо,
Малък принц , всяка нощ ти стоиш и не спиш влюбен в своята мечта
малък "пич+ със трептящо сърце протягаш насам ръка!
Това беше преди Щурците!А сега докато пиша един Кридънс ми звучи в ушите!
01 Октомври 2005 01:17
Пейчо,
Стефан Воронов и Константин Казански се появиха преди това. Шансониери от типа "Адамо". Виж, Константин наистина беше гонен ( май от Ангел Заберски). Което не му попречи да направи блестяща кариера като музикант и продуцент в Париж.
01 Октомври 2005 01:24
Щурците са големи артисти, 40 години на сцената правят след някоя година. Не помня Бъндераците освен по име, много смътно - Сребърните гривни. А Щурците ги помня от петгодишен. Сега като слушаш Бяла тишина или Звън звън - звучи едно към едно като Бийтълсите, приликите им са били много повече от разликите. Е, Щурците не са Пинк Флойд или Лед Зепелин, но са голямо явление у нас. Някъде от 1980-82 си намериха автентичен стил - с 20 век, Вкуса на времето, Сватбен ден, Еньовден, на Тотев по М. Башева за последния милиционер. Сега не са по-различни оттогава, а ето Лили Иванова не можеш я позна, затъна в чалгата. Но манталитета на рокаджията е жив, и не само ние родените през 60-те, ами и много от децата ни на концерта знаеха песните наизуст.
01 Октомври 2005 01:27
Не е прав щуреца за това , че бройлерите са продукт на комунизма . Та нали ние "комунистическите зомбита" им ходихме на концертите , купувахме плочите им и живеехме с музиката им . Тогава нравите бяха абсурдни , но чувствата и сетивата ни истински . Сега нещата са направо профанско - деградирали . Младите нямат морален коректив , ценностна система и изобщо стремеж към красивото , витално бунтарското и иронично - критично отношение към лъжовното , крадливото и лицемерно поведение на политиците ни . За това е крайно нужна културна и неполитически обвързана интелигенция - хора на изкуството , преподаватели , учители и журналисти , които с обществената си непримирима позиция към примитивното да бъдат коректив на този национален упадък и агресия , които деформират обществото ни . По - демократично е да критикуваш и осмиваш политиците с които не си съгласен , отколкото да пееш и хвалиш по митингите тези на които симпатизираш .
01 Октомври 2005 01:27
Аисблок,
Тях ли мразиш или себе си? Те кои са и ти от тях ли си?
01 Октомври 2005 01:28
Драго ми е, че Доктора се сети за актьора певец Воронов, той не беше рокаджия, но пък ми беше братовчед, почина преди повече от 30 години.
01 Октомври 2005 01:30
Сребърните гривни бяха реплика на Бандераците. Тях също ги гонеха през 60-те... .
Вкусовете, разбира се са винаги индивидуални, на за мен единствената креативна българска рок-банда са и си остават ФСБ. Но те излязоха доста по-късно 77-78-ма..
01 Октомври 2005 01:31
За досега по-голямо крякало от параграфа не съм виждал Обаче е прав, че Маричков требе да си гледа китарите и да не си вири голия гъз. У нас живи бунтари/дисиденти просто нема, дето имаше кумунягите ги обезвредиха своевременно и без да им дадат възможност да крякат много-много. Па и психиката си ни е такава, примиренческа, да не кажа робска. Една Кайли само дето вее байрака още
01 Октомври 2005 01:33
Да, Стефан беше слънчевото момче на Младежкия театър.Сега синът му Сашко е също актьор.
01 Октомври 2005 01:38
Tupakmango, същата е, често ми идва в мислите, правехме я с Звън Звън. Казански-незабравим, още имам една книжка от баща му за Свищовското читалище. Чичо Фичо, С Воронов беше рядък глас и дарба, Суранайка помниш ли ? тя му е връх.Няма ли кой да им направи МР 3
01 Октомври 2005 01:42
В Песни за любовта - 4 CD има песен на Стефан Воронов - Краят на всяка игра и на Константин Казански -Викам твоето име . Но в Златния архив на БНР сигурно има доста повече.


Двамата Бънди - Митко (R.I.P.) и Иван Милеви направиха първата група в България - Бънди, Вачо, Киро Маричков и Пепи Цанков.Свиреха по сбирки из читалищата и по балове... После даже май една година съпровождаха и на "Орфея"..Около Бънди се въртяха Киро Маричков, Пепи , Борето Годжунов, Бисер Киров, Жоржиян Банов и Трошан Владовски (по-големия брат на Чочо Владовски), които направиха Сребърните гривни. Учеха тогава в училището на Редута...Ама изкласиха само Киро и Пепи. Щото се подстригаха. А Борето и Бисер си бяха подстригани...Това е историята. Другото са приказки.

Редактирано от - Doctora на 01/10/2005 г/ 01:55:53

01 Октомври 2005 01:50
Пейчо, Магаренце малко със дълги уши? Ами Нека урока ни по танц започне?
*
ФСБ бяха другите големи у нас, но отдавна ги няма. А като дойдох в Америка, установих и изненада, че много от свиреното по тогавашното радио Смуут джаз, 101.9 ФМ, беше живо копие на ФСБ, т.е. обратното. Цели пасажи, интонации, звука на инструментите. ФСБ явно бяха прекалено ерудирани, за да са креативни, а и работата им беше да записват чужди парчета.
01 Октомври 2005 01:54
Имам ги тия, но много хубави песни са пропуснали, някога нямаше чужда музика, сега наша, и спомням си преписвахме на ръка историята и текстовете на Бийтълс, Боже, какъв ентусиазъм е бил, и защо ни лишаваха от онази култура никога не разбрах
01 Октомври 2005 01:59
Аз пък " Щурците " ги помня от фестивала Ален мак.
Ама как хубаво пееха против войната и империализъма.
01 Октомври 2005 02:01
Винаги сме били информирани. Имаше Мини-Макс, имаше Метроном, Юготон издаваше като луд всички групи. Е, от радиото като записвахме, имаше фадинг, но след някоя и друга седмица идваха плочите...
01 Октомври 2005 02:05
Чичо Фичо, имам Smooth Jazz.com, Soulful Smooth Jazz.com, Smooth Choice.com, Jazz FM 91, ама твойто липсва
01 Октомври 2005 02:12
"Ромът е напитка"

01 Октомври 2005 02:17
Епа верно си е. Във времето (за което му бягат спомените) беше в шише с пиратски кораб на етикета. Сервираха ни го тайно в Студентското (с чай).
01 Октомври 2005 02:17
Doctora,

Човек, който бърка национализъм с шовинизъм не ми вдъхва доверие.
01 Октомври 2005 02:18
Щурците си бяха част от соц естаблишмента и няма нищо бунтарско в текстовете им само леко в музиката от 60-70 нали копираха Бийтълс. В коя песновка е точно "бунта на щурзите"? Бяла тишина? Звън, Звън?
Верно , че времето беше много ветровито за бунтари ама даите да не казваме на черното бяло. На Щурците им се издаваха всички преписваници от запада а ние соц зобитата като се изрази някои горе ги харесвахме щото друго няма. Е Имаше Металика, Секс Пистолс, Флоид ама те далеч.
Бунтарско е "Oh, Megi what have we gone? " на Флоид.
С времето все повече осъзнавам , че в БГ имаше 2 автентични групи
Сигнал и ФСБ. Другото беше бял щум.

между другото някои може ли да ми каже кои е оригинала на "Стаааар албум с коооожени кори с дуууупки от молци, забрааавен може би....". В Щатите върви една реклама на тая песничка и като я чуя и се изчервчвам от срам заради Маричков. Такъв съм малко срамежлив падам.
Иначе за интервюто Еваларка. Много Истини! Умен пич е Маричков като всеки добър приспособенец.
01 Октомври 2005 02:22
Sorry,

"Oh, Megi what have we done?"
Става въпрос ако не се лъжа какво Меги е сторила на Фолкландските/Малвински острови.
01 Октомври 2005 02:23
Не му четох онтервюто, само от заглавието разбрах, че от личен опит е стигнал до тази мъдрост. Ако имаше граждсанско общество не от бройлери този щеше да е в затвора за убийство при шофиране в пияно състояние
01 Октомври 2005 02:27
С това, което е написал Маричков съм напълно съгласен.
Доктора, смятам също, че има право.Бащата на Маричков беше посланник във Ватикана.С една дума се имаха с комунистите преди това.Синът му Кирил от първия му брак Кирил отиде да учи в Италия по "дядова" линия.Имах един познат, много добър български музикант, Чавдар Павлов/Чавето/, които имигрира в Швеция, и които казваше, че Маричков е свързан бил с ком. спец.служби и е бил причина доста музиканти да не могат да пътуват зад граница.В този период доста български групи работеха в Скандинавия.
Стефан Воронов беше интересен певец, но учеики ВИТИЗ по онова време катастрофира и умря на 28 години.Слушал съм на живо Константин Казански и Мария Мицева/и двамата имигрираха във Франция/.Бяха наистина много по-добри от Емил Димитров и Лили Иванова.На тях комунистите пречеха по всякакъв начин.
От "Бандараците" познавам някои, като последният Бандарак, които се беше алкохолизирал и работеше като шивач умря зардно с Ванъото/бившия барабанист на Вили Казасян/ като се бяха отровили с менте алкохол, което бяха закупили в обикновен магазин в София.
Гледал съм "Сребърните Гривни".Алехандър Петрунов/Сашо Гривната/беше невероятен изпълнител.Полицията го съдеше под път и на път за пеене песните си на англииски.Сега живее в Лас Вегас.Стана протестант и пее в един от наи-големите църковни хорове на Невада.
Аз искам също да споделя, че харесвам "Щурците", въпреки, че по-голямата част от музиката им е плагиятство.Нека споменем И Косъо Щуреца, които има заслуги за тази група също.
И да ви споделя, че като бях малък ходехме в Новотел 'Европа" да слушаме Сашо Гривната и Тенко Славов да изпълняват песни на Billy Joel "Тhat's the way you are" and "New York stand of mind".Много често в някоя от стаите в Новотела се събирахме и слушахме касети изпратени от Милчо Левиев, които същевременно адресираше посланията си до Сашо и Банана/флеитиста-Щерев/ как трябвало да свирят като чернокожите без напрежение.
Надявам се, че не досадих на никои.
01 Октомври 2005 02:27
Тия групи са доста по-после...
Ама като пишеш за Секс пистълс...Джони Ротън пееше „Няма бъдеще".. Та бих казал на позастарелия бройлер (в хода на тази културна дискусия), че липсата на бъдеще е по-страшна от липсата на минало.До добавя само два факта за ФСБ:

*Известно е, че Хосе Фелисиано лично ги кани да работят заедно в Щатите. Така ФСБ стават аранжори, продуценти и студийни музиканти в албума на Хосе - "I’m gonna change", издаден от EMI през 1989 г.


*ФСБ са единствените български музиканти удостоени с Grammy за продукция и аранжимент на световно известния хит “Sellito Lindo”- 1990 г.


Редактирано от - Doctora на 01/10/2005 г/ 03:00:17

01 Октомври 2005 03:31
Чърчил е казал: "Ориентът започва оттам, където клозетите миришат и се пие боза." Лошото е, че боза вече не се пие, но маричков като ходи до кенефа не мирише на рози.
Ей такива демократуни погубиха демокрацията.
И аз не обичам чалгата, ама нека се сложат на кантар с нея и да се премерят. Всичко е инвестиция. А не налагане на определена музика преценена през субективния вкус, та дори и на маричков. Не съм пропуснал Sift бутона!
Докато не си понесе отговорността за убийство след употреба на алкохол да не ни изнася нравствени беседи!
01 Октомври 2005 03:51
Голямата троица на българския рок са: Щурците, ФСБ и Диана Експрес.
Параграфе, ти като напишеш една песен която да запее цяло едно поколение, тогава може да изкажеш мнение за Кирил Маричков.
01 Октомври 2005 03:58
Щурците си бяха нашата най-голяма група. Но на мен най-често ми нахлуват в главата песни на Стефан Воронов. Неговите песни просто ми липсват и нямам никакви записи, нито пък сме успявали да намерим и свалим нещо от интернета.
" Над дърветата изгрява...."
Мислех си, че просто няма кой да се погрижи за песните на Стефан Воронов и да им даде бял свят.
А Кирил Маричков ме изненада с доста добър начин на мислене, ерудиция и мъдрост.
01 Октомври 2005 05:50
Диана също, по-точно Митко Щерев беше голям композитор.
01 Октомври 2005 06:23
"Гледам през последните години цялата девалвация на стойностите, на морала, на словото... Каква безпросветност настана, каква пошлотия, какво изкривяване на нещата до някаква пародия на тяхната истинска същност. Какво огромно количество бройлери въобще в нашето общество. А от бройлери не се прави гражданско общество. Затова казвам: нищо чудно някой като Азис да бъде символът на нашето време."
*
Да, интересна персона (не казвам личност) е Маричков. Ми, нали ти точно за горното се бори бе, Маричков. Сега пък роптаеш - "народеца бил прост, не разбирал, ама пак комунизма виновен, че криел недостатъците. Виж демоиклрацията не била виновна, даже обратното - била лакмус. Да ти имам и лакмусовата натура. И ти си един пишман антикомунист ама да не захващаме тука родословното дърво. Аз пък си спомням как се подмазваше на Янчо във "Всяка Неделя" (било е за маскировка, ще кажеш в борбата с комунизма). Да, ама не - ще кажа аз (не кат бат петко бочаров), кои си има низки страсти все така си я кара. Други-другаде маи се оказаха истински дисиденти - таков у Бугарска НЕМА. Има псевдо-, има тарикати, има новоизлюпени моонархисти, русофоби и антикомунисти в напреднала възраст. А, бе нека не си губим взаимно времето, че ако го подхвана и тоя... ще разваля уикенда на разни форумни лекета.
01 Октомври 2005 06:35
Дотторе, гледам по-горе си писал нещо за братя Банадараци, но защо ми се струва, че нещо бъркаш със "Златни Струни". Те маи бяха двама братя, "заминаха" за Канада и ако не ме лъже паметта все още изправят катастрофирали ламарини. Там Грацко ша на прусвитли, он не мое да ги не знае.
01 Октомври 2005 06:41
Къде са сега бунтарите -няма ги , няма и да ги има-ето това е манипулацията
01 Октомври 2005 07:00
Чичо - зле скроеният намек за Дияна (Митко Щерев) те представя в една нова светлина. Не че ме изненадва, просто потвърждава, че и наи-неуспелият дипломат, може да бъде наи-големия егоманяк. А, бе докога ще падаш в жертва на собствената си слабост бе философе? Сал не казваи, че съм те разбрал правилно.
01 Октомври 2005 07:08
Определено "Щурците" са не само най-ярката българска рок група, но и тази която остави най-ярка диря с незабравими песни, като "Следа", "Малкият светъл прозорец", "Звън, звън" и всички онези с Жоро Минчев, лека му пръст. ( "ФСБ" са другите стойностни рокаджии...и в общи линии...това е. Всичко останало беше някаъв вид ЕСТРАДА с РОК ФАСАДА...и разните му там Сигнали и Стилове и Спринтове и там другите "дай да пуснеме кече, че е модерно" набедени "рокъри". Имаше, разбира се и други "подземни" рокери никога не видели "бял свят" поради конюктурни причини, които се знаехме само в тесен кръг - като, Жоро "Кридънса", Нако Циганина, лека му пръст...Личо, Вантера, Хуто, Емо, Сашо Гривната, Кольо Бустера, Чочо, Чавето, Емо Ряпата, Графа, Марихуаната, Льоди, Фоти...и тнт... ).
Кой каквото ще да разправя , Щурците наистина правеха уникална музика в изключително трудни условия. Освен неизменните и желани от всички ни ковър версии на известни топ хитове от зад ЛаМанша ( те записаха с български текстове и NSU - Cream и Picture Book - The Kinks, а пък да не говорим, че на концерти свиреха най-новите хитове и на Битълс и на Стоунс, и на Кинкс и на Крийм) те се имаха и свой собствен стил ( което е най-важното за един искащ да се запомни изпълнител ).
Едва ли има българин от нашето поколение който да не може да разпознае характерния изключително мек и меланхоличен по макартневски "малко off tune" глас на Кирчо! Едва ли има някой който да не е чувал тяхна песен, да не говорим че мнозина ги знаят и наизуст.
А когато си постигнал това, каквото и да говорят злите езици - ти си ИНСТИТУЦИЯ. По същия начин по който "Червените китари" в Полша, "Леб и сол" в Македония, "Песняри" в бившия СССР, "Феникс" в Румъния и "Афродита'с чайлд" в Гърция. Дали ви се харесва или не - това е положението. ШУРЦИТЕ СА БЪЛГАРСКИТЕ БИЙТЪЛС. Точка.
* * *
Кирчо, ако четеш, благодаря за поздравите които си ми изпратил по Иван с който (както той ми каза) сте се видели на концерта на "Блек Сабат" в София .
Поздрави родната рок гилдия и приеми моя музикален поздрав от далечна Канада: Jethro Tull - Aqualung. Сега в момента Иън се цепи от DVDто ми - един разкошен концерт от тази година в Лозана ( непременно да си го намериш - абсолютен деликатес!)..и се сещам че аз ти го донесох албума да си го запишеш...леле...преди...хмммм...35 ГОДИНИ. Ужас. УЖАС...а като че ли беше вчера, мама му стара. Гле'й как си остаряхме ей тъй като на майтап...ужас.
* * *
"Малък принц" беше ковър версия на хита на Сони и Шер ( да тая същата - арменката ) - "Little Man".
* * *
Фичо, не знаех че Стефчо ти е бил братовчед. Беше много готино копеле, лека му пръст...ех, как си отлетяха годините.
01 Октомври 2005 07:11
между другото някои може ли да ми каже кои е оригинала на "Стаааар албум с коооожени кори с дуууупки от молци, забрааавен може би

Групата е Кинкс , която беше една от най добрите и финни групи на английския рок на 60-те..
Техния неостаряващ хит" You really got me" е първия хит на британската инвазия в Америка.

Изпълнитела и композитора Рей Дейвис е наречен Балзак на рок музиката за неповторимите и неподражаеми хитове на групата, а групата заема почетно место в Музея на Рока.

Lola
Written by: Raymond Douglas Davies
I met her in a club down in old Soho
Where you drink champagne and it tastes just like cherry-cola [LP version: Coca-Cola]
See-oh-el-aye cola
She walked up to me and she asked me to dance
I asked her her name and in a dark brown voice she said Lola
El-oh-el-aye Lola la-la-la-la Lola

01 Октомври 2005 07:18
Комшу, смъкнах си от "нета" видео клиповете на "Sunny Afternoon", "Waterloo Sunset", "You Really Got me", "All the day and All of the Night", and "Well respected man"...бегай бързо да си ги потърсиш с някоя торентс търсачка докато не са изчзнали.
Greetings with: "Party line"
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД