:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,453,429
Активни 52
Страници 4,095
За един ден 1,302,066
Истинската история

Мадарският конник не може да бъде символът на България

По-добре е психолозите да обяснят защо войнственият владетел-бог бе предпочетен пред кротката и съзерцателна кирилица
Мадарският скален релеф. Рисунка по описанието на един от големите му познавачи Ст. Ваклинов. Към него като сигурна може да се добави само розетата на задния десен хълбок на коня, видяна от Ж. Аладжов, и различима даже на някои снимки. Останалите елементи, които някои виждат, са несигурни или са получени при ерозията на скалата и не са плод на човешка дейност.
Завърши широко рекламираното мероприятие по избор на "глобален символ" на България. Инициативата на Българската асоциация за бизнес и туристическа информация бе подкрепена на всички държавни равнища, включително до най-високото. От гласувалите почти 1.06 млн. българи една четвърт подкрепиха Мадарския конник (25. 44%) за главен български символ, а малко по-малко направиха същото за кирилицата (21.96%). След тях на значително разстояние следваха историческият хълм Царевец, маслодайната роза и Рилската обител.

Трябва да е ясно от самото начало - този избор може да се възприема само като игра, като телевизионно-интернетска забава, а избраният "глобален символ" може да служи единствено за нуждите на туристическата реклама. Нищо повече. България отдавна има истинските символи на своята държавност и няма нужда от нови.

За избягване на недоразумения ще си призная веднага, че гласувах за кирилицата именно заради нейната универсалност като символ. През втората половина на IХ в. тя е истинският държавнотворчески фактор, благодарение на нея се постига така желаното сътворяване на българската народност - на нея и на езика, който тя изразява. Ако има български принос в световната история, то на първо място сме длъжни да поставим спасяването и разпространението на славянската азбука. Само кирилицата е в състояние да ни представи достатъчно отчетливо пред света, само тя може да побере в себе си цялата ни съзидателна история. Кирилицата има историческо значение 1122 години от 1327 общо.

Добре ще е психолозите да ни разтълкуват защо българите предпочетоха войнствения владетел-бог с вероятно ирански корени пред кротката и съзерцателна кирилица. Защо и кога изгубихме най-важната си характеристика - "държавата на духа"!? Предпочитанието към монументалния скален барелеф със сцената на лъвоубийството да не би пък да е израз на някакво недоволство от днешното ни битие; на акумулирана агресия в резултат на дългия и изнурителен преход, подсъзнателно желание за крайни действия спрямо предполагаемия виновник, представен в релефа от прободения лъв; на някакви вероятно бунтовни настроения у широките народни маси?! Ако е така - по-добре да дойдат политолозите.* * *

Първото, което трябва да кажем за Мадарския конник, е, че от научна гледна точка той все още е едно твърде неясно изображение. "Официалната" теза обяснява паметника като символ на българската държавност, като изображение на хан Тервел, на обобщен образ на българския владетел победител. Това изображение се родее силно с друго емблематично изображение на владетеля победител - от кана №9 от съкровището от Надь сент Миклош, което обаче е век и нещо по-късно. Разликата между двете изображения е в агресивния акт. Владетелят в Мадарския конник убива лъв, а от съкровището влачи врага си за косата.

Съществуват още много интерпретации на Мадарския конник. Обобщен образ на герой, бог, владетел-бог, даже държавен хороскоп. Наличието около релефа на огромен комплекс от сгради, който може да се идентифицира само като култов, духовен център определят Мадарския конник като бог или като владетел-бог (Ж. Аладжов). Ако му отредим някаква символна роля, то той я изпълнява най-късно до 864 г., т. е. около 150 години от 1327 общо. От петте символа именно Мадарският конник има своята историческа роля най-кратко време.Несъмнено се получава крайно противоречива картинаМадарският конник се противопоставя смислово на цялата по-късна българска култура. Това противопоставяне се изразява и в отношението към лъва, който категорично е възприеман поне от първата половина на IХ в. като символ на българската държавност. Много набързо можем да изброим някои от най-важните изображения на лъвове с подчертано символно значение - скулптурните изображения на лъвове от аула при днешното с. Хан Крум (начало на IХ в.), подобното му изображение от Плиска (въпреки подозренията за по-ранното му създаване не може да има съмнение в използването му) (IХ в.), ажурната златна апликация с изображение на лъв и с перли от Велики Преслав (Х в.), емблематичния лъв върху едната от старозагорските плочи (вероятно ХI в.), лъвското изображение върху щита на Калояновия пръстен (въпреки подозренията, че животното е барс) (ХIII в.), лъва в кръглия ажурен позлатен медальон от Димитровград (ХII-ХIII в.), върху коланен край и върху нагръдника със син емайл от Търновско (на границата между ХIII и ХIV в.), лъвовете върху медальона с червен емайл (ХIV в.), върху билоновите монети на цар Иван Шишман (края на ХIV в.), върху всички по-късни гербове и гербови изображения на България.

Част от изброените изображения са чисто християнски символи, други имат функцията на владетелски или на държавен символ. И на всички тези символни изображения на християнска България се противопоставя едно монументално изображение с убийство на лъв, което има вероятно ирански корени, може би не толкова отчетливи митраистки препратки, както и успоредици във византийското изкуство. Тъй като лъвът е важен християнски символ, то изборът на Мадарския конник може да се интерпретира напълно основателно и като опит за подмяна на традиционната религия в България. Би било проява на висша форма на непукизъм, ако приемем такова крещящо противоречие между официалните, исторически обусловени символи на българската държава и обявения със силна държавна подкрепа за "глобален" символ Мадарски конник.

Ако ще приемем да се рекламираме чрез скално изображение, представящо езически прабългарски бог, трябва да обясним защо сме загърбили тази религия само век и половина по-късно. Може би на мнозина ще се стори любопитно, че най-гръмогласните защитници на Мадарския конник, който може да се интерпретира без съществени проблеми и като паметник с антихристиянска (антивизантийска?) насоченост, са и най-запалените християнизатори на българската история. Наистина звучи необяснимо. И още нещо - как да приемем за общ наш символ паметник в истинския смисъл на думата единствен и уникален, който не само е в противоречие с цялата ни по-сетнешна културна традиция, но е и продукт на културните възгледи и умения на само един от компонентите на българската народност.Другите два компонента какво да ги правим?Твърде ми се струва възможно уважаемите туристи, за които е предназначен този символ, да си зададат такива неудобни и даже неприлични въпроси. Във всеки случай за обясненията на противоречията ще трябва да се предвиди по-голямата част от бюджета по пропагандирането на новия символ. Ако въобще е възможно да се обясни необяснимото, разбира се.

Трябва чистосърдечно да признаем, че не бяха никак големи възможностите за избор на някое от останалите три предложения, на които също липсваше именно всеобхватност, но нямаха и графичната харизма на Мадарския конник.

Всяко посещение във Велико Търново, на Царевец е едно изключително преживяване. Изумителната любезност на търновлии - ще ви упътят, ще ви заведат, ще ви разкажат, в съчетание с невероятната красота на природата и с необичайното струпване на огромен брой свръхважни исторически паметници вече превръщат града в първокачествен туристически продукт. Средновековният Търнов е един от най-великолепните средновековни градове въобще, "втори след Цариград", модел за подражание и копиране. Всичко е налице, включително и ограничената времева функционалност на обекта. Само 208 години от 1327 общо.

По принцип изборът на растение за национален символ като че е израз на безсилие, на безхарактерност, на невъзможност да бъде намерено по-ярък израз на националната идентичност. Или плод на крайно необходим компромис. Точно толкова безлично ми стои, например, растението на канадското знаме. Та може да изнасяме много розово масло, може мириса на полетата с маслодайна роза да се усеща, дори когато преминавате с кола по Подбалканския път, може да е много романтично и красиво по розобер, но не става за главен символ.

Донякъде учудващ бе сравнително слабият резултат от гласуването за Рилската обител. Истината е обаче, че голямата част от българския народ възприема поречието на Рилска река само като едно от най-красивите места в България. (Никъде другаде няма по-красива есен.) Но някак си не може да се направи връзка между християнския светец Иван Рилски и сградите, строени 1000 години след смъртта му, при това на различно място. И накрая, грамадната част от българите не успяват да разберат нито какво толкова героично е направил Иван Рилски освен многогодишната строга диета, нито каква е заслугата на обителта, та често я наричат "българска светиня". Точно Рилската обител бе приета сред световните паметници на ЮНЕСКО по изключение, само заради националното си значение (критерий 4, който никога не се използва самостоятелно). В този си вид - около 180 години от 1327 общо.

Ако БНБ, която има последната дума, сложи Мадарския конник на българското евро през 2011 г., или когато там потрябва, той, разбира се, ще стои крайно монументално и впечатляващо. Само дето няма да е нито исторически вярно, нито справедливо.
 Ловна сцена. Рисунка по изображение върху ковчеже, с вероятен произход Цариград, Х-ХI в., Британски музей. Зоолози твърдят категорично, че лъвове в Предна Азия и на Балканите се срещат дори до ХI в.
97
13317
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
97
 Видими 
03 Юли 2008 00:39
Символа ма смисъл като най-старият от по-горе изброените, с което се цели....
03 Юли 2008 01:07
Добре ще е психолозите да ни разтълкуват защо българите предпочетоха войнствения владетел-бог с вероятно ирански корени пред кротката и съзерцателна кирилица.

Е как защо са избрали "...войнствения владетел-бог с вероятно ирански корени..."?!?
Защото нон-стоп им се внушават националистически измишльотини колко древни, велики и могъщи са билЕ прабългарите. И, "следователно" сега трЕбва също да са горди колко сме велики и да са войнствени като великите прадеди. А "...кротката и съзерцателна кирилица..." не може да създаде такова усещане, а и нещо много славяней, демек не е много чисто арийско ...

Редактирано от - Voltervoice на 03/7/2008 г/ 01:16:14

03 Юли 2008 01:37
..аз си признавам, че съм за Кирилицата, но...Петрински е прав, че това е просто шоу..Символи, усещане за принадлежност, емоцията ...е във всеки един отделен човек.
Иначе... краткият отговор е: Масовият избор е просто следствие от масовата култура..
03 Юли 2008 01:39
100 % вярно!


Прекрасен коментар! Поздравления за Автора!


Такова ни е времето г-н Петрински - неоезическо с елементи на шаманизъм. Кой ти гледа тук "държавата на духа"? Кой ти прави такъв анализ? Мигар се изненадахте на тези резултати, мигар веч сте забравил за второто място на Дънов в класацията "Великите българи"... На мен лично Мадарският конник от обратната страна на еврото ще ми напомня за тенекиените левчета от времето на Жан Виденов...


Ще ми напомня и друго - никога повече де не си поверявам парите в ръцете на социалисти (комунисти)


03 Юли 2008 02:09
"България отдавна има истинските символи на своята държавност и няма нужда от нови."
Доколкото разбрах причината е, не че имаме нужда от нови символи за държавност, а става въпрос за символите върху бг евромонети-1евро, 2евро и5, 10, 20, 50цента.Значи необходими са ни около 6 бг символа.
България е в ЕС.Част от държавите в ЕС са въвели парична единица евро. Тези държави използват еднакви банкноти, но имат правото сами да определят дизайна на едната страна на монетите. Демократично е гражданите на страната ни да да направят своя избор относно символите на българското евро.
Да видим каква е практиката в държавите от еврозоната.
Италия и Гърция използват някои нехристиянски символи като римският Колизеум, гръцкият Партенон, храм посветен на Атина Партенос и някои сцени от древногръцката митология и видни личности . Испания и Португалия поставиха върху някои от евромонетите си известни християнски катедрали.На други монети са изобразени образите на кралете им.Твърде е възможно Полша да използва като символ на своите евромонети лика на папа Йоан Павел II.
Според мен нашите символи за 6 евромонети могат да бъдат-Мадарският конник, Кирилицата, Царевец, Рилският манастир, Паисий, Сребърният орел, ортодоксалният кръст и името на основателя на държавата ни Аспарух, изписано на кирилица.Всички тези символи са български и отразяват различни етапи от българската държавност.
ПП
Мадарският конник е уникално скално изображение на ловна сцена.


Редактирано от - потребител,07 на 03/7/2008 г/ 02:34:32

03 Юли 2008 02:18
Тая недомислица и отричане на историята е поради оглупяващ атеизъм и сурване по нанадолнището на варварщината и езичеството.
Същото като безоката статуя на София с бухала в ръка, което означавало "мъдростта" и оттук смисъла в името на столицата.
В същност Св. София е Божията мъдрост и символизира Исус Христос.
Това е произхода на името на столицата, не езически символи на духовна слепота.

Проблемът е, че българинът никога не е бил християнизиран, а в момента е разхристинизиран до кокал.
Духовен скелет, уви.
03 Юли 2008 02:30
Азис яхнал Майбах - това е в сърцето на българина . Останолото са интелегенстски изгъзици.
03 Юли 2008 03:29
Но коя буква от кирилицата? Най-добре е символът да е юсът, буквата като жаба, най-характерна, за съжаление излезнала от употреба буква. Като компромисен вариант - Ъ.
03 Юли 2008 03:32
От символ не боли.

03 Юли 2008 03:41
Караатанас Хаджиганевски: "Но коя буква от кирилицата?"
АЗЪ
БУКИ
03 Юли 2008 03:53
Аз бях за розата - известна по света, може да се стилизира модерно, с бяло, зелено и червено. Недостатък - щеше прилича на турското лале и на социнтерна.

Къща според мене не може да е туристически символ - иначе съм съгласен с автора за Търново и Рила - с поправката, че Рилския манастир е в списъка на Юнеско по шестия критерий (който е препоръчително да се прилага заедно с друг), но спокойно е могъл да мине и по третия. Е, ако сградата е много известна - като Партенона, Колизея или Айфеловата кула - но нашите не чак толкоз. Сърбия и Румъния също имат вписани не много древни манастири - Сърбия има почти само манастири в списъка, и половината вече не са са в Сърбия, а в Косово. И една римска останка в бивша бълг. етническа територия до Видин.

Кирилицата е хубав символ, но по-труден за изобразяване. Лъва си е на герба, няма защо да е и туристическо лого.

Мадарския конник и по-рано е бил на монетите (и конника на Крум се пОтеше от стискане в дланта ми), и след десети е бил, та спокойно може да е и на българското евро. Гласуването за него според мене е резултат от масовото ни увлечение по прабългарите.

Българските учени фактори според мене трябва да направят постъпки за вписване на още два наши паметника в списъка на световното културно наследство на Юнеско - Варненския халколитен некропол - по първи, втори и трети критерий (има подобни археологически обекти, които не са сгради, в списъка - шведската Бирка) и новооткрития храм на Кибела в Балчик - по първи, трети и четвърти. Трябва да се разкопаят, реставрират автентично и експонират под покрив.

Така за "цивилизованите" туристи във Варна да има и по-близки Юнеско-маршрути - Мадарския конник и Свещарската гробница са малко навътре за пристигащите по море, а в стария Несебър най-добре засега да не ходят, че ще трябва да минават през Слънчев бряг.

Освен това да се "реставрират" неавтентично, но ефектно - като пловдивския античен театър и ротондата Св. Георги - и Римските терми (баня с размери 100 на 70 на 20 м), "епископската" базилика на ул. Хан Крум, раннохристиянския манастир и базилика с мозайките на Джанавара, девненския амфитеатър (не е голям, но ще стане за театър за три хиляди зрители - като Арена ди Верона), манастира на Богородица от 9 в. на Теке Караач, и колкото може - стенописите на Аладжа манастир - и да се отворят за туристи катакомбите.

Понеже в Несебър наследството е тъй или инак "византийско", не е зле да имаме в списъка и един паметник на османското или ислямско наследство по нашите земи - например Томбул джамия в Шумен или Демир баба текке. Във Варна също е имало такъв османски паметник чешма, бил е разглобен, останала е на показ само стърчишката му на едно тепе в музея Вл. Варненчик, но сега може би ще го издигнат пак.

Днес четох също в местната преса, че варненци правят "национален етнически фестивал" - автентичен фолклор на малцинствата у нас - турци, цигани, влашки цигани, цинцари, помаци, татари...
03 Юли 2008 04:00
БЪЛГАРИЯ
Тимвол и баба го знае и светът трябва да го знае.
03 Юли 2008 04:17
вероятно ирански корени, може би не толкова отчетливи митраистки препратки
...авторе, авторе.....иранските племена, които живеят на североизток от сегашна България, от сегашното приднестровие та чак до алтай на изток, си имат име....Sacae...Скити или скито-сармати, както предпочиташ.....
....иде ми като Паисий да възкликна "поради что ти, неразумни и юроде, се срамиш..." и т.н. или като един форумен ЦицИрон да посоча с пръст и да попитам докога, о, г-н петрински, ще злоупотребяваш с и т.н. и т.н....
Тъпото е, че под статията неизбежно ще плъзнат бейзадетата и фичовците да леят безумия и ще дооформят картинката с бълнуванията си и и бездруго пре-скромната разумна нишка в наратива съвсем ще се изгуби...абе наздраве, наздраве....а българина избира копието и меча на скито-сарматския рицар пред аб-то на светите братя, за да претендира континуитет с величието, независимостта и приключенския дух на първата българска държава - континуитет, който, разбира се, е твърде условен, почти колкото звездата от вергина за макетата... докато менталния ни континуитет с лозарите, фермерите, орачите и овчарите от медитеранската популация на античността, че и предантичността е напълно недвусмислен. Нейсе, и наздраве.
03 Юли 2008 05:22
Ебати глупостите. Държавата умира, те символ и търсят. Под Станишевската статия- само моя коментар.
Впрочем драги ми смехурко, не смятате ли, че самият акт на правене на този скален барелеф е значим?
03 Юли 2008 05:29
Бай ти Ганя Балкански из Европата требе да е символа. Ако искаме и да се разпознава из чужбината, може и Ицето Стоичков да сложим.
03 Юли 2008 05:34
Аз отдавна повтарям че требе да си търсим авторските права от англичаните за герба с трите лъва. Като ги глеам как се излагат по футболните терени и срамят нашио герб - къса ми се сърцето.
03 Юли 2008 05:37
All due respect, дет се вика, към патриотичните чувства на колегите форумци, обаче героичния конник от първото българско царство не е подходящ символ на съвременна република България. Има един лирически герой от българската митология, популярен под името к*ра ми Янко - той по става за символ за етноса ни, щото, винаги, когато следосвобожденския българин се е хващал за меча, е губел, а когато се е държал за оная си работа, е печелел. Та предлагам da изберем за обобщителен символ на републиката ни к*ра ми Янко. Да го дадем на Вежди Рашидов да го изработи в естествен размер и да го сложим в пълен ръст на Калотино да шашка чужденците.
03 Юли 2008 05:51
Воци, гербовете оригинират от знаците за собственост по добитъка - дамгите (tamga) Прословутото IYI с което се пъчат тангристите е красяло задниците на стотици говеда в приднестровието преди 14 века. С дамги са бележели и граничните камъни по пасищата, пак с цел да не си мешат добитъка и да не се карат за територии. Правили са ги по-простички, защото е било малко трудно да изобразиш три лъва на задника на някое подскачащо говедо или овца а и едва ли си е струвало труда И аз не знам докога ще ни излагат англичаните герба с позорните си игри на терена. Трябва да ги дамгосаме за повдигане на духа.
03 Юли 2008 06:05
Брайтмане, IYI съм го виждал с очите си на десетки камъни от украинската степ. Както и други работи.
И предхожда с 10-тина века държавата на Кубрат там. Разбира се, в историята всеки има право да каже, че две и две е равно на пет и да му се размине.[/b]
03 Юли 2008 06:26
А кучето е тотем, а не герб. Тотемът е духовен символ, докато гербът олицетворява имуществени взаимоотношение и най общо e правен символ - претенция за собственост. Изобщо не е ясно дали кучето е тотем на прабългарите. На мене поне не ми е ясно.А тотемът като религиозен символ по правило олицетворява връзката с предците и т.н. И тука завъртаме обратно до темата на статията. Какво избира България? Тотем? Ами да, тотем. Т.е. с кои предци има подчертана духовна връзка. От самосебе си се вижда, че розата в случая отпада веднага. Конника е претенция за духовна връзка с героичните, опърничави, безумносмели номади които поставили на колене византия преди 14 века. Буквите са претенция за духовна връзка с академизма на светите братя и ограмотителните школи на първото царство. Ама не и с религиозността им. Демек държав и народ на духа, както го написа Петрински. На кой Дух?

Редактирано от - Rednik South O.Z. на 03/7/2008 г/ 06:37:55

03 Юли 2008 06:33
Прословутото IYI с което се пъчат тангристите е красяло задниците на стотици говеда в приднестровието преди 14 века.

*
Редник, а това къде го прочете?
03 Юли 2008 06:34
А на мен ми е ясно - тотем на прабългарите е бил споменатият от теб К.ро ми Янко.
03 Юли 2008 06:50
Воци, К.ро ми янко може да е бил и от местното тракийско население. Идват славяните - Янко си го мести в другия крачол и не бара меча. Вечерта влиза в землянката и пита розовобузата слявянка: Дей муж ти ма? Оня с меча?
-В блатото е дебне византийците и диша с тръстикова сламка под водата.
_Ооо -казва Янко и се хваща за ..ъ...оръжието. След 9 месеца русата славянка ражда на славянина си едни чернокоси и чернооки ъ..славянчета..
03 Юли 2008 06:55
К.ро ми янко изобщо не се трогва като идват и прабългарите: виждал ги е той таквиз. Прабългарина, като човек от конен народ, го удря хормона посред нощите и отива да си оноди магарето. Янко издебва момента и се мушва при монголоидката му с..оружие в ръка. След 9 месеца монголоидката ражда едни дечиня, които, като видят кон, припадат , нищо че уж са от конен народ, а Янко дебне от близкия храст следващия завоевател с оружие в ръката.
03 Юли 2008 06:58
Ти шъ мъ амбицираш да се изкихам стотина долара за генетичен профил . Всичко приемам , ама ако има конски гени в родата ще изцвиля от ужас.
03 Юли 2008 07:01
Това "всенародно" мероприятие аз съзнателно игнорирах, поради следните причини:
1. "Глобален символ" на България е абсурд и показва незнание на термините "глобален" и "символ".
2. Главните ТВ обяснители на символите се оказаха историците, а символната мисъл не съвпада с историческата (съвсем отделен е въпросът, дали нашата "историческа ..." е мисъл въобще).
3. Символът има много функции, основната сред тях е свързващата. Ние направихме точно обратното - фрагментирахме обществото на териториален, професионален, религиозен и какъв ли още не принцип. Опитът на президента механично да замаже положението, изтъквайки, че всеки от символите бил израз на някаква характеристика, показа, че историците не разбират от символи.
Айде стига толкова.
ПП "Майсторът на истинските истории" - И.Петрински не натрупа ли вече изискуемото количество вестникарски публикации за хабилитация? Според мен вече трябва да стигат.
03 Юли 2008 07:04
Като идва следващия конен народ - турците, Янко пак не бара меча. Прескача дебелия дувар при ханъмата и пита: Де го оня завоевател муж ти ма?
-Ами обсажда Вена и с Мохамед Завоевателя и другите манафи.
-Охааа, казва Янко и вади оръжието
Обезателно Янко за символ на България.
03 Юли 2008 07:13
Калина Малина ми напомни с ник-а си, че ако е имало К.ра ми Янко, обезателно ще да е имало една неолитна мургава мома Калина, която е тръшвала като чумата черна русокосите си славянски съпернички за да прибере Янко обратно при себе си.
Лошото е, че, заети да се справят безбройните орди войнствени нашественици, Янко и Калина са забравили кое е истинското име на народа им - ако някога изобщо ги е било грижа кое е. И ако изобщо някога е имал име.
03 Юли 2008 07:14
Глобален значи общопланетен. Нерде Ямбол - нерде Stambol .
03 Юли 2008 07:27
Едно уточнение: Кирилицата е създадена през 855 г. Тя е на 1153 години.
03 Юли 2008 07:27
Снимайте едно цигане от махалата и под снимката напишете-Българче,
е това е символа на България!!!
03 Юли 2008 08:08
Tim,
как на идолопоклонник като теб изобщо му се отваря устата да говори за християнство?!
03 Юли 2008 08:21
Първото ми гласуване беше импулсивно и бе за Конника....После обаче се разколебах доколко е само български, защото се сетих за едно изображение на същия скален конник но от Мала Азия.... Беше публикуван в един исторически форум...Тогава бях шокирана, защото знаех, че нашият конник е уникален, а се оказа , че не е....Когато пък някой предположи, че ако Македония влезе в ЕС, със сигурност ще ни открадне кирилицата и ще го предложи за свой символ, започнах упорито да гласувам за азбуката, но уви...
03 Юли 2008 08:31
в съседнаат статийка е разказано за ирландците, които като кажат НЕ, колкото и да не се харесва на политиците им значи НЕ!

интересното е, че дори и за малкото, за което е разрешено на българите да гласуват, политици и (псевдо) интелектуалци го отхвърлят. било набиване в главите, било промиване на мозаци и т.н.

аз лично предпочитах Царевец, но на второ място ми беше Конникът...

Кирилицата и Християнството НЕ са български по никакъв начин и не мога да разбера как не проумявате, че са чужди на българина.

Кирилицата е създадена от Византия, за да наложи мост между славяните и Империята и да подготви народите за бъдеща християнизация (при това "правилното" Христянство). може би това е било много приемливо за тогавашните владетели на България, но едва ли е имало референдум всички знаем как Св. Борис 1 налага новата религия - с реки от кръв. безспорно, България се налага в Средновековието като основна православна сила и книжовността се гради на Кирилицата, но тези две понятия са наложени вторично и едва ли са били пожелани от българите. да добавим и силният славянизъм, който се влага, както в православито - така и в азбуката. пък дали хората искат да са славяни? а дали днешните българите изглеждат като славяни? най не...

е, Конникът е всичко това, което не е Манастирът и Азбуката. бил ирански символ, нямал бил смисъл... може би пък това е българското лисабонско НЕ, не на панславянщината, не на постоянното приобщаване към некви общности, не на ценностите дето ни ги спускат отгоре...

а и в случая българите не избираха символ, а степенуваха символи. просто най-важно да се самоопределяш като българин, и едва след това идват писменост, култура, религия...

и да, ако ме пита някой: заменям религя и писменост срещу българщина. разбира се за писмеността това вече е невъзможно, защото тя вече е станала част от самоопределението - но посто част, а не самият смисъл...

статията хич не ми хареса, ама не се впрягайте толкова - това било само една игра. дори такива маловажни решения не се разрешават на хората

може би е за добро, така е процедирал и Цар Борис 1
03 Юли 2008 08:43
Александър, напълни със съдържание думата българщина...щото без писменост, религия, унищожени традиции...какво остава. Ако може поне 5-10 неща чисто български да изредиш, плс...И друго- антропологически аз съм си чиста славянка. Имам ли право да се наричам българка, или съм част от панславизма, който в твоите схващания е нещо лошо...
03 Юли 2008 08:50
Бях се "наточил", но момичето над мен го е рекло ...Е, малко по-така - по- нюансирано...
И преди казах: Името не определя цвета на очите...Нито пък на коня...

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
03 Юли 2008 09:03
Самият опит да бъде сведен един народ с хилядолетна история до един символ е символ на тотално оглупяване. Дискутирането му - също.
Нещо като "Bulgaria in a nutshell".(Има го!!!)
Също като онова гласуване по ВВС за най-велик британец, дето замалко да го спечели Дайана, ама после го "корегираха" та "избраха" Чърчил.
Фактът, че фичлеристите масово участват в "дискусията" също е показателен.
Какъв би бил "символът" на Китай или Индия
"Universe in a nutshell" - сигурно некой тотален кретен вече го е написъл!
03 Юли 2008 09:04
И аз бях категорично за нашето АБ-е, но "народа" каза друго, а учените защитници на този символ са прозрачни, непременно требе да бъдем прабългари и само прабългари, нито за миг славяни и християни...По същия начин навремето Богдан Филов ни беше изкарал хуни, готи, келти, и прочие "арийци", прозрачни внушения...Нейсе
03 Юли 2008 09:12
Поредна статия, в народът ни се изкарва прост. В случая, защото е гласувал за Мадарския конник.
Иван Петрински, старите хора казват - глас народен - глас божи.
Това, че нацията гласува дадено решение, означава, че това е нейното виждане, така мисли и това иска...
Остава само да видим дали гласът й ще бъде пренебрегнат за пореден път.
03 Юли 2008 09:29
старите хора казват - глас народен - глас божи.

Напълно съгласен... Та нали този глас Божий гради новият-стар строй ...Та нали точно този глас народен гласува за Н-ти път и избира най-достойните Та нали този глас "който говори" мълчи като пукал по време на стрижбата ...И накрая - Точно този "глас народен" постави Азис и & в центъра на ценностната си система...
Егати "гласът"...

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>

Редактирано от - Бармалей на 03/7/2008 г/ 09:34:44

03 Юли 2008 09:30
В една от предишните си статии Петрински ни убеждаваше, че приемането на християнството било грешка, защото по-добре било да си останем и развием предишната религия, а сега се ни убеждава, че трябвало да изберем християнски символ.
Според мен мъката му е, че в Мадарския конник няма нищо славянско. И нищо тюркско.
Мадарският конник е идеята за нашият народ като древен народ, нито като славяни дошли по някое време, нито като прабългари, дошли с ордата от Изток. Древен народ, живял открай време по нашите земи.
На мен този символ ми допада.
03 Юли 2008 09:44
Много е задълбал Петрински в материала
И сегашните ни монети са с Мадарския конник, ако не сте разбрали. Едва ли може да бъде избран символ, който да задоволи всички. Фичо, харесва розата, ама тя е символ също на женския полов орган-не е хубаво да цъфне на еврото ни.
Германците са избрали Бранденбургската врата, която е също символ на войната.
Моя роднина-видна археоложка е защитавала Мадарския конник да влезе в списъците на Юнеско-казала им, че ако не го изберат, не може да се върне в България и те се смилили.
03 Юли 2008 09:59
Днес май не е най-подходящият ден за коментар на национален символ. След като три взрива-труса събудиха София. Никой нищо не знае, виновни нема, безхаберие
03 Юли 2008 10:18
не мога да се съглася, че растение като общонационален символ щяло да изглежда безхарактерно.
едно вековно дърво като байкушевата мура например би изглеждало много добре върху една монета.
вярно, че има компромис. но за да има общонароден символ, не може без компромис.
03 Юли 2008 10:22
Ето и моето мнение:езика и писаното слово са изключително важни за историята и духовността на всеки народ - помислете само:в миналото българите са били изключително смел и непоколебим народ, водели са много и героични битки....Но ако няма азбука , писменост ние никога нямаше да разберем за тях....Защото победителите могат да преиначават фактите , но когато има запазени писмени паметници - и боговете мълчат.Писмеността е тази , която гради нашето национално самосъзнание, съхранява нашата идентичност.Не разбираме за някого не защото го е нямало , а когато не е запазено нищо за него , историята си градим не толкова на свидетелските показания/човешката памет е къса/, а на писмените паметници, останали във времето.
03 Юли 2008 10:53

А може символ да е старец, търсещ с какво да пикае?
Миналатас едмица ДИ много точно и елегантно изрази мнение по темата. Сейнт Джордж, турска роза, някакви сгради...
Първо, съгласен съм с Калина Малина за тъпнята "глобален символ". Поради което хич не си губих времето да гласувам. Аман от шоОта!
Второ, символът е сковаващо нещо - всички комунисти с петолъчка, нацисти с пречупен кръст, фашисти под фашиото, лекари под червен кръст или зелен полумесец, а напоследък в духа на политическата коректност - под някаква снежинка... Ами ако някой иска да е под друг знак?
Иначе - статия като статия. Може би маааалко по-добра от прдедишните. Което хич не е много.
03 Юли 2008 11:08
за Бенедикта

българи - група от хора със сходен произход, живеещи според собствени правила, значително отличаващи се от тези на околните групи. характеризират се с голям инат и несъгласие, с каквото и да им се предложи. след време осъзнават, че не са напълно прави и полунацупено се дотътрят. харесва им да се определят като "те" и "другите". много са добри в много неща ма пак от инат нема да ги покажат. когато все пак решат да покажат нещо, то движеща сила е отново ината. за това резултатите са кратки. ич не обичат да се интегрират - предпочитат да се диренцират в повечето христянски държави, шефа на църквата е назначавал шефа на народа, в средновековна България, няколко патриарси са "скочили" от стените на Царевец (разходи се - ще видиш надписи).
българите немат нищо против други групи да се присъединяват към тях - славяни, кумани, турци, арменци, мангали, марсиянци - стига да не им пречат на ината.


от гледна точка на комшилъка, обаче е трудно да живееш с такива щото не знаеш кога ще ги настъпиш та е требвало култивиране. резултатът от култивацията не е лош, но съвсем не пълен. руските напъни с панславизма беха последните опити за култивация. идеята на ината обуславя силно съпротивление в обратната посока. и тъй като още ни държи пантюркизма на османците - оставащата посока е ирано-арийската. къв по произход разправят, че е Конникът и някй чел ли е Б. Димитров скорп?


Кирилицата е съставна част от ината и различността днес, но сама по себе си не може да представлява целия инат. така, че без нея не може.


колкото до религията... бе религии дал Господ важното е българите да останат различни.


айде стига толкова, и без това става дума за обикновена игра
03 Юли 2008 11:18
Трите ходещи лъва (във варианти: на златно 3 гледащи черни; на червено 3 златни) е оригинален български символ и ми допада.
Англичаните имат трите лъва в герба си, а ние си правим оглушки, а сега е моментът чрез бг евро най-сетне да използваме този средновековен български символ.
03 Юли 2008 12:32
Мадарският конник е символ на народа български, а не на територията на която в момента се намира България.Българите са били един от най великите народи на древността и продължават да са такива, въпреки желанието на някои хора да докажат обратното.Разберете веднъж завинаги-България не е държава на 1300 год., а много по-стара, заслужаваща нашата гордост и признателност.Одобрявам взетото решение Конникът да е символ на България.
03 Юли 2008 12:55
Brightman,
Правя деца. 2 дотук, работя над 3-то и ако всичко е наред може и 4-то. А ти?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД