:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 489
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Новият просветен закон ще внесе още хаос в училищата

Има повече от една причина депутатите да не гласуват промените
Снимка: Борислав Николов
---
Преди месец в интернет се появи апокрифен вариант на проекта на нов закон за училищно образование. В него са записани строги правила за учениците, които биха засилили реда и дисциплината в училище. Сред задълженията на учениците например ще бъдат да влизат прилично облечени в час, да не отсъстват без уважителни причини, да не носят религиозни символи, които натрапчиво демонстрират религиозните им убеждения. Освен това просветното министерство предлага законът да забрани на учениците да пушат, да пият, да употребят наркотици, да носят оръжие, както и да употребяват мобилен телефон в час. Въвежда се оценка за поведение и изготвяне на педагогическа характеристика в края на всяка учебна година. Новост е предложението освен досегашните забележка, предупреждение и преместване в друго училище нарушителите да бъдат санкционирани и с общественополезен труд или да бъдат лишавани от стипендия. Предизвикателното облекло ще води до изгонване от час и неизвинено отсъствие. Децата, които пречат на учителя да преподава, също ще бъдат гонени от клас. МОН настоява да се въведе и вечерен час за учениците. В новия проект е записана и промяна в структурата на средното образование - основното образование да се завършва в VII клас, а гимназиалното обучение да се раздели на два етапа - до Х и до ХII клас. Внасянето на нов проектозакон бе многократно отлагано от екипа на министър Даниел Вълчев и според последните обещания трябва да бъде внесено за обсъждане в правителството този месец. Вече ви представихме гледните точки на училищни администратори, ученици и представители на родителски асоциации по проекта. В този брой ви предлагаме критиките на един училищен директор.

------В медийното пространство напоследък все по-често се коментира проектът на нов закон, който би трябвало да реши натрупаните проблеми в средното образование. В сайта на МОН подобен проект не е публикуван. Публикуван е в сайтове на неправителствени организации - например на КТ "Подкрепа". Законът е с 277 члена и представлява сериозно законотворческо усилие. След внимателен прочит на проекта обаче у мен като директор на училище се породиха съмнения, че той би решил някои от съществуващите проблеми и даже напротив - смятам, че би ги задълбочил. Ще представя няколко причини, заради които законът не трябва да се гласува.

Първият много важен въпрос, който възниква, е кога учениците могат да постъпят в IХ клас. Този въпрос има два възможни отговора. Първият е записан в чл. 168 от проекта - "учениците, придобили основно образование, може да постъпят в IХ клас на държавните и общинските гимназии, профилираните гимназии, средните общообразователни училища, професионалните училища, професионалните гимназии след проверка на възможностите и/или по документи при условия и по ред, определени с наредбата по..." В същото време чл. 99 казва, че "основното образование се осъществява в етапа: начален - от I до IV клас включително, и прогимназиален - от V до VII клас включително", а в чл. 155 е записано, че "учениците, завършили успешно VIII клас, приключват прогимназиалния етап и придобиват основно образование, което се удостоверява със свидетелство за основно образование". A след като придобиват основно образование и след VII клас (по чл. 99) и след VIII клас (по чл. 155),дали IХ клас няма да се окаже сборенклас от ученици с проверени възможности?

Пак според проекта въпросните възможности ще се проверяват задължително след завършване на VII и на VIII клас "при условия и по ред, определени в наредба на министъра на образованието и науката. В глава "Оценяване" от проекта незнайно защо липсват разпоредби за проверката на възможности и това не притеснява авторите на закона. Явно целта е да се даде възможност на всеки политик, седнал в министерското кресло, да се превърне в проверител (оценител) на възможностите на децата. Любопитно ми е как родителите могат да направят проверка на възможностите на поредния министър, който ще проверява възможностите на децата им...

В чл. 146 от глава "Оценяване" е записано, че "организацията и редът на оценяването се уреждат в държавното образователно изискване за системата на оценяване". И кое е то? Къде е тази система за оценяване, за която всички говорят, а никой не я е виждал? И която се оповестява от МОН след провеждането на изпитите всяка година? С предлагания закон ще се продължи практиката системата за оценяване да се прави според показаните резултати, а не резултатите да се оценяват по предварително одобрена и обявена система. Тук има и друго несъответствие - в чл. 144, ал. 3, който регламентира видовете изпити, е пропуснат поправителният изпит, а след това в чл. 149 е регламентирано, че "ученикът полага поправителния изпит не по-късно от 30 септември".

Според проекта обучението по предметите от културно-образователни области като обществени науки и гражданско образование, природни науки и екология и изкуства ще бъде прекъснато в VIII клас. Според чл. 101 "в VIII клас учениците във всички училища изучават интензивно чужд език и/или информатика и информационни технологии и/или предмети от професионалната подготовка". И досега в училищата с интензивно изучаване на чужд език в VIII клас не се преподават химия, биология, история, физика и география, а материалът се "наваксва" в IХ клас. И вместо "последователност и непрекъснатост на образованието" с този законще се въведат прекъснатост и непоследователностМного смущаващ текст се крие в чл. 104, с който се премахва задължителното обучение в гимназиалната степен (VIII - ХII клас) по предмети от културно-образователните области "Изкуства" и "Бит и технологии". Ако някои хора целят да "опростачат" децата, то с този закон ще го постигнат много лесно. За обикновения български младеж ще остане тайна каква е историята на европейското изкуство и култура и дори няма да се замисли за мястото и ролята на българската култура в изграждането на европейската.

Вероятно никой от законотворците не е помислил в каква ситуация ще се окажа аз като директор на основно училище с идеята основното образование да се завършва в VII клас. С "излизането" на учениците от VIII клас от училището излизат и "парите, които следват ученика" - т.нар. единен стандарт за издръжка на ученик. В същото време отписването на VIII клас от основното училище няма как да намали разходите на училището за издръжката на училището - сметките за ток, вода, отопление и консумативи няма да се променят особено. Има и друг проблем - как да осигуря задължителните нормативи на учителите по химия, физика, по изобразително изкуство, музика и да ги задържа като учители по трудов договор, след като нямам ученици в VIII клас? Учителите, които преподават като външни лектори на граждански договори, не могат да получават от мен задачи и отговорности за извънкласни занимания на децата, а и трудно мога да ги задържа да работят в училище, в което над 60% децата са от ромски произход.

Според проектозакона подготовката, обучението и възпитанието на децата и учениците се осъществяват в съответствие с единни държавни образователни изисквания. Незнайно защо те са значително орязани - и остават само 7 от сега действащите 19. Вероятно ще остане загадка причината, поради която авторите на проекта са премахнали държавните образователни изисквания за учебниците и учебните помагала; за документите за системата на народната просвета; за извънкласната и извънучилищната дейност; за учителската правоспособност и квалификация; за материално-техническата база и здравното обслужване, за научното, информационното и библиотечното обслужване, за нормирането и заплащането на труда в системата на народната просвета, за инспектиране на системата на народната просвета и др. Освен това в проекта на закон липсва нормата, по която ще се прилагат ДОИ - с наредба или с инструкция. А според законотворците изискванията "определят съдържанието на подготовката и обучението, както и необходимите знания, умения, компетентности и отношения, които децата и учениците трябва да придобият като резултати в края на съответния клас, етап или степен".

И накрая, но не по важност има и друга причина, поради която проектозаконът не трябва да бъде гласуван в този вид - неговата тайнственост и мистериозност. Подобен проект на закон за училищното образование, който е рамков и регламентира правилата и реда в училище, се пише и внася без мнението на учители, на директори, без участието на неправителствените организации и на местни власти. Е, тогава кому е нужен такъв закон?

----

* Името е сменено по желание на автора.

-----

Очакваме вашите въпроси, мнения и идеи на prosveta@segabg.com
1
4933
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
10 Ноември 2008 06:59
Хм, защо да пращам нещо, когато е по-сигурно да го изложа тук?
Не, не му се стои в кабинета на МОНстъра Вълчев. Или ще ходи да демонстрира как забърква каши и вие баници, или ще изнася пресконференции, или ще скита до Япония чак – да му връчат черен колан /то и аз имам такъв – купих го от „Всичко за лев”/. Явно хлорофилът му не може да се развива без светлината на прожекторите. И затова шутовски се майтапи или декларира какви нови идеи е измудрил. Което, всъщност, е едно и също. Сега ПАК рекламира какви строги мерки ще вземе МОН за някаква частична реставрация на дисциплината в училище. Даже пишели /обърнете внимание на несвършеното време!/ и бързат да рекламират някакъв „страшен” документ с много, ама много строги изисквания. Например, учениците задължително трябва да са у дома до 22 часа. Няма вече да има нощни дискотеки, заливат се от самохвалства чиновниците. Че то и сега има определен вечерен час /на хартия/, на кръчмарите са наложени ред ограничения по отношение на малките /на хартия/, полиция, общини, училища, общество са задължени пряко или морално да бдят над всичките тези неща /на хартия/. И? Но „И”-то не е важно, по-важното е сега да се отчете дейност – отново и отново да се пишат и преписват едни и същи постулати. Които, впрочем, са залегнали и сега в Закона за народната просвета, Правилника за прилагане на закона, училищните правилници, в куп документи, свързани с школото.


А вътре, в самото училище…Какви неща ще стават! Младите хора ще влизат само с униформи /абе, нали беше по избор нещо?/, без бижута и грим /как ще се разпознават една друга без грим?/, че и без татуировки на видими места. Интересно, дали сега носещите ги ще бъдат драни или грозната дамга ще бъде замацана с киселина? Никакви деколтета и къси поли! Изобщо, както твърдят чиновниците, начело с прословутия замминистър Кънчо – ако учениците не изглеждат прилично и подобаващо, ще бъдат гонени. То трябва Нобелова премия да получи човек, успял да определи всеобщата константа на „прилично и подобаващо”. Това било, според Кънчо, нищо прекалено разголено и предизвикателно. Бая разлята формулировка, като се сетя, че познавам куп комшийки, за които даже липсата на фередже е прекалено разголване. И други, които закопчани до шия така люлеят…ммм, както казва Чудомир, „две прасенца в пазвата”, че не трябва и да се разхвърлят по деколте.


А, има и мерки срещу родители и учители. Първите ще посещават часове при специалист /какъв?/, ако не могат да се справят с децата си. Предполагам – при бияч. А в училище ще се забрани пушенето изобщо. Което пушене отдавна е забранено, ама на – да се напише пак. Предполагам – за по-голямо сближаване с учениците при съвместно пафкане зад дърветата около школото. А после ще се напише пак, и пак – нали трябва да се намира занимавка на паразитите в МОН. Изобщо – поредното бумагоцапане. С поредната закана за действие. В бъдеще евентуално време.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД