:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,727,171
Активни 171
Страници 26,835
За един ден 1,302,066
Дискусия

Българската криза и антикризисните политики

Иван Костов
Особеностите на българската кризаЗа разлика от останалите страни, нови членове на ЕС, за България достъпът до европейските фондове е практически спрян.

Външните инвеститори в България, както и в останалите страни от Източна Европа са атакувани брутално с катастрофични прогнози. Това е израз на започналата безпощадна конкуренция за свежи пари.

Погледнат през призмата на посочените причини, българският растеж в последните 7-8 години е в много по-голяма степен неустойчив и нездрав, отколкото в другите страни, заради високия дял на сивата икономика и нереалистични инвестиционни очаквания. Вярно е, че няма развито ипотечно кредитиране, застраховане и деривати, но има свръхпредлагане на имоти, което блокира инвестиции за около 5-7 млрд. лв.

Сривът на българската борса стана, преди да се разрази световната криза, и не може да бъде обяснен с нея. Ясно е, че има вътрешни причини.

Българската банкова система, изградена след разпадането й през 1996-1997 г., е много по-модерна, добре регулирана и предпазена от рисковете на лошите кредити, отколкото банките в старите демокрации. Но тя има слабости. Първо в нея са вложени приблизително 15 млрд. лева, привлечени от чуждестранни банки майки. И второ, някои частни български банки са скрити инвестиционни банки от най-рисковия вид - инвеститорът и собственикът са едно и също лице. Те и сега са подкрепяни с държавни парични вложения.

Валутният борд е източник на допълнителни рискове. Нуриел Рубини, който пръв прогнозира кризата и нейната дълбочина, казва, че нашият валутен борд не може да издържи в условията на такава всеобща криза. Силният лев прави българската икономика неконкурентоспособна. Това влошава търговския баланс. Вносът в България става изгоден, а износът поскъпва и намалява. Това увеличава дефицита по текущата сметка. Той трябва да бъде рефинансиран. Когато преките чуждестранни инвестиции, заемите отвън и преводите на валута от работещите извън страната станат недостатъчни за рефинансирането, се стига до дефицит в платежния баланс, който се погасява чрез намаляване валутните резерви на БНБ. Така стана през месец декември, когато 1.5 млрд. евро напуснаха България. Ако няколко последователни месеца тази картина се повтаря, бордът ще започне да действа като много силна спирачка върху нашето парично търсене.Антикризисни политикиПървоначалният отговор беше по-скоро панически.Първите реакции бяха в защита на банковите вложители. Чуха се пълни гаранции за всички депозити, които впоследствие останаха само на вербално ниво. Но последвалите действия по-скоро бяха израз на паника: фалиране на банки, национализации на банки, спасяване на банки, включително на такива, които не искат да бъдат спасявани като германските, чистене на банкови баланси, огромни трансфери за банки и застрахователни гиганти. Ако кризата беше причинена само от финансови спекулации, слаби регулации и "алчността на някои хора", тези противодействия щяха да подействат. Но това не стана.

Втората реакция бе измъченият "план за действие" от срещата на 20-те във Вашингтон през ноември. Той и сега се прилага в рамките на първоначалните мерки, които включват: 1) операции на централните банки за драстично увеличение на ликвидността; 2) намаляване на лихвените проценти до исторически непознати дъна; 3) частични национализации и субсидиране на банки и други финансови корпорации; 4) гарантиране на вложителите на по-високи равнища на влоговете; 5) публични инвестиции, причиняващи големи бюджетни дефицити и нарастване на държавните дългове, с обяснение за "връщане към кейнсианството"; 6) целеви субсидии за производители и мерки за социална защита и заетост.

Като изключим гарантирането на влоговете, мерките са точно тези, които международните финансови институции не позволиха на бившите социалистически страни да приложат за спасяване на своите икономики от кризата по време на прехода. Тогава те се считаха за недопустими и контрапродуктивни. Ако има нещо, което обединява тези мерки, то е дълбокото недоверие в способността на капитализма на частната инициатива да намери отговор на кризата и едно постсоциалистическо суеверие относно възможностите на държавата да го стори.

Четири месеца по-късно action plan-овете не могат да се похвалят с "решителен пробив" срещу кризата в нито една страна. Рецесията обхвана целия свят и заплашва да се превърне в дългогодишна депресия от "японски тип". След осъзнатото безсилие здравият смисъл започна да си пробива път като алтернатива. Капиталистическото предприемачество трябва да бъде насърчено да намери отговорите на кризата чрез: намаляване на данъците, изчистване на банковите баланси и отваряне на кредита, публични инвестиции в инфраструктура и енергийна ефективност.Антикризисна политика в България1. Първият приоритет е максималното усвояване на финансовата помощ от ЕС, защото е решаващо за преодоляване на кризата. Това става чрез: незабавни мерки за възстановяване доверието на ЕС в България и на достъпа до всички европейски фондове след национално съгласие за спазване на европейските правила и върховенство на закона; драконови мерки срещу политическата корупция; недопускане българският данъкоплатец да замества спряно поради закононарушения еврофинансиране; управление на европейските пари от строго контролирана администрация; широко включване на фирмите и банките в създаването и управлението на европейски проекти.

2. Данъчна и бюджетна политика - подчинени на стратегията, държавата да поеме част от тежестите на кризата върху себе си, за да подпомогне фирмите и домакинствата. Затова е необходимо едновременно: 1) намаляване до 38% от БВП на дела на данъчните и неданъчните бюджетни приходи, и 2) значителни икономии на разходите. Намаляването на данъчната и неданъчните тежести следва да се реализира от: намаляване на ДДС от 20 на 18%, съкращаване срока за възстановяване на данъчния кредит и въвеждане на наказателна лихва за НАП в случай на забавяне; освобождаване от ДДС на първия жилищен имот на семействата, когато е придобит чрез покупко-продажба; намаляване на осигурителната вноска; възстановяване на необлагаемия минимум; изравняване облагането на едноличните търговци с това на гражданите и данъчното им третиране като самонаети лица; преразглеждане и намаление на значителна част от установените със закони и наредби такси и други задължителни плащания на гражданите и фирмите.

Правителството и общините не бива да разходват парите на данъкоплатеца за нереформирани структури. Икономиите на разходи могат да се направят от: преразглеждане на всички мега-проекти в областта на енергетиката и отлагане за след кризата на евентуалната им реализация - например АЕЦ "Белене" ще струва много милиарди, а след 7-8 години може да се окаже ненужен, защото светът ще преживее революция в сферата на енергийната ефективност; съкращаване на административни разходи, закриване на излишни институции и окрупняване на обслужващи администрации; обвързване на разходите за здравеопазване и образование с ясно дефинирани публични задължения към гражданите; насочване на инвестициите само за: а) общинска инфраструктура, б) националната пътно-транспортна система и в) опазване на околната среда и пестене на енергия.

Антикризисният бюджет трябва да приключва с контролиран дефицит. Недопустимо е, от гледна точка интереса на данъкоплатеца, да се трупат бюджетни излишъци по време на криза. "Белите пари" са "за черни дни", а дните на кризата чукат на вратата.

3. Достъпният кредит е приоритет, защото е условие, без което икономиката не може да излезе от кризата. За целта първо следва да се елиминират корупционните рискове, произтичащи от наливане на бюджетни средства в държавна банка за преференциално кредитиране. Освен това в подходящ момент и във връзка с постигане и на други приоритети трябва да се предприеме пакет от мерки за отваряне на кредита, включващ: намаляване на МЗР поне до 6%; задължаване на БНБ да плаща лихви по МЗР; намаляване на изискването за капиталова адекватност до 8% съгласно Базелския стандарт; предоставяне чрез БНБ на средства от фискалния резерв на търговските банки срещу поемане на две задължения: 1) да провеждат антикризисна кредитна политика, и 2) да допуснат правителствен контрол върху кредитните операции, източник на които са фискалните резерви.

4. Инвестиционна антикризисна политика се постига със следния комплекс от мерки:

Създаване на единен кодекс за правилата, изискванията и санкциите за всички стопански дейности, които подлежат на контрол от страна на държавата и общинските власти (извън данъчния контрол). Той ще бъде поддържан в актуално състояние при безплатен достъп в интернет на основните езици в ЕС;

Премахване на всички лицензионни, разрешителни и други режими за започване на стопанска дейност, с изключение на случаите, които са уредени в европейските директиви и регламенти;

Промяна на сегашната система на предварителен контрол на условията и издаване на разрешения за започване на съответния бизнес в система на последващ контрол и неизбежни санкции при неспазване на изискванията от кодекса;

Насърчаване на инвестиции, гарантиращи строго спазване на правата на потребителите на стоки и услуги.

5. Българската фондова борса се нуждае от интегриране в европейски фондов пазар чрез сливане с някоя от европейските борси с традиции, известност и транзакции от европейски мащаби. Законодателят трябва да разшири гаранциите за защита на правата на дребните инвеститори. Необходимо е правителството да положи специални усилия за гарантиране на парите на гражданите в пенсионните фондове, сходни с гаранциите на влоговете в банките.

6. Последен по място, но решаващ приоритет е влизането на България в еврозоната до 2013 г. За целта е задължително запазването на системата на валутен борд дотогава, национално политическо съгласие и единна воля на правителството, БНБ и търговските банки.***

Обществото не бива да се бои от кризата. Колкото и опасна да изглежда, тя има свойството и предназначението да рационализира публичния и икономически живот. Кризата е като вирусно заболяване: след високата температура и отпадналост организмът изработва антитела, приспособява имунната си система и по-силен продължава напред. Кризата не е Апокалипсис. Тя е временно предизвикателство. Вярно е, че кризата натоварва силните хора в обществото. Те трябва да намерят противодействията. Ако някой ще променя света, това са хората в активна възраст.

Антикризисната политика винаги е конкретна и се изразява в точно дозирано лечение, по съответна схема и график. Без лечението икономическият организъм може да заболее хронично. Така че кризата изисква много точна диагноза, решителни и компетентни мерки. Добре е да виждаме, че тази криза изостря силно най-тежките проблеми, които стоят пред България, и дава възможността те да бъдат решени.
308
9650
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
308
 Видими 
16 Март 2009 22:21
в.Дума (наследника на "Раб.дело" защо е отказал да отпечата този фундаментален материал?
16 Март 2009 22:32
ха ха
Костичка, щом взеха да го пускат през ден е ясно!
новия ни стар министър председател!!!
ужаса на комунягите, дето уж бил комунист!
-
а на фона на останалите, просто изпъква
16 Март 2009 22:33
Слабо, Костов, много слабо!
Па има борба да се загубят изборите.

__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
16 Март 2009 22:48
Без лечението икономическият организъм може да заболее хронично. Така че кризата изисква много точна диагноза, решителни и компетентни мерки.
Този призив малко прилича като на "борбата с рака" - без да се знаят причините на "заболяването" се прави "актуална" снимка на състоянието, рязва се оттук-оттам, следват горещи молитви (заклинания, вярвания в икономиката) за неслучване на "разсейки", заради/поради което лечението става хронично.
Ами ако диагнозата е СПИН (Синдром на Придобита Икономическа Недостатъчност)? О, забравих - старите "теории" (марксизъм, кенсийанство, монетаризъм)ще бъдат обявени за "резистетни", а резистетността ще се бори в комбинация от две-три теории до ... достигането на поредната резистетност и после ... лека настинка ... следва освобождаване на природата от икономическия боклук.
16 Март 2009 22:55
Разбира се, че изпъква Иван Костов.


Тази вечер каква мъка беше Нено Димов при Петър Волгин, мрън-мрън, като си помисля, че този искаше да става лидер на ДСБ.
Че кой ще го подкрепи , бе !?
16 Март 2009 23:06
я малко препечат - нещо фундаментално:
acen1975


Мнения: 1841

аллах е велик и ахмед(сокола) е неговия пророк.не само е с вас, че дори е и в народното събрание, заедно с гейове, педофили, демагози, клептомани, хронични лъжци и други колеги съпартийци.

дружко, цирка започва.......дано да си от гледащите от страни, а не от циркаджиите...

димитров, дришливия ви министър на икономиката, вече директно и по телевизията му се смеят.....
тоя пич е аграр и по сърце, и по външност......
селендур, дето в цивилизацията ще е тракторист, а в бг станал министър.......

значи, гугъле, решил съм да се кандидатирам за бг министър.кажи ми , как да се харесам на партията?гей ли трябва да ставам, педофил ли, или клептоман?
защото външност нямам.не изглеждам като комбайнер, че да се домогна но министър на икономиката.
еххххх българия........, страната на неограничените възможности__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
16 Март 2009 23:06
Обществото не бива да се бои от кризата. Колкото и опасна да изглежда, тя има свойството и предназначението да рационализира публичния и икономически живот. Кризата е като вирусно заболяване: след високата температура и отпадналост организмът изработва антитела, приспособява имунната си система и по-силен продължава напред.
Това ме накефи! Кое е това общество?Българското? Ами то не се бои, защото не познава друго състояние освен криза. Пък и пролет пукна! “Ще се фанем за зелено“! Егаси и мангала! Не е забравил марксизАма!
16 Март 2009 23:12
Добре де, Костов. Какво трябва да се направи, че нашите градове и села да не приличат повече на боклукчарници?

Редактирано от - Тънката лайсна на 16/3/2009 г/ 23:17:31

16 Март 2009 23:27
Няколко простички неща
1. Да се гласува
2. Да се гласува правилно
3. Виж 1.
16 Март 2009 23:29
Костов е шанс за България, но кой го разбира
16 Март 2009 23:32
Какво трябва да се направи, че българският шофьор да не сяда пиян зад волана и да се научи да спазва правилата за движение?
16 Март 2009 23:37
Това че Иван Костов е шанс за България, някои винаги сме го знаели.
Въпросът е повече хора да го осъзнаят.

16 Март 2009 23:47
Малее Хамел , какво те омая Бенедикта! Ти вече си пръв костовист!
16 Март 2009 23:54
...много правилна е редакционната политика на СЕГА да няма от 4 години нито едно интервю или статия със Сидеров
Точно така - няма работа Сидеров сред каманяги и провалени политици "професионални лъжци" /да ма прощава бай И.Ценов/
16 Март 2009 23:56
valeri59 Малее Хамел , какво те омая Бенедикта! Ти вече си пръв костовист!

Аве аз щях да посоча препратка към твоя пост под статията, чието заглавие съм взаимствал

Редактирано от - hamel на 16/3/2009 г/ 23:58:19

17 Март 2009 00:01
Отново добър анализ на Костов. Политик, който се откроява сред останалата свлоч!!!
17 Март 2009 00:01
А, Костадинке, Атака се сети накрая за Иван Ценов
17 Март 2009 00:02
Атака не се е сетила.. костадинка се сеща
17 Март 2009 00:12
Костов е направил това, което е редно да направи всеки партиен лидер, тръгнал на избори по време на криза - да изложи достатъчно ясно за всички и достатъчно пълно икономическата си програма. Хайде да видим кой друг ще го направи. Да видим дали например Сидеров ще го направи в своя си вестник и да разберем дали все още иска да национализира всичко приватизирано, за да го приватизира отново, този път "справедливо". Да чуем и бат Бойко как си представя тези икономически неща и дали изобщо си ги представя. Да чуем дали мнението на икономиста Мартин Димитров съвпада с това на партньора му Костов и ако не, в какво се различава. Може пък и дедо Симо да каже нещо свързано и логично в неговия типичен стил. Или пък Доган да обясни как вижда нещата по посока на либералния вектор.

И когато всички го направят, да ги плюем вкупом. Засега се упражнявайте върху Костов.
17 Март 2009 00:21
Антикризисна политика в България

1. Първият приоритет е максималното усвояване на финансовата помощ от ЕС, защото е решаващо за преодоляване на кризата. Това става чрез: незабавни мерки за възстановяване доверието на ЕС в България и на достъпа до всички европейски фондове след национално съгласие за спазване на европейските правила и върховенство на закона; драконови мерки срещу политическата корупция; недопускане българският данъкоплатец да замества спряно поради закононарушения еврофинансиране; управление на европейските пари от строго контролирана администрация; широко включване на фирмите и банките в създаването и управлението на европейски проекти.

17 Март 2009 00:22
Защо да го плюем? Ето нещо, с което съм съгласен и тук сме го писали доста хора:
Ако има нещо, което обединява тези мерки, то е дълбокото недоверие в способността на капитализма на частната инициатива да намери отговор на кризата и едно постсоциалистическо суеверие относно възможностите на държавата да го стори.

Там е работата, че като го казваме ние, апологетите на Костов ни ругаят, когато го казва Костов, пак ни ругаят, щото и аз не знам защо. Патологичен мерак да са винаги прави.
17 Март 2009 00:28
Др. Костов, от всички ти съвети можеше да няма нужда, ако когато имахте властта, бяхте приватизирали предриятията по српаведливи критерии - най-висока цена, доказан инвеститор, кадърни директори. Обаче Вие ги раздадохте за жълти стотинки на версните ви, но некадърни лумпени по места, които ги съсипаха в 90% от случайте и сега практически НЯМАМЕ ИКОНОМИКА.

Можеше и да няма нужда от съветите, ако в в държавата бяхте вкарали можещите и знаещите, вместо тов вие назначихте дупелизачите, кариеристите и тези, които български не знаят да представляват държавата и да опрделят съдбите й. Щото Ви бяха верни.

Ако по Ваше време бяхте отворили досиетата и бяхте осъдили комунистите ограбили държавата 9които вие много, ама много мразите на думи), България сега нямаше да е най-изистаналата и корумпирана държава в Европа. Но Вие не го направихте, защото другарчетата Ви от БСП така ви помолиха.

Айде сега се скрийте и не се показвайте, че честните хора и без това не Ви понасят!
17 Март 2009 00:29
А ето пък една съмнителна аналогия:
Кризата е като вирусно заболяване: след високата температура и отпадналост организмът изработва антитела, приспособява имунната си система и по-силен продължава напред.

Чак пък по-силен! По-силен от кога? Това пък е почти по социалистически, оптимистичната вяра в светлото бъдеще.
17 Март 2009 00:49
Политик, който се откроява сред останалата свлоч!!!
Естесвено! За разлика от останалата сволоч, тази сволоч е малко с по– силен загар!
17 Март 2009 00:49
Антикризисната политика в България трябва да включва, първо и най-вече ... забрана за участие в изборите на отдавана доказанo провалили се политици. Иначе паскивилите със съвети господина Костова, да си ги завие на руло и ... и да си скътае някъде. Тя и майка ми вярва на Костов ... но жената е на възраст и не е напускала България за повече от 6 месеца ... а и харесва да ходи на сбирки ... нали е пенсионерка ... Костов е този който създаде най-благоприятна среда за мутрите и показа на практитка ... как се крие ДДС ... Къса памет и гражданска безотговорност е всеки опит да му се приписват заслуги ... да не кажа , че това е просто обидна глупост , ако не е пенсионерски наивитет.
Трагедията на България е ... точно , че го има Костов ... и за 21 години не може да намери ново име. Някой вярва в Йети, други са религиозни джедаи ...

Редактирано от - San De Cannes на 17/3/2009 г/ 00:50:55

17 Март 2009 00:50
Не съм я чел...Не съм я чел
...Валутният борд е източник на допълнителни рискове. Нуриел Рубини, който пръв прогнозира кризата и нейната дълбочина, казва, че нашият валутен борд не може да издържи в условията на такава всеобща криза. Силният лев прави българската икономика неконкурентоспособна...


...Последен по място, но решаващ приоритет е влизането на България в еврозоната до 2013 г. За целта е задължително запазването на системата на валутен борд дотогава, национално политическо съгласие и единна воля на правителството, БНБ и търговските банки...


_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
17 Март 2009 00:54
Ако по Ваше време бяхте отворили досиетата и бяхте осъдили комунистите ограбили държавата 9които вие много, ама много мразите на думи),
Това ако го беше направил сега аз щях да съм най-върлият костовист, но.....уви, нямах късмет да се наредя между “по-правите“ и “по-умните“!
17 Март 2009 00:57
дрогаря Костов нема да ви излъже за 4-ти път
17 Март 2009 00:57
Много добър анализ на Костов.
Проблемът е, че настоящият министър-председател Станишев не би разбрал и 20 процента от това, което е написал Костов.
Костов е единственият български политик, който се опитва да формулира конкретни политики с мисълта за това какво ще бъде след 5, 10 или 15 години, а не с фиксидеята да доизкара криво-ляво един отдавна провален мандат.
17 Март 2009 00:59
като един Калигула дрогаря Костов приемаше висшите чиновници в банята.. и то гол голеничък
17 Март 2009 01:09
Язе не зная как ги е посрещал ама тази ярка светлина на прожекторите засипала старио призрак си е направо притеснителна. в нормалните държави лицата подобни на този Жентълиен отдавна да са станали клиенти на прокурора дори и само за да се докаже че нишо от това йкоето се говори не е вярно
17 Март 2009 01:15
Съгласен съм с последния коментар на бестбай.

"Външните инвеститори в България, както и в останалите страни от Източна Европа са атакувани брутално с катастрофични прогнози"

- преди две седмици сп. "Икономист" разграничи три типа източноевропейски икономики в момента и се оказа, че България е в най-добрия (стабилен валутен курс, голям фискален резерв, консервативна кредитна политика), заедно с трите балтийски страни, за които редакцията препоръча да бъдат незабавно приети в еврозоната.

"българският растеж в последните 7-8 години е в много по-голяма степен неустойчив и нездрав, отколкото в другите страни"

Съмнително предвид горното.

"Валутният борд е източник на допълнителни рискове. Силният лев прави българската икономика неконкурентоспособна. Това влошава търговския баланс"

- сп. "Икономист" обаче прогнозира знаичтелен спад на дефицита по текущата сметка в 2009 и още повече в 2010. Силният лев се представя за главно достойнство - другите страни (особено Унгария и Румъния) страдат най-вече от обезценяването на валутите си и поскъпването с местна валута на дълга на фирмите и домакинствата в евро до космически висоти.

"Антикризисните политики (в света)" - не могат да се слагат в една кошница мерките на САЩ и ЕС, поради което текста на Костов за международното положение по-надолу е бесмислен. Борбата му с "кейсианството" е кауза пердута, в която, както много пъти видяхме, не вярва никой от корифеите на капитализма в САЩ.

"Антикризисна политика в България" - "1) намаляване до 38% от БВП на дела на данъчните и неданъчните бюджетни приходи и 2) значителни икономии на разходите", но и "поемане от държавата на тежестта на кризата." Кое по-напред?

"Антикризисният бюджет трябва да приключва с контролиран дефицит. Недопустимо е, от гледна точка интереса на данъкоплатеца, да се трупат бюджетни излишъци по време на криза" - но фискалният резерв, още веднъж, се оказа всъщност голямо достойнство.

"преразглеждане на всички мега-проекти в областта на енергетиката и отлагане за след кризата на евентуалната им реализация" - идеологическа атака за разлайване кучетата срещу руските инвестиции, а всъщност срещу реиндустриализацията на България.

Заключение: нямам доверие на Костов и няма да гласувам за него.
17 Март 2009 01:27
Относно мега-проектите в енергетиката, малко ме притеснява оптимизмът на Костов:
...а след 7-8 години може да се окаже ненужен, защото светът ще преживее революция в сферата на енергийната ефективност;
17 Март 2009 01:30
"преразглеждане на всички мега-проекти в областта на енергетиката и отлагане за след кризата на евентуалната им реализация" - идеологическа атака за разлайване кучетата срещу руските инвестиции, а всъщност срещу реиндустриализацията на България.

"Руските инвестиции" в случая са български, държавни.
17 Март 2009 01:37
Автора! Автора! "Сега" трябва да бъде награден за костовата поредица. В случая се използва, ако парафразирам, мисълта: "Ако го оставиш да мълчи, хората ще се чудят дали е умен или глупав. Дай му да говори, за да отпаднат всякакви съмнения по въпроса". Въпреки че той не е точно глупав, само е посредствен. А и, логично, е грандоман - мисли си, че по-добре от другите икономисти в света разбира какво точно става и как може да се оправи. Най-ми харесва мисълта му, че обшеството не трябва да се страхува от кризата. Та нали точно кризите са радост за обществото! Защо ли Костов тогава, преди да стигне до това очевидно за всички заключение, се напъва да обяснява по своему как трябва да се излиза от кризите? Не трябва др.Костов!
17 Март 2009 01:58
Костов започна на дава съвети на СВЕТА, защото завидя на Паси, че иска да грабне НАТО-то, и затова рече да го надскочи.
--
Ноооооооооооо, за съжаление ние помним.
Как Костов:
- подаряваше предприятия на приятелчета - РМД приватизация
- как създаваше капиталисти - готвачът Славчо Христов стана банкер и мощен бизнесмен
- как оздравяваше предприятия - продаде БАЛКАН на цената на 1 апартамент
- как се бореше с Русия - продаде им НЕФТОХИМ за 135 млн. и завърза България за руснаците
- как усилваше закона - като назначи Филчев за Главен прокурор
- как опазваше природата - отказа да забрани износа на изгоряла дървесина и гората на България гореше като дискотека
- как се бореше с престъпността - като сложи САМОКОВЕЦА начело на мафията и я превърна в стройна дружина
- как избираше за министри само професионалисти - Любен Гоцев, Мимито, Симеонов и още 10 подобни смешника
................................
Тъжно, Костов, тъжно
Много си алчен
И малко компетентен

17 Март 2009 02:30
Не смея да твърдя, че се справям с икономиката и още повече макрото. Аз си гледам микрото...... ха ха !
Но прави впечатление, че Костов смело коментира и то във вестника икономическата криза, а не се плюнчи като Първан, СтанишеФ или Доган, леле пък испанкото деде.
Чест му прави. Дано и анализа му е верен.......

( някой няма ли да отчете процентно - за и против Костов коментари -преброяване, статистика ....)
17 Март 2009 02:59
Кризата е времето за големи инфраструктурни проекти, особено които са вече обезпечени с кредит: първо че създават работни места, второ че се строи по-евтино, трето че се стимулира вътрешното търсене, четвърто, че се развиват регионите, и пето, може да се усвоят нови технологии.

"Преоценяване на проекти" значи спирането им, а и след кризата първите три неща няма да важат.

България е много назад с инфраструктурата. Срамно е да сравняваме нашите шосета с турските в Тракия и нашите морски пристанища - с румънските. А сме иначе и икономически, и технически по-напред от комшиите.

Костов сам правилно говори по-надолу за развитие на инфрасруктурата. АЕЦ и газо- и нефтопроводите не са ли инфраструктура?
17 Март 2009 03:08
Българските банки според другаря Костов били много модерни, дори по-модерни от банките в развитите страни! Много интересно! Изобщо не са по-модерни, ами твърде изостанали. И това всъщност бе нашето спасение - защото редица финансови инструменти с повишен риск, които изядоха главата на западните банки, бяха непознати на нашите. Те правеха това, което банките правят от памтивека, а не от края на ХХ и началото на ХХІ век.
Но както е известно, всички банки в България са приватизирани (всъщност ОББ е собственост на гръцката Национална банка!) от крупни чужди банки, които силно пострадаха от финансовата криза. И банките-майки издърпаха целия свободен ресурс, така че сега БНБ и държавата ще трябва да ги рефинансират, ако искат да тръгне някакво кредитиране. Сиреч ще наливат пари в чужди банки, за да върви българското производство. За това всъщност призовава Костов. Смятам, че правителството правилно налива пари в единствената българска държавна банка - Насърчителна банка, която при това е инвестиционна, а не търговска банка. Само така би имало нужния контрол, а и парите няма да изчезнат в някаква посока.
17 Март 2009 04:11
"Иване, кажи си!"...
Ама НЕ това тук, бе, Иване- другото кажи!
17 Март 2009 04:11
населението на БГ и в частност 90% от форумците на Сега не са дорасли този да ги води!
17 Март 2009 04:40
1/2 от десните няма да гласуват за синята коалиция, заради Костов
Близо 1/2 от десните избиратели няма да подкрепят коалицията СДС-ДСБ заради Иван Костов. Това сочи анкета от сайта news.bg. От общо гласувалите 286 души 156 са "за", а 94 казват, че няма да подкрепят дясната формация на предстоящите избори. Повече от половината несъгласни твърдят, че причината за това е влизането на Иван Костов в общите листи. Противоречието вътре в партията на сините е толкова голямо, че се очертава възможност наистина заради ДСБ СДС да се разцепи, предупреди преди дни Пламен Юруков.../в. "Атака"-16.03.2009/

17 Март 2009 04:44
Политикът Иван Костов имаше шанса да бъде начело на българското правителство в един решаващ момент, когато България беше на кръстопът. Той използва този шанс за да съсипе България. Неговото име го свързвам само с ликвидации, без да съгради нещо. Сега се оплаква, че тогава не му разрешили отвън мерките, които сега се прилагат от Запада. Това го приемам като лично признание, че е вършил мръсното си дело под диктовка отвън.
Излишно е дори да се чете. нека си върви по живо по здраво и да не бере дерт какво ще правят сегашните и следващите управници! От него нито съвети, нито мнение трябва да се иска.
България има нужда от нови политици, а не от съветите на доказани негодници.
17 Март 2009 04:49
Май, на Иван Костов бяха думите "Ами ако България наистина е участвала в атентата срещу Папата?!"!
Френската журналистка Румяна Угърчинска: Заговорът срещу живота на Йоан-Павел II е дело на ЦРУ - Натиснете тук
17 Март 2009 05:01
Харесва ли ви или не, Костов ви е съставил една много стегната

програма за управлениеПри това много конкретна програма. Контрастът с всички останали политически субекти, които разтягат кахърни общи приказки, е поразителен.


За съжаление, в Kенефа не харесват Иван Костов. Нищо, че той, другари, е your only friend. Натиснете тук
17 Март 2009 05:09
Хубав анализ
Костов може да е направил и грешки, но на фона на Симо, Жан, Беров и Луканката е като ангел.
17 Март 2009 05:14
paragraph39 мисля че си се объркал. Думите на Костов бяха за сестрите в Либия, а не за Антонов и папата. И всъщност, защо се ловиш за думите, след като никой все още не е наясно, дали наистина БКП е имала пръст в атентата, както и сестрите, дори и неволно да са имали случай за заразяване. Знаеш ли цялата истина или просто си намираш повод, да покажеш отрицателното си отношение към Костов. Не се притеснявай, аз не го защитавам. Аз оценявам това което знам. Ако той е съгрешил толкова, то нека си поеме заслуженото и да бъде осъден........
17 Март 2009 05:32
СВЕТЛО ПИВО,
Май си прав?!
Май това бяха думи на другия "син корифей"- Желю Митев Желев?!
Благодаря за поправката!
17 Март 2009 05:39
За Костофф не знам, ама Светло Пиво наистина заслужава адмирации.
За толкоз много години у форумо, язека за пръв път видим толкоз дълго/и що годе съдържателно/ списувание от тоа юнак.
Маладец.
17 Март 2009 05:46
Костов пак показва че е единствен "в час".
Четете и преписвайте червенотиквеници.Па може нещо и да влезне у кратуните.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД