:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,433,550
Активни 51
Страници 9,056
За един ден 1,302,066
Предизвикано

Стига сте ни будалкали! Европа спасява не закъсали държави, а алчни банки*

Политически елит би жертвал интересите на обикновените граждани, за да защити корпоративни интереси
Тимо Сойни
Когато имах честта да ръководя партия "Истински финландци" към изборна победа през април, ние дадохме тържествено обещание да се противопоставим на спасителните планове за страни членки от еврозоната. Европа страда от икономическата гангрена на неплатежоспособност - както публична, така и частна. Ако не ампутираме онова, което не може да бъде спасено, рискуваме да заразим цялото тяло.

За да разберем истинската природа и цел на спасителните планове, първо трябва да разберемкой реално се възползва от тяхС риск да бъдем обвинени в популизъм ние ще започнем от очевидното: не малкият човек е този, който е облагодетелстван. Той е използван и лъган, за да поддържа действието на фалиралата система. Плащат му по-малко и го облагат повече, за да се осигурят парите, необходими да се поддържа тази Понци схема. Междувременно се разви симбиоза между политиците и банките: нашите политически лидери заемат дори още повече пари, за да плащат на банките, които връщат услугата, като дават назаем още пари обратно на нашите правителства.В една истинска пазарна икономика лошият избор се наказваВместо да се приемат загубите в необосновани инвестиции - което би довело до евентуален колапс на някои банки - бе решено загубите да се прехвърлят на данъкоплатците чрез заеми, гаранции и непрозрачни схеми като Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). Парите не отидоха в помощ на закъсалите икономики. Те бяха насочени чрез Европейската централна банка и държавите реципиенти към големите банки и инвестиционни фондове.

Освен това противно на официалните твърдения държавите, получаващи помощ, не са искали такава "помощ", или поне не по този начин. Естествената опция за тях беше да признаят банкрут и да оставят провалилите се частни кредитори, независимо къде са базирани, да консумират своите загуби. Но това не биваше да се случи. Ирландия бе заставена да вземе пари. Португалия - също. Защо брюкселско-франкфуртската машина за изнудване принуди тези страни да приемат парите заедно с планове за "възстановяване", които неизбежно биха се провалили? Защото тетрябваше да угодят на плюскащите данъци банки,които в противен случай можеха да откажат да се отзоват на следващата продажба на испански, белгийски, италиански или дори френски облигации.

За нещастие, на този финансов и политически картел планът не работи. Тази схема вече съсипа Гърция, Ирландия и Португалия - техните икономики никога няма да са в състояние да спестяват и да растат достатъчно бързо, за да си плащат задълженията, с които ги впрегна Брюксел в името на тяхното спасение.

Създаването на Европейски стабилизационен механизъм не е решение. Той ще институционализира системата за трансфер на богатство от отделните граждани към компрометирани политици и провалени банки, създавайки огромна морална заплаха и разрушавайки онова, което е останало от конкурентната банкова среда в Европа.

За щастие, все още не е твърде късно да се спре разложението. За банките ние се нуждаем от честни, сериозни стрес тестове. Да бъде спрян настоящият политически инспириран фарс. Вместо това - да бъдат направени паралелни оценки от регулаторите и независими групи, включително акционерите и учените. Доверявай се, но проверявай.

Неплатежоспособните банки и финансови институции трябва да бъдат затворени. Ние трябвада възстановим пазарния принцип на свобода на фалитАко някои банки се рекапитализират с пари на данъкоплатците, данъкоплатците трябва да получат в замяна дял от собствеността и целият им борд трябва да бъде изритан. Но преди да се планира такова участие на данъкоплатците, е изключително важно да се приложи голямата ножица спрямо държателите на облигации.

По отношение на суверенния дълг ключът отново е свободата за фалит. За едно истинско възстановяване е необходимо значително преструктуриране. Да, пазарите ще накажат фалиралите държави, но те също така бързо ще простят. Настоящите планове разрушават реалните икономики в Европа чрез повишение на данъците и трансфер на богатство от обикновените семейства към касите на банкрутирали държави и банки. Преструктуриране, което оставя дълговото бреме на страната на управляеми равнища и насърчава връщането към политики, насочени към растеж, може да доведе до бързо завръщане към международните дългови пазари.

И това не е само заради икономиката.Хората се чувстват предадениПартиите, които сега идват на власт в Ирландия, обещаха да държат отговорни големите държатели на облигации, но не удържаха на натиска и отстъпиха, оставяйки избирателите с усещането, че вече са лишени от граждански права. Елитите в Брюксел казаха, че Финландия трябва да изпълни своите ангажименти към европейските партньори, но мълчат за това дали националните политици трябва да изпълняват ангажиментите към собствените си избиратели.

Аз израснах със съзнанието, че тази геноцидна война никога повече не трябва да се повтори на нашия континент, и разбирах ценностите и принципите, които първоначално са мотивирали създаването на това, което днес е Европейският съюз. Тази Европа, тази визия, беше нещото, което даде на финландския народ и на цяла Европа мира, основан на демокрация, свобода и справедливост. Това е Европа, която си заслужава да имаме. Затова съм изключително натъжен, когато виждам, че този проект е подложен на риск от политически елит, който би жертвал интересите на обикновените граждани на Европа, за да защити определени корпоративни интереси.----------------------------------

* Заглавието е на "Сега"

**Тимо Сойни е председател на партия "Истински финландци" във Финландия. Формацията направи голям пробив на парламентарните избори миналия месец и стана третата сила с 39 места в 200-местния парламент. Партията се обявява най-вече против плановете за финансова подкрепа на изпадналите в затруднение страни от ЕС и срещу имигрантите.
 Елитът в Брюксел все повече се занимава не с принципни неща, а с далавери.
130
9744
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
130
 Видими 
11 Май 2011 19:34
Популизъм?
Защо опитите да се каже откровено истината - та ако ще да е субективно виждане, се наричат популизъм?
С което се манипулира публиката.
За статията -
Но, според мен, подобни трябва да се появяват в понеделник - вместо откровени демагогии.
-------------
Блогът на Генек
11 Май 2011 19:37
Ако някои банки се рекапитализират с пари на данъкоплатците, данъкоплатците трябва да получат в замяна дял от собствеността и целият им борд трябва да бъде изритан. Но преди да се планира такова участие на данъкоплатците, е изключително важно да се приложи голямата ножица спрямо държателите на облигации.

Първата смислена идея по въпроса
11 Май 2011 19:38
Ееевалла бе пич!!!
Тези май бяха крайно десни в суоми-не ми се търси, ама толкова истини на едно място не бях чувал да се кажат скоро!
Де да беше и нашенската "Ха-такааа" такааа-ва?А?
Да, ама ньие!
Хак да ни иье!
Това - дето ни дойдье!
11 Май 2011 19:41
11 Май 2011 19:43
Тоз Тимо, след цялата канонода , само една дума не е употребил : национализация. То и рекапитализация с кинти на данъкоплатеца срещу собственост, шут на борда , фалит на неплатежоспособните ......Хванал е бика за рогата.
11 Май 2011 20:07
Taзи иначе нелоша статия хубаво ще развесели задокеанските чичковци-банкерчета! Те умеят да ценят истината, макар да познават хиляди начини да я заобиколят... Все пак, Керванът - мислят си те - трябва да продължи в определената му посока..... Бау-бау!
11 Май 2011 20:14
Стига сте ни будалкали! Европа спасява не закъсали държави, а алчни банки*

Нещата ще си дойдат на мястото
единствено когато всеки пълнолетен бъде задължен (със субтитри
на четири части е) да изучава:
http://vbox7.com/play:2e858d4e Target=_Blank id=url>Натиснете тук
http://vbox7.com/play:f0038b21 Target=_Blank id=url>Натиснете тук
Натиснете тук
http://vbox7.com/play:0eeb0561 Target=_Blank id=url>Натиснете тук

във връзка с което да бъде признаван за дееспособен след издържан изпит по темата.
-
Другият начин е национализиране на банките и обслужването им да е безлихвено и неплатено -
на принципа на трудова повинност.
Тогава ще има пари за всичко:
за национална сигурност, за наборна армия, правно обслужване, здраве, образование, култура, ...
И на глобализма ще му мине шансът да е - глобален !

ПП
Извинявам се, че първоначалният линк имаше дефект на субтитрите.)линкРедактирано от - Езоп на 11/5/2011 г/ 22:55:44

11 Май 2011 20:22
"Подгряването" на икономиката чрез вкарване на големи капитали е стандартната мярка при финансови кризи. Още по-стандартно е това да става чрез банките, независимо от забавния "антибанков" патос на някои хора.
Рекапитализацията на банките чрез придобиване на собственост върху тях е използвано още през 1933 от Рузвелт, чиято Корпорация за финансиране на възстановяването изкупува 55% от привилегированите им акции. През 1990-те, правителството на Швеция предостави на банките допълнителен капитал, равняващ се на около 4% от БВП на страната, срещу дялове от собствеността. През 1998, Япония прибра от частните си банки привилегировани акции за над 500 млрд. долара в замяна на държавно рефинансиране.
11 Май 2011 20:23
Хърсев, Хърсев трябва да прочете статията! Редакцията трябва да го задължи да я прочете срещу подпис! Години наред трови читателите с пропаганда.
11 Май 2011 20:23
Не разбирам от финанси, но за обикновен данъкоплатец като мен, този очилат Фред Флинстоун е казал верни неща.
11 Май 2011 20:44
СЕГА става ли ясно защо паликарята в Атина са бесни и искат да строшат нечия глава.
11 Май 2011 20:50
Ха! Изненада огромна!
Най-после във вестника се появи нещо смислено!!!

________________________________ ____
През 2012 се очаква да свърши света.. Ако искаш да оцелееш - ела в България, тук сме с 20 год. назад!
11 Май 2011 20:56
Че исландците не претворяват ли в дело тези идеи, като отказаха да гаранират вложенията на английските инвеститори във фалиралите исландски банки?
11 Май 2011 20:57
За казаното от автора . За Хърсев , Моньо Пицата и останалите хрантутници соросчета от типа на Г.Ангелов и онзи от СОС-толкова го мразя, че винаги му забравям фамилията/он беше написАл речта за 800 те дни на крадлив симо/ - за тях да четат и да се учат как се организират държавните работи.За боко и антуража му няма смисъл от обяснения-зелена кратуна семе не ражда.
11 Май 2011 20:58
Алчни банки, оставени да затънат в блатото на алчността.
Критиката е добра,
предлаганите решения - идиотски.
Атакисче.
11 Май 2011 21:26
Истината такава каквато никой българин няма смелост да каже. Следователно браво на вестник СЕГА, че поне препечатва без да се съобразява с тона на лицемерието.
11 Май 2011 21:28
С извинение към Автора...
(казах и нещо друго)
.
P.S. Редакция по искане на UNIVERS..щото Old_BG се избъзика с мен: - "Има едни гарги тукана, от типа Ние пак сме тук"..
Както и да е, няма лошо(не му се връзвам, все пак адаши сме).

Редактирано от - OLDMAD на 11/5/2011 г/ 22:03:51

11 Май 2011 21:35
Хърсев, Хърсев трябва да прочете статията! Редакцията трябва да го задължи да я прочете срещу подпис! Години наред трови читателите с пропаганда.

Той ги знае тези неща и без да се подписва. Не е глупав и определено има публицистична дарба, но му е слаб ангелът. Много го обърква пустото "нежно шумолене на хранещи се гъсеници"
Мислителят трябва да обича властта... интелектуалната... повече от парите
11 Май 2011 21:40
Да, статията изглежда интересна, но не ви ли карат да се замислите тези думи:
Ние трябва да възстановим пазарния принцип на свобода на фалит
(...) Да, пазарите ще накажат фалиралите държави, но те също така бързо ще простят.

Не правят ли безсмислено всичко друго казано ?
11 Май 2011 21:40
Старо , туй - "тъпанар" , към кой , бе ?
11 Май 2011 21:44
Абе че все повече се надига глас в правилната посока от умни хора с популярност – е хубаво.
Ама че съществена полза няма да има много-много – това – лошо. Щото колкото и да е трудно за вярване – на тези, които държат парите – частните финасови олигарси по света – изобщо не им пука. Научили са уроците от историята, че който държи парите – дой държи не само властта (на практика всички правителства по света вече), но и умовете на хората чрез абсолютната Пропагандна машина на масмедиите. Говорим за промиващите реално мозъците масмедии – TV, радио, преса. Нет-а не може да бъде контролиран, но 98% от простолюдиетпо чете това, към което го насочат и не се старае да разнищи инфото.
Затова – спете спокойно деца. Утре – чип в г@за, вдругиден – само виртуални пари, по-вдругиден – Световно Правителство под ръководството на Fed, а в близко бъдеще – Президент Камачо ще пее: Натиснете тук
Феерично, някак си...
11 Май 2011 21:45
Аз съм си "атакишче" по убеждение и пристрастие, но в случая ще кажа само това: банките може да са алчни, но и закъсалите държави не им отстъпват по прахосничество, измами и корупция. Въпросът е: искаш ли капитализъм, или не. Ако не - обратно към планови комисии и режисирано вкочанено стопанство. Ако да - стига си псувал банките, щото те - добри, или лоши - са си самия капитализъм. Трети път досега не е измислен.
11 Май 2011 21:47
онзи от СОС-толкова го мразя, че винаги му забравям фамилията

Нещо на "К" беше... Курумбашев? Кадиев? Каролев?... Не че има значение. Фани кой да е и прЕбий другите двама, няма начин да сбъркаш. На тях гъсениците не им шумолят, ами им звънят в ушите, та не чуват нищо друго
11 Май 2011 21:48
Мето, аз пък мисля че не може да няма, мамка му !
За Тимо
За Дъртите
Юнивърс, пропуснал си обясненията между старите
11 Май 2011 21:51
Стига сте ни будалкали! Европа спасява не закъсали държави, а алчни банки*
Европейския фонд за финансовастабилност
трябва спешно да се възприеме в БГ като препъни камъкът на ББ - и то незабавно.
Ако това не се случи и политиците не го подемат -
просто не са нужни никакви други доказателства, че ни управляват едни и същи бандити предатели.

Капитан Немо
Много точно и изчерпателно.

Редактирано от - Езоп на 11/5/2011 г/ 22:03:46

11 Май 2011 21:54

Самият факт, че 1/3 от отпуснатия заем се покрива от МВФ, показва в каква посока ще се развият нещата за засегнатите страни.Ако погледнем листа с препоръки на тази международна институция към тези страни ще установим, че нейните процедури са непроменени:налагане на ниски заплати, приватизиране в държавния сектор и значителни ограничения в социалната политика.За сметка на това, политиката на МВФ винаги е водила до обедняване на населението.
11 Май 2011 21:55
Неплатежоспособните банки и финансови институции трябва да бъдат затворени. Ние трябвада възстановим пазарния принцип на свобода на фалит
---
Това е Абсолютно Вярно.
Но статията е писана на принципа,
Истината , но никога Цялата истина.
-----
Нека да отбележим,
Не само в БГ, но и във всички развити страни, има механизми за защита на депозитите. На теория означава че Ако си вложил пари, спестявания, пенсия, капитал - на несигурна банка или институция и тя фалира - твоето е гарантирано - ще се възстанови.
И тук е ключа от палатката - банките като институции, фирми и посредници ще ги фалираме. Добре. От къде обаче пари за техните вложители? Може би "банкерите изедници" ще чукат камъни в кариерата и ще изплащат?
Колкото и да ви блазни перспективата - фалити на банките ОК, но върви и с фалити за вложителите. До колко този път би бил по добър и справедлив не смея да гадая - замислете се обаче преди да съдите.

Редактирано от - intel_inside на 11/5/2011 г/ 21:59:56

11 Май 2011 21:57
Алчни банки, оставени да затънат в блатото на алчността.
Каква жестокост! Липса на грам хуманизъм, състрадание към ближния!
Абе, вие хора ли сте да оставите бедните банкери в калта!? Няма ли милост в вашите души!? Знаете ли колко работни места създават като наемат прислуга за къщите, където живеят, за яхтите, които не могат да управляват, изобщо целия антураж тарикати подир тях!?
Ако ги няма банките, няма кой да ви даде кредит за една "мотика" да си прекопаете нивата. Да не си мислите, че сами ще си направите "мотиката", ако не сте взели кредит за образование !?
Знаете ли на какъв стрес са подложени банкерите всеки ден да рискуват вашите пари!? Всъщност даже е справедливо държавата да поеме част от техния риск, нейде 100%, с лихвата 117% . Тъй де, с избиратели овце какво са виновни банкерите за инфлацията, която се случва (Даскал Цеко да случи да ме извини)?
Ех, таз българска завист - все намира решенията за "идиотски".
11 Май 2011 21:58
Нещо на "К" беше... Курумбашев? Кадиев? Каролев?... Не че има значение
Ами защо си пропуснал Костов и той започва с К.
11 Май 2011 21:59
Стига сте ни будалкали! Европа спасява не закъсали държави, а алчни банки*


Този път редакцията заслужава поздравления за отпечатването на тази статия.

11 Май 2011 22:00
Веднага ще се запиша в такава партия. Но лошото е, че като дойдат на власт, и те ще станат "политкоректни". Или трябва да воЮват срещу носителите на пари.
11 Май 2011 22:00
Кофти новина... Натиснете тук
11 Май 2011 22:01
Трагедията на еврото е трагедия на некадърното недемократично управление на бонзите, на неполитическите, технократски евроелити, но и на господството на пазарния фундаментализъм в цял свят по това време.
11 Май 2011 22:03
intel_inside,
депозитите са само основата, на която се крепи кредитната дейност на банките и следователно са малка грижа. но си прав за едно - трябва да се гледа какъв ще е ефектът на колапса на засегнатите банки и други финансови институции върху икономиката. чудя се защо няма клирингова система за лошия дълг, с която поне част от него не бъде взаимно погасена... но това е друга тема.
11 Май 2011 22:04
Абе нещо напоследък почнах много да се съгласявам с Интела, да не се повреждам нещо? От една страна, предложенията са добри по принцип, от друга са трудно реализуеми тук и сега. Както се видя от последната криза, капитализмът трябва да се върне към основите си, в случая на инвестиции - всеки да си мисли къде инвестира, да си носи последствията, а обществото да не спасява глупавите инвестиции. Щото като са гарантирани банковите депозити, никой не мисли в коя банка да си вложи парите, а пък банките спокойно си ги влагат я в subprime mortgages, я в гръцки облигации - нали са гарантирани - и ето ти криза. От друга страна, сегашните влогове вече са гарантирани - ако банките фалират, държавите все ще трябва да ги покрият - така че може да е по-изгодно да се намесят в подкрепа на гръцкия дълг. Но става ясно, че така не може да се продължава безкрай - трябва да се промени системата, трябва да има фалити и на банки, и на държави, за да се оздрави финансовата система.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
11 Май 2011 22:07
Da, аверче, Европейският съюз незабавно трябва да забрани земетресенията... !
11 Май 2011 22:13
Самият факт, че 1/3 от отпуснатия заем се покрива от МВФ, показва в каква посока ще се развият нещата за засегнатите страни.Ако погледнем листа с препоръки на тази международна институция към тези страни ще установим, че нейните процедури са непроменени:налагане на ниски заплати, приватизиране в държавния сектор и значителни ограничения в социалната политика.За сметка на това, политиката на МВФ винаги е водила до обедняване на населението.


Мето от факултето,
отдавна срещу наемните работници не стоят отделните капиталисти, а държавата на капиталистите. А в последно време срещу наемните хора на труда вече не стоят дори отделните държави на капиталистите, а световната капиталистическа централа в лицето на МВФ.
Дано се окажа лош пророк, но според мен с ликвидирането на социалистическата система процесът на относително и често пъти абсолютно обедняване на населението ще се усилва. И теорията на Маркс за абсолютното и относителното обедняване ще стане все по-актуална.

11 Май 2011 22:16
Както се видя от последната криза, капитализмът трябва да се върне към основите си, в случая на инвестиции - всеки да си мисли къде инвестира, да си носи последствията, а обществото да не спасява глупавите инвестиции. Щото като са гарантирани банковите депозити, никой не мисли в коя банка да си вложи парите, а пък банките спокойно си ги влагат я в subprime mortgages, я в гръцки облигации - нали са гарантирани - и ето ти криза. От друга страна, сегашните влогове вече са гарантирани - ако банките фалират, държавите все ще трябва да ги покрият - така че може да е по-изгодно да се намесят в подкрепа на гръцкия дълг. Но става ясно, че така не може да се продължава безкрай - трябва да се промени системата, трябва да има фалити и на банки, и на държави, за да се оздрави финансовата система.

Точно така! Нека банките да фалират и акционерите и вложителите да погнат в съда техните мениджъри, да ги осъдят за умишлен фалит заради рисковите инвестиции и необезпечени кредити и ако не успеят да си върнат парите поне да ги разорят. Все е нещо. След това банкерите мно-о-о-го ще си мислят как да управляват банките си.
Във всеки случай загубите на обществото биха били по-малки в случай на фалит, отколкото при наливане на държавни пари в банките.
И авторът безспорно е прав: при пазарната икономика всеки трябва да носи отговорност за действията си.

Редактирано от - Cruella de Vil на 11/5/2011 г/ 22:21:23

11 Май 2011 22:20
Чичо Фичо -Трагедията на еврото е трагедия на некадърното недемократично управление на бонзите, на неполитическите, технократски евроелити.....
===
Фичка недей,
трагедията не еврото е че се замотаха много, ако бяха почнали сериозно още 85 -90, до сега да са ритнали столчето на долара и да живеем в един по добър свят. Най голямата грешка на европа е, че приема падането на златния стандарт основно по политически причини и се стига до тази вакхалня на виртуалните пари в момента (защото реално това гърми, а къде са най виртуалните питай сина - в крайна сметка с това се занимава)
===
Относно банките и капитала - не забравяйте че банките дефакто никога не работят със собствени пари.
Имаше едно много сладко обяснение на Едмон Дантес от граф Монте Кристо относно богатството на банкера Данглар - нещо от сорта как богатството на банката е дим около локомотива. Банално е, но е безкрайно вярно.
Те така те - кой плаща фалита на банката? Банкерът Данглар или домът за сираци?

Редактирано от - intel_inside на 11/5/2011 г/ 22:24:45

11 Май 2011 22:22
Ндаа...Сложна тема...виша математика...Азъ си мисля, чи докато има лихви - се ще е тъй

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
11 Май 2011 22:22
Кру, не става въпрос и не е толкова важно пост фактум да се осъдят мениджърите - важно е да се върне разумността и предвидливостта в банкирането и инвестирането. В момента изобщо не ме интересува къде моята банка си влага парите - гледам само обслужването и условията - риск до Е100 хиляди няма. Ако я няма гаранцията, ще мисля много къде да си вложа моите трудно спечелени пари - а пък банката ще трябва да ме убеди, че тя самата ги влага разумно.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
11 Май 2011 22:24
Интеле, казваш:
Колкото и да ви блазни перспективата - фалити на банките ОК, но върви и с фалити за вложителите.

Момент - КОЙ от обикновените хора в развитите държави, по дяволите, държи сухи пари в банките? НИКОЙ! Всеки е на практика на минус - ипотека, коли, образование на децата - всичко е заем! От БАНКИТЕ! Е, може да изключим пенсионните фондове, ама то така или иначе след некоя и друга годинка те няма да са това, което бяха.
Та колкото и да звучи парадоксално - след като обикновения човек живее в заем (за САЩ - средния американец харчи 150% от отва, което получава, за Канада е същото - мързи ме да проверявам за другите развити държави) - това и му е и единствения шанс да излезе с поне малка компенсация и да е над нулата при рестарт на системата и зануляване на броячите.
Решението е просто - имотите, колите и едрата сонбственост (работилнички, магазинчета, ферми, всякаква едро-габаритна техника, лодки/яхти/каравани и пр.) ще си останат като единствена "конвертируема" собственост на средностатистическия гражданин.
Къде по-лесно, къде с повечко врътки - тези неща няма как да му бъдат взети, накй-малкото защото освен на него - на никой друг не са нужни. А и некой трябва да остане да мърда и да бачка.
А който живее на "сървис" - под наем, коли на лизинг и всичко до стотинка разпределено за закъупуване на слуги и слигуване (пардон - сървис) - ще си остане с един пръст в... мда.
Така че - носете си новите дрехи, момчета и момичета и - колкото и да звучи парадоксално - вземайте максималния размер заеми, които можете да изплащате и влагайте парите в нещо реално - основни ремонти на имоти, имоти за под наем (дадени под наем, така че почти да се самоизплащат, не само за бройка!), работилнички, апаратура (ако ви трябва), образование, лечение и не на последно място - за почивка и екскурзии.
Щото иначе да не констатирате: "Толкоз бели пари(имоти) за черни дни насъбрах, че вече чакам с нетърпение черните дни да дойдат, че да си отживея!"..... кофти тръпка е тогава...
11 Май 2011 22:25
Г-жа О'Вил, ако банките фалират, вероятно и тебе ше те изхвърлят от бачкането, такава е системата. Единствената полза от това би била, че няма да можеш да ме снимаш с камуфлажната си камера и да ме глобяваш/даваш точки за 5 мили превишена скорост.
11 Май 2011 22:29
трябва да има фалити и на банки, и на държави, за да се оздрави финансовата система.
Ти какво предлагаш - фалитите на държавите да се естествени като Сомалия, Зимбабве (свобода на пиратството) или изкуствени като Ирак, Афганистан (свобода на демокрацията) ?
Не е ли по-добре да се променят правилата на финансовата система, защото след "оздравителните" фалити при спазване на старите правила пак ще има нови фалити? Например, да се забрани държавата да емитира дълг, особено външен.
11 Май 2011 22:33
Например, да се забрани държавата да емитира дълг, особено външен.
Разбира се - но докато на народите им дойде акълът за това, трябва да се мине през фалити - акъл лесно не идва.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
11 Май 2011 22:34
Винаги съм уважавал финландците!
Браво на автора!
11 Май 2011 22:38
И кво - няма управия, тъй ли излиза? Бития все ще е бит...
А както има "консенсус" за "хуманитарни мисии", що пък не вземат да изпедепцат една баш хуманитарна мисия - на-ци-о-на-ли-за-ци-я в световен мащаб. Със санкция бе - на съвета за сигурност?Глобализация нали, мчи как? Тъй и тъй държавите гарантират голяма част от депозитите.Кво - иначе не им е ясно, че ще се гръмнат, ама бавно ли?Държавите.Или вече и за тях спасение няма - превзети са, а? Файда от фалити също няма- нали се получиха, "Лемъни" и други тути фрути, е, и? Ми да идва наистина "Аврора" тогава, то друго излиза, че не остава. Или да фащаме сопите - същото.
11 Май 2011 22:40
Немо,
По горе съм отбелязал - проблемът е комплексен.
Това което си описал е така /изключвам съждението ти за "пенсионните" - с него не съм съгласен/.
Така или иначе говорим за твърде комплексен проблем с много различни измерения, но решението категорично не е "убийте пратеника".
За мен корените се крият в огромната "виртуализация" на платежните средства. Всички - държави, хора, фирми, банки харчат и разполагат с блага с които дефакто не разполагат, неща които не са произведени.
Риск ли е ? Да. Оправдан ли е? Не
Къде отиваме без виртуалните пари обаче? Къде отива потребителския модел на "искам тук и сега"?
Глупаво? Може би. За сметка на това се получава стандарт.
Без виртуални пари имаме моделите на кой ... България, Китай, Дубай
Ние нямаме виртуални но сме бедни, китайиците бачкат като диви и пак са бедни, арабите ... арабите копат нефт.
Как да се оправи "белия свят" обаче без нито едно от 3те и без залитане към финансовите перверзии в момента не знам. Съмнявам се да има и общовалиден отговор.
11 Май 2011 22:41
Кру, не става въпрос и не е толкова важно пост фактум да се осъдят мениджърите - важно е да се върне разумността и предвидливостта в банкирането и инвестирането.

Е, ако няма осъдени как ще се върне разумността и предвидливостта? Щом подобни практики остават ненаказани то след време пак ще се повторят. Колко му е, с оглед близка печалба някой пак да рискува парите на акционери и притежатели на банкови сметки.
Г-жа О'Вил, ако банките фалират, вероятно и тебе ше те изхвърлят от бачкането, такава е системата.

Поемам всякакви рискове, вкл. и изхвърлянето от работа.
Обаче искам да знаеш, че сестра нямам.
11 Май 2011 22:44
Тимо Сойни
Факт е, че Европа не спасява закъсали държави, а алчни банки, както е факт, че УСА не спасява себе си, а алчни банки(в смисъл фараони). За релацията с БГ да не приказваме, че става грозна картинка.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД