:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,344,216
Активни 112
Страници 14,210
За един ден 1,302,066
Стимул

Българският валутен борд има хищен нрав

Покритието на лева с международни валутни резерви вече гони 200%. Не следва ли БНБ да увеличи паричното предлагане съобразно нарасналите валутни резерви?
снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Депозитът на управление "Банково" в управление "Емисионно" е нараснал за три години с почти 40% до близо 6.3 млрд. лв. Докато правителството е харчело пари, БНБ е трупала. На снимката - управителя на националната банка Иван Искров.
Голяма част от финансовите проблеми на българина се дължат на слабата ни икономика. Броят на трудово заетите е едва 40% от цялото население. Икономическата ни система се свива; тя трудно осигурява заетост, както и мъчно създава и подготвя нови хора за работа.

У нас не се произвеждат стоки (например машини, битова техника или компютри), които да са познати и търсени в света. Заради малките количества също и добрите ни храни не могат да станат световно приети. Принадената стойност от добивната индустрия тече към много малко ръце и се множат доказателствата, че приватизацията на подземните ни богатства е била заграбване.

Секторът на услугите създава по-голямата част от икономическия продукт, но той в нашия случай е по-скоро обслужващ, отколкото съзидателен. Страната ни все още не се радва на международен туристически престиж. В IT имаме позиции, но пак вместо да градим свои марки, обслужваме нуждите на външни компании.

Няма модерни заводи, няма лаборатории (България дава четири пъти по-малък дял от доходите си за наука от средната европейска държава), има логистични проблеми, енергията е мръсна. Суровата икономическа реалност предполага, че финансовите ни дела също ще бъдат потиснати.Капиталов пазар в депресия и малко париТака е: не само че българинът има малко пари, но и капиталовият пазар е обхванат от депресия. От сегашна перспектива единственият шанс за някакво събуждане там е приватизацията на Българската фондова борса, ако се намери купувач. Е, има подобрения в банковите услуги като например мобилно банкиране, но графиката на кредита гледа надолу, а сред фирмените заеми един на всеки четири е проблемен.

Като цяло икономиката ни изглежда овехтяла като стар гардероб, който все още побира дрехи, но мирише на нафталин, грози стаята и вече дразни домакинята.

Има много данни, че нещата стоят така, но ще изтъкна, че между второто тримесечие на 2009 г. - идването на ГЕРБ на власт - и второто тримесечие на 2012 г. броят на заетите е намалял с почти 400 хил. души според Евростат. По-важно е, че броят на ражданията между 2009 и 2011 г. е намалял с 14%. Това е фрапантно.

Което ме кара да се питам какво става и така стигам до въпроса: а дали някои проблеми за икономиката на България всъщност не идват от света на финансите? Не сме Ню Йорк, но и у нас борсата е счупена и навсякъде се търкалят subprime кредити. Не е да нямаме неприятни финансови спомени: вземете заличаването на първите банки (12 + 9 на брой), хиперинфлацията (предизвикана не от печатане на пари, а от натиск върху платежния баланс) и странните условия на Велчевия дълг.

На макрониво не се наблюдават затрудненията, очевидни на отраслово и микрониво. Правителството има пари: налице е голям излишък по републиканския бюджет заради преизпълнение на приходите от ДДС (скъпите горива) и неосъществени европейски проекти; дефицитът ще е по-малък от очаквания.Добър растеж за БНБРезервните активи на Българската народна банка в края на август за пръв път надхвърлиха 15 млрд. евро. Наистина в това число влиза и онзи милиард от лятната външна дългова емисия, но и да се приспадне той, между август 2009 и 2012 г. резервите на БНБ растат с над 15%. Нелош резултат и за търговска банка в днешни дни.

Централната банка на пръв поглед няма в какво да бъде упрекната: за същия период количеството пари в обращение е увеличено с 15.8% до сегашните 8.88 млрд. лв. Но от базата данни проличава, че за разглеждания тригодишен период депозитът на управление "Банково" в управление "Емисионно" е нараснал с почти 40% до близо 6.3 млрд. лв. Докато правителството е харчело пари, БНБ е трупала.

Този депозит понякога се нарича и "чистата печалба от валутния борд". Той се формира от управлението на международните активи на БНБ, включително специалните права на тираж от МВФ. Предназначението му е да гарантира стабилността на банковата система.

Натрупаната в депозита сума съответства на активите на една средно голяма банка на българския пазар. Казано с други думи, големи средства стоят блокирани в БНБ, за да можем да спасим някоя банка, ако евентуално фалира. Това е лукс, при положение че Законът за БНБ не предвижда подобни намеси.

Според правилата на българския валутен борд с международни резерви трябва да се гарантират не само парите в обращение, но и други пасиви (задължителните резерви на банките, парите на правителството и др.), тоест някакъв процент над 100% от паричната маса.Има ли граница в трупането на гаранцииНо има ли граница в трупането на гаранции? Покритието на лева с международни валутни резерви вече гони 200% (в края на септември е 192.2%). Това налага да зададем въпроса: не следва ли БНБ да увеличи паричното предлагане съобразно нарасналите валутни резерви?

Най-правилният начин да се направи това е да се "преточи" депозитът на управление "Банково", тоест примерно половината от него бъде пусната като пари в обращение. В момента депозитът се гарантира с валута и злато, тоест се дава безсмислената гаранция на гаранцията. Ако поправим това, паричната маса у нас може да се увеличи с няколко милиарда лева, без това да застраши борда. Говорим за монетарен стимул в размер до 5% от БВП.

В момента валутният борд на България поддържа твърдо съотношение в пасива: сумата на парите на правителството, задължителните резерви на банките и средствата на другите депозанти в БНБ е равна точно на количеството пари в обращение плюс депозита на управление "Банково". В края на септември т.г. сумата на всяка от двете равни половинки е 15.167 млрд. лв.

Като приспаднем парите за плащане на Велчевия дълг, покритието на лева (банкови резерви + пари в обращение) с валутни резерви е около 180%. Управителят на БНБ Иван Искров през 2010 г. е коментирал, че в българските бордови условия покритие на паричната маса от 140% е напълно безопасно.

Ако на българския вътрешен пазар се пуснат в обращение допълнителни 3 млрд. лв., от което паричната база ще нарасне до около 12 млрд. лв., покритието на българския лев с валутни резерви ще е 150%. Тоест българските пари ще имат своето покритие доста над логичните 100%, съответно разменният им курс с германската марка ще се запази без проблем 1:1.

Всеки ще се сети за инфлацията, но няма никаква необходимост операцията да се прави гръмко. Правителството не може да нарежда на БНБ каква политика да води. Но БНБ би трябвало да се замисли дали нейната резервна политика не е самоцелна и дали тя не предизвиква дефлационни течения в нашата икономика. Предвид новия европейски банков надзор, а и Закона за БНБ, презастраховането е излишно.

Обаче дори централните банкери да бъдат убедени за подобен монетарен стимул от количествена и теоретична гледна точка (според някои школи увеличаването на количеството на парите не води до икономически ползи), те ще зададат един много мъчен въпрос: добре, ще напечатаме тези пари, а после какво ще ги правим?

В САЩ подобен въпрос не съществува: Федералният резерв има задачата да се грижи не само за ценовата стабилност, но и за икономиката. С въпросните пари би могло да се направят данъчни отстъпки. Китайското решение би било да се осъществи внос на технологии или да се завърши важен национален проект с принос за заетостта.

Но в нашия институционален ред отново и отново ще се завръща въпросът: какво да ги правим тези пари? Политическата класа доказа, че не може да й се вярва; тя няма да се справи с прозрачното и производително инвестиране на печалбата от валутния борд. Да се дават пари "на калпак" - например 2000 лв. на домакинство, е възможен и ефектен, но сякаш не особено хитър ход.

Затова не можем да виним БНБ, че трупа резерви, докато хората бедстват: допълнителните пари биха се разпределили твърде неравно в обществото и в крайна сметка биха изтекли за внос например на германски коли. Но въпреки всичко трябва да сме нащрек, защото българският валутен борд има хищен нрав.
53
9051
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
53
 Видими 
23 Октомври 2012 19:32
Тоя автор и той драпа за нарисувани пари.
Правилно тобелязва, че държавата ще ги открадне, но все пак предлага "да се внесат технологии" например.
И като как си го представя това "внасяне"?
Разписва Искров чека и технологиите почват сами да се внасят и пренасят през границата в индианска нишка.
Другаде е проблемът и той като се реши т.н. "резерв" няма да стигне, ако се отпушат нещата.
Но тава скоро няма да стане скоро.
Защото не са поблем политиците, а народа. Когато народа почне да се радва, ама наистан да се радва, на всеки тръгнал да прави нещо с цел печалба (лична или за фирмата си) тогава можем да кажем, че България е станала що годе нормална държава.
На първо време ще трябва да фалират честните частници от милиционерско и комсомолско потекло и после след тях нишите бързо ще се запълнят с наши и чужди фирми.
Така че - първо фалита и дано стане по-скоро.

23 Октомври 2012 20:34
Авторът е напълно прав. Половината от назованото покритие е ДАНЪК, който никога няма да се върне в България.
23 Октомври 2012 20:49
http://bulgaria-mmt.blogspot.com/
23 Октомври 2012 21:00
Я, резерва на БНБ бил рекордно висок. След като 2 години слушаме форумни неграмотници как Бойко опоскал резерва. А сега сменете плочата с резервния вариант.
23 Октомври 2012 21:14
Я, резерва на БНБ бил рекордно висок. След като 2 години слушаме форумни неграмотници как Бойко опоскал резерва.

Какви са точно заслугите на ББ за резерва на БНБ? В две изречения, молА. Благодаря предварително.
23 Октомври 2012 21:31
Една от най-малоумните статии която съм чел скоро. Очевадно автора хал хабер си няма от финанси ! Сега сериозна медия сте не ни губете времето с глупости !
23 Октомври 2012 21:34
една малка корекция добавка
Секторът на услугите охраната създава по-голямата част от икономическия продукт, но той в нашия случай е по-скоро обслужващ, отколкото съзидателен.

штото
без охрана
нема хрАна
23 Октомври 2012 21:40
Събев! В главата ти е голяма каша. Не те знам какво си учил и работил. Нищо лошо няма в борда. Лошото, че няма производство. Също така лошо е, че няма български банки. И най-лошото е, че няма контрол върху банковата система. Та поради тази причина ни се стовари изневиделица цялата тази дългова криза, дошла оттатък океана. Минала през Европата и се стоварила, върху нашта свръх-ликвидна и стабилна банкова система. Живуркаща си, на наш гръб със свръх кредитни проценти, такси и комисионни.
23 Октомври 2012 22:04
щурчо
23 Октомври 2012 21:40
Това че българските банки не са много е добре, дори много добре.
Защото народа не може да изхрани родата на банкерите и служителите.
Българина от управление на чужди пари не разбира и това е доказано от практиката в близкото минало.
Види ли нашенеца пари и особено чужди в ръцете си първата му мисъл е да ги открадне, втората да прави политика.
Дори и Буров не е устоял на изкушението.
23 Октомври 2012 22:27
Шако 23 Октомври 2012 22:04

Брато , да те светна. Виждал съм италиански "банкери", тук на родна земя как си докарват цялото домочадие. За сметка на служителите, вложителите и клиентите на банката. При положение, че получават заплати от 50 000 евро нагоре. И всички рижийни разходи ,живеене в хотели, резиденции, транспорт с банкови автомобили, самолети, храна, обучение на децата им в най-престжни италиански лицеи и училища е все за наша сметка. Можеш сам да си правиш изводите. Също и сравненията с Буров.
23 Октомври 2012 22:52
Дори и Буров не е устоял на изкушението.


Особено Буров не е устоял на изкушението
23 Октомври 2012 23:09
щурчо
23 Октомври 2012 22:27
Няма какво да кажа. Така е. И не само италианските. И английскте с ЛИБОР-а също.
За американските да не говорим.
Казано е - лихвата е грях и както виждаш те по принуда я свалиха почти на нула, защото сега те се набутват.
Бръмчат на такси. Но аз вече си взех моето решение и банките ги зобикалям на другия тротоар. Не им ща нито меда нито жилото. Пари колко щеш на тия времена в тоя свят. Да, верно - печатат ги, обаче ако си бърз в пеленето и харченето не се набутваш много. За спестявания и кредити - просто забрави. И в двата случая гориш и то яко.
23 Октомври 2012 23:13
Димитър Събев
рядко добра статия.
-
Може би би било добре последният абзац
допълнителните пари биха се разпределили твърде неравно в обществото и в крайна сметка биха изтекли за внос

да бъде доразвит, защото там е заровено кучето.
24 Октомври 2012 00:00
Brightman
23 Октомври 2012 23:13
Кво има да му "развиваш" - то ясна работата що не вървят нещата.
Много са още сеирджиите дето чакат някой балама да дръпне кредит и тръгне да прави нещо.,
Да не спи и се поти по три пъти през нощите нещо да не се прецака и един хубав ден като дойде врема да прибере резултатите от труда си отпусне душичката се появят сеирджиите, разсънили се от следобедната си дрямка
"Алооу, кво става тука, бе!
Малеей, колко пари са тва!
Аре, давай половината щот са ти много. Е, хората пари за леб нямат - той ще ми печели тука. Къде се намираш ти? давай, давай - не се помайвай. И недей да питаш кво ще ги правим. Нас хората са ни упълномощили от тяхно име да ги съберем, пък после ще видим. Ще ги рапределяме да им аза всички както ние решим. Давай, не се опъвай щото видиш ли дървото."
С чакането ще си останете, Брайти, за това "справедливо разпределение" на празен въздух.
Баламите намериха по-тучни ливади.
24 Октомври 2012 02:20
Шако,
много добре казано!

24 Октомври 2012 02:26
Поддържам Шако!
24 Октомври 2012 09:19
И все пак, дали въпросът "добре, ще напечатаме тези пари, а после какво ще ги правим?" няма отговор?! Ето един:
Тези пари могат да се "похарчат" на принципа на европрограмите. Нали се борим тези програми да ни бъдат увеличени през следващия програмен период. Ами ето, това е един начин (и) ние сами да си ги увеличим (не значи, че не трябва да искаме увеличение и от ЕС). Като можем например да подпомогнем тези програми, които целят развитие на българската икономика. Например програма "Конкурентноспособност". Може би това е най-добрия начин тези пари да бъдат похарчени - държавата да финансира (субсидира) между 50 и 80% от избрани (бизнес) начинания. Като правилата, по които трябва да стане това, трябва да са същите като правилата за харчене на средствата по европрограмите. Така този начин, освен явните ползи за българската икономика, има и няколко други плюса:
Първо, не ни се налага да измисляме нито нови правила, нито нови административни структури за тях - използваме вече съществуващите.
Второ, на бенефициентите също не им се налага да учат и прилагат нови правила.
Трето, бихме могли дори да помолим ЕК да контролира усвояването и на нашите средства по същия начин както контролира харченето и на европейските средства (така и така и за тях и правилата и структурите са същите, има ги и това правят през цялото време).

24 Октомври 2012 09:32
Комуняги резерва е 7 милиарда, що малчите вееееееееее .... нещо млъкнахте на тази тема къде са онези двете ви курветине нали много лаеха ...
24 Октомври 2012 10:15
NATURAL - 23 Октомври 2012 21:00
Я, резерва на БНБ бил рекордно висок. След като 2 години слушаме форумни неграмотници как Бойко опоскал резерва. А сега сменете плочата с резервния вариант
...готин, дали правиш разлика между резерв на БНБ и фискален резерв?
24 Октомври 2012 10:17
След като 2 години слушаме форумни неграмотници как Бойко опоскал резерва. А сега сменете плочата с резервния вариант
...готин, дали правиш разлика между резерв на БНБ и фискален резерв?

Точно форумните неграмотници, които вият за резерва, не правят разлика. Много пъти съм виждал тук вой "Боко изяде резерва, ще падне бордът" и съм им споменавал за тази разлика, но на другия ден пак същото вият.
24 Октомври 2012 10:22
св. Манрико Черпаклийски, а ти правиш ли разлика кой може да пипа резерва на БНБ и кой може да се разпорежда с фискалния резерв?
Ще отречеш ли, че фискалният резерв, оставен от тройната, беше профукан за инфраструктурни проекти, за които европийското финансиране все още не е получено (изцяло)?
Ще отречеш ли, че фискалният резерв не се управлява добре (проблемите с финансирането на плащанията по дълга "Велчев" и са заложени тежки фугази на следващите правителства (независимо кои са те)?
Аз не съм съгласен да се увеличава масата на пари в обръщение (М3) без да има съответните стоки и услуги срещу тези пари; Нямама нужда от допълнителна инфлация при тази политика на доходите;
24 Октомври 2012 10:22
...Точно така - не бихме могли, а БИ ТРЯБВАЛО да помолим ЕК да контролира усвояването и на нашите средства по същия начин както контролира харченето и на европейските средства!
24 Октомври 2012 10:23
"Ако на българския вътрешен пазар се пуснат в обращение допълнителни 3 млрд. лв., от което паричната база ще нарасне до около 12 млрд. лв., покритието на българския лев с валутни резерви ще е 150%. Тоест българските пари ще имат своето покритие доста над логичните 100%, съответно разменният им курс с германската марка ще се запази без проблем 1:1."

Прощавайте, колеги, аз ли не виждам добре, за каква германска марка става въпрос?
24 Октомври 2012 10:27
Аз не съм съгласен да се увеличава масата на пари в обръщение (М3) без да има съответните стоки и услуги срещу тези пари

Професоре, да попитам:
А. Влагането на пари по начина, по който се влагат парите от европрограмите води ли до увеличаване на парите в обръщение? Ако да - колко? Има ли някакви изчисления?
Б. Ако парите се вложат пряко в развитие на българската икономика (напр. по програма "Конкурентноспособност" ), това няма ли да доведе до увеличаване на съответните стоки и услуги срещу тези пари?
24 Октомври 2012 11:08
Само с пускане на повече пари в обращение-нищо няма да стане, (а може да стане и по-зле..."да купуваме коли от Германия" Ако се предлагат пари-те трябва да са насочени правилно... за увеличаване на заетостта, производството, българското ...........може и Държавата за закупи някоя приватизирана стратегически важна за страната фирма...
24 Октомври 2012 11:10
Тези пари могат да се "похарчат" на принципа на европрограмите.

Роки Балбоа
добра идея, но вероятно няма да бъде достатъчна, без национална програма за развитие на нови конкурентоспособни технологични производства, в която някъде преките държавни инвестиции трябва да са и 100 %.
-
И веднага се сещам за един проект, съчетаващ технология и бизнесноухау, който може да започне от България и да продължи, като български инвестиции в чужбина - производството на масови електромобили в съчетание със зарядна мрежа и обмен на батерии.
-
Обсъждали сме го, но да го припомня. Електромобилите се продават без батериите, което ги прави евтини и гарантира сигурност на потребителя. Батериите са собственост на зарядна мрежа и са на обменни начала. На зарядните станции не зареждаш батерията си, а просто я заменяш със заредена за секунди.
-
Тогава голямата инвестиция е в мрежата и батериите нейна собственост. След България, такива мрежи могат да се изградят и в чужбина, като български инвестиции и да носят приходи за България.
24 Октомври 2012 11:12
Роки, не знам;
На мнение съм, че средства трябва да се влагат или в сферата на материалното производство, или в сферата на услугите, само там, където можем да бъдем конкурентноспособни (много пъти сме я дъвкали тази тема) ...
24 Октомври 2012 11:15
Пропуснах, че зарядните станции са независими от електропреносната мрежа и са на соларна и вятърна енергия, което автоматично предполага да развием и производство на слънчеви и вятърни системи, вместо да ги внасяме.
-
Имаме бизнесидеята и модела т.е. имаме и гарантиран практически неограничен пласмент и на елементите й.
24 Октомври 2012 11:18
Държавата за закупи някоя приватизирана стратегически важна за страната фирма...

В това също има логика. Ако погледнем вече придобилия широка известност пример с ТЕЦ-овете Марица 1, 2 и 3, ще видим, че държавния ТЕЦ е най-ефективен (при това с близо 50-100% по-ефективен от частните такива)! Следователно, има резон държавата да инвестира и пряко. Но само на конкурентни пазари - където да може да си "сверява часовника" с частните предприятия. Защото има и обратни примери - БДЖ.
24 Октомври 2012 11:23
...производството на масови електромобили в съчетание със зарядна мрежа и обмен на батерии...

Звучи добре! Доста по-добре от това тук (малък електромобил за 24'000 лв.).
24 Октомври 2012 11:35
ми така де: я да си представим - да се раздадат пари на калпак......
24 Октомври 2012 11:39
Роки Балбоа,
цените на електромобилите (без батериите) трябва да са съпоставими с цените на автомобилите втора употреба. За България, това ще рече не повече от 5 000 лв.. Мисля, че цената е повече от постижима, при положение, че конструкцията на електромобилите е значително по-проста от тази на автомобилите и е въпрос на технологична концепция да се правят само с броени сглобки, от композитни материали, като играчки, но в по-голям мащаб.
24 Октомври 2012 11:45
цените на електромобилите (без батериите) трябва да са съпоставими с цените на автомобилите втора употреба

Точно! Затова дадох и примера с бургаския елмобил - като пример за това как НЕ трябва да бъдат нещата (най-вече заради цената).
24 Октомври 2012 11:47
...което автоматично предполага да развием и производство на слънчеви и вятърни системи, вместо да ги внасяме

Това също звучи добре, но не знам как ще погледанат на него "братята" европейци. Може да виждам призраци, но ей го на - Гриша Ганчев направи някакъв завод за сглобяване на някакви мижави* китайски коли и започнаха да му се случват случки.
____________________
* Казвам "мижави коли" защото поне засега, не ми изглеждат като сериозна алтернатива на статуквото (германските и френски коли).
24 Октомври 2012 11:47
Мда....около кутята на Пандора винаги първи са иноватори,мечтатели,с наи често алтернативен разум.Припомнете си емисията "Водородна енергетика"..." "Председателят на сдружението разкри още, че в края на ноември на пазара се очаква да излезе електромобил, сглобен в България на цена 10 000 евро без ДДС. " http://www.spekulanti.com/industrii-...liza_na_pazara" ps Повечето фирми,получили държавна помощ за "Водородна енергетика" и акумулатори (В УС над 20 милярда) предлагат виcша мода,или само диплянки,или са пред фалит.
22.10.2012, 20:08 Натисни тук
24 Октомври 2012 11:49
я да си представим - да се раздадат пари на калпак

Ами ще има общо три ефекта:
Първият - около 6 милиона българи ще почнат да си дояждат малко повече и по разнообразно;
Вторият - около 1 милион ще си купят нови плазми, хладилници, климатици и лаптопи;
Третият - около 200 хиляди ще увеличат спестяванията си.
-
Резултатът:
Понеже нямаме свободна икономика и конкуренция, а картели, то цените на хранителните стоки ще скочат;
Понеже не произвеждаме нито плазми, нито хладилници, нито климатици, нито лаптопи, то освободената валута ще изтече към Китай;
Понеже тези 200 хиляди и без това не могат да си похарчат парите, то ще направят нови депозити и ще почнат да ревът, че им облагат лихвите.
---
Всяка монета има две страни Гиризмата
24 Октомври 2012 12:09
ей го на - Гриша Ганчев направи някакъв завод за сглобяване на някакви мижави* китайски коли и започнаха да му се случват случки.

Не е заради автомобилите и електромобилите, а заради захарта. И не му дойде отвън, а от вътре.
24 Октомври 2012 12:10
Дано си прав...
24 Октомври 2012 12:16
Третият - около 200 хиляди ще увеличат спестяванията си.
-
Понеже тези 200 хиляди и без това не могат да си похарчат парите, то ще направят нови депозити и ще почнат да ревът, че им облагат лихвите.

Интересно, а какво би станало ако гаранцията по влоговете вместо да я увеличават (както направиха), я намалят драстично? Примерно до 10 хил. лв. И то не само в една банка. Дали тогава, под страх, че могат да бъдат загубени, парите ще излязат от банките и ще бъдат употребени по предназначение? И ако това стане, тогава с освободените от борда пари (които се чудим как да вложим), при нужда, ще могат да се рекапитализират банките (но до едно значително по-ниско ниво).
24 Октомври 2012 12:22
Повечето фирми,получили държавна помощ за "Водородна енергетика" и акумулатори (В УС над 20 милярда) предлагат виcша мода,или само диплянки,или са пред фалит.

Напълно обяснимо, като се има предвид, че това са и големи производители на автомобили, свързани и с петролната индустрия. Те нямат никакъв интерес да правят конкуренция на автомобилите, които произвеждат и да загробват предните си инвестиции.
-
Ако преди дестина години производството на електромобили в САЩ е било фактически забранено, то е защото корпорациите установяват, че електромобилите са прекалено здрави и икономични, а те печелят най-вече от резервни части и гориво-смазочни материали.
-
Но пак повтарям - там това са големи производители и на автомобили.
-
При нас този проблем отсъства. Нашият проблем е, че до сега не произвеждаме нищо конкурентноспособно с което да заемем ниша на световният пазар.
24 Октомври 2012 12:25
а какво би станало ако гаранцията по влоговете вместо да я увеличават (както направиха), я намалят драстично?

Нещо съвсем просто и елементарно - влоговете ще бъдат нацепени на повече на брой, но със суми до гарантираната. Един човек (или фирма) може да притежава неограничен брой влогове.
24 Октомври 2012 12:38
Ами значи гаранцията трябва да е още по-ниска и да е общо за всички влогове. Така, ако не друго (дори и да останат в банките), парите ще се разпределят в повече банки и ще бъде разбит олигопола. Съответно ще живне банковата конкуренция.
24 Октомври 2012 12:40
Само набързо да уточня:

Съгласно текста на чл. 8, ал.2 от Закона за БНБ, БНБ образува фонд "Резервен" чрез отчисления (25 на сто) от годишното превишение на приходите над разходите. Средствата от фонда се използват за покриване на загуби на банката.
Това е за резерва на БНБ. В чл. 38, ал. 5 от посочения закон се споменава и за брутен международен валутен резерв на БНБ и се определя на сумата на кои банкови активи тряба да се равнява.
Сега за фискалния резерв, защото това е различно понятие от споменатите термини по горе.
Според проф. Христина Вучева това понятие не е законово определено и всъщност става дума за бюджетно салдо - излишък - превишение на законово определените приходи над законово разписаните разходи (чл. 3, ал. 2 от ЗУДБ). Според нея от този бюджетен излишък би трябвало да се формира резерв за непредвидени разходи, но на практика се е получило нещо съвсем друго: чрез промени в ЗУДБ (чл. 35, ал. 2) се увеличават правомощията на министрите за сметка на нар. представители да харчат бюджетни пари и по този начин се дава възможност на министрите да коригират бюджетните кредити за сметка на излишъците. Всъщност излишъкът трябва да се проявява след като се изпълни закона за държавния бюджет т. е. закона за приходите и разходите и в края на годината се тегли чертата и се установи салдото. А така се харчи предварително (кредит един вид) и после се покрива с излишъка в края на годината. Ако има такъв.
Отплеснах се малко, но накратко казано говорим за две различни понятия. И кате се каже или напише, че министрите са харчили резерва, да се знае, че не става дума за резерва на БНБ, а за бюджетно салдо - излишък по смисъла на ЗУДБ.

24 Октомври 2012 12:43
Бай Илия,
не си прочел форума - вече двама души преди теб ги уточниха разликите между двата резерва...
24 Октомври 2012 13:23
Да, да, прав си, единият беше професор Дървингов, другият май че, Манрико.
Е, престарах се.
24 Октомври 2012 13:40
Бачо, хубаво си го написал, ясно, белким разберат амбразурчиците;
...готви се още един път да го пишеш - застъпва втората смяна...
24 Октомври 2012 15:05
Пропуснах, че зарядните станции са независими от електропреносната мрежа и са на соларна и вятърна енергия, което автоматично предполага да развием и производство на слънчеви и вятърни системи, вместо да ги внасяме.


Да си дойдем на думата...Краставицата съдържа ...89% вода.
24 Октомври 2012 16:01
Yankov,
ако краставицата е, че е по-добре да произвеждаме и изнасяме, отколкото да не произвеждаме и внасяме, то да, тази краставица е важна.
-
Въпреки, че видно нещо си се объркал.
24 Октомври 2012 16:31
Под надзора на МВФ и СБ, в България се провежда типична болшевишка политика: "Защо да подобряваме живота на мужиците, след като те и при царя живееха зле?"
24 Октомври 2012 18:07
Например програма "Конкурентноспособност".

Човече, не си губи времето с европейски пари.
Точно за тая програма яза загубих два дена и половина да им проучвам документацията и дали пък не може да се ползва наистина.
Вятър и облаци. пълн а лъжа и измама.
Чиновниците в Брюксел са имали някакакви идеи за нещо си, без и капка представа да имат от реалния бизнес.
седнали и засилили няколко милиарда и кво?
По тая програма телевизионери от комсомолска ДКМС лесно забърсаха по два милиона суха пара да правят Биг Брадър и Море от Либоф и подобни.
Два милиона за "повишаване на конкурентността" за Маги Халваджиян да си купи там камери и пр.
Нема лошо.
На мен например ми трябват едни 100 000 евро да си купя техника и софтуер (европейски) и тръгна да завладявам девствении арабски страни в борба с китайчетата. Прекършвам им вратлетата на китайчета и пакистанчета на арабския тепих на мига щот съм на светлинни години напред от тях.
100 000 евра - нема проблем по принцип за нашата фамилия. Залагаме половината от наличните земи и апартаменти и ги имаме. Дори само 50 000 ще ни оправят, защото другите са просто налични по сметка.
И сега внимавай - тия хубостници ме карат да лъжа за някви високи уникални технологии, патентни удотоверения и регистрации и прочие простотии.
Това е европейската програма "Конкуретноспособност".
Аз такива игри не играя. Пичове не се лъжете и не си продавайте душите на тия фалирали европейски мизерници.... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД