:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,318,633
Активни 85
Страници 1,803
За един ден 1,302,066
Крилати фрази

Като няма хляб, яжте…

Много от фразите, приписвани на исторически личности, изобщо не са казвани от тях
В "Антон и Точица" Мария-Антоанета, изумена от похода на жените към Версай, казва на своя офицер: "Не им стига хлябът ли? Ами че да ядат тогава сладкиши!" В действителност тълпата благодарение на фелдмаршал Лафайет (който целува ръката на кралицата) акламира кралицата.
Наричаме ги крилати фрази. Често ги цитираме, за да илюстрираме наша теза или да подчертаем характерна черта на автора й. Има обаче един дребен проблем - нерядко тези думи никога не са били произнасяни от съответния човек. Няма нито едно доказателство, че Гай Юлий Цезар е произнесъл фразата "И ти ли, Бруте?!", както и в нито едно произведение на Николо Макиавели няма да откриете изречението "Целта оправдава средствата". А понякога се оказва, че популярните фрази са доста по-стари, произнесени от други, а по-късно по една или друга причина са приписани на познатите ни исторически личности.Мария-Антоанета

Едва ли има някой, който да не е чувал прословутата фраза, приписвана на френската кралица Мария-Антоанета "Като няма хляб, да ядат пасти!". Само че тя никога не е казвала подобно нещо. Никой от нейните съвременници - и приятели, и врагове, - които са били доста повече, не споменава да е произнесла тези думи. За първи път й се приписват в публикация на известния писател и публицист Жан-Батист Алфонс Кар в списанието Les Guepes (Осите) през март 1843 г.

Доколкото хората, живели по нейно време, цитират фразата, те или не споменават име, или имат предвид съвсем друг човек. В книга VI на "Изповеди", обхващаща годините 1736-1740, Жан-Жак Русо пише: "...Спомних си най-сетне крайното средство, измислено от една принцеса, когато й казали, че селяните нямат къшей хляб - "Нека да ядат кифли (brioche)!". Проблемът е, че тази част е завършена през 1767 г., когато Мария-Антоанета е била само на...12 години и дори е нямала идея, че ще отива във Франция. Друг неин съвременник - крал Луи XVIII, споменава в своите спомени за пътуването си до Брюксел и Кобленц испанската съпруга на краля-слънце Луи XIV: "...сетихме се за кралицата Мария-Тереза, която на оплакванията на бедняците, че нямат хляб, отвърнала "Но, боже мой, защо не ядете пай (croute de pate)?". В по-късни издания, като Larousse от 1872 г. фразата се приписва на някоя от фаворитките на Луи XV - мадам Дю Бари или мадам Дьо Помпадур. Има и предположения, че "авторството" принадлежи на някоя от дъщерите на крал Луи XV - Софи или Виктория. Но в крайна сметка се свързва с Мария-Антоанета, която в последните й години е била ненавиждана от французите.

Темата за невежата благородничка - принцеса или знатна дама, и гладните хора има доста вариации, които отвеждат ту към различни места - Франция, Италия, ту към различни епохи. Нейните корени могат да бъдат проследени до XVI в. и гладните бунтове в Германия. Там фразата се среща в писания на лютерански свещеници. Само дето "оригиналът" е доста по-брутален - "Като няма хляб, яжте лайна!"Махатма Ганди

Покрай протестите у нас за оставка на правителството и тяхното видимо неглижиране от управляващите една фраза на Махатма Ганди придоби голяма популярност: "Първо те игнорират, после ти се присмиват, после се борят срещу теб и после ти побеждаваш". Само че той никога не я е произнасял или поне не е записана в този вид. Подобна мисъл изразява Никълъс Клейн през 1918 г. (в някои източници се цитира 1914 г.) на третия конгрес на обединения профсъюз на текстилните работници в САЩ. Той заявява следното: "Първо те ви игнорират. После ви осмиват. Накрая ви атакуват и искат да ви изгорят. А най-накрая ви издигат паметници."

Самият Ганди по повод движението за несътрудничество, което набира популярност през 20-те години в борбата за независима Индия, държи речи и пише статии в подобен дух. Близък по смисъл е един цитат от "Борба за свобода" (1922 г.): "...Осмиването е като репресията. И двете отстъпват място на респекта, когато се провалят да произведат очаквания ефект... Допускам, че движението на несътрудничеството е преминало етапа на осмиването. Дали сега ще срещне репресия или респект, предстои да се види".

Напълно възможно е Ганди да е бил запознат с речта на Клейн и да е перифразирал в някаква степен думите му за своята кауза. А може и последователи на Ганди, които са познавали и двата източника, в по-късно време да са смесили двете изказвания в едно. Засега обаче как се е случило това остава загадка.Йосиф Сталин

"Смъртта на един човек е трагедия. Смъртта на хиляди хора - статистика" - фраза, която често се цитира, за да илюстрира безсърдечието на съветския диктатор. Не че той не е бил такъв, но в случая това изречение не е негово. Тази мисъл добива популярност след публикувания в 1956 г. роман на Ерих-Мария Ремарк "Черният обелиск": "...Но, изглежда, това е така, защото смъртта на един човек е всякога смърт, а смъртта на два милиона е винаги само статистика." Това обаче не е оригинална мисъл на Ремарк. Тя е перифраза на доста по-ранен текст - от есето Franzoesischer Witz (Френско остроумие) на позабравения днес немски сатирик от времето на Ваймарската република Курт Тухолски, публикувано за първи път през 1925 г. в либералния Vossische Zeitung. В него френски дипломат казва: "Войната? Не намирам това за толкова ужасно. Смъртта на едни човек е катастрофа, смъртта на сто хиляди е статистика!". Любопитно е, че именно в този вестник се появява през 1928 г. романът на Ремарк "На Западния фронт нищо ново".

В по-късни биографии на съветския лидер това изречение се появява като негово - например в "Сталин - портрет на тирана" на Антон Антонов-Овсеенко, според когото на срещата в Техеран Сталин репликира възраженията на Чърчил, че преждевременен десант ще доведе до много жертви именно с тази фраза.

Според блогъра Евгений Шулц - за жалост, без да се позовава на източник - Сталин цитира Тухолски, чиито произведения явно е познавал. В началото на войната, когато съветската армия търпи огромни загуби от настъпващите войски на вермахта, се обсъжда съдбата на командващите Западния фронт начело с армейски генерал Дмитрий Павлов. Част от присъстващите членове на правителството смятали, че тези загуби са трагедия за командирите, а не тяхна вина. Тогава Сталин отвърнал въпросително: "Гибелта на един човек е трагедия. А гибелта на хиляди хора - статистика?". Съдбата на командирите била решена незабавно и на 22 юли са разстреляни.Джон Хауърд

В последните години едва ли има по-популярен текст, разпространяван сред българските националисти, от "речта" на бившия австралийски министър-председател Джон Хауърд по повод на радикалните ислямисти. В нея той в прав текст заявява, че те са англоговоряща и християнска държава и на когото това не се харесва, може да си върви: "...Ако Бог ви обижда, тогава предлагам да обмислите някоя друга част на света за свой нов дом, защото Бог е част от нашата култура... Това е НАШАТА СТРАНА, НАШАТА ЗЕМЯ и НАШИЯТ СТИЛ НА ЖИВОТ и ние ще ви дадем всяка възможност да се наслаждавате на всичко това. След като обаче приключите с оплакванията, хленченето и боричкането за ЕДНО ЗНАМЕ, ЕДНА КЛЕТВА, нашите християнски вярвания или начина ни на живот, ви насърчавам настоятелно да се възползвате от една друга велика австралийска свобода: ПРАВОТО ДА НАПУСНЕТЕ СТРАНАТА..."

Има само един проблем - Джон Хауърд никога не е произнасял тази реч, макар че е известен с десните си разбирания и горещ привърженик на политиката срещу тероризма на бившия американски президент Джордж Буш-младши. В този текст са смесени различни изказвания, както и различни хора, но като цяло си е фалшификат. Подобни внушения, че ислямистите, следващи шариата, трябва да напуснат Австралия, са изказвали някои политици от неговия кабинет. Като министъра на финансите Питър Костело например. Според Herald Sun той заявява през ноември 2005 г.: "Ислямските екстремисти, които искат да наложат шариата, трябва да бъдат изгонени от Австралия... Има ислямски държави по света, които използват шариата. И ако това е вашата цел, то ще се чувствате по-добре там, отколкото да се опитвате да направите Австралия такава...".

Друг министър - този на образованието, по това време - Брендън Нелсън, e цитиран от ABC Online: "Мюсюлманите трябва да приемат австралийските ценности, или да се махат".

Все пак е вярно, че през 2005 г. премиерът Хауърд, цитиран от The Age, разяснява, че разузнаването трябва да знае какво става в джамиите, но допълва: "Нямаме никакво желание нито аз, нито правителството да се намесваме по какъвто и да е начин в свободата на вероизповеданията".

Частта от речта, че емигрантите трябва да научат английски език и да живеят според австралийските ценности, изобщо не е с австралийски произход, а с... американски. Тя е от доста по-голямо изказване на Бари Лаудермилк от щата Джорджия - пилот, ветеран от американските ВВС. Появява се малко след атентатите в Ню Йорк през 2001 г. като писмо, което Бари изпраща на своите приятели с копие до местния вестник The Bartow Trader. По-късно писмото е публикувано и в други издания и придобива огромна популярност. Любопитно е, че и неговите думи също в интернет заживяват собствен живот. Появяват се версии, където има добавени абзаци, които уж са дали конкретния повод за написването - отказът на жена да свали фереджето за снимка на шофьорската си книжка.

Тази история има и още едно интересно продължение - след като министър-председател на Австралия става Джулия Джилард, речта на австралийския премиер вече е... от нейно име.

 Няма сведения Сталин да е изпитвал особени угризения за хората, които е изпращал на смърт. Вероятно и затова прословутата фраза за статистиката "прилепва" упорито към него.
 Макар движението за несътрудничество и мирна съпротива да печели много привърженици на Махатма Ганди и сред хиндуистите, и сред мюсюлманите, независима Индия се ражда след много кръв и насилие.
 Въпреки подкрепата за политиката на американския президент Джордж Буш-младши и изказваните идеи, че властите трябва да знаят какво става в джамиите, Джон Хауърд никога не е произнасял ксенофобска и антиислямска реч.
24
7047
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
11 Август 2013 18:57
Иво Ников, както винаги на ниво.
Добре е на таквизи като твоя милост, често да се дава думата.
11 Август 2013 19:01
11 Август 2013 19:31
Интересно
11 Август 2013 19:59
В "Антон и Точица" има една мисъл на Кестнер: "Не е важно дали нещо се е случило, важно е че е могло да се случи".
11 Август 2013 20:10
"Целта оправдава средствата" се приписва на йезуитите...
Останалото също не е ново. Добра компилация...
---------------------------------------------------
Блогът на Генек

11 Август 2013 20:18
Приносът на един от Банкя :"Аз съм простак и вие сте простаци,затуй се разбираме".
Ибриик на амбразурата?
11 Август 2013 21:17
Аз съм простак и вие сте простаци,затуй се разбираме

Виличке,
а ти можеш ли да го формулираш по-добре???
11 Август 2013 21:28

Аз съм простак и вие сте простаци,затуй се разбираме

Виличке,
а ти можеш ли да го формулираш по-добре???

Вариант единствен,търсен,неочакван:"Не прави изключения,в т.ч. и по националност.Следователно,отнася са и за германци,които са му ибрикчии".И
11 Август 2013 22:00
Вариант единствен,търсен,неочакван:"Не прави изключения,в т.ч. и по националност.Следователно,отнася са и за германци,които са му ибрикчии".И

Какъв късмет, че още съм си българин!
Вилке, ти нали беше с германски произход?
11 Август 2013 23:09
Приносът на един от Банкя :"Аз съм простак и вие сте простаци,затуй се разбираме".


Всъщност фразата беше: "Аз съм прост и вие сте прости..."

А няколко години по-рано на С. Сакскобургготски пък бе приписана фразата "ще ви оправя" - израз, който той не е знаел по това време. И който не е в неговия стил.
11 Август 2013 23:09
Приносът на един от Банкя :"Аз съм простак и вие сте простаци,затуй се разбираме".


Всъщност фразата беше: "Аз съм прост и вие сте прости..."

А няколко години по-рано на С. Сакскобургготски пък бе приписана фразата "ще ви оправя" - израз, който той не е знаел по това време. И който не е в неговия стил.
11 Август 2013 23:18
11 Август 2013 23:52
Вила, 20:18ч:
Ибриик на амбразурата?

Германец, 21:17ч:
а ти можеш ли да го формулираш по-добре???

Вила , спор няма - амбразурата е на ниво - реагира в рамките на час, в неделна вечер дори!
12 Август 2013 00:45
Преди много години имаше книжка джобен формат на един чех - Лудвиг Соучек, "Най-разпространените заблуждения".
Подредени по азбучен ред, почвайки от акулата и Архимед.
За ББ мисля да се въздържа - на Винету, първи том, се спънал в първия абзац - и още си разтрива врата след падането от опита да яхне мустанг.
12 Август 2013 03:36
Този "просветителски" материал не подхожда на в. "Сега", какъвто беше. Но какъвто явно вече не е.
12 Август 2013 07:40
Статията малко напомня на това клипче тук. Само малко.

Натисни тук
12 Август 2013 08:14
Вилата демонстрира игноранс за което получава палчета по партийна линия.

12 Август 2013 09:24
Погледнах илюстрацията. Че какво общо има "Антон и Точица" с Мария-Антоанета? Аха - в шесто размишление се споменава за пастите /сладкиши/. Което показва нивото на информираност на автора - от детските книжки. А какво е общото между илюстрацията и пастите...Просто тази картинка е била под ръка...
-----------------------------------------------------
Блогът на Генек
12 Август 2013 11:06
Версията , че и Френската революция е масонски заговор разглежда и този мамент. Погледнато с безпристрастния поглед на икономиста, Франция в този етап е била цветуща държава, продоволствията са били най-малкия й проблем. Масоните организират едрите търговци на зърно и хлебарите да саботират снабдяването с хляб на Париж и така предизвикват недоволства. За куриоз, сладкарите не били предвидени в тая конспирация и наистина лавиците в парижките сладкарници пращели от лакомства. Затова е много вероятно Мария Антоанета да е реагирала именно с тая фраза, но не от непукизъм, или наглост, а от човешка загриженост по решаването на един временен продоволствен проблем ?! Поне тя така си е мислела в момента, заради която грешка по-късно е платила с главата си !
12 Август 2013 11:24
"Има човек-има проблем,
няма човек-няма проблем."
12 Август 2013 11:28
Легендите са запазили повече данни за събития и крилати фрази, отколкото писмените източници - което не ги прави недостоверни.
Дали Хан Крум наистина е казал "наздраве дружина с Никифоровата кратуна", или Цар Симеон пред Цариград - "сам Роман да се представи, нека той да проси мир"?
В Близкия изток и централна Азия са пръснати множество местни легенди и народни песни за Александър Велики /Искандер, Сикандер/, които историците отказват да чуят. Примерно.
12 Август 2013 13:48
Смятай колко отчаяни трябва да са кутевчетата щом виличката се е размирисала и под тази статия заедно с дежурния отговорник по палчетата
12 Август 2013 15:43
Малко ОFF, все пак - по темата:

Aristotle: “Tragedy [...] is an imitation of an action that is serious, complete, and
of a certain magnitude; [...] through pity and fear effecting the proper purgation of these emotions."

А сегааа:

Shock and awe = "Rapid dominance is defined by its authors, Harlan K. Ullman and James P. Wade, as attempting

"to affect the will, perception, and understanding of the adversary to fight or respond to our strategic policy ends through imposing a regime of Shock and Awe."

Дъл' има някаква потърсена и намерена опозиция на кроткия творец Аристотел в цитираната доктрина? Упражнена, ако помня правилно, във войната в Ирак 2003? Авторите вероятно са ерудирани пичове.

Та кой казал пръв нещо, па кой още по-пръв казал точно обратното...

Войната и доминацията, разбира се, са твърде далеч поетиката на трагедията. Но познаването на поетиката може би доста помага като насилствен пиар и маркетинг, мисля.12 Август 2013 20:06
Искам да направя лека поправка, или по-скоро добавка:

Не знам какво е казал или не Джон Хауърд от Австралия, но подобно мнение изказва наскоро един австрийски депутат. И не е легенда, а едно много точно изказване, което с последните събития около българският Президент може да стане актуално:

http://www.youtube.com/watch?v=v2-e6_Bdzyc
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД