:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,338,426
Активни 129
Страници 7,481
За един ден 1,302,066

Идеите за пенсионна реформа трябва да са ясни до седмица

Синдикатите държат увеличението на възрастта да се отложи за 2025 г.
Социалното министерство трябва да даде предложенията си как ще се пенсионират българите в бъдеще до края на седмицата. Този ангажимент е поел социалният министър Хасан Адемов на среща с работодатели и синдикати за обсъждане на евентуално ново споразумение за мерки за стабилизиране на осигурителната система. След това социалните партньори ще кажат с кое са съгласни и ще дадат своите предложения.

"Надяваме се месец по-късно да имаме и общи идеи за промени", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. От синдиката ще настояват пенсионната възраст да започне да расте отново, но евентуално чак от 2025 г., а дотогава да се увеличава само стажът, тъй като от него зависи осигурителният принос. За въвеждане на автоматична обвързаност с продължителността на живот пък може да се мисли чак след 2030 г., според Пламен Димитров. Той беше категоричен още, че няма как ранните пенсии да се поемат от професионалните фондове от началото на 2015 г. "Те не могат да плащат и по обективни причини. Изнесоха се данни, че от над 170 000 осигурени в тях едва за 49 000 се внасят осигуровки. Останалите са генерирали правата си заради стаж отпреди 2000 г.", коментира Димитров. Една от синдикалните идеи е за работещите тежък труд да се създаде отделен фонд в НОИ на принципа на учителския, който да поема ранните им пенсии. Според КТ "Подкрепа" е наложително да се уреди и контролът върху парите на хората за втора пенсия и начинът на плащането им от втория стълб. "Ако нещата продължават така, хората няма да получат пенсии оттам", смята вицепрезидентът на "Подкрепа" Димитър Манолов.

И синдикати, и работодатели смятат, че е крайно време да се реши проблемът с ранното пенсиониране на най-облагодетелстваните категории осигурени - полицаи и военни. "Нашето мнение е, че трябва да има пенсионна възраст и за тях", отсече Григор Димитров от БСК. Работодателите настояват също отново да плащат само първия ден от болничните вместо трите, което според старото споразумение между социалните партньори и правителството трябваше да стане от 2012 г. Това коства повече от 100 млн. лв. на бизнеса. Категорично трябва да е ясно и какво ще стане с падането на тавана на пенсиите, което трябваше да стане от т.г., но беше отложено за пореден път, сега до края на 2018 г. И според социалните експерти тази мярка ще бъде стимул за осигуряване на реални доходи.

Правителство, работодатели и синдикати трябва да се разберат и ще има ли увеличение на осигурителните вноски. Сега се предвижда вноската за втория стълб от 2017 г. да стане 7% вместо 5%. "Но не е ясно дали общата вноска ще се увеличи с 2%, или ще се вземат от парите, които сега отиват в НОИ", коментира Димитров.

РАЗМИНАВАНЕ

Синдикатите категорично държат на криминализирането на укриването на осигуровките. Работодателите обаче са също толкова категорични, че това не трябва да става, тъй като може да се използва за рекет срещу тях. От БСК настояват, ако те се криминализират, работниците също да носят отговорност, че се съгласяват да ги осигуряват на по-малки пари. Конституционният съд обаче има решение по подобен казус - за глобата за работници без договор, според което те не могат да носят отговорност, тъй като работодателят е този, който решава дали да им позволи да работят без контракт или не.
10
4715
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
19 Февруари 2014 19:48
Идеята е ясна...Колкото по=малко пенсионери, толкова по-добре..Пък най-добре= без хич пенсионери
19 Февруари 2014 19:49
Майната им и на идеите и на допълнителните "стълбове"!
Сидеров вече каза - минимална пенсия 500 лв.
Който не може да ги осигури - пайдос!
19 Февруари 2014 19:53
То за минималната ясно...Ама...как ще бъде за максималната??? Пак ли ще гледаме тавана??
19 Февруари 2014 20:19
на 62 години съм като ме оставят на пазара на труда как ще реша
демографския проблем като взема местото на някое младо момче
което ще отиде на терминал 2.
19 Февруари 2014 20:22
Трябвало да има пенсионна възраст за полицай и военни
А НЕ ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ТАКАВА ЗА ПОЛИТИЦИ
19 Февруари 2014 21:06
Идеята е ясна...Колкото по=малко пенсионери, толкова по-добре..Пък най-добре= без хич пенсионери
Идеята не само е ясна, но и усърдно се работи по нея . Даже с престараване - покрай пенсионерите падна и бройката на децата.
От синдиката ще настояват пенсионната възраст да започне да расте отново, но евентуално чак от 2025 г., а дотогава да се увеличава само стажът, тъй като от него зависи осигурителният принос
Смешници! Чия възраст ще ръсте - законовата (65 г.) или действителната (56 г.)!? Чий стаж ще се увеличава - 40 г. (франзуците вдигнаха национална стачка на увеличение от 38 г. на 39 г.) или на превилегированите?
Разбирам, че инвалидите не са "таргет група" на прост-съюзите, ама ако искат да им "тежи думата", да погледнат статистиката! 50% (за 2013 г. над 50%) от новопенионираните са по инвалидност. Сиреч за да се вдигне пенсионната възраст и трудовия стаж трябва да има адекватно здравеопазване (отчетност, отговорности, контрол). Преди да отново да се "разковават" законите нека се намери решение как реалните стойности да се приближат до нормативно изискваните от закона.
За въвеждане на автоматична обвързаност с продължителността на живот пък може да се мисли чак след 2030 г., според Пламен Димитров.
Прах в очите на хората! И сега да се въведе тая "автоматична обвързаност", нищо няма да се промени - за последните 25 години продължителността на живота се е повишила общо с две години - 72 г. до 74 г. (с локален минимум от 71 г. през 1998-1999 г.). Уф, забравих отчитане на дейност с празни приказки, опс хиляди доклади и програми по Мика Зайкова и щяла пак празни от към съдъражание доклади да пише.
Работодателите настояват също отново да плащат само първия ден от болничните вместо трите
Изчистете тези "болнични"! Един събира здравни осигуровки (НЗОК), друг събира пари за социален риск "болнични" (НАП), трети уж води контрол (НОИ), четвърти субсидира (републиканския бюджет), накрая пети плаща ... за безхаберието на първите четири институции. Тоя начин на "децентрализация" винаги ще поражда напрежение. Всъщност в някои фирми няма напрежение по отношение "болнични", но там средния доход е над 2600 лв. (при доход 15% над максималния осигурителен праг, "болничните" означават над 50% намаление на дохода и подозренията за симулации почти отпадат).
20 Февруари 2014 08:46
Сега се предвижда вноската за втория стълб от 2017 г. да стане 7% вместо 5%.
За да могат частните пенсионни фондове да ползват повече пари?
20 Февруари 2014 09:35
За какво се сърдят работодателите, това са законови положения да плащаш на работника осигуровките и заплатата му.В противен случай нарушаваш закона и ще трябва да си носиш последствията.Най- добре ще е менестъра на финансиите пред 2030 година.Защо ли?Защото няма да има пенсионери.Като гледам никролозите, много рядко някой надхвърля 70.Наистина много е паднала възрастта.За тия 25 години "демократичен живот"съсипаха народа.Нищо добро не направиха за него, ама НИЩО.
20 Февруари 2014 10:18
Алоу! Синдикатите! Какво значи да увеличаваш стажа без да вдигаш възрастта? И сега има доста хора които са навършили възраст, но нямат необходимия стаж. Как може да го събереш в тази нефелна икономика? Всички имаме периоди на прекъсвания.Изобщо опитите за намаляване на пенционерите са отдавна, ама на! Кораво племе, не мрат, особено жените! Не са като моите връстници мъже дето имат по няколко години до пенция, пък ги заравяме един по един без да я достигнат
20 Февруари 2014 10:24
И овенни и полицаи наистина трябва да са в отделен фонд и да им го пълни за когото работят! Аз интереси в Афганистан и Ирак нямам!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД