:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 257
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пенсионните фондове все по-често си крадат осигурени

Кмет в Старозагорско разписал 16 заявления за прехвърляне на средствата на хората за втора пенсия, без те да подозират
Пенсионни фондове продължават да крадат партидите с натрупаните пари за втора пенсия на хората без тяхно знание и съгласие. Въпреки че според официалните данни на Комисията за финансов надзор незаконните случаи намаляват значително през последните години, се оказва, че практиката кметове да разписват от името на съселяните си заявленията за прехвърляне на средствата им от един пенсионен фонд в друг продължава да се прилага. Само в едно старозагорско село 16 партиди на нищо неподозиращи хора са били прехвърлени с един подпис на кмета, научи "Сега".

"От доста време нямахме такива сигнали, но сега отново зачестиха случаите на неправомерно прехвърлени партиди на осигурените лица при нас. Ето, сега се връщам от едно село, където кметът заверява заявления за прехвърляне на партиди от нашия пенсионен фонд в друг пенсионен фонд, без хората да имат представа за това", коментира мениджърът за региона на Стара Загора на засегнатия фонд. Той обясни, че личните данни на хората се продават от фирми на нелоялни пенсионни дружества, които със съдействието на селските кметове и кметските наместници прехвърлят партидите и натрупаното по тях без знанието на засегнатите. Това е възможно, тъй като в малките населени места кметът или кметският наместник играят и ролята на нотариус.

Случаят в Старозагорско не е изолиран. Наскоро ДАНС и прокуратурата задържаха кмета и зам.-кмета на Брезово заедно със секретарката на общината и банков служител по обвинение, че от 2013 г. до май тази година са подпомогнали прехвърлянето на парите по индивидуални партиди от един пенсионен фонд в друг на най-малко 114 души.

Същата схема със селския кмет в главната роля бе разкрита и от предаването "Господари на ефира". Пред камерата кметът на костинбродското село Опицвет Стефчо Алексов си призна чистосърдечно, че има много случаи, в които той е разписвал от името на осигурените заявления за прехвърляне от един фонд в друг, без хората изобщо да знаят. Конкретният случай бе на жена от София, чиято партида е прехвърлена от пенсионен фонд "Сила" към "Доверие" без нейно знание. Заявлението е подписано от Алексов, а жената дори не е стъпвала в селото. Миналата година избухна скандал и около офшорка, свързана с КТБ, която искаше да купи пенсионния фонд "Доверие". Наред с откровено разочарованите клиенти, които са напуснали "Доверие", се появили и 350 сигнала за злоупотреби в средата на 2013 г.

Въпреки тези известни случаи на стотици измамени данните на Комисията за финансов надзор, която регулира този пазар, сочат, че за цялата страна за първите шест месеца на 2014 г. сигналите и жалбите с оплаквания за неправомерно прехвърлени партиди са едва 10. За цялата минала година са подадени 33 сигнала, за 2012 г. - 27. През 2011 г. са получени значително повече - 68 сигнала, сочи справка на комисията, изготвена за "Сега". "Заявление за промяна на участие може да бъде подадено без знанието на осигуреното лице само в случай че е извършена злоупотреба с неговите лични данни", коментираха от КФН.

По закон прехвърлянето на партидите за втора пенсия от едно пенсионно дружество в друго става само със заявление от осигуреното лице, както и при платена такса от 20 лв. От комисията обясниха, че процедурата за прехвърляне е усложнена именно за да се избегнат злоупотребите с лични данни. Когато заявлението за промяна на фонда се подава на хартия, подписът на осигуреното лице върху първия му екземпляр се удостоверява с нотариална заверка. Заверката от нотариус бе въведена през 2005 г., за да се прекратят случаите на злоупотреби от страна на фондовете. Преди това в прокуратурата имаше около 7000 сигнала на хора за фалшифицирани заявления. "Тази усложнена форма е въведена с цел гаранция, че промяната на участие е резултат от осъзнат избор на осигуреното лице. Стриктното спазване на закона от лицата, извършващи нотариалните удостоверявания на подписите на осигурените лица, е гаранция за законосъобразното протичане на процедурите и зачитане волята на осигурените лица", обясняват от КФН. В селата обаче кметът, който е и нотариус, може да удостоверява истинността на подписа и явно има изкушени, които нарушават закона.

Дори и при подадена жалба за фалшифицирани заявления КФН няма правомощия да се произнася по истинността на документите, а препраща сигналите към прокуратурата, защото фалшифицирането на документите е престъпление по Наказателния кодекс. Нещо повече - КФН не може и да глоби некоректния пенсионен фонд. От комисията обясниха още, че ако някой осигурен разбере, че от негово име има подадено заявление за смяна на фонда му, трябва да уведоми пенсионноосигурителното дружество, до което е подадено заявлението, и да сигнализира прокуратурата. Осигуреното лице може да уведоми и КФН, както и Комисията за защита на личните данни.

Заради нелоялната конкуренция на пазара повечето дружества са въвели практиката при получаване на заявление за прехвърляне на партида да се свързват с клиента, за да са сигурни, че заявлението е истинско. Ако някой разбере, че от негово име е подадено заявление за прехвърляне на партидата, може да поиска прекратяване на процедурата отново чрез заявление до неговия фонд.

ИЗБОР

Близо 112 000 осигурени българи за втора и трета пенсия, както и в професионален фонд, са подали заявления за промяна на пенсионното си дружество за първите шест месеца на годината, показват данните на КФН. Отказ заради погрешно попълнени заявления са получили малко над 10% от тях. За сравнение за първите шест месеца на миналата година хората, които са поискали да си сменят пенсионния фонд, са по-малко - 94 500. В последните две години конкуренцията между фондовете се е засилила значително, защото за първите шест месеца на 2012 г. например заявленията за смяна на фонд са били три пъти по-малко отсега. Само за първите 6 месеца на тази година 214 млн. лв. са прехвърлени към друг фонд. През първата половина на 2013 г. прехвърлените средства между фондовете са били 151 млн. лв.5
4643
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
26 Октомври 2014 18:59
Съвсем нормален ефект (имам предвид заглавието). Всички пенсионни фондове са мошенически структури, облагодетелстващи преди всичко мениджмънта си.
26 Октомври 2014 20:46
"в малките населени места кметът или кметският наместник играят и ролята на нотариус."

Играят ролята... много хубаво я играят, няма що! Един такъв "театрал-нотариус", Иван Димитров се казва, бивш кмет на с.Гороцвет, Разградско, така се е разиграл на нотариус, че чак изместил и ВАРНЕНСКИТЕ нотариуси. И то за продажба на недвижим имот! "Заверил" хубостникът надве-натри фалшиво пълномощно от името на жител на гр. Варна! При досъдебното производство се оказа, че този "заверител" е бил съден за кражба през 90-те, а тази година е освободен от длъжност, след като е бил осъден именно за фалшиви заверки на подписи по пенсионни партиди - над 100 на брой!
27 Октомври 2014 10:04
1. 'има изкушени, които нарушават закона'
2. 'сигналите към прокуратурата, защото фалшифицирането на документите е престъпление по Наказателния кодекс'
Няма нищо неясно в прегрешенията по-горе.
За виновните - прокуратура, съд, затвор.
27 Октомври 2014 10:58
Краденето става и законно - обещават се по-добри условия, безплатен, истински нотариус, и прехвърлянето се реализира. Само че това безкрайно местене само изразходва средства за такси и т.н.
27 Октомври 2014 12:12
Колко санкционирани фонда и кметове има??? След като няма санкции, всичко ще продължава.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД