:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,391,755
Активни 67
Страници 9,577
За един ден 1,302,066

Делото за фалита на КТБ увисна за неопределено време

Фирма "Бромак" иска съдът да назначи международна експертиза за съсипването на банката
Решението по делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) се отлага за неопределено време. Казусът се прехвърли от полето на гражданския в това на Върховния административен съд (ВАС), където има десетки жалби срещу решението на БНБ от 6 ноември за отнемането на лиценза на банката. Тъй като по закон административно-правният спор е с предимство, шефът на Търговското отделение на Софийския градски съд Иво Дечев вчера нямаше друг избор, освен да спре делото за несъстоятелността до окончателното произнасяне на ВАС.

Формално искането за спирането дойде от двама от мажоритарните акционери в КТБ - "Бромак" ЕООД (с дял от 50.66% в КТБ) и регистрираната в Люксембург и контролирана от Държавния фонд на Султаната на Оман "Бългериън акуизишън къмпани" (30%), както и от БНБ. "Бромак" и оманският фонд са сред жалбоподателите срещу отнемането на лиценза. Жалби има още от вложители, миноритарни акционери, както и от отстранените четирима изпълнителни директори на КТБ - Орлин Русев, Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев.

Квесторите в КТБ и юрисконсултът на Фонда за гарантиране на влоговете и прокурор Милен Ютеров не се противопоставиха на исканията за спиране на делото за фалита. Въпреки предизвестеното развитие пред градския съд застанаха близо дузина адвокати - на БНБ, "Бромак", на оманския фонд, на квесторите на КТБ.

Валя Гигова, която е от екипа адвокати на БНБ, обясни, че не може да се прави прогноза колко време ще отнеме процесът във ВАС. "Още не знаем колко жалби има, дали ще бъдат обединени", лаконична беше тя. За разлика от защитата на БНБ, тази на "Бромак" ЕООД - адвокатите Менко Менков и Тервел Георгиев, беше много словоохотлива. Дружеството е собственост на Цветан Василев - отстранения председател на Надзорния съвет на КТБ, обвинен задочно по делото за източването й.

Менков обясни, че оплакванията на "Бромак" пред ВАС са огромни, а отнемането на лиценза на КТБ е незаконосъобразно. По думите му екип от 20 адвокати повече от 2 седмици е подготвял жалбата на дружеството акционер. Според тях КТБ не само не е била за затваряне, а към 20 юни е била в добро финансово състояние. И още - че преди в банката да влязат квесторите, ръководството й я е управлявало така, че действията му не са водели към капиталова неадекватност.

"Бромак" ще иска от административния съд да бъде назначена съдебно-счетоводна и одиторска експертиза с международни експерти, която да отговори на основния, според Менков, въпрос по делото за лиценза - към коя дата се е влошила капиталовата адекватност на банката и по чия вина. Другите оплаквания на "Бромак" са, че Управителният съвет на БНБ е заседавал неправомерно, че назначените квестори са некомпетентни за длъжността, че БНБ е стъпила на незаконосъобразни данни, тъй като изводите на трите одиторски дружества нямат правна стойност - нито счетоводна, нито одиторска. Менков припомни, че в ЕС има опит с несъстоятелността - с банки в Италия, Португалия, Гърция, Литва.

Тепърва ще стане ясно дали всички жалби срещу решението на лиценза на КТБ ще бъдат обединени в едно дело, каквато е правната логика, и дали ВАС ще допусне международната експертиза. Каквато и експертиза да бъде назначена от съда обаче, тя ще значи месеци отлагане на решението. Въпреки че решението за лиценза се обжалва, Законът за кредитните институции казва, че то подлежи на незабавно изпълнение, което не може да бъде спряно от съда. Когато се "отпуши" делото за несъстоятелността в градския съд, то трябва да приключи в едно заседание. Решението за фалита се изпълнява незабавно и може да бъде обжалвано само от квесторите, БНБ и прокуратурата.ЖАЛБОПОДАТЕЛИТЕ

До понеделник във ВАС бяха постъпили жалбите на 26 физически и юридически лица срещу решението на БНБ за отнемането на лиценза на КТБ, съобщиха от съда. Сред тях са и кайманската офшорка "Родиум кепитъл кредит мастър фанд лимитид", адвокатската кантора "Кинкин и партньори", както и членът на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация Себастиан Ньотликс. В следващите дни може да пристигнат и още жалби. Досега ВАС два пъти се произнесе, че вложителите нямат правен интерес да оспорват актовете на БНБ за КТБ. Според някои юристи единствените, които имат право да обжалват отнемането на лиценза, са изпълнителните директори на КТБ. Те са го направили.РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

От деловодството на ВАС става ясно още, че 26-те жалби са разпределени на Седмо отделение. Това е странно, тъй като според сайта на съда делата по Закона за БНБ се гледат от Осмо отделение. От съда обясниха пред "Сега", че т.нар. лицензионни дела се гледат от Седмо отделение, а другите на БНБ - от Осмо. Освен това част от жалбите по казуса "КТБ" щели да отидат в Осмо отделение, тъй като не били срещу решението за отнемането на лиценза й. Всяка жалба ще бъде разпределена на съдебен състав и едва след това ще се преценява дали да бъдат обединени в едно дело.

3
2350
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
24 Ноември 2014 21:44
Правен вакуум - БНБ отнема лиценз, ФГВ започва изплащане на гарантирани влогове, след което ВКС отменя отнемането на лиценза.
Ще стане весело...
25 Ноември 2014 09:33
Мда-а-а, както се казва, дело с висока правна и фактическа (и политическа) сложност.....
25 Ноември 2014 12:45
Ако бяха подпомогнали КТБ с 500 милиона, както подпомогнаха ПИБ с 800 милиона,
щяха да я спасяг и сега нямаше да търсят 10 милиарда.
Заради престъпната атака срещу банката, започната от "Продажна мрежа" зад която знаем
кои стоят, ни осъждат на десетки години мизерия.
А тия пак ще са платени "личности на годината" на БХК.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД