:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,327,083
Активни 149
Страници 14,685
За един ден 1,302,066

Навръх 24 май учителите поискаха разтоварване от бюрокрацията

Преподавателите се оплакват от постоянна умора и психологическо насилие от страна на държавната администрация
Юлиян Савчев
На официалната церемония и тържествения водосвет на празника на просветата деца пуснаха балони с буквите. "Думите са в нас и ние сме в думите. Те нас обръщат и ние тях обръщаме", перифразира президентът думите на Апостола и продължи: "Думите са нашият общ капитал. Нека ги пазим, защото и те ни пазят".
"Образование в полза на ученика, а не на чиновника" - с този призив за разтоварване от бюрокрацията българските учители се обърнаха към просветното министерство навръх професионалния си празник - 24 май. В специална позиция педагозите отправиха 8 конкретни искания, с които настояват за намаляване на изискваните от тях документи, за въвеждане на електронна документация, мерки срещу постоянната умора и т.н.

"В последните години количеството документи, които всеки учител или директор трябва да попълва всеки ден, седмица, месец и учебен срок, нарасна неимоверно и заема значителна част от работния ден на педагогическия персонал. Повечето бюрократични задължения не само че са абсолютно безсмислени, но и отклоняват учителя от основната му мисия - да бъде близо до учениците", смятат учителите. Затова според тях трябва да се въведе електронна документация, която да бъде единствено легитимна. В момента, ако някой документ има електронна форма, той задължително трябва да се попълва и на хартия, негодуват те.

Педагозите настояват за отмяна на наредбата за приобщаващо образование, изискваща попълване на ненужни документи и въвеждаща "абсурдни задължения, спъващи същинската работа на учителите". Според тях най-важно за гарантиране на приобщаващото образование е то да бъде обезпечено с необходимия човешки и финансов ресурс. Адекватни мерки срещу постоянната умора и изтощение сред учителите, както и спиране на постоянното психологическо насилие над директори и педагози, които държавната образователна администрация упражнява чрез писма, заповеди, наредби и постановления, са сред другите искания на гилдията. Оттам признават, че учителската квалификация в момента също се осъществява главно чрез море от планове, протоколи, таблици за квалификационни кредити и др. "А фактически нищо наистина ценно за развитието и усъвършенстването на учителите не се прави, защото липсват достатъчно пари за това", коментират преподавателите. Перспективата, която се задава в това отношение - със задължителното самооценяване и т. нар. портфолиа, пък им изглежда още по-ужасяваща.ПРОМЯНА

"Да се промени изцяло концепцията за ролята и функциите на МОН и РУО", настояват още учителите. Те апелират чиновниците в министерството и регионалните управления по образованието да отговарят на писмата им, да обмислят заедно с тях проблемите в училище, а не да ги заливат с наредби, постановления и допълнителни разпоредби. "Да идват на училище не за да "инспектират", а за да проучват условията и да търсят - заедно с нас - изход. Защото промяната на думата "инспектор" с "експерт" е само един етикет, ако "експертът" си остане глух и сляп за истинското състояние на нещата", пише в петицията.

СНИМКИ: БГНЕС
На шест сцени звуча музика в Пловдив за празника на славянската писменост и българската култура. 320 хористи от всички хорови формации в града изпълниха "Върви, народе възродени"
 Шествия имаше в много градове. Снимката е от Варна
9
3518
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
24 Май 2017 21:21
"Образование в полза на ученика, а не на чиновника"


Най-българският празник. И лозунгите не са това, което бяха (нерде ученика, нерде чиновника ?!) и масовите манифестации се превърнаха в мажоретско шоу........
24 Май 2017 22:37


Линк към Петицията:

https://www.peticiq.com/174861
25 Май 2017 00:19
Да бе! Саботират Му правителството - искат да намалят чиновниците-гербаджии. Ще видят те!
25 Май 2017 07:11
Днес е 25 май. Кой се сеща за учителите?
Но - пак се повтаря, повтаря, повтаря как ще има увеличение на заплатите им. Както казал тати за колелото...
--------------------------
Сайтът на Генек
25 Май 2017 11:35
"Образование в полза на ученика, а не на чиновника"


Аз дори не съм учител , но живея с учителка.
Нямате си представа , колко са прави в случая учителите !
За да си заслужат заплатите хилядите чиновници в МОН и в РИО-тата, бумащината, която изискват е убийствена и абсолютно ненужна !

25 Май 2017 11:38
Пикачу
25 Май 2017 11:35
Имаш едно от твой приятел по съдба.
Ако има някакъв парадокс в българското образование, то това е че на някои от учителите им остават все пак време и сили да предадат учебния материал.
25 Май 2017 14:13
Би следвало да започнат с това да поискат обособяване на две министерства: едно на народната просвета, и друго - на висшето образование, науката и технологиите.

И съответно да си има отделна бюрокрация за детски ясли, градини и училища, и друга - за университети, научни институти и технологични центрове.


Без наука няма сполука.
Напред, науката е слънце.


25 Май 2017 17:15
Сегашния министър е дългогодишен главен секретар чрез който е извършвано това психологическото насилие. Повече няма какво да се добави.

Когато провинилите се израстват служебно изходът може да е е един - терминал 2.
25 Май 2017 17:26
"Педагозите настояват за отмяна на наредбата за приобщаващо образование, изискваща попълване на ненужни документи и въвеждаща "абсурдни задължения, спъващи същинската работа на учителите". "

Една заплата, един бюджет, една отговорност, едно уважение към учителя на първо място.

Не може подпомагането на изоставащи в учебния процес например да е "проект" с бюджет по европрограми, то е част от самия учебен процес и се провежда веднага(!) а не някога, когато се разпореди главния секретар.

Не може работата на един човек да е постоянно под коментар на странични организации с политически организиран достъп до евро-парите, без реално да работят в бранша. Те все са прави, все са хвалени, все са поздравявани от висши чиновници, с тях се съветват, и все да носители на истината за работата на учителя, а самите те в обикновено училище не работят, но "помагат" и "съветват" без реално да носят отговорност.

Това не е подкрепа, а особена и системна жестокост на държавата към деца, учители, родители.

Има ли държавен бюджет за програмата на МОН или няма?

Колко пари недостигат по полан изначално в Закона за бюджета, за да има нужда от европрограми?

Нарушен ли е Закона за бюджета?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД