:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,191,791
Активни 126
Страници 7,399
За един ден 1,302,066

81% от българите смятат, че мястото на жената е край печката

Според проучване на "Евробарометър" България е на дъното по индекс на половите стереотипи
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
---
Българите са на първо място в ЕС по полови стереотипи, показва проучване на "Евробарометър" от юни 2017 г. 81% от сънародниците ни виждат най-важната социална роля на жената в грижата за семейството и домакинството. Ролята на българския мъж пък е да печели прехраната. Но пък според 68% от анкетираните ни сънародници мъжете трябва да взимат отпуск за гледане на дете. В същото време над 60% от българите смятат, че в страната ни е постигнато равноправие межда двата пола. Като цяло жените от страните на ЕС посвещават 21 часа седмично на дома и семейството си, докато мъжете - 9 часа.

Над нас по индекс на половите стереотипи се нареждат унгарците (11.3%) и литовците (10.9%). Шведите пък са най-разкрепостени спрямо социалните роли на двата пола и едва 3% от тях смятат, че мястото на жената е до печката. В същото време само 10% възлагат издръжката на семейството изцяло в ръцете на мъжа. Следващите по толерантност към половите различия са датчаните, едва 4.4% от тях възлагат на жената домакинската роля, на това мнение са и 4.6% от холандците. Като цяло 54% от държавите в Европейския съюз са за социалното равенство между двата пола и техните типични отговорности и ангажименти в семейството.

62% от запитаните българи смятат, че между половете у нас е постигнато равенство и жените са с еднакви възможности за заемане на лидерски позиции. В тази графа Франция е на последно място с 25%, докато средното за ЕС ниво е 44%. Но пък статистиката ни изпраща на дъното на класацията по равнопоставеното заплащане на двата пола. Само според 23% от анкетираните българи работодателите им обръщат достатъчно внимание на равенството в доходите при равен труд.

България попада и в челната четворка на обществата, според които жените взимат решения, базирани на емоциите си - 83% са отговорили с "да", такива са резултатите и в Чехия и Словакия. Ние обаче сме най-малко толерантни спрямо всички останали европейци към мъжките сълзи - 62% от българите приемат, че и мъжете имат право да изразяват чувствата си със сълзи. Срещу нас отново е Швеция - според 99% от анкетираните шведи плачещият мъж не е странна гледка.
7
1150
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
21 Ноември 2017 20:35
Може ли да попитам, от мачовците дето считат, че мястото на жената е вкъщи и мъжът трябва да издържа семейството, какъв е % на тези, дето живеят в малък град, издържани от жените си, които се грижат за възрастни хора в чужбина?
А иначе наистина най- голямата ценност са децата, и хора, които нямат деца, според мен са егоисти, неспособни да влагат безкористни усилия в нещо без материална отплата. А в Евросъюза все такива ръководят: Меркел , Юнкер, Тереза Мей, Макрон- всичките нямат деца.
21 Ноември 2017 21:31
Аз, пък да ви кажа за 62 години, никога не са ме питали за някакво проучване!! Един път преди избори, кошлуков ми пусна някакъв запис,но го отсвирих. Та да питам, кого питат при проучванията???
21 Ноември 2017 22:04
Копирам мнението си от горещите новини, редактирано.
Както, Кайли отбеляза няколко пъти, изследването обхваща жени и мъже, а не само мъже.
Ако приемем, че анкетираните жени и мъже са били еднакъв брой и 100% от мъжете са отговорили - "най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството (81%), а тази на мъжа – да изкарва пари (също 81%)" то излиза, че над 60% от жените (81-50=31=50х0,62) са отговорили като 100%-та мъже, за което сигурно са виновни мъжете.
Ако приемем, че 90% от мъжете" са отговорили "най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството (81%), а тази на мъжа – да изкарва пари (също 81%)" то излиза, че над 70% от жените (81-0,9х50=36=50х0,72) са отговорили като 90%-та мъже, за което сигурно са виновни мъжете.
При отговора "жените са по-склонни да взимат решения на базата на своите емоции – 83%" отново квалифицирано мнозинство от жените отговаря утвърдително, заради което са виновни мъжете.
Според тях 12,4% от българите мислят стереотипно за отношенията между половете, което ни поставя на първо място в Европа. Веднага след нас се нареждат унгарците с 11,3% и литовците с 10,9%.

Специално за мазохистите, които желаят страната ни да бъде залята от икономически мигранти от Африка и Азия-България е била около половин хилядолетие под турско, по-голяма част от Унгария 200 години под турско, а нещо за литовците, които са и католици и русофоби.
22 Ноември 2017 09:50
81% от българите смятат, че мястото на жената е край печката

Тези 81% от българите се препокриват ( re-cover) от едни други 80% от българите!
22 Ноември 2017 15:32
Не виждам нищо странно в мнението, че жените се справят по-добре с някаква работа, а мъжете с друга. Организацията на едно домакинство е отговорна и не чак толкова елементарна дейност, а отглеждането на деца и правилното им възпитание си е направо високо квалифициран труд. В този смисъл изразът "място край печката" е демонстрация на пещерен манталитет.
22 Ноември 2017 15:39
панКариба

Начи за 10 дни +1%.До 100 има 19.Общо 190 дни-баш по време на еуроседянка им-Дебклленд 100%.Първенци
22 Ноември 2017 15:47
81% от българите смятат, че мястото на жената е край печката
81% от сънародниците ни виждат най-важната социална роля на жената в грижата за семейството и домакинството. Ролята на българския мъж пък е да печели прехраната.

Вчера ме домързя да го пиша...
Пускат ви в улея и вий лапате голата кука!

Няма абсолютно нищо вярно в гръмогласно оповестяваните "умозаключения"!

Българите са казали това, което е валидно откак свят светува и до ден днешен - във всички времена и всички общества и никой не го подлага на съмнение!
1) че Жената е тази, която поддържа Семейното Огнище,
2) Че Мъжът носи по-голям дял в Семейството.

За да разберете същността на грандиозната провокация - уж навсякъде се тръби, че Мъжете получавали по-високи заплати от Жените, вкл. в бившите робовладелски, роботърговски и фашистки, пък Българските мъже в пряк текст се наричат животни, щото, цитирам "Ролята на българския мъж пък е да печели прехраната", което пък е официално обявено в цял свят, защото, нали помните, мъжете печелят повече!

Обаче "изводите" са, че Българинът бил твърдял, че Жената през целия си живот не трябва да напуска дома и непрекъснато да е окована във вериги!

Извод: не ме четете!
Най-най-най-най основната задача на нашта отродителска преса е да насажда погнуса, ненавист и омраза към България, Българите и Българското.

Доказателства: всичко написано тези дни в т.нар. преса във връзка с това изследване!

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД