:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,695,346
Активни 83
Страници 2,608
За един ден 1,302,066
Казус

Върховен съд разреши на Шотландия да въведе минимална цена на алкохола

Страната е на път да стане първата в света, въвела мярката като част от борбата с пиянството
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Шотландското правителство мотивира решението си за минимална цена на алкохола с обяснението, че много от гражданите злоупотребявали със спиртните напитки и това често се оказва фатално.
Шотландия е на път да стане първата държава в света, въвела минимална цена на алкохолните напитки, след като Върховният съд на Обединеното кралство се произнесе в полза на правителствените планове за борба със злоупотребата със спиртни напитки. Решението на магистратите слага край на продължилата пет години съдебна битка, която Асоциацията на производителите на уиски в Шотландия и Европейската асоциация на производителите и търговците на вино и спиртни напитки поведоха срещу властта в Единбург. Те имаха и подкрепата на България, която се обяви срещу мярката и дори през есента на 2012 г. внесе в ЕК възражение срещу плановете на Шотландия. Мотивът на правителството беше, че подобни действия нарушават принципа на свободната търговия и може да се третира като пречка пред свободното движение на стоки в рамките на ЕС.

Британските върховни съдии обачеединодушно отхвърлиха жалбатана шотландските и европейските производители на алкохолни напитки, според които действията на властта в Единбург са "прекалени" и са в разрез с европейското законодателство. Освен това те се притесняват, че ако Шотландия направи световен прецедент и въведе минимални цени на алкохола, това ще стимулира и други държави да предприемат подобни действия. Уeлc, Ecтoния и Ceвepнa Иpлaндия cъщo обмислят пoдoбна мярка за борба със злоупотребата с алкохол. Британското правителство също имаше планове за въвеждане на минимална цена на алкохола, но през 2013 г. те бяха замразени. Очаква се кабинетът в Лондон отново да постави въпроса в дневния си ред, коментират медиите на Острова.

През 2012 г. шотландското правителство обяви, че ще въведе минимална цена от 50 пенса зa aлкоxoлнa eдиницa - мяpкa, кoятo ce изпoлзвa пpeдимнo нa Ocтpoвa и приблизително се равнява на около 10 мл чиcт aлкoxoл. Например 25 мл yиcки или 175 мл чepвeнo винo ce paвнявaт нa eднa aлкoxoлнa eдиницa. Властта в Единбург обяви, че подобна мярка е наложителна, тъй като"твърде много шотландци се напиват до смърти проблемът засяга всички". Злоупотребата с алкохолни напитки била виновна пряко за смъртта на 3000 шотландци всяка година и ощетявала националната икономика с 3.5 млрд. паунда годишно за болнични разходи и пропуснати ползи в производството, според данните, които тогава бяха представени от шотландското правителство.

Ищците настояваха, че властта може да постигне целите си чрез увеличаване на акцизите и данъците върху алкохолните напитки, а не да определя минимална цена в нарушение на евродирективите. "Посочихме, че има много начини, по които ценообразуването може законно да се използва според разпоредбите на ЕС, за да се постигнат поставените цели", заяви в пледоарията си адвокатът Айдън О'Нийл, който представляваше Асоциацията на производителите на уиски в Шотландия.

Върховният съд на Обединеното кралствосе консултира със Съда на ЕС по казусаи едва тогава се произнесе. "Шотландската разпоредба от 2012 г. не нарушава законодателството на ЕС. Минималната цена е законно средство за постигането на законна цел... Акциз или данък няма да бъдат толкова ефективни за постигането на целите, поставени от властите... Минималната цена е насочена към опасностите за здравето, които крие евтиният алкохол и към най-засегнатите от него групи. Тя може да окаже въздействие по начин, по който увеличаването на акцизите или ДДС няма да може". Скокът на ДДС "ще се почувства и зад граница", смята съдът, докато "минималната цена е по-лесна за въвеждане и за възприемане". Магистратите подчертават също, че еврозаконодателството разрешава национални разпоредби, които "защитават човешкия живот и здраве". С тези мотиви Върховният съд на Обединеното кралство единодушно отхвърли жалбата на Асоциацията на производителите на уиски в Шотландия и на Европейската асоциация на производителите и търговците на вино и спиртни напитки.

Шотландското правителство изрази задоволство от решението на Върховния съд на Обединеното кралство и обяви, че то има "глобално значение". Министърът на здравето Шона Робинсън трябва да направи график за въвеждането на минималните цени на алкохола.Мярката трябва да влезе в сила от пролетта на 2018 г."Това е историческо и широкообхватно решение, както и важен момент за реализиране на целта ни да променим консумацията на алкохол в Шотландия... С решението си, което има глобално значение, Върховният съд единодушно подкрепи нашата новаторска и животоспасяваща политика по отношение на цената на алкохола", заяви тя. Министър Робинсън подчерта, че това е краят на "едно дълго пътуване", а в последните пет години шотланците са можели да си купят само за 18 пенса алкохолна единица и в резултат на това броят на смъртните случаи остава неприемливо висок. Според данни на правителството в Единбург от 2015 г. насам смъртните случаи, свързани с употребата на алкохол в Шотландия, са се увеличили с 10%. Заради свръхконсумация на алкохол всяка седмица в Шотландия в болница са настанявани средно по 670 души, а 24 души умират.

С въвеждането на минимална цена от 50 пенса за единица алкохол четири кутии с бира с 5% алкохол ще струват поне 4.40 британски лири; бутилка вино с 12% алкохол ще се продава за минимум 4.50 лири, а бутилка уиски от 0.7 л ще бъде поне 14 лири, изчисляват медиите на Острова.Снимка: ЕПА/БГНЕС
Решението на върховните магистрати слага край на продължилата пет години съдебна битка, която Асоциацията на производителите на уиски в Шотландия и Европейската асоциация на производителите и търговците на вино и спиртни напитки поведоха срещу шотландското правителство.
Снимка: Пресслужба на шотландския парламент
Здравният министър на Шотландия Шона Робинсън обяви, че Върховният съд на Обединеното кралство е подкрепил "животоспасяваща политика" на властта в Единбург по отношение на цената на алкохола.
11
2042
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
02 Януари 2018 20:31
...Заради свръхконсумация на алкохол всяка седмица в Шотландия в болница са настанявани средно по 670 души, а 24 души умират.

За мен това е шок. А са само 5,5 млн. население.
Да помислим за обмяна на опит? И то челен , български.
02 Януари 2018 20:40
Още една причина Шотландия да излезе от Обединеното Кралство (и британския съд).
02 Януари 2018 20:55
Да се замислят и за хазарта, че там не можеш да изминеш повече от 100 метра без да попаднеш на игрална зала.
Масираното"социално" раздаване на пари си казва думата.
02 Януари 2018 21:04
Например 25 мл yиcки или 175 мл чepвeнo винo ce paвнявaт нa eднa aлкoxoлнa eдиницa.

С въвеждането на минимална цена от 50 пенса за единица алкохол четири кутии с бира с 5% алкохол ще струват поне 4.40 британски лири; бутилка вино с 12% алкохол ще се продава за минимум 4.50 лири, а бутилка уиски от 0.7 л ще бъде поне 14 лири, изчисляват медиите на Острова.

Например 25 мл yиcки или 175 мл чepвeнo винo ce paвнявaт нa eднa aлкoxoлнa eдиницa.
Maлко съмнително в 25 мл 40% yиcки, да има толкова спирт колкото в 175 мл чepвeнo винo с 12% алкохол.


02 Януари 2018 21:07
Освен това те се притесняват, че ако Шотландия направи световен прецедент и въведе минимални цени на алкохола, това ще стимулира и други държави да предприемат подобни действия. Уeлc, Ecтoния и Ceвepнa Иpлaндия cъщo обмислят пoдoбна мярка за борба със злоупотребата с алкохол.


Ужас! Какво ще правим без парцуца!
02 Януари 2018 23:34
...четири кутии с бира с 5% алкохол ще струват поне 4.40 британски лири;

В братска Швеция алкохолните напитки в магазини и вериги са с до 3.5% алкохол, повече само в специални магазини, които са държавен монопол...
6 бири в кен са около 30-40 крони на промоция (6-8 лв), в стъклени бутилки от 10 крони нагоре за бутилка на промоция...
Хубавото е, че в по-големите магазини има машини за връщане на амбалажа – за 1 кен 1 крона, за голяма бутилка от 2 л – 2 крони (1 крона = 20 ст).
03 Януари 2018 00:13
Според мен Шотландия трябва да излезне от Великобритания и да се присъедини към България. Така хем ша остане в ЕС, хем ша си праят ракия или уиски колкото си сакат.
Елементарно Уотсън!
03 Януари 2018 00:45
Хубавото е, че в по-големите магазини има машини за връщане на амбалажа – за 1 кен 1 крона, за голяма бутилка от 2 л – 2 крони (1 крона = 20 ст).

И често тези машини са далеч от касата и разбира се приемат само местни бутилки.
На касата ти даваха срещу бележката напечатана от машината пари в брой или приспадаха цената на покупките.
Та руснаците си купиха принтер подобен на този в машината, вързаха го към лаптоп и на същата хартия и с тяхна програма си печатаха такива бележки.
Използваха този номер когато закъсваха за пари в Норвегия, Дания, Швеция и Германия.
03 Януари 2018 01:17
Та руснаците си купиха принтер подобен на този в машината, вързаха го към лаптоп и на същата хартия и с тяхна програма си печатаха такива бележки.
Използваха този номер когато закъсваха за пари в Норвегия, Дания, Швеция и Германия.

Както казват немците, криминалната енергия на източноевропейците е неизчерпаема.
Затова и Шенген за БГ - в неопределимото бъдеще, а руснаците са почти отписани от цивилизацията.
И с пълно право....
03 Януари 2018 13:14
За мен това е шок. А са само 5,5 млн. население.
Да помислим за обмяна на опит? И то челен , български.


Явно не знаеш,че в България всеки ден умират от алкохолизъм (средно) по ТРИ човека!
04 Януари 2018 00:53
Свидетел съм как българин се включваше в телефонната мрежа на Япония и говореше без пари. В Италия в един от пристанищните градове всички знаеха че една от телефонните кабини не снема пари от телефонната карта и така се виеше чудовищна опашка пред нея. Няма да споменавам за опитите на машинните боцмани или стругарите от работилниците на БМФ да направят на струга от балванка метал подобие на японски йени за да си купят японска бира или безалкохолна напитка. Съвипускник още по времето на курсантските ни практики зад граница открадна анцуг от супермаркет а беше от известна фамилия на бивш висш деец на нашата дипломация. Хора всякакви.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД