:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 142
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нови 8100 учители излизат в пенсия тази година

МОН за пръв път плаща 100 000 лв. за провеждане на часове в музеите
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
2.9 млн. лв. са планирани за закупуване на ученически шкафчета с цел олекотяване на раниците на 200 хил. ученици.
Просветното министерство очаква 8100 учители и 2900 непедагогически специалисти да се пенсионират през 2018 г. Това става ясно от проектите на новите национални програми в средното образование, с които на училищата се отпуска финансиране извън делегираните бюджети. За техните обезщетения са планирани 28 млн. лв., колкото бяха предвидени и за м.г.

Програмата "Оптимизация на училищната мрежа" традиционно гълта половината от общия ресурс за проектно финансиране, но тази година за пръв път не са предвидени средства за закриване и преобразуване на училища, т.е. може да се приеме, че тази част от оптимизацията е завършила. Очакването в пенсия да излязат 8100 учители не е необичайно - за миналата година прогнозите бяха за 9000 напускащи системата, а реално се пенсионираха 8442 преподаватели. Педагозите у нас са около 90 000, а в началото на учебната година незаети бяха около 1000 позиции. С непедагогическите специалисти обаче прогнозите бяха надхвърлени - при планирани 2700 души в заслужен отдих през 2017 г. са излезли 3389 такива служители. Изразходваните средства за изплащане на обезщетенията при пенсиониране също надхвърлиха значително планирания бюджет - вместо предвидените 28 млн. лв. реално бяха похарчени 46.9 млн. лв. Предстои да видим дали тази година процесът ще се вмести в планираното.

За екипите по издирване на отпаднали ученици ще има 450 хил. лв. 50 хил. лв. са за популяризиране на работата им, а 250 хил. лв. - за покриване на разходите за пътни пари, за дневни и др. За подобряване на взаимодействието на образователните институции с родителите са предвидени 150 хил. лв., като максимумът, който една институция може да получи по този модул, е 4950 лв.

За внедряване на модерни технологии в училищата са планирани 10 млн. лв., с 200 хил. лв. по-малко от м.г. Доста по-разширен е обхватът, а оттам и бюджетът на програмата за осигуряване на съвременна образователна среда. За материалната база на професионалните училища отново има 1.5 млн. лв., за подобряване на експерименталната работа по природни науки в седми и девети клас - 2 млн. лв. (с 400 хил. лв. по-малко от м.г.), а за целодневното обучение - 800 хил. лв. За пръв път ще има 100 хил. лв. за провеждане на учебни часове и видеоуроци в музеите. За модернизиране на учебното съдържание в професионалните училища са предвидени 230 хил. лв.ОЩЕ ВЪЗМОЖНОСТИ

За допълнително обучение на учениците, срещащи затруднения, са планирани 2 млн. лв., за олимпиади и състезания - 3 млн. лв., за подготовката за училище на деца в риск от детските градини - 400 хил. лв., за достъпна архитектурна среда и сигурност в училище - близо 1.5 млн. лв., а за квалификация на педагозите - 800 хил. лв. Програмата "Без свободен час", по която се дават средства за заместващи учители, ще получи 2 млн. лв. (с половин милион по-малко от м.г.), а за "Роден език и култура зад граница", по която се финансират школата ни в чужбина, ще има 1.5 млн. лв., т.е. с 300 хил. повече. 400 хил. ще получат училищата за подготовката на 200 ученици за професията "приложен програмист".
1
5269
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
09 Март 2018 12:37
Новината трябва да е с фокус колко нови ще влязат в системата и с колко ще им вдигнат заплатите
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД