:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,430,160
Активни 78
Страници 21,027
За един ден 1,302,066

Наемите на жилища в столицата достигнаха поносимия таван

Високите цени са на път да блокират пазара
СЕГА СНИМКИ
...
Наемите на жилища в столицата са се повишили значително, с около 20% през тази година, сочат данни на агенцията за недвижими имоти "Адрес", оповестени вчера. Най-значително е покачването в кварталите "Дружба", "Витоша", както и в източните райони на столицата. 750 - 800 лв. достигат средните наемни цени за двустаен апартамент, при 600 лв. за миналата година. При жилищата с две спални от 800 - 900 лева през миналата година наемите вече са около 1000 -1100 лв. Тенденцията за непрекъснато нарастване на наемите е на път да блокира пазара, алармират от агенцията.
Причина за това е, че на фона на растящите оферти доходите, с които разполагат наемателите, не се увеличават, а се запазват на нивата от миналата година. Заради това клиентите трудно откриват желаното жилище и сключените сделки от началото на годината са почти двойно по-малко спрямо същия период на 2017 г.
"Достъпността на жилищата под наем в София видимо се понижава. Месечният наем за двустаен апартамент вече почти надвишава 50% от средната работна заплата в столицата. Семейство с двама работещи може да си позволи подобен тип имот, отделяйки около 25% от месечните си доходи си за наем. При индивидуален наемател обаче тази опция е трудно постижима", пояснява Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес".
Опцията за бъдеща покупка на жилище все повече се приема като възможна алтернатива от купувачите, особено на фона на ниските лихви по ипотечните кредити. При някои банки те паднаха дори под 3 на сто. "При настоящите банкови условия, месечните наеми често надвишават вноските по кредитите, което предопределя избора. Това е и един от факторите за поддържането на висока активност на пазара за покупко-продажби през летните месеци на 2018 г." казват от "Адрес".
В същото време данни на агенция "Антре" показват, че едва 20% от наемателите в София обитават наетите си жилища 2 или повече години. Делът на тези, които изпълняват стандартния договор за наем от 12 месеца, е 73% от наемателите. Друга част от потребителите напускат жилището заради смяна на местоработата или напускане на страната. Заради високите наеми все по-често се случва дадено жилище да се наема за няколко месеца, докато се търсят по-изгодни обяви. Най-честата причина за напускане на жилището е покупка на собствено. "Сметките показват, че наемът на един тристаен апартамент може да е колкото вноската по ипотечен заем за период от 30 години. Това на практика е най-логичният аргумент за голямото търсене на жилище с цел покупка в столицата" коментират от агенцията.
Хората, които имат спешна необходимост от жилище, често са принудени да наемат за кратко апартамент, който надвишава финансовите им възможности, докато открият по-изгодно решение, категорични са и от "Адрес". Обикновено наемането на такова жилище продължава в рамките на 3-4 месеца.

АЛТЕРНАТИВА
Собственици, които търсят по-високи доходи, се обръщат към възможността за краткосрочно отдаване чрез онлайн платформи. Това най-често са апартаментите в центъра на столицата и около Централна гара заради високия интерес към тези райони. Така количеството предлагани имоти за дългосрочен наем се ограничава, изтъква Йорданка Рангелова от "Адрес". Краткотрайните наеми обаче носят и неприятни последици за наемодателите - твърде бързо "изхабяване" на имота, високи разходи по поддръжка и почистване. От "Адрес" прогнозират, че ако наемите продължават да се задържат на сегашните цени, търсенето ще продължи да се понижава и наемодателите ще се изправят пред сериозни затруднения. "Ако станем свидетели на повече оферти на пазарни цени, интересът на наемателите ще се възвърне и това ще доведе до поетапно балансиране", казва Рангелова.


Средни наемни цени в столицата (в лева)
КварталДвустаен апартаментТристаен апартамент
Център8001150
Младост740950
Манастирски ливади7501000
Лозенец8001200
Люлин550650
Дружба650750
Витоша780900
Гео Милев750980
Овча купел550730
Студентски град700970

7
1759
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
05 Юни 2018 07:46
СЕГА да уточним. Наемите ли са високи или заплатите ниски? Какъв % от заплатата отива за наем в София и в Париж например? Какъв е % на живеещите под наем жв София и Париж? А как стои въпроса със заемите при закупуване на жилище? Каква е покупателната възможност на наемателите в София след изпащане на високите наеми и тази в Париж? Какви са рисковете за собственика при отдаване на жилище под наема е София и в Париж?
Как е организирано заплащането на текущите разходи при отдадено под наем жилище в този пример за сравнение? Юридически как се решават възникнали спорове тук и там?
05 Юни 2018 11:43
TRIF
05 Юни 2018 07:46

При нас увеличаването на цените прави така че увеличава мизерията в София. Щото все по-трудно е да се поддържат улиците и цялата инфраструктура. А за ВиК пък само се чака на европомощи.

Едно метро има и то се прави пак с европомощи и то забележете, помощите са отпускат за цяла България, а само София ги използва за метрото. Красота. После се чудим защо София изсмуква провинцията и цените на жилищата и наемите хвърчат нагоре. А в провинцията стотици хиляди жилища стоят празни.
05 Юни 2018 14:13
После се чудим защо София изсмуква провинцията и цените на жилищата и наемите хвърчат нагоре. А в провинцията стотици хиляди жилища стоят празни.

И по зле ще става.
05 Юни 2018 15:32
СЕГА да уточним. Наемите ли са високи или заплатите ниски?

Лихвите по банковите кредити са ниски! Как недвижим брокер да иска 3+3% комисионни, когато лихвата по кредит в размер цялата стойност на имота е по-ниска от брокерската комисионна.
Как е организирано заплащането на текущите разходи при отдадено под наем жилище в този пример за сравнение?

Върху текущите разходи в едно с наема се начисляват пенсионни, здравни, "безработни" осигуровки плюс данък върху дохода за сметка на наемателя. Това е причината наемите за физически лица да са по-ниски от наемите за юридически лица (приспадащи наема с включените всякакви разходи от облагаемата печалба).

Юридически как се решават възникнали спорове тук и там?

У нас - с еднопосочен билет на Терминал 2. Част от пристигналите на "Шарл де Гол" ги връщат безплатно у нас за "великото ромско включване".
05 Юни 2018 16:48
Погледнах условията за ипотечен кредит. Вързачка отвсякъде. Фиксирани кредити за 10г на 5.19% а после плаващи. При цена на имота 160 000 евро какво се получава. Ами като се погледне амортизационият план то за период от 10г си дал на банката 100 000 евро като вноски и си намалил главницата с 27 000. Останалото са лихви. Изпатил си за 10г по малко от 17% заема. Ако се приеме, че лихвеният % не е променен за 30г изплащаш 2 апартамента. Единият за теб и един за банката.
В сметката не съм калколирал застраховката но заема, данъци, дребни текущи разходи и ремонти. И това все при условие, че имаш работа и плащаш навреме за 30г. За 40г заеми изобщо не ми де коментира.
05 Юни 2018 16:53
Щото тва не е държава, а зоопарк.


БЛИЗО ЧЕТВЪРТ ОТ ЖИЛИЩАТА В СОФИЯ СА НЕОБИТАЕМИ!
https://www.mediapool.bg/blizo-chetvart-ot-zhilishtata-v-sofiya-sa-neobitaemi-news275346.html


Как се вдигат цените при тва положение?
05 Юни 2018 19:37
Погледнах условията за ипотечен кредит. Вързачка отвсякъде. Фиксирани кредити за 10г на 5.19% а после плаващи

3% ей тук http://www.ccbank.bg/bg/products-and-services/retail-business/mortgage-loans/mortgage-loan/ 25% е цялата лихва при 15 годишна ипотека
3% ей тук https://www.fibank.bg/bg/jilishten-kredit-pravo-na-izbor/page/4610#nasheto-predlojenie с опция остъпка до 1.5%.
4.15% ей тук https://www.allianz.bg/individual_clients/banking/retail_credits/
Вярно е, че не са с отрицателна лихва като "финансовите облекчения" на Марио Драги, но не се и 5.19%.

При цена на имота 160 000 евро какво се получава.

Минимален наем от 1333 евро според "брокерските инвестиционни стандарти" или 4000 евро нетна заплата според "банковите стандарти". На теория такова жилище (160 кв. м.) не може да съществува в България, още повече когато е построено преди 30 години за "внушителните" 18 хил. лв. (15840 долара по официалния курс на БНБ)

Ако се приеме, че лихвеният % не е променен за 30г изплащаш 2 апартамента. Единият за теб и един за банката

Три апартамента са - третият е за пенсията, ако доживееш до нея след 30-те години редовни вноски, осигуровки и данъци.

Как се вдигат цените при тва положение?

С нисък данък недвижим имот и корупционни практики при възстановяване на "земеделска земя в реални граници" по свидетелски (задочни) показания. Ако се вярва на поземлените и кметски комисии, то през 1944 г. американските самолети трябва да са бомбили градини, ниви и пасища, без разрушаване на сгради.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД