:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,546,049
Активни 120
Страници 2,995
За един ден 1,302,066

Разследване ли, инквизиция ли, политическа поръчка... Изберете сами

Гаврата с кмета на "Младост" и заместничката й явно е за назидание - ако някой друг помисли да се опълчи на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС
Големият "грях" на Иванчева и Петрова е, че разказват на медиите неудобни детайли от делото
Инквизиция на латински означава разследване. Думата отдавна е добила зловещо значение - откакто католическата църква се захванала през Средновековието да преследва еретиците. Инквизицията била извънреден орган за разследване и съд, подчинен лично на папата, а разследванията ставали чрез мъчения. Присъдите се изпълнявали на клада.

В XXI век в България ставаме свидетели на необяснимо жестоко отношение към жени, които, макар и обвиняеми в подкуп в големи размери, все пак по закон са невинни до доказване на противното. А разследването се води от прокуратура, осъдена многократно за изпълнението на показни арести тип "Вие сте абсолютен престъпник", както и за още много повдигнати, но недоказани обвинения.

Уж живеем в демократична държава, уж в съдебната система всички имат претенции за професионализъм, а арестът на Десислава Иванчева и Биляна Петрова - отстранени наскоро от ръководните постове в общината на столичния район "Младост" - са достойни за едни други времена. Шефът на Върховния касационен съдЛозан Панов дори напомни забраната за изтезанияв Европейската конвенция за правата на човека.

Изтезания в ХХI в. в България - сигурно на някого му звучи пресилено, но как наричаме оковаването с белезници зад гърба в съдебна зала на две жени, охранявани от внушителна съдебна полиция? Как се характеризира вкарването им в клетката за опасни престъпници на спецсъда, в която не са припарвали дори обвиняемите за тероризъм и убийци рецидивисти? В хармония с кои норми за човешки права арестантките бяха с оковани на гърба ръце и по време на поне 7-часовия си арест и водени до тоалетната в това положение? И откога на арестуваните им запушват устите?

Архивите на медиите преливат от стари снимки на стотици обвиняеми и подсъдими през последните 25 години. На тях оковани на гърба арестанти почти липсват. "Килъри", "Нагли", масови убийци, садисти са минали през съда, без към тях да са прилагани извънредни ограничителни мерки. Изводът е, чеявно трябва да застрашаваш политици,за да бъдеш воден като особено опасен престъпник.

А Иванчева и Петрова очевидно застрашават силните на деня - ГЕРБ. И са пратени в съда на управляващите, създаден за да произнася присъди, на които властта може да разчита. Машината е предварително смазана, знаят се даже и решенията, които предстоят да бъдат произнесени. Иначе как да си обясним факта, че Столичният общински съвет официално се събра да назначава друг кмет, въпреки че старият още не беше отстранен. Явно е имал уверения, че произнасянето ще стане същата сутрин. Само че не стана, защото правилата на наказателния процес позволяват отлагане. Бързането да се разкарат неудобните обаче беше очевидно.

Също толкова очевиден е и стремежътИванчева и Петрова да нямат никакъв досег с медиитеПри ареста на Иванчева буквално й затвориха устата, за да не вика, че е лишена от адвокат часове наред. В изолатора съдебните полицаи ги дърпаха да не се доближават дори до стъклата, за да комуникират със струпалите се журналисти. Защо? Нали са невинни до доказване на противното? Нали и тяхната гледна точка е важна? Така обаче е наредил прокурорът, съобщиха те. Едва ли е случайно, че това се случи, след като наяве излязоха подслушани разговори за политици и планове за разправа с неудобното кметско ръководство в "Младост".

Иванчева и Петрова обаче се оказаха много изобретателни - след като се окопитиха, започнаха да вдигат в залата саморъчно направени плакатчета, с които да съобщават важна информация по делото. Тогава съдебната полиция им намери цаката и ги закопча с белезници на гърба, за да не могат да държат никакви листа.

Интересното е, че нито един от тези подходи не бе приложен към другия обвиняем по същото дело - сочения от прокуратурата като посредник при подкупа Петко Дюлгеров - бивш кмет на "Младост" от ГЕРБ. Той не само че не се опитва да контактува с медиите, но и направо ги избягва и не желае да бъде сниман. Вероятно затова не му е запушвана устата, не е вкарван в клетката за опасни обвиняеми, не е държан на улицата цял ден, за да броят парите от подкупа (напротив - отведен е в хотел за целта), белезниците му не са на гърба.

Няма и никакво обяснение защо Иванчева и Петрова продължават да стоят в ареста вече два месеца. Според апелативния спецсъд те саобществено опасни, понеже бавят преписки?!?И ги държат затворени, за да не отидат и да не забавят още някоя. Ситуацията не се промени дори след като съдът ги отстрани от длъжност, така че те няма как да влязат в общината и да укриват документи или да въздействат на свидетели. Очевидно за назидание - за да знае всеки, който дръзне да се опълчи на политиката на ГЕРБ, че няма как да счупи стената с главата си.

Иванчева и Петрова, естествено, вече завеждат дела в Съда по правата на човека в Страсбург. Може отсега да се прогнозира, че ще ги спечелят, дори да бъдат осъдени за подкуп. Точно както всички пострадали от прекомерната суета на прокуратурата и полицията, които обичат да си показват мускулите на невинни по презумпция хора. Данъкоплатците ще платят и това безобразие. Нали са затова?
 Така се запушват устите на неудобните.
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Иванчева и Петрова закопчани на гърба - понеже са особено опасни.
54
9692
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
54
 Видими 
24 Юни 2018 19:07
В съда не може да се стои с белезници. Съдията ненормален ли е?
24 Юни 2018 19:18
Очевидно е ненормален.
24 Юни 2018 20:13
Инквизиция на латински означава разследване. Думата отдавна е добила зловещо значение - откакто католическата църква се захванала през Средновековието да преследва еретиците. Инквизицията била извънреден орган за разследване и съд, подчинен лично на папата, а разследванията ставали чрез мъчения. Присъдите се изпълнявали на клада.


Благодаря за разяснението! А "екзекуция" какво означава?
24 Юни 2018 20:13
Доста небрежно се пропуска, че на първите заседания белезници нямаше, което се използваше за фарсове и гаври в съдебната зала. Още доста неща се пропускат, от сорта на опити за уволнения и назначения, някои от които свързани със свидетели.
При заклеймяване с елементи на анализ, липсата на съществени факти, видени от всички, вместо памфлет превръща творбата в пасквил.
24 Юни 2018 20:20
Доста небрежно се пропуска, че на първите заседания белезници нямаше, което се използваше за фарсове и гаври в съдебната зала.


Дежурни глупости! На първите нямало белезници! И на вторите не може да има,
24 Юни 2018 20:24
otvrat
24 Юни 2018 19:07
В съда не може да се стои с белезници. Съдията ненормален ли е?

На снимката не виждам съдия. Иначе веднага ти казвам какъв е
24 Юни 2018 20:26
В някои държави, често давани като положителен пример, за подобно поведение в съдебна зала се дават присъди, а не белезници за следващи заседания.
24 Юни 2018 20:37
Иванчева и Петрова, естествено, вече завеждат дела в Съда по правата на човека в Страсбург.

Не изглежда да е чак толкова "естествено".
До ЕСПЧ се подава жалба в срок до 6 месеца от датата на решението на последната съдебна инстанция в страната.
24 Юни 2018 20:38
Инквизицията била извънреден орган за разследване и съд, подчинен лично на папата, а разследванията ставали чрез мъчения. Присъдите се изпълнявали на клада.

Не е хубаво да се пише по слухове, че излизат фейкове, независимо дали става въпрос за Средновековието или наши дни. Най-известните "инквизиции" - испанската и португалската - са били създадени от и подчинени на кралската власт, мъчения са се прилагали даже по-малко и с повече контрол, отколкото в светските съдилища, присъдите са били само различни видове покаяния, а само неразкайващите се или рецидивирали еретици са били предавани на светските съдилища, които е можело и да ги осъдят на изгаряне - в повечето случаи предварително удушени. Оценките са за между 2 и 5 хиляди изгорени за 150-200 най-активни години.
Нататък, доколкото гледам фактите по интернет, статията продължава със същата степен на достоверност.
24 Юни 2018 20:49
Нататък, доколкото гледам фактите по интернет
Гледай, гледай по интернет. Ние няма да ти се смеем.
24 Юни 2018 20:52
Дежурния
24 Юни 2018 20:26
В някои държави, често давани като положителен пример, за подобно поведение в съдебна зала се дават присъди, а не белезници за следващи заседания.

Интересно е да чуем юрист какви са правата на съдиите у нас.
Имам, пу-пу!, личен опит само от дело с топлофикацията
На едно слушане съдийката-хубавица ме изфърли като мръсно коте, щото си отворих устата след отговор на вещото таквоз, без да ме е питала.
Добре, че адвокатката ми се оказа по-умна от мен.
А па тя какво ме прави след това
24 Юни 2018 21:03
Sine_metu
24 Юни 2018 20:37

До ЕСПЧ се подава жалба в срок до 6 месеца от датата на решението на последната съдебна инстанция в страната.

П.С.
Наистина е интересно да каже юрист кой е най-ранният момент за жалба.
Както е записано в правния портал, "от датата" на последното решение определя крайния срок. Но дали "от датата" определя и най-ранния възможен?
Темна вода в облацех
24 Юни 2018 21:15
Дежурният милиционер, както обикновено, няма факти. Просто си пише някакви рапорти, които нямат общо с реалността, ама нейсе. Дежурният милиционер списва истината от последна инстанция.
Поставянето на белезници в съдебната зала на две крехки жени подсказва за малоумието, на първо място на съда, а на следващо на загрижените за реда. Изключения се правят само за изключително опасни престъпници, които остават оковани дори в съдебната зала. Ако Иванчева и заместничката й са оценени като "представляващи опасност", то освен тъпи съдиите са и страхливи. От такъв съд не може да се очаква справедлива присъда.
24 Юни 2018 21:16
Manrico
24 Юни 2018 20:38
...а само неразкайващите се или рецидивирали еретици са били предавани на светските съдилища, които е можело и да ги осъдят на изгаряне...

Продължението на тези приказки е в "Трубадур" - изгарянето на клада на майката на Азучена (баба на Manrico).
По-важното, обаче, според мен, е, че опера като тази която се разиграва до сега не е имало, и ние не сме само зрители.
.
24 Юни 2018 22:02
е това с белезниците е ново ... сигурно след случая със Слободан Праляк в Хага. Ако имаше белезници човека, щеше да си лежи 20тина годинки.
24 Юни 2018 22:03
GrimmBrothers24
25 Юни 2018 00:45
Светлана Георгиева

Силно и точно написано! И смело, така както винаги го прави!
25 Юни 2018 01:31
Още доста неща се пропускат


Така е, най-вече колко време прокуратурата е загубила в чакане (и преследване) Иванчева да склони да вземе подкуп. Само извънредно опасен престъпник (като избягалите от затвора) биха отказали подкуп. Затова Иванчева е окавана с белезници.
Апропо, банкнотите, дето "симеоновци" ги брояха четири часа, покриха ли сумата, която банката отпуснала като кредит на подкупвача? Че съдия-изпълнителите са по-върли от "специалните" съдии - и без белезници ще му вземат дома. ... Или е подкупил и банката за отпускане на кредит без обезпечение?
25 Юни 2018 07:19
Ми така си е.

Трябваше да експонират преди всичко дюлгеров.

Така всеки гражданин да може да види кой точно предлага пари, и при случай да си поиска.

Явно е честен човек, щом не са броили парите, които им е дал.

Иначе относно историческата препратка.
Какво е ставало след инквизиция и екзекуция?
Обявявали са ги за мъченици.25 Юни 2018 08:03
Трябваше да експонират преди всичко дюлгеров.

Кой трябваше да направи това добро дело, уважаемия съд или уважаемите медии?
25 Юни 2018 08:15
Уважаемата прокуратура.

Като не иска да го снимат, после ше го обработят с фотошоп.
25 Юни 2018 08:15
Есъщност двете подсъдимки дали са искали да ги снимат?

Каква мистерия.
25 Юни 2018 08:20
Апропо, черните вертикални ивици по гърба на Иванчева (на последната снимка) какво са?
25 Юни 2018 08:34
GrimmBrothers
24 Юни 2018 21:15
Поставянето на белезници в съдебната зала на две крехки жени

Иванчева крехка? Бих казал, че е жилеста. Но не е там работата.
Председателят на ВКС Лозан Панов е искал обяснения по случая.
И ето какво казват три крехки жени:

"В писмените си обяснения съдиите Галя Георгиева, Красимира Костова и Емилия Петкова заявяват, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова не са били с белезници в рамките на самото съдебно заседание, а довеждането им от арестните помещения до съдебната зала, респективно отвеждането им, е било извършено при съблюдаване на изискванията на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, както и Правилата за условията и реда за осъществяване на конвойната дейност от служителите на Главна дирекция "Охрана", утвърдени със заповед на министъра на правосъдието.

От отговора става ясно още, че Иванчева и Петрова са били с белезници, но първо това се налага, защото и двете са с мярка за неотклонение "задържане под стража" и второ – белезниците са свалени след влизането на съдебния състав в залата."
25 Юни 2018 08:37
За да не избягат значи. Като ония двамата убийци и ловешкия изнасилвач.
25 Юни 2018 08:57
"Моля Ви, в случай, че разполагате с информация за конкретна медия, която в конкретна статия или конкретно предаване е твърдяла, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова са били с поставени белезници на ръцете по време на провеждане на съдебното заседание по цитираното дело, да ми посочите имената на медиите, предаванията или статиите, за да бъдат взети конкретни мерки от ръководството на съда по изпълнение на Комуникационната стратегия на съдебната власт, одобрена и от Висшия съдебен съвет", пишe още адмистративният ръководител на АСНС до председателя на ВКС.

(Източник: "Правен свят" 19 юни 2018 )
25 Юни 2018 09:04
Дежурния
25 Юни 2018 08:20
Апропо, черните вертикални ивици по гърба на Иванчева (на последната снимка) какво са?

О, това е от друга история - повест за бушувала любов и черна измяна.
Легендите твърдят, че за година и нещо е набушувала воаяжи до Монте Карло, Париж и различни столици на развра... упс, това е от друг автор... за повече от 200 хиляди лева. В петък вечер земала самолети, а във вторник сутрин росна-росна се връщала към прозата на служението роду.
Разправяла, че парите са от някакъв ромео - строителен предприемач. Ала за зла участ, ромеото излязъл черен зъм и сключил споразумение с прокуратурата.
Абе, Шекспир ряпа да яде
25 Юни 2018 09:35
маргаритка2
25 Юни 2018 08:37
За да не избягат значи. Като ония двамата убийци и ловешкия изнасилвач.

Не питай мене, маргаритке. Пристрастен съм.
Толкова мразя крадците с бели якички, че ако ме питаш, бих казал: незбавна отмяна на "закона Петканчин"... ако си забравила, това е промяната по времето на дедо ти цар в Закона за собствеността на гражданите, която направи корумпираните недосегаеми... и затвор с конфискация въз основата само на финансов анализ.
Кому са нужни циркове с влаченето по съдебни зали?
25 Юни 2018 09:52
маргаритка2
25 Юни 2018 08:37

Наскоро си бъбрихме с високопоставено честно ченге.
Не само за Иванчева, но и за митничари, граничари-каналджиии и изобщо. Та той каза нещо интересно. Тактиката на тия субекти по време на разследванията и процесите не е да избегнат осъждането на затвор, а да отърват конфискацията.
Така и така са им щракнали белезниците, ама парите, парите-е
25 Юни 2018 09:57
Белезниците са отпред. Не клеветете "разследването"! http://artdosug.ru/wp-content/uploads/2008/11/sanjulian_whichwitch.jpg
25 Юни 2018 10:26
Добре де, не са били с белезници по време на процеса, в килията също, значи са ги пазили да не подпишат нещо по пътя?

Относно двете дебели черни линии под бежовия потник /"стилен памучен топ в неутрални разцветки"/, наистина прилича на фотошоп, обаче всъщност не е!

Само аз ли съм гледала сериала "Бягство от затвора" с оня хубавец в главната роля, дето бяха осъдили брат му на смърт и той влезе, за да му помогне да избяга?!?
Беше се татуирал целия с цялата архитектура на затвора, стаи, коридори, водопровод и канализация, електричество и дали и парно нямаха тия лигльовци.. Всичко.

Та и Иванчева така, с татуировки.
Лявата черта е пътя от сградата до портала, а дясната - съседната улица, където чака колата..

25 Юни 2018 10:28
Sine_metu
25 Юни 2018 09:35
25 Юни 2018 10:52
Дежурния25 Юни 2018 08:20
Апропо, черните вертикални ивици по гърба на Иванчева (на последната снимка) какво са?

Дежурен, погледни черните ивици по лицето на полицая. Те са много по-страшни. Явно Иванчева го е пребила по време на конвоирането и го е белязала за цял живот! Това обяснява и необходимостта от белезници.
25 Юни 2018 11:02
Като оставим дежурните скандинавски служители, останалите доста писахме. И сме наясно - трите, дядо попе, и трите...
------
Блогът на Генек
25 Юни 2018 11:15
маргаритка2
25 Юни 2018 10:26
Та и Иванчева така, с татуировки.
Лявата черта е пътя от сградата до портала, а дясната - съседната улица, където чака колата...

Ясни знаци и силни сигнали за среща с ромеото-предател
25 Юни 2018 11:55
погледни черните ивици по лицето на полицая.

И този полицай ли са го държали без сутиен в залата? (по данни на колежка от форума)
25 Юни 2018 12:06
Дежурен, полицаят определено е без сутиен.
25 Юни 2018 12:29
и полицаят.
25 Юни 2018 12:52
Това заседание, за което колежката каза и което дадоха по новините, и аз също видях, не е това от снимката.

Но да се върнем на темата.

Какво според вас им правят примерно днес, от 8 до 17 часа, та се налага да ги държат затворени?
Вече не са кметици, разрешителните за строежи валят като дъжд /абе защо изведнъж София започна да се наводнява?/, никой не смее да каже гък, и чакаме да откачат, та от ареста направо в лудницата.
25 Юни 2018 14:17
А Иванчева и Петрова очевидно застрашават силните на деня - ГЕРБ.

Иванчева и Петрова очевидно застрашават интересите на няколкото презастроители, наричани строителни инвеститори, да станат от свръх богати още по-богати за сметка на стотици хиляди жители на кв. "Младост".
Едва ли е случайно, че това се случи, след като наяве излязоха подслушани разговори за политици и планове за разправа с неудобното кметско ръководство в "Младост".

В подслушаните разговори бяха и презастроителите с реплики, че или взима парите, или ще я водят на Витоша.
Защо никой не желае да посочи, че конфликтът е най-вече между няколкото безмерно алчни и безскрупулни презастроители и мнозинството жители на "Младост"-страх, омерта!
25 Юни 2018 14:44
маргаритка2
25 Юни 2018 12:52

Вече не са кметици, разрешителните за строежи валят като дъжд /абе защо изведнъж София започна да се наводнява?/, никой не смее да каже гък, и чакаме да откачат, та от ареста направо в лудницата.

Ето това е вече питане по същество
Откъде накъде районните кметства са като държави в държавите?
Инфраструктурата е отговорност на СГО, а не на районите.
Безобразията ще продължават, докато СО бяга и се крие от нея.
25 Юни 2018 15:04
Иванчева, а и всеки районен кмет може(ше) при добро желание изобщо да не решава по същество казусите с разрешенията за строителство.
Иска становища от ДАГ, Главния архитект, транспортната и екологичната дирекции на СО... инвеститорът съгласува проекта с енергото и ВиК по закон (Наредба 19), а със Софиягаз и топлофикацията при желание... и бистра водица, мирна главица.
Нема вояжи в Париж, нема екскурзии на Витоша
25 Юни 2018 15:06
маргаритка2
25 Юни 2018 07:19

25 Юни 2018 15:07
Ако спечелят делото в Страсбург аз не желая да плащам заради некадърноста на някой, ще ги плати тоя некадърник или маша който не си е свършил работата.Точка!
25 Юни 2018 15:10
Покрай тази шумотевица си мисля за две неща:
1) че Иванчева май (!?) беше революционното острие на ДСБ/ДаБ, което извърши кметски преврат преди време.
2) че нашта обективна преса също така усърдно и гневно заклеймяваше насилието, га тръшкаха по цимента и заплашваха с оръжие/разстрел разни министри от БСП-то...

------
Че подобни изцепки при задържане са неприемливи - две думи няма и не може да има!
25 Юни 2018 15:21
Иванчева, а и всеки районен кмет може(ше) при добро желание изобщо да не решава по същество казусите с разрешенията за строителство.

Районните кметове изобщо не решават такива неща. Имат някакви дребни административни правомощия по процедури на уведомяване за обществено обсъждане и прочие. Именно такава процедура е използвана за бавене на строежа (не спиране или отмяна на разрешително!) и някак в тази ситуация сам се натрапва класическият въпрос "Какво правим сега?". Ако районните кметове имаха някакви правомощия да отменят разрешения за строеж и Иванчева се беше опитвала да отмени разрешенията, класическият въпрос можеше и да не се очертава по този начин като основна версия.
25 Юни 2018 15:32
в тази ситуация сам се натрапва класическият въпрос "Какво правим сега?
На този класически въпрос, Иванчева е имала класически отговор: "Пейки, градинки, беседки, катерушки" Правила го е в явно нарушение на действащите норматинти актове.
Кой знае защо Прокуратурата и КОМПИ /или както беше името на измислета комисия/ не и повдигат обвинение затова, а за нещо съвсем, ама съвсем друго


...защо ли?
25 Юни 2018 15:32
Аз съм виждала жена с белезници в съда. Ама не помня дали й ги свалиха в самата зала, но я доведоха с белезници. Чужденка беше, с европейска заповед за арест, аз превеждах.
25 Юни 2018 15:48
len 25 Юни 2018 15:32
Аз съм виждала жена с белезници в съда. Ама не помня дали й ги свалиха в самата зала, но я доведоха с белезници. Чужденка беше, с европейска заповед за арест, аз превеждах.

И аз съм виждал, но мъж.
Осъден на смърт, но със заменено наказание (към този момент вече не се изпълняваха смъртните присъди) - докаран бе в залата с белезници, белезниците му бяха свалени вътре в залата, но плътно до него през цялото време имаше 4 души от охраната.
Делото бе гражданско и нямаше нищо общо с присъдата му.
25 Юни 2018 16:18
Дежурния
25 Юни 2018 15:21
"Иванчева, а и всеки районен кмет може(ше) при добро желание изобщо да не решава по същество казусите с разрешенията за строителство."

Районните кметове изобщо не решават такива неща. Имат някакви дребни административни правомощия по процедури на уведомяване за обществено обсъждане и прочие.

По тоя въпрос трябва да се разбереш с Фандъкова. Аз знам как е, знам как трябва и как може да бъде, но тя повтори десетина пъти, че СО нямала нищо общо, ама нищичко. Иванчева била избрана пряко и всичко, ама всичко било в ръцете й
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД