:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,382,341
Активни 158
Страници 26,109
За един ден 1,302,066

Производителността на труда у нас е 2,5 пъти по-ниска от средната за ЕС

 
Димитър Манолов

Производителността на труда у нас е 2,5 пъти по-ниска от средната за ЕС, съобщи БНР. Заплащането е 5,5 пъти по-ниско от средните нива за останалите държави от Европейския съюз, коментира депутатът от Коалиция за България Георги Гьоков, който е и заместник-председател на комисията по труда и социална политика: „Европейският стълб на социалните права трябва да стане Единен европейски социален модел, който да наложи минимални стандарти за права и социална закрила, трябва да е част от социалната пазарна икономика и да дава повече възможност на хората, да осигурява устойчив просперитет и висока производителност, основани на солидарност, социална справедливост, равни възможности, да позволява справедливо разпределение на богатството, върховенство на закона, качествена заетост".
Намирането на решения за намаляване на бедността и повишаване на доходите се обсъжда от години наред, но социалните неравенства никога няма да бъдат намалени. Известно е и кои са секторите с най-ниски заплати, с лоши условия на труд и също секторите, в които заплатите надвишават средните нива на заплащане.
Експертът в КТ "Подкрепа" Ваня Григорова представи и други негативни тенденции на пазара на труда: „Съвсем наскоро гръмна един скандал с български работнички в Белгия. Лошото е, че те са експлоатирани от българи. Според данни на НАП 58% са в риск да работят недекларирано. Това е достатъчно показателен размер за недекларирания труд в България. Това крие огромни опасности на първо място от експлоатация, а на второ място, това краде от бъдещето на работниците, защото те нямат никакви осигуровки, не могат да разчитат на обезщетение за безработица, когато останат без работа, не могат да разчитат и на майчинство, по-тежкият случай е когато не могат да разчитат и на пенсия“.
„Няма смисъл да повтаряме на дълго и на широко затова, че се увеличиха неравенствата, затова, че между най-ниската и най-високата заплата разликата става 150 хиляди пъти. Очевидно е, че Европа има нужда да направи някаква крачка обратно към себе си“, коментира президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.
Председателят на комисията по труда и социалната политика Хасан Адемов припомни някои от параметрите на проекта на многогодишната финансова рамка на Европейския съюз: „За кохезионна политика за целия ЕС за следващия програмен период са предвидени 373 млрд. евро, което означава в сравнение със средствата за кохезионна политика в настоящия период са с около близо 10% по-малко. Очевидно е, че втората по големина финансова политика на ЕС с тези финансови ресурси, които са към цени в 2018 година, а финансовата рамка е до 2027 година, това означава, че намалението е изключително сериозно. Очевидно е, че бюджетът на ЕС е поставен под натиск заради Брекзит и всички нови политики, които са предвидени“.

108
2993
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
108
 Видими 
02 Юли 2018 15:45
Производителността на труда у нас е 2,5 пъти по-ниска от средната за ЕС,

Това е грозна лъжа! Лъжа служеща единствено на това да се държат заплатите ниски. Затова и хората избягаха по западна Европа - щото за по малко труд им плащат повече. Гадовете чорбаджии( по Сульо) накрая ще се принудят да закрепостят робите в буквалния смисъл, за да не им бягат и да има от малко кой да работи.
02 Юли 2018 15:52
Производителността на труда у нас е 2,5 пъти по-ниска от средната за ЕС
Заплащането е 5,5 пъти по-ниско


Че при това положение даже е много висока производителността на труда у нас.
02 Юли 2018 15:53
Тия синдикати да се закриват!!!
По-ниска производителност 2.5 пъти по-ниска, друг път ... все едно работничка на поточна линия в немска фабрика в България изработва 10 единици за един работен ден, а в Германия работничката изработва 25. Друг път!
02 Юли 2018 15:56
Тва с производителността е голяма алабалистика... Прост пример българин бере ягоди в Гб и получава в пъти повече , ако ги бере в Бъгъ... Лъжат ни - можеби в Гб печалбата е 20% а у нас искат по 2000%. Големите работодатели продават продукция на запад на западни цени а заплатите у нас са мижави, приходите им са като на западните им колеги, но нашите реализират печалби за сметка на заплатите. И когато не останат работници и да дигнат заплатите няма кой да работи. По селата и малките населени места хората избягаха заради ниските заплати и сега няма кой да наемат там , ако ще и по 2к заплати да дават- просто Няма Хора вече там....
02 Юли 2018 15:57
ноо ентересно защо ф заглавието не е изведена "новината" за заплащането?
02 Юли 2018 15:58
Производителността на труда у нас е 2,5 пъти по-ниска от средната за ЕС, съобщи БНР
Мерено в какво?Не мога да разбера едно нещо - защо един българин като отиде да работи в Германия производителността му скача почти три пъти?

Да не би един лекар вместо 2 операции да почва да прави по 6 дневно?

Или касиерката почва да работи по 24 часа вместо по 8?

Или монтьорът почва да ремонтира вместо по 5 коли по 15?Истината е, че в България за един и същи труд се плаща няколко пъти по-малко.

Защо?

Защото европейците са няколко качества - първо, второ, трето и българи.

02 Юли 2018 16:00
Производителността на труда у нас е 2,5 пъти по-ниска от средната за ЕС, съобщи БНР. Заплащането е 5,5 пъти по-ниско от средните нива за останалите държави от Европейския съюз,
т.е. капиталистът печели почти два пъти повече за вложен 1 лев заплата, в сравнение с ЕС. Същото е в Румъния и въобще в периферията. Това и обяснява защо никога, ама никога няма да има не уравняване, а даже доближаване до метрополиите на ЕС - иначе как ще се експлоатира почти двойно? Ако добавим концесиите и другите непазарни методи, базирани на корупция и продажи елити - и тройно, и четворно. А много често експолатация и до смърт - например в завода за утилизиране на противопоехотни мини в Горни Лом, Миджур, ( които по принцип не се утилизират) , внесени от Гърция, загинаха 15 души, вкл. сина на собственика. Работели с дървени чукове и клещи по утилизацията, докато всичко гръмнало - примерът е краен, експолатация до смърт,но е валиден. Къде в ЕС подобно нещо? Българският съд постанови, че няма виновни за смъртта на 15мата.
Разликата между периферия и център в ЕС е форма на тежък неоколониализъм, тя ще се задълбочава, защото така искат новите чорбаджии - и така до пълно "освобождаване" на територията от сегашното й население.
http://glasove.com/categories/na-fokus/news/bylgariya-umira-v-bukvalniya-smisyl-i-prichinata-e-zagubata-na-suverenitet
02 Юли 2018 16:00
Явно все още е валидна старата максима:
"Ние ги лъжем, че работим, а те ни лъжат, че ни плащат."
Изглежда, че тези дето дават заплатите лъжат по-добре.
02 Юли 2018 16:00
Експертът в КТ "Подкрепа" Ваня Григорова представи и други негативни тенденции на пазара на труда...

„Няма смисъл да повтаряме на дълго и на широко затова, че се увеличиха неравенствата, затова, че между най-ниската и най-високата заплата разликата става 150 хиляди пъти. Очевидно е, че Европа има нужда да направи някаква крачка обратно към себе си“, коментира президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.


Любовницата на по-долния прави презентации, Началникът на по-горната прави коментари.
Синдикати, сър!
02 Юли 2018 16:01
леля_Стойка_II
02 Юли 2018 15:53

Тия синдикати да се закриват!!!
По-ниска производителност 2.5 пъти по-ниска, друг път ... все едно работничка на поточна линия в немска фабрика в България изработва 10 единици за един работен ден, а в Германия работничката изработва 25. Друг път!


То работникът тук може и два пъти повече да работи от колегите си на запад, но ако честният частник е профукал парите за автоматизация по яхти, коли и други велики странични "проекти", производителността на труда може да е и много по-ниска.

Та като се сравнява производителност на труда тук с тази на запад, може да се каже, че не се сравняват нашите работници, а техните меринджеи и чорбаджии.
02 Юли 2018 16:02
„Съвсем наскоро гръмна един скандал с български работнички в Белгия. Лошото е, че те са експлоатирани от българи. Според данни на НАП 58% са в риск да работят недекларирано. Това е достатъчно показателен размер за недекларирания труд в България. Това крие огромни опасности на първо място от експлоатация, а на второ място, това краде от бъдещето на работниците, защото те нямат никакви осигуровки, не могат да разчитат на обезщетение за безработица, когато останат без работа, не могат да разчитат и на майчинство, по-тежкият случай е когато не могат да разчитат и на пенсия“.


Но кълни, майко, проклинай
таз ...черна прокуда,
дето нас млади пропъди
по тази тежка чужбина -
да ходим да се скитаме
немили, клети, недраги!

02 Юли 2018 16:03
Сигурно щото сме по-мързеливи, нале? Освен това западняците много обичат да ни обясняват, че сме бедни щото сме прости. А за полу-робския труд и евтината работна ръка в тоя "рай за инвеститорите" що нищо не се чува?!

02 Юли 2018 16:03
Комунисте, абсолютно си прав! Скоро търсих работник на село, за обща работа - ами нямаше. Нямаше хора буквално, всички млади са изчезнали, предлагах двоен-троен надник, ама нямаше. Накрая аз сама трябваше да си свърша работата за два дни, която на някой здрав мъж щеше да отнеме един ден. Аз бях в ролята на работодателите ...
02 Юли 2018 16:04
ноо ентересно защо ф заглавието не е изведена "новината" за заплащането?


Щото требе да ни се внуши, че и таквоз "заплащане" ни е много.
02 Юли 2018 16:08
Лъжат ни


Не ви лъжат, просто не разбирате смисъла на понятието производителност на труда. Има се предвид генерирата добавена стойност за единица време, а не кой колко е работен. Пример:; бачкаторите във фабриките за маратонки в Югоизизточна Азия се скъсват от работа за жълти стотинки, но производителността на труда им е ниска. Обратно, другият вид жълтурковци в Силиконавата долина едва-едва цъкат по клавиатурите, но имат огромна производителност.
02 Юли 2018 16:08
. Тва с производителността е голяма алабалистика...

Само забравят да уточнят, че след като се работи с машини изоставащи с 20г. от западните си аналози, и Супермен ще е с по-ниска производителност.
02 Юли 2018 16:08
Изводъте: кой за каквото е учил.
02 Юли 2018 16:13
Да идват роботите!
02 Юли 2018 16:14
Начи една прическа в София примерно 10 лева.
В Берлин примерно 30 евро. И двете фризьорки правят по три в час.
Пита се в задачата каква им е "производителността" и що
02 Юли 2018 16:16
Изглежда, че тези дето дават заплатите лъжат по-добре.


"Дават" се социални помощи.

Заплатата се заработва.....дано не ви трябват още 30години след Бай Тошо да го разберете.

Производителността на труда у нас е трагична....и за това са виновни както и служителите,така и работодателите,а и администрацията.
02 Юли 2018 16:18
Ку-Ку02 Юли 2018 16:08
Само да уточним че за да се работи с високо производителни машини....трябват и високо квалифицирани хора.
02 Юли 2018 16:20
В България няма шанс да се получават "европейски" заплати докато масово не се научат неща от основното образование - сравняват се ябълки с ябълки и банани с банани. По-лошо, отказът да се проумеят тези неща и да се научи нещо ново ще ни тласка все по-надолу в конкурентната стълбица на заплащането. Като не знаеш къде отиваш, всеки път щете отведе до там.
02 Юли 2018 16:20
Производителността на труда (ПТ) е икономически показател за количеството стоки или услуги, създавани от единица труд. Производителността на труда е свързана с организацията на производството, предприемаческите качества и въвеждането на иновации, уменията на работниците и тяхната степен на образование и компетентност.
02 Юли 2018 16:21
Наш форумец все надува бузи, потупва се по корема и пита: "Европа ли, ве, ма тия кво произвеждат, ве". И след това дава примери за германския и българския служители колко вадели на поточната линия, без грам да се замисли аджеба кой е измислил тая поточна линия. Не се замисля и кой продава произведеното на тая поточна линия, кой е създал, развил и издигнал до висоти дадената търговска марка позната по цял свят, която струва повече от всичките заводи на тая марка взети заедно, и позволява да се продава със 100%, 200% или 300% надценка. Те и тия неща влизат в общата сметка, ама не му ли дрънчи на железо, наш форумец не го брои.

02 Юли 2018 16:22
А Бацьонката на същото мнение ли е?!
В Европата се говори, че сме най-работливото племе. Баце го е изпледирал прогресивно и Швабката му се е метнала на майтапа.
02 Юли 2018 16:24
По логиката на повечето отгоре, щото един сомалийски или нигерийски работник работи колкото нас, то заплатите ни би трябвало да са същите.
Някак си се забравя, че производителността на една икономика зависи и от вложения труд, и от вложения капитал. А тука той е с пъти по-малко. Още по-лошо, че декапитализирането на икономиката у нас се случва редовно, последното преди няма и 20 години.
02 Юли 2018 16:25
В Европата се говори, че сме най-работливото племе.


02 Юли 2018 16:25
Тия синдикати да се закриват!!!
И какво пречат синдикатите? Сигурно ако ги нямаше тях заплатите щяха да бъдат по големи, а? При тая подкрепа от около 100 000 членове каква тежест би искала да имат?
Що се отнася до производителността е редно да се каже кой е виновен да няма производителност, щото аз си мисля че с яхти и скъпи джипове не се прави висока производителност.
02 Юли 2018 16:30
Производителността у нас е трагична, но заплащането е убийствено. Капиталистите печелят повече от два пъти в сравнение с центъра на ЕС, влагайки тук в труд с ниска производителност ( примерно 2,5 пъти по ниска) , но заплатите НЕ СА СЪОТВЕТНО 2,5 пъти по-нииски ( т.е. не са пропорционално по ниски за ниската производителност) , те са 5,5 пъти по ниски.!!! Т.е. ако с 1 евро заплата в центъра на ЕС се произвеждат 10 евра стойност ( примерно) у нас се произвеждат 4,5 евра стойност ( заради 2,5 пъти по ниска производителност), но за тях се заплащат около 0,20 евра. За заплатено 1 евро заплата нас се произвежда 4,5 по 5= 22,5 евра стойност, про ниската производителност на труда .
найс,а?
A за високотехнологичните производства с голяма добавена стойност, науката на зананието, иновациите и прочие не ми говорете, защото Европа СРИНА, УНИщОЖИ всичко това у нас, върна ни в до - модерна, в неофеодализма и , както се разбира сега - нарочно. За да остави тук мръссни, нискотехнологични производства с висока степен на експлоатация. Виж пак елемнтарните сметки по-горе.
02 Юли 2018 16:33
Rambuteau, и какво общо има тук марката - ако ти говоря за Либхер примерно, имат завод в Пловдив имат и в Германия. Работят вероятно с еднакви машини, ама тукашния работник бил по-малко производителен. Защо? Защото оня просто живеел в по-скъпа държава с по-висок стандарт ли?
Бъркаш и понятията с принадена стойност, едно време за добро или лошо се четеше, пък било то дори и Капиталът.
02 Юли 2018 16:34
Към правещите тънките сметки: защо не станете чорбаджии и оправите нещата?
02 Юли 2018 16:39
На такива заплати такава производителност. Тънкия момен обаче е че производителността на труда зависи от чорбаджията в най голяма степен а не от работника. Но счорбаджии толкоз. Манипулациите да си вървят...
02 Юли 2018 16:39
Т.е. ако с 1 евро заплата в центъра на ЕС се произвеждат 10 евра


Не знам какво е еврА.....имаше един фитболист Патрик Евра....

А печалбата на компаниите ако беше както смятате.....всичкото компании щеха да са у БГ-то.....ама ги нема....та даже и бегат.Поради много причини...тежка и мудна администрация,липса на квалифицирани работници,голямо данъчно-осигурително бреме,трагична съдебна система,скъпи енергийни ресурси....това всичко води до повече разходи,проблеми и мъки.

Запомнете.....НИКОЙ не бяга от хубавото...най-малко компаниите.
02 Юли 2018 16:40
Трета петилетнка в НАТО завършваме, втора в ЕС и такива катастрофални резултати!
ЕС е едно недоношче.
02 Юли 2018 16:40
Към правещите тънките сметки: защо не станете чорбаджии и оправите нещата?


Ами да кажем, щото не са ни дали едни откраднати партийни пари или подарили държавно предприятие/отрасъл щото сме мноо кадърни и образовани, подобно на баш елитните родни меринджеи. Или ще ми кажеш, че са се замогнали от почистване и продажба на ябълки? Ей затуй не чорбаджийстваме. Тия лакърдии и за балъци вече не стават..
02 Юли 2018 16:47
Ами да кажем, щото не са ни дали едни откраднати партийни пари или подарили държавно предприятие/отрасъл щото сме мноо кадърни и образовани, подобно на баш елитните родни меринджеи.

Това не е необходимо. Правите предприятие, давате 2 пъти по-високи заплати от тези които са откраднали, подарено им е и прочие, всички работници идват при вас и пак здраво печелите, а народът ще е 2 пъти по-добре.
02 Юли 2018 16:48
Begemot02 Юли 2018 16:30
Производителността у нас е трагична, но заплащането е убийствено. Капиталистите печелят повече от два пъти в сравнение с центъра на ЕС, влагайки тук в труд с ниска производителност ( примерно 2,5 пъти по ниска) , но заплатите НЕ СА СЪОТВЕТНО 2,5 пъти по-нииски ( т.е. не са пропорционално по ниски за ниската производителност) , те са 5,5 пъти по ниски.!!!Ти сравняваш абсолютни стойности на заплатите с производителност измерена по покупателна способност. Което си е все едно да играеш футбол с баскетболни правила.

Трябва или да сравняваш абсолютни стойности (т.е. 5.5 пъти по ниски заплати, но и 5-6 пъти по-ниска производителност на човек от населението по абсолютни стойности), или пък трябва да сравняваш 2.5 по-ниската производителност на труда с покупателната способност на българите, която не е 5.5 пъти по-ниска, а си е точно около две цяло и нещо по-ниска (заради по-ниските цени в БГ).

В този смисъл ЗАПЛАТИТЕ СА АБСОЛЮТНО СПРАВЕДЛИВИ!

От гледна точна на бизнеса - те вземат най-доброто от двата свята, в това спор няма - произвеждат на Изток, пък продават на Запад. Но това не отменя казаното по-горе.

02 Юли 2018 16:51
Чий е проблемът с производителността - на работника или на работодателя?

- От моя опит в 15 държави по света, в които съм правил бизнес, никога не съм видял лоши работници. За сметка на това съм се нагледал на мениджъри и работодатели, които като че ли се срамуват да отидат долу във фабриката и да видят какво става. Деветдесет и пет на сто от работниците ще направят достатъчно добре това, което искаш и за което плащаш.

Тогава мога ли да поискам да увеличат производителността на труда, да кажем, три пъти? Мисля, че да. Трябват условия, организация и стриктно плащане на работника. Няма смисъл от това работодателят да се надлъгва с работника, като не му плаща според труда. Защото служителят винаги ще го надхитри, като почне да работи по-малко, отколкото му плащат. Мисля, че при комунизма това беше много ясно. Работим на пазарен принцип, където всяко нещо си има цена и ако искаш да го притежаваш, трябва да платиш цената.

Натисни тук
02 Юли 2018 16:54
Като избяга и последния квалифициран българин на запад какви ли работници ще докарат и каква ли ще е производителността тогава според слугинажа в профсъюзите?
02 Юли 2018 16:56
Мерено в какво?

Производителността у нас е трагична, но заплащането е убийствено.

Преди време питах и ми се каза, че това се мерело в пари - колко струват това, което произвеждаш за единица време там и тук.
Смятам, че на всички е ясно защо е така. Добавете само, че това се отчита на ниво обявена от фирмите продукция (в пари), а всички си знаем как и колко нашите обявяват.
02 Юли 2018 16:58
водопроводчик
02 Юли 2018 16:40
Мнения: 18,832
От: Bulgaria
Трета петилетнка в НАТО завършваме, втора в ЕС и такива катастрофални резултати!
ЕС е едно недоношче

Глейте гърчолята. Навремеото беха добре с Шестия флот - манджа, сиртаки, сагапо, узо, метакса и летящи чинии.
СЕГА - пак гърчолята - милиарди от Евровизийте, ядене, музика, рахат, роби от България, Маедония, Албаносци, че даже и нежна плът от Русия.
Начи, който го е тъковал Господ, все ше го такова, а който - Девола, все в батака.
Не знам ний от кои сме, ама май от последните. Немойм съ упрай. Нивгъш.
Твай за днес. Бях до туканкана. Вий съ управяйте.
02 Юли 2018 16:58
Как се осъществява заробването на човек от човека?
Примерите са много.
Ето един:
...
— Преди много поколения, преди да се роди дядото на моя баща, великият Тецумсех, нашите племена владеели цялата земя, която белите наричат Америка, от море до море, от северните снегове до грамадните планини на юг.

За нито едно от нашите племена не липсвали гори, неизбродни пътища, широки равнини, по които пасели бизонови стада. Когато едно племе се сблъсквало с друго, когато водили бой за ловни райони, борбата била благородна, без лъжа и предателство. Затова, когато дошли първите бели хора, ние не сме ги посрещнали със стрели, нито с удари на томахавките.

Но на тях им харесала нашата земя. Те прииждали все повече. Започнали да строят свои селища, да грабят нашите гори и равнини. Когато силата им нараснала, те престанали да бъдат мирни и кротки.
...

https://chitanka.info/text/26854/6#textstart
02 Юли 2018 17:00
BG_BG
02 Юли 2018 16:16
Ах, как обичам някой да ме поучава!
02 Юли 2018 17:01
Някак си се забравя, че производителността на една икономика зависи и от вложения труд, и от вложения капитал.

Ама чудно е как се забравя, че в една икономика значение има и получената субсидия, и натрупаните дългове (за едни с отрицателна лихва, за други - убийствено висока), и кражбите - кражбите на труд, работно време и капитал (включвайки разрушаването на инфраструктурата било с “уплътнено” (раз)строяване, било с бабуни на улици за убиване скоростта на производителността).
Ей на Сланчака от (относително) скъп курорт се превърна в гето за пияни англичани и бедни германци. И 24 часа да работи българския слугинаж в хотелите пак няма да изкара от дошлите бедняци. На всичко отгоре им удържат от заплатата, когато пияндетата рушат “капитала”- имущество, инфраструктура. Не че са надминали по рушене приватизаторите, ама и това като се случва взорът съвсем не види “светло бъдеще”.
02 Юли 2018 17:02
Ти сравняваш абсолютни стойности на заплатите с производителност измерена по покупателна способност. Което си е все едно да играеш футбол с баскетболни правила.
Не. Сигурно съм много назад с материала, но за пръв път чувам за производителност, измерена с покупателна споспбност. С покупателната способност ( обикновено определена" кошница" от продукти) се съизмерва заплатата, а не производителността. Колко бира или колко автомобила можеш да си купиш със средната годишна заплата в България? Производителността се измерва с произведен продукт за единица труд/време и по отрасли. Колко човекочаса отиват за производството на чифт обувки със сходно качество у нас и в Германия?
Нещата, разбира се, за много по сложни, наистина играе роля и инвестиционния климат, и данъците, и бюрокрацията и корупцията и много други фактори, кото в крайна сметка се натрупват в крайния продукт.
Но - опростено - ако при средна производителност в периферията 2,5 пъти по ниска плащаш 5,5 пъти по малко(пак средно) печелиш над два пъти повече - в един обобщен случай. За разбивка - попадали са ми подобни изследвания на румънски икономисти, доста по подробни, изводът е същият.
02 Юли 2018 17:12
Ами да кажем, щото не са ни дали едни откраднати партийни пари или подарили държавно предприятие


Имате предвид определени хора/партийни бизнезмени/.....и ви моля най-учтиво да не слагате така лесно под един знаменател всички работодатели.От 20 години се мъча като работодател и не приемам да съм в един кюп с Пасчо,Цеко и т.н.
02 Юли 2018 17:15
Заплатите на гербероподобните са си добре, даже прекалено добре.
На народа заплатите са жив т*шак.
02 Юли 2018 17:18
Има една област, в която България изпреварва производителността на труда не само в Европа, но и целия свят - това е "Строителство на пътища":
Довършването на Южната дъга на околовръстното ще е готово през 2021 г.

За дългия 6 километра участък са предвидени 123 млн. лв. без ДДС от републиканския бюджет.
25 (двадесет и пет) млн. лева на километър (!).

Безапелационна победа на българските пътностроителни работници! Сигурно вземат петцифрени заплати при такава рекордна производителност на труда...02 Юли 2018 17:18
Производителността на труда у нас е 2,5 пъти по-ниска


Това е доста оптимистично! Би трябвало да е много повече. Българската индустрия генерира смехотворна принадена стойност и няма как работникът да заработи толкова, колкото европейския. Работната заплата е пряко свързана с принадената стойност (на която странно защо ѝ викат "производителност на труда) и когато не произвеждаш стоки с висока принадена стойност, ще получаваш ниска заплата. Те това е на прост език.
02 Юли 2018 17:52
при липсата на каквато и да е съвременна технология и подготвени кадри за разработване на подобна, при положение че се вкарват мръсни производства и процеси, никаква заинтересованост от така наречените бизнесмени и при неизяснени произход на парите и на кредите, което е много важно, у нас още сто години ще говорим за ниска производителност и още по ниско заплащане, ако ще да вкарат работници не от виетнам и украйна, а от марс
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД