:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 693
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Валентин Старчев: Демокрацията отприщи енергията на лумпена

Тодор Живков променил маршрута си, за да не гледа паметника пред НДК
Снимка: Юлиян Савчев
Валентин Старчев
---визитка----

Валентин Старчев наскоро отбеляза 70-годишнината си. Художникът работи в много жанрове. От 1964 г. до днес преподава моделиране в архитектурната катедра на ВИАС. Познат е предимно като автор на монументална скулптура. Негово дело е паметникът на капитан Петко Войвода в Алеята на гарибалдийците в Рим. Изпод длетото му се раждат монументи в Стара Загора, Плевен, Бургас, Варна. Старчев изработва и бюста на Брежнев, който беше прибран за една нощ от градинката срещу Софийския университет през 1989 г. Сред творбите му са още "Пегас" - в памет на загиналите български писатели, "Покръстване" - пред Градската галерия, "Пиета" - пред Националната галерия и много други. За две поколения обаче той си остава най-вече създателят на скандалния паметник "1300 години България" пред Националния дворец на културата.

------ Г-н Старчев, кой е отговорен за съдбата на паметника през НДК, който се руши с всеки изминал ден?

- В момента никой не го стопанисва. Нито общината, нито Министерството на културата искат да се афишират като собственици, защото това означава да отделят много средства за неговото възстановяване. Едно време държавата направи монумента. Людмила Живкова като председател на Комитета за култура беше главният инициатор, а профсъюзите дадоха парите. Затова смятам, че като първоначален инвеститор, държавата трябва да се ангажира.

- Да се ангажира с премахването му или с реставрацията?

- В момента той е почти рухнал. Ограбиха го циганите. Една нощ ги хванаха да късат ламарините и железата. Друго не могат да отнесат. 7-метровите фигури са много големи и тежки, закрепени са здраво за бетонната сърцевина и трудно могат да бъдат свалени. Въпреки това добре че направиха загражденията. Сложиха ги заради папата. Когато Йоан-Павел II пристигна през 2001 г., при една от обиколките му кортежът трябваше да мине покрай НДК. И официалните домакини ги досрамя, не искаха отецът да види паметника. Явно нямаха очи да оправдаят разрушенията на едно художествено произведение в центъра на столицата. Неугледен си беше монументът, както и сега. А на ограждащите стени сега децата си рисуват на воля.

- Графитите обиждат ли ви?

- В никакъв случай. Навремето имаше подобна идея - докато възстановяваме паметника, покрай скелето да има няколко стени. Едната да превърнем в катерушка, на другата тийнейджърите да рисуват, третата да се предостави за реклами. Но спонсорите от една южнокорейска фирма за телевизори се отказаха. Решиха, че е по-добре да рекламират чрез билбордове из големите градове, отколкото да реставрират скулптурни композиции. После долу в ниското под монумента взеха да се събират пияници и наркомани. С архитект Атанас Агура се срещнахме със Стефан Софиянски и предложихме да затворим това пространство, за да не се събират там отрепките на София. Искахме да направим някакво амфитеатрално отваряне около паметника. След това дойде идея, че там могат да се осъществят подземни връзки с метрото - с бутици, супермаркети, както е по света. Не стана.

- Вярно ли е, че в две от фигурите е търсена прилика с Тодор и Людмила Живкови?

- Абсолютно не. Подобни спекулации, и аз съм ги чувал неведнъж, са направо абсурдни. Та Тодор Живков категорично не хареса паметника и беше много ядосан! От Светлин Русев зная, че бившият първи променил маршрута си от Бояна до Министерски съвет, само и само да не минава покрай монумента, че се нервирал ужасно. В политбюро бяха наясно с паметника, още когато приемаха проекта, знаеха какво точно ще представлява. Но беше достатъчно да се намръщи Живков, и всички започнаха да повтарят, че не става. Казваха, че видът му е деформиран, модерен и не се възприема. Оттук тръгна негативното отношение към монумента. Другият фактор беше неговото незавършване, прибързването в работата, защото срокът беше много кратък - 8 месеца. Още първата година - 1981-а, скулптурата започна да се руши. През зимата като падна снегът, водата проникна между плочките, замръзна и те се отлюпиха от бетона. Това стана, защото не се запълниха фугите със силиконова материя. След няколко години обаче започнаха да падат и големите плочи. По замисъл те трябваше да са два пъти по-масивни - търсехме ефекта на срязан кристал. Но нямаше материали и с тези малки, различни по цвят плочи се получи нещо като облицовка на баня. Така че на този паметник му започна зле съдбата.

- Днес ни е трудно да възстановим по руините първоначалния замисъл. Каква беше идеята?

- По случай 1300-годишнината на България, Комитетът по култура обяви конкурс. Спечелихме го аз и екипът ми. Паметникът имаше тема: "Минало, настояще и бъдеще", която беше дадена от Людмила Живкова. Върху нея организирахме целия паметник. Той беше замислен като три тела, символизиращи тези три посоки. На всяко тяло имаше по една композиция, свързана с темите, и накрая целият монумент завършваше с едно крило, символизиращо полета. Тъй като паметникът беше в пространството на двореца на културата, беше избегнат директният политически поглед. Акцентът беше върху историята и културата на нашата земя. Първата ми композиция беше "Златният век на Симеон" - цар Симеон, покровител на книжовниците, от които започва българската литература. Втората част представляваше една Пиета, вече я бях правил и сега се намира в Националната художествена галерия. Идеята беше, че тази земя, за да просъществува, е дала много жертви и много майки са плакали за синовете си. Оттам идва и третата фигура - едно наклонено, динамично тяло, фигура на млад мъж, работник, нарекохме го Съзидателя. Защото въпреки всички премеждия, трудности, катастрофи и робства винаги се е намирал някой, който да възроди тази държава, да работи, да се бори за нея. Такъв съзидател има и до днес и затова България съществува. По паметника нямаше никакви политически лозунги, а текстове на Вазов, на Ботев, на Левски. "Времето е в нас и ние сме във времето", "Върви народе, възродени" и "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира". Такъв беше смисълът на този паметник. Никой не се загледа внимателно в композициите, за да усети метафората, съдържанието. Всеки цъкаше с език: какво е туй чудо, какви са тия работи. Хората бяха свикнали със стария тип паметници - пиедестал и на него фигура на определен човек. Докато тук архитектурата и скулптурата направиха обща комбинация в пространството.

- На вас лично как се отрази агресивен негативизъм?

- Никак. Дори направих още един паметник в Бургас, посветен на загиналите, до днес си стои. Имаше и хора, които бяха на моя страна. Като министърът на културата Георги Йорданов, който изцяло застана зад проекта. Всичките ми колеги ме поздравяваха и подкрепяха. Чуха се чудесни отзиви. Например от руския писател Чингиз Айтматов. После гостуваше диригентът Херберт фон Караян и беше впечатлен от паметника. Каза, че такива скулптури в Европа са рядкост като авангард. След това имаше една сесия на ЮНЕСКО и на министрите на културата от цял свят и всички бяха във възторг. Това се случи първите 1-2 години, когато паметникът още не беше започнал да се руши. Друг път фотографът на Пиер Карден направи цяла серия художествени снимки на паметника и ми ги подари - 25 броя във формат А3. Беше го снимал от всевъзможни ъгли и при различно осветление. Мисълта ми е, че световният културен елит изказа положително мнение за този паметник. Лично Йорданов ми е говорил за тези неща. Всичко това беше първите години, когато още не беше започнал да се руши.

- Ако паметникът пред НДК въпреки всичко бъде съборен, смятате ли, че този акт ще бъде проява на социалните ни комплекси?

- Това събаряне е кошмарно. Независимо какви са били режимите и времената, цял свят си запазва архитектурата и пластичните изкуства, защото от тях черпи данни какво е било през вековете, каква е била историята, през какви перипетии или величествени моменти е минала една държава. Защо сега археолозите хвърлят толкова усилия да намерят нещо, което да им даде някакви данни за миналото на тези земи - добро или лошо?! А ние бързаме - сякаш преди нас няма нищо, от нас започва всичко. Това е неморално поведение към историята. Например, събориха мавзолея. Да той е свързан с едно време и с определена личност, но това е сграда, правена от прочутия арх. Рибаров. В нея имаше мозайки от Дечко Узунов, които бяха ликвидирани. Вратите ги моделирахме аз и покойният скулптор Иван Нешев - целите в орнаменти, отлети във Виена... Изчезнаха. Всичко това можеше да се ползва, вместо да се руши. Отдолу мазетата бяха с климатични инсталации, а Националната художествена галерия отсреща няма депа за съхранение на картините. Да си беше пренесла фондовете там. След едно-две поколения никой нямаше да свързва зданието с тоталитаритаризма. Те и днешните деца вече не знаят кой е Георги Димитров и що е то мавзолей. А сега какво? Събориха солидната сграда и остана една невзрачна градинка. И няколко кафенета. Но политическите амбиции не прощават. Още в първите дни на демокрацията всички статуи зад царския дворец на пл. "Батенберг" бяха съборени. На Владимир Димитров-Майстора му бяха боядисали брадата със зелена блажна боя. Какво им беше сторил кроткият живописец на новоизлюпените революционери, какви идеологически обиди решиха, че им е нанесъл, не е ясно. Въобще тая неконтролируема еуфория при идването на демокрацията отприщи енергията на лумпена. Така че тези емоционални моменти за в бъдеще трябва да се овладяват от културните среди. Безразсъдно погубеното се възстановява много трудно. Ето че днес просто нямаме пари за нови скулптурни проекти. Едно време всяко селце искаше да си има паметник на свой виден жител. Днес никой не инициира изграждането на нови монументални произведения, което е другата крайност. Може ли в София да нямаме паметник на хан Аспарух, на цар Борис... По парковете стърчат единични бюстове на Ботев и Вазов - и толкоз. Като реши въобще да построи нещо декоративно, ей така за радост на окото, общината какво изгражда? Чешмички! За друго не се сеща.
Снимка: Тодор Атанасов
Паметникът "1300 години България" пред НДК.
149
15191
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
149
 Видими 
10 Декември 2005 00:43
Не харесвах паметника, груб е, не се връзва с мястото, не става
10 Декември 2005 01:03
Бездарник!
Ако не си чул -хората го наричат " Кура на София" / да ме прощавате за езика /.
Ето едно нещо, дето да съм съгласна с Т.Ж!!!
Това лято разождах един прятел из София - потънах в земята заради тоя паметник!!! Срамота!
10 Декември 2005 01:05
Този Старчев онзи ли е дето има абстрактни скулптури из морската градина в Бургас?
10 Декември 2005 01:09
Хората са се погрижили след време от социализма само паметниците да останат. По тях ще ни съдят следващите поколения.
10 Декември 2005 01:09
Старчев,
Енергията на лумпена винаги съществува било в потенциална или действена форма в жилите на общество с културен вакуум. А кой е виновен за това ... ти си културтрегера ти кажи, някакви скруполи нямаш ли? Не нали, че и защо
10 Декември 2005 01:16
Аз пък разхождах един прочут арменски художник, в тази градина, през първата година от построяването на НДК, когато всичко си беше както си е редно, по проект. Замрънках му, че не ми харесва, в смисъл на стил и звучене, най-общо, а той ми рече, че не намира нищо неестествено в това, че не съм свикнала на модерна архитектура и скулптура. Така, покровителствено и разбиращо се помъчи да ми обясни съвременното разбиране за оформяне на подобни пространства.
Може и да е остарял малко паметникът, нищо чудно, на фона на прекрасните монументални творения за последните 15 години, оформили и разкрасили софийското градско пространство, може и да не е съвсем у ред. Дано като го пореставрират, се приповдигне малко до нивото на същите тези монументални творби... , за което искрено се надявам.
Па като се замислиш и кой го е строил, мале, мале, дано изкупи и първородния си грях.
10 Декември 2005 01:56
дали е красив паметника, требе да питаме АЗИС ВЕЛИКИ оти он е критерий или пък ШАМАРО ВЕЧНИЙ Ь апа може и други, толкова много си ги имаме и сите много знаят!!!
а па ако ме питат мен, я колко лъскава сстава София, що ни требат тез порутеняци стари къщи, били паметници на културата, глупости, уйчо ми купи една и сега че я срути, се едно че сама е паднала, ама нали от общината я докопа па му е тънко струвала...
а паметници си има много, оти да строиме още са мо да ни ги краднат манг., пардон ромите, ...
те култур таковата де трегерите да си се сбират да си хортуват ама нас да си ни оставят да си друснем по некой гюбек па ако сакат да додат да зяпат, те туй е култура!!!!!!!!!!
10 Декември 2005 02:11
Комунизмът не е барок или сецесион, а варварска тоталитарна система, газила безпощадно върху културните пластове с мръсните си обувки, за да ознаменува своята "вечност". Мавзолеят на някой тракийски вожд може да е културен паметник, но този на "вожда и учителя" е фарс и унижава националното ни достойнство също както паметниците на Съветската армия. При възможност е добре да се запазят и да бъдат изложени в някакъв специален парк като свидетелства на времето, но не и да останат на сегашните си места. Ако не - разрушаването им няма алтернатива.
10 Декември 2005 02:36
Противоречията при Старчев страшно вадят очите ?!? Та въпроса ми е за Старчев защо ги бишнаха стените на загиналите българи през балканската и І световна точно там дето е неговия паметник - нъл от паметниците идват историческите данни ???? И защо трябваше точно там да го построиш можеше да го пратиш до камбаните в Симеоново , там поне и да се разпадне нема да бие на очи ?!?

- Ако паметникът пред НДК въпреки всичко бъде съборен, смятате ли, че този акт ще бъде проява на социалните ни комплекси?
- Това събаряне е кошмарно. Независимо какви са били режимите и времената, цял свят си запазва архитектурата и пластичните изкуства, защото от тях черпи данни какво е било през вековете, каква е била историята, през какви перипетии или величествени моменти е минала една държава.
10 Декември 2005 02:54
НЯМА по Света паметник /или каквато и да е друга творба/ който да се харесва на всички! И това е, може би, му е ХУБАВОТО на Света?!
10 Декември 2005 03:08
Съгласен съм със Старчев - не съм поклонник на комунизма, както се знае, но архитектурата на мавзолея не беше комунистическа, била е авангардна на времето (много повече отиваше по стил на модерната по Мусолиниевски сграда на банката, отколкото трите неокласически палацци на Ларгото) и доста приличаше на Ар Деко архитектурата на Рокфелер център в Ню Йорк, барабар с мозайката и вратите. В Рок. ц. има и стенописи от Диего Ривера, един от които бил развален (1933) по искане на Джон Д. Рокфелер III, понеже бил нарисуван и Ленин. Паметника на Старчев също не беше комунистически, както и руския паметник на Турна тепе във Варна (Альоша Кафеджийски), който си стои, само му махнаха надписа "Дружба от векове за векове", наистина е по-яко направен от Старчевия, целия от бетон. Пловдивския соцреалистически Альоша си остана, добре се вписва в силута на Бунарджика. Седи си паметника на съветската армия, и варненския пантеон в същия стил си остана на мястото на старите християнски гробища и алеята му не засипаха като в София - алеята към братската могила. Засипването на най-хубавата цветна алея с вградена напоителна система беше не по-малко варварство от взривяването на мавзолея. Паметника на Старчев е голям и ръбат, не е тънък и заоблен като по-красивата и по-кичозна Св. София на Чапкънов, но и самото НДК на Ал. Баров е доста bulky, а паметника, за разлика от него, е и модерен, макар и не колкото берлинския мемориал на Холoкоста.
10 Декември 2005 05:04
-Нищо подобно горски, къпем си червея - казал бракониера при обвинение че ловял риба през забранения сезон....
Няма никакъв авангардизъм в това творение пред НДК. Това си е чиста некадърност, подкрепена от червена членска книжка........
10 Декември 2005 05:12
На времето на този монумент му викаха седмоъгълен шестокрил петохуйник
От оседемдесетте насам съм чувал поне три версии на автора за идеята и съдържанието на творението му. Не е ли показателен за едно творение фактът, че авторът трябва да го обяснява.
10 Декември 2005 05:25
Едно време всяко селце искаше да си има паметник на свой виден жител. Днес никой не инициира изграждането на нови монументални произведения, което е другата крайност. Може ли в София да нямаме паметник на хан Аспарух, на цар Борис...


ПП- Старчев още един въпрос , има ли въобще някой скулптур нормален за да направи свестно произведение за паметник или за слава сега ??? лично теб съм те отписал ти не ставаш за тая работа , въпреки бюста в Рим !
И се благодари на Петко войвода !

ПП- Забравих той е Българин борил се за свободата под знамената на ИТАЛИЯ , но не като КОМУНИСТ ?!?
ПП- А В София Аспарух винаги го е имало - остава да се намери скулптура който да го направи , но няма да си ти сигурно е !

Редактирано от - nesnaecht на 10/12/2005 г/ 05:56:01

10 Декември 2005 08:12
И аз не разбирах що за паметник е това, но коментариите са в стил Йо, Хо Хо и бутилка ром... Да Ви е просто пишлегарчета...
10 Декември 2005 09:37
Чичо Фичо, наистина е ръбат и грозен, плаши и отблъсква, няма идея, настроение, отразява не 1300 години България, а някаква тогавашна интерпретация на битие, с окоп от миналото, строител.ковач на съвремие и някво бъдеще със счупени криле, и няма начин да полети купчината, никакъв. Това не е историята ни, паметниците от това време мачкаха, смазваха, отблъскваха с нечовешките си мащаби. Сбъркан е паметника и времето го отхвърли
10 Декември 2005 09:40
Др.Старчев не се ли е замислял поне за секунда над следния факт - за да въздигнат бездарното му творение събориха скромните паметни плочи на Български Войници, загинали за България. А?
"Минало, настаяще и бъдаще" не могат да се градят като се трошат скромните паметници изградени с любов.
Да вадят електрожените и да започват.
10 Декември 2005 10:30
Още като прочетох заглавието знаех си, как Форума ще реагира.
Разбира се паметника пред НДК е модернистично изкуство и като такъв е много спорен. Повечето творби на модернизма са спорни. Изпълненията на Кристо също.
През 80-те на една конференция в моята област трябваше да паса едно от най-големите светила в тая област от Франция. Той беше Директор на един институт, IBM го беше назначил като консултант по използваме на матричните им процесори, по времето на дьо Гол е бил заместник-нминистър на отбраната, отговарящ за науката в Министерството на отбраната на Франция (не знам дали точно така се казва това министерство). Аз го познавах от една конференция на Рижа дел Гарда, Италия и бяхме в много приятелски отношения.
Когато видя паметника той много го хареса. Каза, че много харесва модерното изкуство.
Този паметник трябва да остане, както трябваше да остане и мавзолея и редица други паметници, като знакови за една епоха. Много чужденци са изразявали очудването си от събарянето на мавзолея. Още повече, че той беше на единственото българско име познато на Запад. (След това Стоичков се прочу). Обаче сбърканото мислене на синия башибузук докара до разрушаването на мавзолея, така и до дирежето на този паметник.
10 Декември 2005 10:37
Виолета
Абстракните фигури в мосрката градина не са от Старчев, а от различни автори участвали в биеналето за склуптора, което се провеждаше на всеки две години в Бургас (по-скоро в Отманли).
Hugin
Паметникът не е на мястото на плочите. На тяхното място е НДК. Тогава пространството на което сега е НДК представляваше една поляна, май и овце пасяха там.
10 Декември 2005 10:46
Mrx++, етикета модернистично изкуство не спасява липсата на идея, ти така ли си представяш времето, чужденците го харесвали, ами да си го вземат, лумпени, вандализъм, е не, с политика липса на естетика не се спасява. Имаме прекрасна стара градска архитектура, класика, мащаб, чуство, хармония и железобетонни жилищни комплекси, различно е нали

Редактирано от - Пейчо Пеев на 10/12/2005 г/ 11:04:15

10 Декември 2005 10:49
Требат му пеестина дупки и толкова шашки амонит
10 Декември 2005 10:55
Забелязвам, че все повече милиционери са довлачили отнякъде компютър и четат вестник "Сега". И даже пишат. Това, разбира се, е хубаво.
Обаче.
Уважаеми капитани и майори,
Във вестник не се пише както се пише акт или се снемат показания.
Значи.
Когато пишете се оглеждайте: дали преди вас някой не е написал оценката на това, което пишете.
В тоя случай е точно така: в заглавието е отсъдено какво ще напишете под статията. Получава се както винаги. А би могло да е по-интересно.
10 Декември 2005 11:19
Ще има среща на министри от НАТО в НДК, наближава и 25 години от откриването, та идеята е да се осъвремени паметника, тук ще е дебат референдум, без милиционери не става, обществен съвет реставрираме, разкрасяваме... миналото


Редактирано от - Пейчо Пеев на 10/12/2005 г/ 12:07:06

10 Декември 2005 12:17
НДК е малко по-нататък. Горе-долу, където минаваше трамвая за към Лозенец.
Само не си спомням плочите кога и защо ги махнаха, заради НДК ли или заради паметника? Май беше все пак заради НДК.

Редактирано от - Писна ми на 10/12/2005 г/ 12:18:12

10 Декември 2005 12:37
НДК е върху казарма, стара беше, с двуетажни легла, към реката беше игрище, стената с плочите беше преди завоя на трамвая, отзад беше друга казарма, фонтани са там сега
10 Декември 2005 12:48
ПейчоЕвропа е пълна с най-различни модернистични изгъзици.
Една от тях е "Бобур" в Париж. В Ница има музей на модернистичното изкуство. Между другото в него е изложена една доста реалистична творба на Кристо. В една от залите, обаче е изсипан 1 тон въглища и това се декларира, като модернистична творба. Ама българите, като е западно се възхощават, а като е наше плюят.
Така, че естетиката, закоято ти пледираш е много плъзгава тема. За едни едно нещо е хубаво, за други - не. Обаче щом е създадено то трябва да се пази, защото то е знак за времето. Същото се отнася и за мавзолея и за много други паметници. То лумпенското мислене на сините башибузуци не търпи таклива работи.
10 Декември 2005 12:57
Тъй, тъй, артилерийските казарми му се викаше още. От едната страна на трамвая - комендантството, някакво амфитеатърче с естрада, хубаво паркче с цветя - ботаническо, с надписи на групите цветя. Плочите - в средата. Някакви стари здания, в които се помещаваше фабрика Леда - за чанти. От другата страна на трамвая, към реката - остатъци от старите казарми, триетажни военни блокчета, много порутени - имало е и интендантски складове там.
Плочите са махнати поради генералното преустройство на цялото пространство, малко хора си спомнят как трамваят завиваше от Фритьоф Нансен, вървеше между тези две групи здания и отиваше до Баба Неделя, с пазарчето отляво.
Да им берат греха тия, дето са ги - я захвърлили някъде, я начукали за строителен материал.
НДК - като архитектура, замисъл - функционален и архитектурен, няма нищо общо с това.
Паметници не се рушат - малко изключение бих направила за единични бюстове на одиозни фигури, без художествена стойност.
Изключително съм горда, че в битността си на общински съветник в периода 92-96 г- съм участвала в разгорещени дебати и съм гласувала винаги против - събарянето на Мавзолея, събарянето на Паметника на Съветската армия. За взетите решения по този повод (не можеха да се осъществят поради това, че не общината разполага с тези паметници, а държавата), съм гласувала не заедно с групата си, а като единствен отцепник - против, като съм поела дискомфорта на това си политическо поведение.
Бакърко беше тогава шеф на групата на СДС. Успя да реализира мечтата си, уви само наполовина, много години след това и влезе в Историята и в новините на световните агенции като едно малко, разпенено Херостратче.
Тая роля, както и тази пиеса май няма да се повтори в българския политически живот, слава Богу.
10 Декември 2005 13:07
Mrx++, ти си музикант, значи естет, ако не усещаш музиката не можеш да го изсвириш чуството, и никои няма да те кани навън, гледал съм модерно изкуство в МоМА, чета символи, знаци, послания, питах те, това ли е времето като пластична изява, тромава, начупена, ръбеста купчина за коване, или изящна ефирна разщираваща се спирала, ти какво чустваш пред този паметник, привлича те, дразни, безразличен ти е, иначе изразът на чужденец <<интерстинг>> го знаеш
10 Декември 2005 13:17
MArkse,
още като видя под определено заглавие твоят ник и вече мога да предсказвам какви насоки ще да е поела мислъта ти прогнила в дадения постинг.
5 пари не давам дали едно или друго светило на ИБМ е харесало паметника и няма нужда да ни информираш за житието и битието на всеки с който си се срещал, но разбира се покрай значимостта която трябва да му придадеш за да има тежест мнението му по въпроса на паметника ти трЕбе да се пофукаш какви светила си разхождал из България. Да разхождал си ги и комай повече от това да ги разхождаш не можеш. Точно такива изроди като теб загробиха духа български. Мнение за паметника нямам, защото не създава у мен никакви негативни нито пък позитивни усещания, може и да е защото съм сляп към културата, може пък и защото малко ми говори. Но със сигурност е паметник носещ отпечатъка на "комунизма" и като такъв ... не ми харесва. Това е.
10 Декември 2005 13:30
...да си прибере "паметника" за своя сметка...
...преди това да му опишат имотите и да сложат запор на банковите му сметки...
...и не само на него...
...пред университета в градинката един негов именит колега(вероятно вече мъртвец), перна навремето едни камъни и ги нарече Климент Охридски...
...гавра със святият човек...
...такваз" творба" -разпасания пияница не би сложил на гроба на баща си...
... но за обща сметка се погаври със снобите от обкръжението на Людмила в стила на шивача от приказката за голия цар...
10 Декември 2005 13:35
Геновева,
От едната страна на трамвая - комендантството, някакво амфитеатърче с естрада

Това "някакво амфитеатърче" беше прочутото тогава Монте Карло. До него имаше свободно място и от време на време се появаваха циркове. На задната страна на естрадата бяха останали последните плочи. Преди това имаше и други, но ги махнаха преди това, поне така си спомням. Имаше и една модна къща Леда, модерна нова постройка, тя ли е за чантите? Все пак не си смомням защо точно се наклагаше да се махат плочите?
10 Декември 2005 13:53
И аз съм една от тези, които не харесват паметника. И понятие си нямах, че бай Тошо също не го е харесвал, та да съм се повляла от мнението му. Мисля, че една по-олекотена и разчупена конструкция би била по-подходяща за мястото.
Не твърдя, че разбирам много от изкуство. Но пък и никой от тези, с които съм говорила за паметника не го харесва. А някои (дизайнери, архитекти и художници) разбират доста повече от мене.
Виж, скулптурата на Света София я харесах веднага. И мястото е подходящо, височината - също, самата фигура е чудесна. Мисля, че вече се е превърнала в символ на София.
10 Декември 2005 13:54
Ами АЗ ли да отговоря защо се е налагало да се махат плочите?
Взимала съм участие в създаването на НДК само като потърпевша, в продължение на 3 години, с денонощно минаващите под прозореца ми тежки машини, с праха и калта, с мостчетата от по две тънки дъски, дето си влизахме във входовете по тях, над дълбоки изкопи, а също и с отчуждаването на земята под кооперацията, което, за щастие, беше отменено след 10 ноември, срещу възвръщане на мизерната сума, която получихме за това.
Ми не са били включени в концепцията на този голям площад плочите - архитектурно решение (въпросът за запазването им е от съвсем друга опера). Като градоустройствена естетика и решение обаче този площад е чудесен - на края на улица Витоша, с изглед към планината Витоша, с парка и фонтаните. Това е май първото и гачели единственото голямо пространство с такова предназначение в София, и такова май и ще си остане. Гордост ми е било и да минавам от там, и да отдъхвам по скамейките, тогава, когато този площад се поддържаше и охраняваше, чист и свеж, със струящите фонтани, без наркомани и просяци, гордост ми е било да ходя по етажите на двореца, с всичките красоти на гоблени, дърворезби и пластики.
Сега ми е тъжно и гнусно - оня ден бях на Имперския балет, добре, че се затварят вратите плътно - на влизане и излизане от залата, с предвкусването и спомена за Кармина Бурана, минаваш през сергии с окачени дрехи, на фона на поп и фолк-ритми.
Може би някога това съоръжение и площада пред него да загуби изгледа си на Капълъ Чарши, но сигурно аз няма да го доживея.
Паметника - грозен, а?!?!?!
10 Декември 2005 14:04
Геновева, да, много, вътре плаче времето, първо паднаха буквите от този цитат
10 Декември 2005 14:08
то и на мен оттогава са ми паднали два-три зъба, ама никой не иска да ми реже главата по тоз повод ...
10 Декември 2005 14:16
Геновева, смесваш понятия време, историческото е пълно с насилие и невечно, вечното е плавно, не го рамкираш, заключваш, присвояваш, отвличаш.
10 Декември 2005 14:18
"Демокрацията отприщи енергията на лумпена"
Прав е човекът. Демокрацията, според мен, е преди всичко толерантност; да можеш да кажеш: Не ми харесва, но пък може аз да не разбирам. Или да ти мине през ум, че на някой може да му харесва.
А тя, нашенската демокраця, май се свежда до свободията да оплюваме всичко и всеки. Ей така, заради самата "демокрация".
10 Декември 2005 14:22
Ах, Пейчо, ТИ ли поставяш границата между вечното и историческото?
Туй на Старчев е историческо, с насилие, демек.
А Мавзолея на Батенберг е от вечното....
Ма моля ви съ..... , стига сте се правили на Херостратовци с благородни намерения.... то си прозира....
10 Декември 2005 14:23
Real Life, не ме кефи да го оплювам, не съм евтин преклонен ценител, тебе питаха ли те преди да го направят, е тва е демокрация.
10 Декември 2005 14:27
Прав си, Пейчо, знаеш ли колко пъти са ме питали за статуята на Св. София?
То аслъ и друг паметник издигнат няма, та се разминах с малко....
10 Декември 2005 14:33
Геновева, разочаровам те веднага, нямам никакви политически пристрастия, историческото време премахва напрежението по хода на спиралата за да продължи плавния и ход

Редактирано от - Пейчо Пеев на 10/12/2005 г/ 14:38:03

10 Декември 2005 14:36
ами тук се смесват много неща, подозирам, че не неволно -
естетическата стойност на паметника, исторически реминисценции, размисли за архитектурната ни среда, и като доминиращо, естествено - мамка им на кумунизите!
Съботен коктейл.... по програмата, естествено.
10 Декември 2005 14:42
Геновева, ти прехвърляше темите, евтино е това с комунизма, на кой му пука за него, свободата движи световното време
10 Декември 2005 14:44
не прехвърлям, обобщавам прочетеното по-горе, с малко интерпретация - точно думата кумунизи не я прочетох, тук са всички интелигентни... че нямам ли право и да им се радвам, бе?!?!
10 Декември 2005 14:52
Нека бъдем точни-"паметникът" не е никакво "модернистично художествено прозведение", както се опитва да го изкара лекето и нагаждачът Старчев, а е просто ОСМОЪГЪЛЕН ПЕТОХУЙНИК-така си го нарича народа на София и той си е точно това.Паметник на псевдообразования нагаждач, който обаче дълбоко в себе си си е останал лумпен.С отприщена енергия.
10 Декември 2005 14:53
а на теб да ти се отприщи малко енергия в повече, да дадеш парите на
Каруцаря, а?!?!

10 Декември 2005 15:04
Ох и ти ли ма дърто!?Ами де го тоя каруцар да се обади да си му ги дам, че да млъкнете, бедняци?
10 Декември 2005 15:07
Не става дума за комунизъм и прочее, а за уважение към загиналите за България.
10 Декември 2005 15:09
Здравейте :-) Какъв хубав ден.
Защо трябваше да се маха...
Нали всеки път така се питаме, когато нещо е "махнато" и сочиме към паметниците на други държави, които:"Ех, каква култура и история са имали". Тя, историческата памет и без това не е много дълга и обективна, че да можем да минеме без паметниците на историята.
За мавзолея на вожда: Да съм против построяването му - да. Ама за разрушаването му - не. И Защо ли!? Ами защо ли трябва да лишавам децата и внуците си от собствена преценка за това, кое от миналото е било добро и кое -не. Нека те да решът, на какво ниво е била цивилизацията, в средата на 20в., когато са мумифицирали някойси и са изложили трупЪт му на всеобщ показ, а останалите, е трябвало (или не съвсем) да се редят на опашки и да го гледат с някакво Болно, некрофилско любопитство. Не знам, но сега не мога да преценя точно, кои бяха по-големите диваци. Тези, дето го построиха този мавзолей- за да изложат един мъртвец в него, или тези, дето го разрушиха. (ако не са едни и същи, де)
.
Наскоро четох, че щели да осветяват паметника на съветската армия. Пък после- едни дюдюкания (ама защо.. ама комунистите.. ама тези..). Ами, защото и това го е имало (хайде, не говорим за разкопки от 8в.. преди Христа, я. А за наши спомени, макар и вече твърде избледнели и противоречиви), нали. И (за)винаги ли да тънеме въ мрак и смръдня.
.
Друг е въпросът, доколко местата около паметниците в София, около които се мъдри все още малко-малко зеленинка*, която не бе изпасана от софиянски и бандата му от ненаситни скакалци, нито пък бе залята с поредния Кич Бетоновозов и Бирен Кебапчетов, би могла да придобие по-приветлив (нека го нарека - Уютен** :-) вид.
.
Малко и за този паметник:
0. ""Паметникът имаше тема: "Минало, настояще и бъдеще""***!!!:
1,""Още първата година - 1981-а, скулптурата1 започна да се руши1. През зимата1 като падна снегът, водата проникна между плочките, замръзна и те се отлюпиха1 от бетона. Това стана, защото не се запълниха фугите със силиконова материя. След няколко години1 обаче започнаха да падат и големите плочи.1 По замисъл те трябваше да са два пъти по-масивни1 - търсехме ефекта1 на срязан кристал1. Но нямаше материали1 и с тези малки1, различни по цвят1 плочи се получи нещо като облицовка1 на баня1."" - Ех, амма и история (днешното народно сърбанание)(съоразявайте се и с матрялите де...)
2.""Едната да превърнем в катерушка, на другата тийнейджърите да рисуват, третата да се предостави за реклами.1"" (есемеси и азиси, и риклами и парити... ех, изкуство е това, не е просто: трала-ла.. лала-ла.. лала-ла)
3.""После долу в ниското под монумента взеха да се събират пияници и наркомани."" (тази Яма, тази част от паметника, заедно с плочките, винаги ми е напомняло на писоар, но явно е оставена с поглед (за) в бъдещето, един вид...
4. А "крилата" са нейде високо...високо... и железни...железни, и да ги облечеш, най-малкото да се утрепеш насред камънака, оставен ни така любезно от лумпенизирани "дейци на азис.куството".<точка
...
Не съм разбирач на изкуството, но пък мога да ви споделя, че този паметник е празен, откъм Душа, но е пълен с история, на която дори и до днес сме свидетели. И сигурно - има защо, след като такива са ни .i. паметниците... полуостанали. Да се (до)(раз)руши този паметник, би било толкова дивашко, колкото и да се построи.
С малко дарения и общи усилия. С Нови проекти за запазването и подобрението му. С участието и подкрепата на голяма част от хората - този паметник, би могъл да Стане символ, да ВъзВърне онази изгубена вяра, че крилата са достижими и могат да летят - Наистина !!! :-)
(всеки си има и някакъв втори шанс, Валентине. :-)
1.- в цитатите е от мен, но няма начин, има връзка! С 0-лата
*паметниците на нашето съвремие заляха с бетон, сивота, ръбавост, кенефни плочки и грозотия, всичко, що беше близко до човешката душа. Та за това, може би и няма как да се разбере какво означава:
**
***Миналото и настоящето го провалихме. Да видим какво е останало от бъдещето, за спасение.
.
Извинете ме за дългодумието. Приятна Съботонеделя :-)))

П.С. Накраят:
И се замислете, дали Лумпена не отприщи енергията на "димукрацията!, А?
10 Декември 2005 15:10
па той ти се обажда доста често, каруцаря, ама се правиш на разсеян, ще му върнеш парите га гътнат паметника, си мисля аз .
я да оставя аз тази ароматна високоестетическа среда тук и да се разходя до въпросния паметник, да посетя коледния базар - капалъ, капалъ, ама удобно...
каруцаря ще го видя на 22, на коледен купон, заведението е Параграф22.
прати парите до поискване
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД