Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Език свещен на моите деди, език на... ICQ и Skype
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:313 Предишна Страница 2 от 16 1 2 3 4 Следваща »
Kangaseiro
24 Май 2008 05:26
Мнения: 301
От: Mexico
Плодотворната операция на Византийците довежда до създаването на Русия и до
и тяхното изчезване. Гърция не е Византия и никога няма да бъде!
Византия днес е Русия
babajaga2-2
24 Май 2008 05:31
Мнения: 2,734
От: Bulgaria
"Българския ще изчезне с помоща на такива като тебе."
Абе, за мен не знам, ама ти като лЮбител на българския научи кога се пише "БългарскияТ" и как се пише "помощТа".
Чичо Фичо
24 Май 2008 05:53
Мнения: 24,838
От: United States
Латинската азбука, както и кирилицата, е видоизменена гръцка азбука. Гръцката азбука е видоизменена финикийска, гърците запазили финикийските имена и ред на буквите, а само добавили гласните. Латинската азбука е създадена от гърци, а нашата - от българи. Кирилицата е възникнала в България в Преславската школа и постепенно заменила глаголицата като по-лесна за училите се по гръцки български книжници.

Още от началото си българската книжнина била важно средство за консолидиране на нашия етнос и борба с гърцизацията. Но се разпространила по мирен начин и в други страни и сега 280 милиона пишат на кирилица. Славяните от бълг. група, които останали под ромейска власт в Тесалия, Епир, същинска Гърция и островите, без старобълг. книжовен език и кирилицата били погърчени. Също и много българи в 18 и 19 в. били погърчени, други като братя Миладинови пишели на български с гръцки букви.

Замяната на кирилицата с латиница (и на българския си речник с новоизкован от латински корени), която направиха румънците в 19 в., нанесе тежки поражения на културата им и ги повреди духовно. Румънците (и историците) днес не могат да четат документите за историята си от до 19 в., написани на кирилица, а до 17 в. и на български (влахобългарски) език. Латиницата е неподходяща за писане на румънски, който фонетически и досега си е славянски език. Правописа е объркан, един звук се пише по различни начини. Прехода към латиница бил дълъг и много години в латиницата били смесвани и кирилски букви за спефицичните звуци.

В Сърбия след 1919 и 1945 беше наложена изкуствено латиницата като паралелна азбука, част от програмата за общ "сърбохърватски" език, но сега постепенно кирилицата се връща. Сръбския правопис обаче е по-фонетичен и според П.П. Славейков това не само обеднява езика (оселячва го и го лишава от история), но и обеднява мисълта.

В сравнение с гръцката азбука кирилицата е доста по-добра за изразяване на звуците в западните и други езици и графично много по-прилича на латиницата от гръцката. Освен това гръцката азбука се ползва само от 10 милиона (и още 3 в чужбина), и то много от тях потомци на наскоро погърчени други народи, а на кирилица пишат 280 милиона и има написана с нея световна литература.
Чичо Фичо
24 Май 2008 05:58
Мнения: 24,838
От: United States
Брайтман,
Нищо подобно. Литературата може да е изкуство, но историята и теорията й са наука. Не може да се учи освен като наука. Така се учи във всички цивилизовани страни. Виж какво се учи в Америка в добрите колежи. Даже инженерите са длъжни да вземат по два курса литература или други хуманитарни дисциплини. Затова в САЩ висшистите (наистина висшистите де) обикновено са интелигентни хора, за разлика от България. У нас прости инженери, икономисти, юристи, да не говорим за прости лекари, с лопата да ги ринеш. В Америка още не съм видял прост лекар, юрист или инженер, че и прост счетоводител.
babajaga2-2
24 Май 2008 06:31
Мнения: 2,734
От: Bulgaria
Фичо,
Имам няколко въпроса:
1. Ако на кирилица пишат 280 милиона човека, колко пишат на латиница?
2. Смяташ ли че в настоящия момент асимилацията на българската народност от други народности зависи от каква азбука се ползва? Или зависи от нещо друго, примерно икономическото положение, управлението на страната и т.н.?
3. Свързан въпрос: колко от страните, където се пише на кирилица, са развити икономически (да не говорим за ольмазната и платинената Русия, която е суровинен придатък - последното за да не се вклЮчи Душето от Аустрия)?
3. Наистина ли смяташ румънският език за славянски? Посочи ми някои румънски думи от всекидневния разговор (примерно: дай, вземи, донеси, изпрати, маса, крава, стена, човек и т.н.), които да имат общи корени с българския?
Благодаря за вниманието.
Kotka
24 Май 2008 06:43
Мнения: 13,187
От: Aruba
Емил Спахийски !
Filosofa
24 Май 2008 06:59
Мнения: 1,376
От: Bulgaria
Честит празник на Всички! И писатели и читатели СЕГА! На български език!
С него май започва Родината, но винаги е добре къщата на ума да има няколко прозореца, както казва една узбекска поговорка....
генек
24 Май 2008 07:26
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ!
Което означава - празник на езика, на родолюбието, на Родината. И на човешкото у нас. Добиче да прекараш от един двор в друг - продължава да си преживя. Истинският човек не може без родното. Език, музика, книги, хора, манталитет /колкото и да не ни е за хвалене/.
Затова - направи ми впечатление, като се почне от Манрико насам, кой и как споменава празника. Психологически е добър автопортрет.
А в първия другар явно личи комплексарщината на завършилия образование по Постановление наш човек, сложен и за преподавател /от квотата на работническо-селските редици/. Та затова нито трепва в него нещо, нито се замисля над деня. Просто пореден повод да се изхили над непознатите му усилия на "уманитарите".
За статията. Съгласен с тезата за свободата и развитието на езика. Но лошо поднесено, отчитане на полезна дейност.
Е, сега колцина от вас ще отидат на манифестация? Колцина ще минат с "Върви, народе възродени"? Колцина "честни бизнесмени и данъкоплатцьи, бивши "преподаватели", ще приемат деня за пореден почивен? Колцина просто ще посмеят да погледнат Равноапостолите в очите?
И последно. От няколко години се демонстрира демократичност. На много места босовете на политически или държавни групировки вече не са на трибуната. По-директните застават до нея, по-тарикатите тръгват с шествието. НАЧЕЛО! Те не могат дори тук да са част от народа, да се смесват с "тълпата" от учители, ученици, писатели, журналисти, студенти, истински преподаватели, художници и друга сган от низините. /Ирония. Обяснявам, защото идолопоклониците на пазара няма да схванат./
Затова се питам - няма ли ка да се направи истинско шествие В ЧЕСТ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ, а не за да блеснат в новините някакви си еднодневки. Знам, вече пробвах. Оказа се, ч е полицията не разрешава. Имало си ред, щели сме да нарушим спокойствието и т.н. тоталитарни глупости. И заплашиха със съд по бързата процедура за хулиганство и нарушаване на обществения ред.
Е, приятен празник на истински мислещите българи. Останалите - почитателите на числата, пазара и Мамона - лек им почивен ден!
генек
24 Май 2008 07:31
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Бригтман, напълно съгласен. Най-идиотския въпрос, който съм чувал от училище насам е "Какво е искал да каже авторът с творбата си?". Той каквото е искал - казал е, въпросът е ние как ще го разберем. И затова смятам, че часовете по литература трябва да са разговор за и окло произведенията и автора. Тези произведения са тласъкът към собственото мислене и развитие.
Помня, веднъж едно момче ми разви тезата, че Онегин убива Ленски, защото му е приятел, от съжаление/???/. Аргументира се - Онегин е десет години по-възрастен, изживял е куп разочарования, не иска и Ленски да стане подобна духовна развалина. И го убива, за да умре романтик, пламенен, искрен. Хм! А има логика и смисъл, нали? За шестица - за мислене и усещане!
Хайде на манифестация!

Редактирано от - генек на 24/5/2008 г/ 07:32:04

jeannot_lapin
24 Май 2008 07:43
Мнения: 562
От: Bulgaria
Честит празник на форума и на теб, Ембич!

По темата: Натиснете тук
SINDBAD
24 Май 2008 07:54
Мнения: 6,430
От: Bulgaria
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ!
За пръв път празникът е отбелязан през 1851 г. в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров. От тогава - до ден днешен това е българският празник, който всички празнуваме, независимо в какво социално и икономическо състояние на битността се намираме. Независимо дали с църковни обреди, манифестации, концерти, в училищния двор или просто вътрешното усещане, че днес е нашият български специален ден.
lele male2
24 Май 2008 07:57
Мнения: 229
От: Bulgaria
Фичо, бравос за превода!!!
jeannot_lapin за линка!
Със статията на Спахията не съм съгласен. Чуждиците са ни повече, отколкото ни трябват, защото много от тях дублират съществуващи думи. От келешлък.
Nickolas
24 Май 2008 08:38
Мнения: 8,500
От: Bulgaria
Професор Дуриданов не знаеше въобще английски, ако става дума за знаене, но въпреки това няма как да е казал такава глупост. Все пак корифеят общото езикознание на НеРеБето беше човекът. Няма как да твърди, че Иван Вазов е използвал половин милион думи повече от Шекспир. Горепишещият не е разбрал нещо.
Как`Сийка
24 Май 2008 08:50
Мнения: 675
От: Bulgaria
Честит празник!

По този повод да ви попитам - запознати ли сте с тази ИНИЦИАТИВА?
Петър Петров
24 Май 2008 08:51
Мнения: 2,254
От: Bulgaria
Не трябва да имаме комплекси и страхове, че ICQ културата може да убие българския език. Нас може да ни убие единствено глупостта.

Трябва да се страхуваме Емиле, трябва. Нямаше да има проблем, ако ICQ и Skype бяха само средство за комуникация. Може би те са такива, но само за теб и мен, както и всички като нас. За онова поколение, което ти наричаш "ICQ поколението" те са средство за образование и култура. Сам го казваш. Много е лошо, когато образованието и културата се формират чрез ICQ и Skype. Учителите на всяка родителска среша повтарят едно и също: "Те не четат!". И са прави. Всички го знаем. Много са малко децата, които позват библиотеки. Ето, така се създава глупостта, при която ICQ и Skype са средство за образование, а в последствие и култура. "Мерси" за такава култура. Ресто! - Не струва!
Даже ще ти кажа, че ако, и когато, всички думи изчезнат, то ще останат три думи, които ежедневно, и съвсем умишлено, ни се натрапват - "потребление, потребление, потребление". Те, за жалост, са темелите на бъдещата култура на 22 век! Така 24 май ще стане като Коледа. Вместо СВЕТЪЛ СЛАВЯНСКИ ПРАЗНИК НА ПРОСВЕТАТА И КУЛТУРАТА - празник на търговеца! Да ние е честит! Свиквайте с тази мисъл!
Nickolas
24 Май 2008 08:54
Мнения: 8,500
От: Bulgaria
Как'Сийке, ми той професор Кронщайнер точно това искаше, чилякът. И то за да се запази българският! Пък те му дадоха медал и му го отнеха. Същите тия сега.
Да оставим, че му е и време, в частност, на това от сайта. Тук, във форума, има един господин, който е писал доста по въпроса – нека се обади и той на този светъл ден.
--------------
Колкото до фонетичната подредба на клавиатура - тука доста хора пишат 3-4-5 ... езика на една и съща клавиатура и са установили отдавна, че са ненужни мозъчните лупинги да се пише на национални клавиатури от сорта на БДС, ГОСТ и да се сменя в един и същ документ на латиница и обратно. Тези хора отдавна са си подредили клавиатурите фонетично, че и Y и Z са си унифицирали. За тях да нямат грижа от БАН. И Гоце с Путин и те да нямат.
-------------
Грижата би била другаде. Не съм убеден, че ще мине без диакритика. Ей го омразните румънци на ЧФ пишат в интернет славянския си на латиница без диакритичните знаци (inima, apa, masa, casa, vaca, paine) и пак се разбират и ГИ разбират. Че и често документите им, издадени от консулства или в кметства на унгарски градчета от Румъния, са без диакритиката изобщо. Имат я, но на моменти могат да минат без нея. От какъв зор ние да изразяваме Ж с две графеми ZH? И защо Й и Ъ да се транслитерират с един и същ знак Y? За да преработваме българската латиница още веднъж ли? И накрая никой да не знае нищо? Те и сега не знаят! Ами ако трябва нормализация на българския писан на латиница - то на балканите има два езика със сравнително сходни артикулационни бази и фонетики - именно румънският и турският. И с хубави и смислени латиници. Колко му е да се въведе комбинация от тези две азбуки за нормализация на българската латиница. Но докато измрат съветолюбците, българският ще изчезне! Фалшивата латиница ще затрие истинската ни кирилицата. Дано да не е съвсем скоро! Най-вероятно ще изчезне с децата на тия, които бяха учени от учители завършили даскаллъка преди 1944 година. Следващите поколения - толкова можали, толкова научили. И тогава Амин!
Честит празник засега.


Редактирано от - Nickolas на 24/5/2008 г/ 09:31:06

Бармалей
24 Май 2008 09:03
Мнения: 15,926
От: Bulgaria
Най- напред да поздравя с празника на Буквите (отъждествяващи и обединяващи корена ни) всички които имат корен български

А после:"
А пък за тези, които ще ми излязат с трика: "Ами тогава няма да можем да четем написаните досега книги", мога да ги успокоя: преминаването от една азбука на друга става просто и лесно, не е като да се учи чужд език. Всички ученици, коити си чатят на латиница (а те са 99% от учениците), са готови за този преход."


Той и Фридрих Барбароса, и д-р Дулитъл са говорили с животните ( единият с конете а другият с тях и останалите) но не съм чул след това вместо да говорят със себеподобните си да им цвилят...А що се отнася за "чатещите" - ако се опитате да преброите думите използвани в речниковият им запас - то пръстите на ръцете и на краката ви ще са повече от тях...Нъл, ъъъчи мноо яко...

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
Herr_Vasko
24 Май 2008 09:09
Мнения: 2,184
От: Denmark
Честитя на всички 24 май!
А езика трябва да се брани, въпреки че е ясно. че винаги навлизат нови думи от други езици.Защото село без кучета- това е България, страна без никакъв ред във нищо!
Поздравявам и вестник сега за изискването да се пише само на кирилица, това изискване трябва да се прилага стриктно и за в бъдеще!
Някой може ли да ме убеди, чепо добре звучи чекиране или чекиране на багажа, отколкото едно простичко проверка или приемане?
А че езика трябва да се брани, трябва и то със нокти и зъби, защото е тъжно и гадно да получиш такава покана за концерт послучай 24 май, написана на латиница и то от посолството на България!

Uvajaemi sanarodnici,

Tova e molba kam vsichki, koito izjaviha zhelanie i potvardiha prisastvieto si na koncerta na 19 Mai. .
Poradi dopalnitelnite merki za sigurnost, svarsani s lichnoto uchastie na
Prestolonaslednika i negovata sapruga molim da ne se praviat ljubitelski
photografski snimki na kralskoto semeistvo s fotoaparati i GSM-i.
Predvaritelno blagodarim za razbiraneto.
Ochakvame vi.
Pozdravi

Posolstvo na Republika Bulgaria
Gamlehave Alle 7
2920 Charlottenlund


Както се казва без коментар...
ruff
24 Май 2008 09:14
Мнения: 3,415
От: Bulgaria
babajaga2-2
24 МАЙ е ден на българската просвета, на българската култура и на славянската писменост. Жалко, че тук не се коментира статията, а нечие безхаберие.
"Глаголицата и кирилицата са една перфектна операция на византийското разузнаване, за да отдалечи българите от Запада."
Това е най-голямата простотия, дето съм чел наскоро.
Не може да има византийско разузнаване, след като няма държава Византия. Светите братя са съчинили глаголицата, а кирилицата си е българско дело (т.е. с основание празнуваме собствената си азбука) и накрая, по това време Римската империя не имала за цел да отдалечава България от запада, а да я приближи да себе си. Понятие като "запада" не е имало тогава.
Бе не е лошо да те развеселят рано сутрин.
Mrx++
24 Май 2008 09:16
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Бабджага2-2 дето се натяга:
И е една изклЮчително плодотворна (за византийците) операция, чиито вредни последствия се усещат и днес.
Па може утре да се усетят и полезните последствия. Има редица страни, които пишат на латиница, пък нените полезни последствия не се усещат - цяла Латинска Америка, Румъния, Турция ???
Пък Япония и Китай не пишат на латиница и не се усещат вредни последствия от това. Най-вредни са последствията от такива чели-недочели и разбрали-недоразбрали писачи ката Бабаджага. За сведение, като на специалист по латиницата да те светна, че ако си искал да напиwея Баба Яга на латиница, трябвало да напишеш: Babayaga, a не Babajaga
Добави мнение   Мнения:313 Предишна Страница 2 от 16 1 2 3 4 Следваща »