Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Отмъщението на 52 прабългарски рода
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:239 Страница 1 от 12 1 2 3 Следваща »
Iezuit
28 Май 2008 23:58
Мнения: 17,521
От: Pitcairn
Леле, тука ще става каквото ще става... Ще хвърчат правилни истории...
reporter
29 Май 2008 00:08
Мнения: 1,098
От: Bulgaria
питам се дали съвременните българи също биха предпочели традиционната си религия пред християнството.
и се питам кирил и методий каква точно мисия са изпълнявали
КОСТАДИНКА ИВАНОВА
29 Май 2008 00:21
Мнения: 12,799
От: Bulgaria
Християнството е любимата религия на властващите
***
На кои властващи?
Георги Димитров, Вълко Червенков, Тодор Живков?
.. или героите на прехода А.Луканов, Ф.Димитров, Жан Виденов, И.Костов, С.Станишев?
.. или на по-нискоразрядните политичета, напълнили България със секти последните 18 години?
.. или на всичките управленци-еничари, кои полегнаха на САЩ и Турция, търпейки противоконституционната ДПС и спомагайки за масовото застрояване на джамии в БГ?
***
Кои бе, г-н авторе?
*****
***
.. сепак - да дадем думата на историците
на сеирджията Йезуитко от кога му текат лигите

Редактирано от - bot на 29/5/2008 г/ 05:30:14

хунвейбин
29 Май 2008 00:30
Мнения: 9,895
От: Bulgaria
Щели да хвърчат словесни битки?
От какъв зор?

Ако някой успее да напише два реда , само два реда , как тази религия се е борила с РОБСТВОТО , направо може да стане исторически гении.
Ако някой може да напише два реда , само два реда , как тази религия се е борила за СВОБОДА , а не за поробване на народите , пак ще стане исторически гении.
А ако посочи и текстове в библията , говорещи за нещо подобно , направо ще стане пет пъти исторически гении.

За другите неща , горенето на клади , рязането на глави , чупенето на кости-за тях защо да питаме-кой ги е предвождал , до съвсем скоро ?

Де да знам , лъжец може да се намери , нали вероучението трябва да се връща , за да съществува хармония с робството в Блатото?
Атила
29 Май 2008 00:31
Мнения: 169
От: Bulgaria
Това историческа статия (от историк?) ли е, или е препечатано от блога на някой учащ се предпуберитет от VІа клас, член на "Воини на Тангра"?
КОСТАДИНКА ИВАНОВА
29 Май 2008 00:40
Мнения: 12,799
От: Bulgaria
"Ако някой може да напише два реда , само два реда , как тази религия се е борила за СВОБОДА , а не за поробване на народите , пак ще стане исторически гении."
**
Архимандрид Макарий, 19 век, починал 1907 година, Игумен на троянския манастир, близък съратник на Васил Левски и председател на местният революционен комитет
... станаха два реда.. за останалото и за останалите нема да пиша.. оти е достатъчно и ми стига за таз награда - "исторически гений"
.. Йезуите, ха сега спукай се от завист

Редактирано от - КОСТАДИНКА ИВАНОВА на 29/5/2008 г/ 00:43:27

Hugin
29 Май 2008 00:43
Мнения: 8,461
От: Bulgaria
"И именно като религия на властващите тя е винаги административно налагана. Точно както е в Средновековна България, точно както е и днес."

Друго си е да чучнеш една мумия насред София и народът обзет от небивал ентусиазъм да манифестира пред мумията и жреците и да вика като обезумял "КПСС-БКП". И отсекаде свобода на словото и вероизповеданията, нали така?

emil666
29 Май 2008 00:46
Мнения: 4
От: Bulgaria
Петрински преди няколко седмици ти обяснихме защо не можеш да пишеш и да мислиш. Хубаво си почнал да громиш християнството (не че е полезно, но пък всеки има право на мнение), но поне го направи като хората, т.е. научно, нали на учен претендираш да се правиш. Защо например не посочиш учебници, автори, историци, и след това не продължиш с дискусия на изворите. Колко извора споменават за тези избити 52 рода? Май е само един извор от десети век? Кой е той? Бъди точен, защото подобна коректност като споменаваш С. Ангелова и Ю. Божинова трябва да се разпростира навсякъде, а не само в частта по археология.
Ето един богослов смята, че информацията за тези 52 рода е мит. http://www.pravoslavieto.com/history/09/8 52_sv_tsar_Boris/52_roda.htm

Кой е прав или крив е трудно да се прецени от съвременната ни позицията, но поне бъди коректен. Иначе този пасквил едва ли може да вземе и 3 на кандидат-студентски изпит.

simo
29 Май 2008 00:48
Мнения: 8,455
От: Jamaica
хаха, нАучен подход грънци. тва си е статия с мнение, нарочно написана със задявки, че да събира коментари, а аргументацията по-горе е, както се е изразил авторът сполучливо, "на битово ниво".

/ мимоходом, евалата костадинке, добре си отпочнал.
Hugin
29 Май 2008 00:52
Мнения: 8,461
От: Bulgaria
Да допълниме списъка:
Отец Паисий.
Ето линк за тези, които не са чели "Историята".
Натиснете тук
хунвейбин
29 Май 2008 00:55
Мнения: 9,895
От: Bulgaria
Simo
Я сега демонстрирай научен подход и обясни , като в библията пише не кради , което би значело и не граби , защо всички войни са били за крадене грабене и поробване, все от набожни -безбожници и защо тази традиция продължава?
Hugin
29 Май 2008 00:59
Мнения: 8,461
От: Bulgaria
"Но българите, отначало прости и неизкусни в писането, оставили без памет, служба и празник такъв велик български светилник, светия и блажения крал Тривелия. Не са сторили добре."
bakalin
29 Май 2008 01:05
Мнения: 546
От: Bulgaria
Тя религията не беше ли "опиум за народите"?
Християнство - бляк
Имаше един простичък филм - Духът на времето, май го бяха превели.

----------------------------------------- ---------------

Ако изборите можеха да променят нещо - отдавна да са ги забранили
reporter
29 Май 2008 01:13
Мнения: 1,098
От: Bulgaria
нека първо разграничим религията от демагозите
Петър Петров
29 Май 2008 01:17
Мнения: 2,254
От: Bulgaria
Християнството е любимата религия на властващите. (??!!) Не знам защо - философите трябва да ни обяснят това. И именно като религия на властващите тя е винаги административно налагана (??!!). Точно както е в Средновековна България, точно както е и днес. (??!!) Един владетел приема тайно християнството и го налага с кръв на поданиците си, които дотогава пазят старите си политеистични религии. ... А българите в по-голямата си част са християни предимно на битово ниво. (??!!)

Да си призная - нямам време обширно да споря с автора, но...
Може би, от историческа гледна точка да има някакви аргументи, но няма логика, в това, което ни се предлага.
1. Ако Християнството беше любимата религия на властващите, въобще, и в частност в България, то как да си обясним приемането му като религия в Рим, през 313г? Точно там, където Християните са търпели най-много гонения?
2. Ако тезата за административното налагане е донякъде вярна, то защо в буната участват само 52 прабългарски рода? (И днес е спорен е въпросът дали са били избити целите родове или само синовете им - както самият Свети Княз Борис пише в писмото си до Папа Николай I) И то властващи родове?! Къде са славяните и другите племена, населяващи българските територии? Нали Християнството беше религия на властващите - не би следвало точно властващите родове да се противопоставят.
3. Който познава добре същината на Християнството няма да твърди, че това, днес, е административно налагана религия. Не и Православието. Нека да припомня Светото Евангелие: "А когато дойде в страната на Кесария Филипова, Иисус питаше учениците Си и казваше: за кого Ме човеците мислят - Мене, Сина Човечески?
Те отговориха: едни - за Иоана Кръстителя, други - за Илия, а някои - за Иеремия, или за едного от пророците.
Той им рече: а вие за кого Ме мислите? Симон Петър отговори и рече: Ти си Христос, Синът на Живия Бог.
Тогава Иисус отговори и му рече: блажен си ти, Симоне, син Ионин, защото не плът и кръв ти откри това, а Моят Отец, Който е на небесата; и Аз ти казвам: ти си Петър, и на тоя камък ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят; и ще ти дам ключовете на царството небесно, и каквото свържеш на земята, ще бъде свързано на небесата; и каквото развържеш на земята, ще бъде развързано на небесата" (Maт. 16:13-19).
... Църквата Христова са всички вярващи, а не църковният клир. Предвид на това, да се твъърди, че Християнството - религия, в която смирението, противопоставяно на гордоста, е водещо начало - е административно налагана религия, и религия на властта, е нелепо. И Свети Константин, и Свети Княз Борис Покръстител, са имали само една възможност - да узаконят реалността.
4. "Християни на битово ниво"?! Няма такова нещо "наполовина Християнин". Ако тази, и предходните тези бяха поне малко вярни, то все още територията на днешна България щеше да е част от Османската империя или от Младотурската държава.
5. От гледна точка на последвалите събития - схизмата от 1054 година, и предхождащите я събития, приемането на Източно Православната религия от страна на Свети Княз Борис I Покръстител е прозрение, надхврърлящо това за азбуката.
...
Има и още, но, наистина нямам време.
niki77
29 Май 2008 01:43
Мнения: 1
От: Bulgaria
Виж:
http://www.pravoslavieto.com/history/09/8 52_sv_tsar_Boris/52_roda.htm
simo
29 Май 2008 01:48
Мнения: 8,455
От: Jamaica
хуйвейбине, на, чети, образовай се. нАучният метод

за тебе даже четенето на уикипедия би требало да е полезно.

Редактирано от - simo на 29/5/2008 г/ 01:50:23

Sta
29 Май 2008 01:56
Мнения: 5,780
От: United States
Даже и не прилича на наука преразказчето. Очевидно дори за хора които не познават материята и за които историята не е даже и хоби. Ако си беше казал автора мнението за Цар Борис и за християнството, всичко щеше да е наред. Подкрепено или не с достатъчно аргументи, като за тази аудитория щеше да е ОК. Интересно е да се знае какви мнения съществуват.
*
Обаче, задочния спор и громенето на неясни врагове и поръчкови учени си е чист абсурд в този контекст. Не ги е назовал кои са. Преразказал е надве натри тезата им. Неубедително. Дал е контрааргументи на аргументи които никой не ги знае какви са. Само специалист (по задкулисните игрички в историческите среди) може да се сети за какво става дума и какви точно неправилни постановки са оборени яко. На изказване на партийно събрание прилича статията. От ония събрания, дето са универсален заместител на всичко.


Просвета
29 Май 2008 02:01
Мнения: 2,958
От: United States
..господин Петрински!
Отново благодаря за умело поднесената тема, алтернативните възгледи, дето трябва да стант повод да се замислим!
Некои кухи лейки, отново не разбрах(явно поради напъните си да видиме колко много знаят), че историята служи най-вече за поука, а не да си мерят пишките.
Нито вий, нито въпросните форумни кибици са били там и тогава, преди повече от 10 века, за да кажат кой, как и защо.
Още по-малоумно е да се дават квалификации от типа, 'как щеше да стане, ако..' или пък да се преценяват дадени случки от сег. гледна точка.
Христянство или езичество????!
Знам ли.., но все пак си мисля, че ако наистина избитите боили са били цвета на тогаващното бълг. общество, то това не е никак добра идея независимо в името на какъв Господ се прави.
VOCI
29 Май 2008 02:40
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
Цяла Европа е християнска бе серсеми. Кой и как си представя съществуването и развитието на езическа държава притисната отвсякъде от християнски народи ??? Не Четвъртия , ами още Първия кръстоносен поход щеше да е насочен срещу нас. Вижте как римляните са разгонили евреите по цял свят и как са ги завирали в кучи гъз навсякъде из европейските държави. Такава съдба ли е за предпочитане , а Петрински ?
Ако цар Борис наистина е изклал 52 боилски рода именно поради съпротивата им срещу покръстването ( а не по други причини ) то значи правилно е сторил. Няма как баш най-заклетите езичници отказващи да се присъединят духовно към Европа да са били цвета на аристокрацията. По-скоро са били най-дебелоглавите варвари. След вземането на стратегически правилното решение да се влезе в семейството на християнските народи всеки дърпащ в страни от поставената свръхзадача автоматично поставя държавата пред разцепление , гражданска война и опасност от пълно унищожение. В сравнение с тази възможност жертването на 52 зелки без грам стратегическо мислене е приемлива цена. Аз тука не коментирам полезността на религиите и християнството в частност. Това е непосилна по обем тема. Това , което твърдя Е , че цар Борис е направил ЕДИНСТВЕНО възможното нещо спасяващо държавата от неизбежната в противен случай тотална конфронтация с външния свят гарнирана с гражданска война въре.
Карамфилов
29 Май 2008 02:42
Мнения: 2,535
От: Bulgaria
Мдаа, ама че статийка, мнооого провокативна. Очевидно не е чисто историческа, както се отбеляза, а по-скоро историческа публицистика и авторът страстно си защитава тезата. А тя е, накратко казано, лошия избор на религия от страна на владетеля на една от няколкото влиятелни държави в Европа по това време. И който избор станал причина за всичките й нещастия, до изчезването й през 14 век.
Никой не си прави илюзии, че старите вярвания биха просъществували дори още няколко века. Е, авторът не го казва, но другият избор е бил ислямът. Както братчедите от Волжска България. Само че, тогавашна България щеше да е изчезнала доста по-рано (вероятно под ударите на кръстоносните походи), територията й сега щеше да е населявана от други племена и от българите щеше да има само един спомен.
Добави мнение   Мнения:239 Страница 1 от 12 1 2 3 Следваща »